Πώς να Γίνεις Εξπέρ στις Διαπραγματεύσεις Ακόμα και αν δεν το Έχεις!

Οι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας , οι άνθρωποι συγκεντρώνονταν στις παραδοσιακές αγορές για να εμπορεύονται αγαθά. Το ποσό που κατέβαλλαν για τα αγαθά αυτά καθοριζόταν πάντοτε μέσω της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης. Στην πραγματικότητα, η έννοια τιμή είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση.

Σήμερα, η διαπραγμάτευση είναι μια χαμένη τέχνη, καθώς δύσκολα θα βρεις κάποιον ειδικό στις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις δεν αφορούν μόνο την αγορά ή πώληση αγαθών. Στην ζωή σου θα κληθείς να κάνεις διαπραγματεύσεις σε πολλές και διαφορετικές περιστάσεις.

Η ικανότητα να διαπραγματεύεσαι θα σε βοηθήσει στην καθημερινή σου ζωή. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές και με την εμπειρία και την εξάσκηση, θα γίνεσαι ολοένα και καλύτερος σε αυτό.

#1. Μπορείς να Διαπραγματευτείς ΟτιδήποτεΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζεις για τη διαπραγμάτευση είναι ότι όλα είναι μέσα στο παιχνίδι, όχι μόνο τα αυτοκίνητα και τα σπίτια.

Στα καταστήματα, έχεις την τάση να εξετάζεις τις ετικέτες τιμών και να υποθέτεις ότι αυτή η προσφορά είναι και η τελική. Σχεδόν ποτέ δεν είναι. Τουλάχιστον, θα πρέπει πάντα να ρωτάς τον υπάλληλο εάν έχουν διαθέσιμα κουπόνια έκπτωσης ή εάν ισχύουν οποιεσδήποτε άλλες εκπτώσεις.

Σε μια δουλειά μπορεί να εξασφαλίσεις μεγαλύτερο μισθό, μετά από κατάλληλες διαπραγματεύσεις.

#2. Προετοιμάσου ΚατάλληλαΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Είτε πρόκειται για διαπραγμάτευση του μισθού σου είτε για καλύτερη συμφωνία σε κάτι που αγοράζεις όσο πιο προετοιμασμένος είσαι τόσο το καλύτερο.

Προτού ξεκινήσεις τις διαπραγματεύσεις, κάνε την έρευνα σου και μάθε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις, για να επιτύχεις τον σκοπό σου.

#3. Διαπραγματεύσου Στην Βάση σου ή σε Μια Ουδέτερη ΤοποθεσίαΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Δίνεις πλεονέκτημα στην άλλη πλευρά, όταν συμφωνείς να διεξάγεις τις διαπραγματεύσεις στην έδρα τους.

Προσπάθησε να προγραμματίσεις τις διαπραγματεύσεις στην δική σου έδρα, όπου νιώθεις πιο άνετος.

Βέβαια, το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει και η άλλη πλευρά, επομένως μια ουδέτερη τοποθεσία φαντάζει να είναι η καλύτερη λύση που θα εξισορροπήσει την κατάσταση.

#4. Βρες Ποιοι Λαμβάνουν Τις ΑποφάσειςΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Είναι σπατάλη χρόνου να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που δεν έχουν την εξουσία να καταλήξουν σε μια συμφωνία μαζί σου.

Όποτε είναι δυνατόν, πίεσε για να διαπραγματευτείς με το άτομο που λαμβάνει τις αποφάσεις και που είναι σε θέση να δεχθεί τους όρους σου.

Ο άνθρωπος με τον οποίο διαπραγματεύεσαι θέλεις να είναι λογικός και πραγματιστής και να μην μετατρέπει τις διαπραγματεύσεις σε πεδίο μάχης.

#5. Μην Φοβάσαι Να ΑρνηθείςΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Εάν δεν είσαι ικανοποιημένος με μια πρόταση, μην διστάσεις να αρνηθείς και μην δεχθείς ποτέ αμέσως μια πρόταση.

Όταν κάποιος σου κάνει μια προσφορά, σκέψου πρώτα και μην είσαι πολύ απελπισμένος για να την δεχτείς. Εάν η προσφορά δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου, τότε κάνε μια αντιπροσφορά που θεωρείς ότι είναι καταλληλότερη.

#6. Μην Δεχθείς τον ΕκφοβισμόΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Η άλλη πλευρά ενδεχομένως να σε χρειάζεται όσο την χρειάζεσαι και εσύ ή και περισσότερο. Γι’ αυτό αρνήσου τον εκφοβισμό και μην προσπαθήσεις να βλάψεις συναισθήματα.

Κατά τη διάρκεια μιας καριέρας, θα διαπραγματευτείς πιθανώς χιλιάδες διαφορετικά θέματα μεγάλα ή μικρά.

Οι άνθρωποι δεν ξεχνούν όταν αντιμετωπίζονται άσχημα, ανεξάρτητα από το μέγεθος της συμφωνίας.

Μην αισθάνεσαι υποχρεωμένος να βεβαιωθείς ότι η άλλη πλευρά κερδίζει πλήρως, αλλά σιγουρέψου στο τέλος της διαπραγμάτευσης ότι αισθάνεται ικανοποιημένη και ότι της έδειξες τον αρμόζοντα σεβασμό. Έτσι, θα έχεις πλεονέκτημα σε μελλοντικές συναλλαγές μαζί τους.

#7. Δημιούργησε ΣχέσειςΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Στις διαπραγματεύσεις, η οικοδόμηση μιας σχέσης με το άλλο άτομο μπορεί να οδηγήσει σε  ισχυρότερες και μερικές φορές ευκολότερες συμφωνίες.

Στόχος σου να είναι πάντα δύο νίκες αντί μίας (win-win) και η δημιουργία εκτίμησης μεταξύ των δύο πλευρών.

#8. Να Είσαι ΕιλικρινήςΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Μην προσπαθείς να ψυχολογήσεις το άλλο άτομο δείχνοντας τα οικονομικά ή νομικά πλεονεκτήματά σου ή μπλοφάροντας δείχνοντας προθυμία να απομακρυνθείς από το τραπέζι.

Αυτή η συμπεριφορά ξεκινά με αρνητικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις και κάνει τις δύο πλευρές να αισθάνονται αμυντικά. Να είσαι άμεσος και ειλικρινής. Επικεντρώσου στις αμοιβαία συμφωνημένες αρχές.

Όταν βρεθείς μπροστά από κάποιον άνθρωπο με τον οποίο διαπραγματεύεσαι, έκφρασε του τι προσπαθείς να πετύχεις και τι είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις.

#9. Άκου Περισσότερο και Μίλα ΛιγότεροΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Εξέτασε τις απόψεις της άλλης πλευράς, σχετικά με τις τιμές, τους όρους, τα χρονοδιαγράμματα τις εγγυήσεις και οτιδήποτε άλλο μπορεί να περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις σας.

Ακούγοντας περισσότερο και μιλώντας λιγότερο θα σου δοθεί η δυνατότητα να κατανοήσεις καλύτερα την άλλη πλευρά και έτσι θα έχεις ένα πλεονέκτημα.

Γενικά, πάρε τον χρόνο σου και σκέψου όσο χρειάζεται. Δεν χρειάζεται οι απαντήσεις σου να είναι άμεσες. Μερικές στιγμές σιωπής θα σου δώσουν χρόνο να σκεφτείς.

#10. Κράτησε Ουδέτερη ΈκφρασηΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Εάν φτάσεις σε ένα σημείο κοντά σε αυτό που θέλεις και αναφωνήσεις δυνατά ότι είναι τέλειο και ότι το έψαχνες για όλη σου τη ζωή, υπάρχει μικρό κίνητρο για το άλλο μέρος να διαπραγματευτεί.

Μπορεί το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης να είναι ένα μεγάλο σου απωθημένο. Για τα απωθημένα έχουμε μιλήσει στο Apla+Andrika που μπορείς να παρακολουθήσεις στην συνέχεια.

Να διατηρείς πάντα την ψυχραιμία σου και να μην εμφανίζεις ασυνήθιστο ενδιαφέρον για αυτό που σε ενδιαφέρει. Η δύναμη της διαπραγματευτικής σου θέσης βασίζεται στις εναλλακτικές προτάσεις στο παζάρι αυτό.

Ορισμένες διαπραγματεύσεις μπορούν να ζεσταθούν πολύ, ωστόσο, όταν χάσεις την ψυχραιμία σου τότε θα κάνεις λάθη.

Όχι μόνο αυτό, αλλά μειώνεις και τις πιθανότητες να φέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να είσαι επαγγελματίας και να διατηρείς τα συναισθήματα και την ψυχραιμία σου υπό έλεγχο.

#11. Μην Κάνεις Εσύ Την Πρώτη ΠροσφοράΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Υπάρχει ένας κανόνας στις διαπραγματεύσεις που λέει ότι ο πρώτος που κάνει μια προσφορά είναι αυτός που καταλήγει να χάσει.

Πίεσε το άλλο μέρος για να κάνει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας και για να αποκαλύψει ακριβώς τι είναι αυτό που θέλει να επιτύχει.

Για παράδειγμα, ρώτησε τον πωλητή αν υπάρχει κάποια ευελιξία στην τιμή και ζήτησε του να σου προσφέρει μια χαμηλότερη τιμή. Μόνο σε αυτό το σημείο  θα πρέπει να κάνεις την πρώτη σου προσφορά.

Οι διαπραγματεύσεις να είναι μια διαδικασία εμπρός-πίσω και χρειάζεται να προβάλλεις αυτοπεποίθηση.

#12. Να Είσαι Πρόθυμος να ΕγκαταλείψειςΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Ακόμη και εάν πρόκειται για ένα αυτοκίνητο ή το σπίτι των ονείρων σου, αν  οι διαπραγματεύσεις σου δεν φέρουν το αποτέλεσμα που επιθυμείς, δείξε ότι είσαι πρόθυμος να φύγεις και να αφήσεις την συμφωνία, για κάτι άλλο.

Αυτή η σκληρή στάση, τις περισσότερες φορές, θα σου εξασφαλίσει σύντομα την τιμή που ψάχνεις, καθώς ο πωλητής δεν θέλει να χάσει την πώληση.

#13. Κράτησε Χαλαρά τα ΠράγματαΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Δεν θέλεις ποτέ να αφήσεις τις διαπραγματεύσεις να γίνουν πολύ τεταμένες. Πάντα χαμογέλα και κάνε και λίγο χιούμορ στη συζήτηση. Η ευχάριστη διάθεση μπορεί να σε ευνοήσει στις διαπραγματεύσεις σου.

Αν δεν φαίνεται να παίρνεις εξαιρετικά σοβαρά τη διαπραγμάτευση, η άλλη πλευρά μπορεί να συμπεράνει ότι είσαι έτοιμος να φύγεις, εάν δεν λάβεις αυτό που ζητάς.

Όταν διαπραγματεύεσαι, πρέπει να είσαι ήρεμος, όπως και όταν φλερτάρεις. Στο παρακάτω βίντεο ο Χρήστος σου δείχνει τον τρόπο.

#14. Χρησιμοποίησε Γραπτή Επικοινωνία, Εάν Είναι ΔυνατόνΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Μερικές φορές η προφορική γλώσσα μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο ή να κάνει τα πράγματα να δείχνουν ανεπίσημα.

Η γραπτή επικοινωνία καταγράφει τις διαπραγματεύσεις και απομακρύνει όλα τα σημάδια της γλώσσας του σώματος και του τόνου της φωνής που μπορεί να σε προδώσουν.

Ειδικά όσον αφορά στις πωλήσεις, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι ένα εξαιρετικό μέσο για τις διαπραγματεύσεις αγορών ή πωλήσεων.

Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σου παρέχει επίσης το χρόνο να αναλύσεις την κατάσταση και να βρεις τον καλύτερο τρόπο να αντιμετωπίσεις μια κατάσταση.

#15. Κάνε ΕξάσκησηΟι διαπραγματεύσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη. Τσέκαρε πώς θα γίνεις εξπέρ!

Ο μόνος τρόπος για να γίνεις ειδικός στις διαπραγματεύσεις είναι να εξασκηθείς πολύ. Η εμπειρία θα σε βοηθήσει να ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις και πώς να χειριστείς την κάθε κατάσταση.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η ικανότητα να διαπραγματεύεσαι είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Βελτιώσου και σε άλλα, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.