Πώς η Σχέση μας με τους Γονείς μας Επηρεάζει τις Δικές μας Σχέσεις

Η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας ενδέχεται να επηρεάζει και τις ερωτικές μας σχέσεις και όχι μόνο. Πώς γίνεται αυτό και τι πρέπει να έχεις κατά νου;

Σχέση Με Τους Γονείς : Πώς Μας Επηρεάζει

Η προσωπικότητα και ο τρόπος σκέψης ενός ατόμου καθορίζονται σε πολύ μικρή ηλικία και εκτός από τον γενετικό παράγοντα, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την σχέση με τους γονείς.

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες και έχουν βρεθεί κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, κατά τα οποία η σχέση με τους γονείς στην παιδική ηλικία, επηρεάζει μια ερωτική σχέση στην ενήλικη ζωή.

Πριν συνεχίσεις δες τα 10 λάθη που δεν δημιουργούν έλξη στο φλερτ και στις σχέσεις.

#1. Όσο Περισσότερο Σε Πρόσεχαν Οι Γονείς, Τόσο Πιο Ανοικτός Θα Είσαι Στις Σχέσεις Σου

Όταν νιώθεις ότι οι γονείς ενδιαφέρονται και σε προσέχουν, γράφεται μέσα σου ένα εσωτερικό σενάριο, το οποίο σε κατευθύνει όσον αφορά την κατανόηση της αγάπης και του τρόπου έκφρασης της.

Αυτό το σενάριο σε οδηγεί όταν κάνεις μια σχέση στην ενήλικη ζωή σου. Όσο πιο εκφραστικοί και προσεκτικοί ήταν οι γονείς κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, τόσο πιο ανοικτός θα είσαι σε μια μελλοντική σχέση, ως ενήλικος.

Οι εκφραστικοί, στοργικοί και προσεκτικοί γονείς τείνουν να καλλιεργούν υγιή παιδιά που αισθάνονται άνετα και εκφράζουν συναισθήματα. Αυτό ονομάζεται ασφαλής προσκόλληση.

#2. Αν Δεν Σε Πρόσεχαν, Θα Ψάχνεις Την Προσοχή Στην Σχέση Σου

ψάχνεις την προσοχή στη σχέση

Οι γονείς που δεν δείχνουν την απαιτούμενη προσοχή ή οι συναισθηματικά δραματικοί γονείς που ανεβάζουν τους τόνους, μεγαλώνουν ένα παιδί που προσπαθεί να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο.

Το παιδί κάνει ό, τι χρειάζεται για να προσελκύσει την προσοχή κάποιου, αυτό λέγεται ανασφαλές-αμφιλεγόμενο στυλ προσκόλλησης.

Ως ενήλικας, εάν συχνά βρίσκεσαι σε μια κατάσταση στην οποία αγωνίζεσαι για να τραβήξεις την προσοχή στην σχέση σου, είναι πολύ πιθανό ότι επιθυμούσες συνεχώς την προσοχή ενός ή και των δύο γονέων ως παιδί.

#3. Γονείς Που Δεν Είναι Εκφραστικοί, Σε Κάνουν Να Μην Είσαι Εκφραστικός Στην Σχέση Σου

Ορισμένοι άνθρωποι μεγαλώνουν με συναισθηματικά αποκλεισμένους (ή καταπιεσμένους) γονείς που αρνούνται έντονα την συναισθηματική έκφραση και τα αιτήματα για προσοχή από τα παιδιά. Εκπαιδεύουν αντίστοιχα το παιδί να μην εκφράζει τις ανάγκες ή τις επιθυμίες του για στοργή, προσοχή και εγγύτητα με τον γονέα. Το παιδί βέβαια επιθυμεί απεγνωσμένα την προσοχή του γονέα, ακόμη και αν δεν το εκφράζει.

Αυτός ο τύπος προσκόλλησης ονομάζεται στυλ ανασφάλειας και αποφυγής και ένας τέτοιος άνθρωπος είναι στην σχέση του στωικός και ανέκφραστος. Τουλάχιστον μέχρι να νιώσει ότι απειλείται με έναν χωρισμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εκφράζει τα συναισθήματα με κανέναν τρόπο, αλλά προτιμά μη λεκτικούς τρόπους. Ενώ έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις που θέλουν να κάνουν σεξ, χωρίς όμως αγκαλιές ή χωρίς να κρατούν χέρια.

Συνήθως ένα τέτοιο άτομο αφιερώνει τον χρόνο του σε άλλα χόμπι ή δουλειά και η σύντροφος αισθάνεται ότι αγνοείται.

#4. Μεγαλώνοντας Σε Περιβάλλον Καταπίεσης, Δυσκολεύεσαι Να Προσκολληθείς Συναισθηματικά Σε Μια Σχέση

Η καταπίεση δημιουργεί επικοινωνιακά εμπόδια. Αν δεν ξέρεις τι να πεις στη γυναίκα που σου αρέσει δες παρακάτω.

Η κακοποίηση και η αμέλεια όπως και η απώλεια γονέα από θάνατο, διαζύγιο, απομάκρυνση από υπηρεσίες προστασίας παιδιών κλπ. τείνουν να οδηγούν σε σχέσεις χειραγωγικές. Μέσα στην οποία το άτομο βλέπει τους άλλους  σαν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους.

Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι που έχουν  μεγαλώσει σε περιβάλλον καταχρηστικό να αποφύγουν να ανοιχτούν σε οποιαδήποτε συναισθηματική σχέση.

#5. Χωρισμός Των Γονέων, Μπορεί Να Οδηγήσει Σε Άστατες Σχέσεις

Ένα άτομο με διαζευγμένους γονείς συχνά  γίνεται υπερβολικά επιφυλακτικό σε μια σχέση. Όταν εντοπίσουν την ύπαρξη χημείας, πέφτουν με τα μούτρα, αλλά συχνά χωρίζουν εξίσου γρήγορα

Βέβαια, κάθε άνθρωπος αντιδρά και αντιλαμβάνεται έναν χωρισμό διαφορετικά.

Δεν είναι απαραίτητο ότι άτομα που προέρχονται από χωρισμένους γονείς, θα έχουν μια καταδικασμένη σχέση στο μέλλον.

#6. Η Υγιής Σχέση Με Τους Γονείς, Αυξάνει την Πιθανότητα Για Υγιείς Ερωτικές Σχέσεις

υγιείς ερωτικές σχέσεις

Ένας υποστηρικτικός γονέας που μπορεί να ακούει και να δίνει καλές συμβουλές μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην εξομάλυνση των δύσκολων σημείων σε μια σχέση.

Παρόλο που η σχέση ενός ατόμου με τους γονείς του μπορεί να εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου και να γίνει λιγότερο σημαντικός παράγοντας, όσο έρχεται η ανεξαρτησία του παιδιού, η ύπαρξη μιας υγιούς σχέσης με έναν ή και τους δύο γονείς γονείς είναι μόνο ωφέλιμη για μια σχέση στην ενήλικη ζωή.

Η δυναμική των σχέσεων που απορροφούν τα παιδιά στα σπίτια τους γίνεται μέρος του τρόπου με τον οποίο κατανοούν την εσωτερική λειτουργία των σχέσεων και έτσι, ακολουθούν το παράδειγμα των γονέων.

#7. Η Σχέση Με Την Μητέρα Είναι Καθοριστική

Η σχέση προσκόλλησης με την μητέρα θα καθορίσει ουσιαστικά όλες τις μελλοντικές σχέσεις σας. Από τα κατοικίδια ζώα σας μέχρι τις φιλίες, τις ρομαντικές σχέσεις και στη συνέχεια τον τρόπο σύνδεσης με τα παιδιά

Τα βαθύτερα συναισθήματα ενός ανθρώπου για τη μητέρα του μεταφέροντας ασυνείδητα στη φίλη ή τη σύζυγό του. Ακριβώς όπως τα βαθύτερα συναισθήματα της γυναίκας για τον πατέρα της στο σύζυγό της.

#8. Τραυματικές Εμπειρίες Tου Παρελθόντος Δεν Καθορίζουν Την Επιτυχία Μιας Καινούριας Σχέσης

επιτυχία σχέσης

Είμαστε το άθροισμα των εμπειριών της ζωής μας και αν οι ζωές μας περιέχουν τραύμα, θα υπάρξουν υπολείμματα.

Το ότι κάποιος έχει προκλήσεις και αποτυχίες στη ζωή δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχημένος, ούτε είναι καταδικασμένος.

Ναι μεν οι εμπειρίες της ζωής επηρεάζουν τις επιλογές, τις πεποιθήσεις και τις αξίες ενός ανθρώπου, αλλά οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος δεν καθορίζουν το μέλλον.

Ακόμη και κάποιος που είχε κακές ή ανύπαρκτες σχέσεις με τους γονείς του, δεν σημαίνει ότι έχει χάσει κάθε ευκαιρία.

Η επιτυχία των σχέσεών σας, ωστόσο, είναι ανεξάρτητη και εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πώς εσύ επιλέγεις να συμπεριφέρεσαι στην σχέση σου και αν είσαι έτοιμος και πρόθυμος να δώσεις και να πάρεις πράγματα από αυτήν.

Ζεις στο δικό σου πλαίσιο και στην δική σου ζωή και πρέπει να την διαμορφώσεις ανάλογα.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι σχέσεις, δες εδώ.

Το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές του Men Of Style μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη εικόνα. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.