Πώς να Παίρνεις Καλύτερες Αποφάσεις Ακόμα και Όταν δεν Θέλεις!

Η λήψη αποφάσεων είναι μια ικανότητα που απασχολεί πολλούς, καθώς οι αποφάσεις μας καθορίζουν και το ποιοι τελικά είμαστε. Αποφάσιζε σωστά!

Πως Να Παίρνεις Καλύτερες Αποφάσεις

Θεωρώ πως η σχέση που έχουμε με τις αποφάσεις είναι κάπως διφορούμενη. Όλοι θέλουμε να παίρνουμε και ταυτόχρονα όταν έρχονται τα δύσκολα, κοιτάμε να τις αποφύγουμε.

Βέβαια δεν έχουν όλες οι αποφάσεις την ίδια βαρύτητα.

Κάποιες είναι απλές όπως τι ψωμί να αγοράσεις και κάποιες άλλες είναι πραγματικά σοβαρές, όπως το αν θα πάρεις την απόφαση να παραιτηθείς από την δουλειά σου.

Προσωπικά θεωρώ πως οι αποφάσεις έχουν και αυτές κάποια κριτήρια. Δηλαδή, εκτός από τα κριτήρια που αξιολογείς για να πάρεις την απόφαση, υπάρχουν και κάποια άλλα που βρίσκονται «πίσω» από τις αποφάσεις.

Και μπορεί να είναι σοβαρά αλλά δεν είναι τόσα πολλά όσο φαντάζεσαι.

Φυσικά, όλα τα κριτήρια για να πάρεις καλύτερες αποφάσεις, απαντούν σε ένα και μόνο ερώτημα:

Γιατί;

Οι Αποφάσεις Στηρίζονται Στις Προθέσεις

αποφάσεις και προθέσεις

Ίσως το νούμερο ένα κριτήριο που λείπει από τα περισσότερες αποφάσεις είναι και το πιο αστείο:

Δεν παίρνονται!

Μπορεί να έχει να κάνει με συνθήκες, πεποιθήσεις, αυτοεκτίμηση, τύχη και βάλε ότι άλλο θέλεις.

Ωστόσο, αυτό από λείπει από τις περισσότερες αποφάσεις είναι πως δεν παίρνονται γιατί ελάχιστοι ξέρουν με ακρίβεια τι θέλουν.

Και ο λόγος είναι πολύ απλός.

Θέλουμε τον «μαγικό δρόμο» και όχι τον προφανή δρόμο.

Είναι λες και όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι, προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τον πιο περίπλοκο τρόπο για να το κάνουμε και αγνοούμε επιδεικτικά τον προφανή.

Τσέκαρε το βίντεο του Θέμη με κάποια προφανή λάθη που κάνεις στην προσέγγιση εδώ.

Αυτό βέβαια συμβαίνει γιατί θέλουμε να προσπεράσουμε τα βασικά και να πάμε απευθείας στα προχωρημένα.

Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις.

Πρώτα πρέπει να γνωρίζεις τι θέλεις και το κίνητρο πίσω από αυτό. Δηλαδή γιατί το θέλεις και ποια θα είναι η χρησιμότητα του αποτελέσματος που θα επιφέρουν οι αποφάσεις που θα πάρεις.

Αν δεν γνωρίζεις τις προθέσεις σου και δεν είσαι ξεκάθαρος με αυτό που θέλεις και αυτό που δεν θέλεις, αυτό που θα συμβαίνει συνέχεια θα είναι να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για εσένα.

Γιατί αν δεν ξέρεις τι θέλεις, δεν θα ξέρεις και τι χρειάζεται να κάνεις. Αν είσαι ξεκάθαρος με αυτό που θέλεις, θα φτιάξεις ένα πλάνο δράσης. Ένα πλάνο που ακόμα και λάθος να βγει, θα το προσαρμόσεις στις ανάγκες των προθέσεων σου.

Οι Αποφάσεις Αξιολογούνται Σε Σχέση Με Τον Χρόνο

αποφάσεις και χρόνο

Όταν θέλουμε να πάρουμε αποφάσεις, συνήθως το πρώτο πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι θέλουμε και γιατί το θέλουμε.

Αυτό βέβαια στην καλύτερη περίπτωση.

Αυτό που μας επηρεάζει περισσότερο όμως είναι τι έχουμε να κερδίσουμε και τι έχουμε να χάσουμε.

Κάνουμε ένα ζύγισμα, και αν δούμε πως αυτό που έχουμε να χάσουμε είναι περισσότερο από αυτό που έχουμε να κερδίσουμε, απλά δεν κάνουμε βήμα.

Σε αυτό το σημείο όμως μπαίνει στην μέση ο παράγοντας του χρόνου.

Δυστυχώς και ευτυχώς, δεν είμαστε μόνο λογικά όντα αλλά και συναισθηματικά.

Γι’ αυτό και κάνουμε λάθη, όπως το να επιστρέψουμε στην πρώην μας. Τσέκαρε το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Υπάρχουν λοιπόν φορές που σκεφτόμαστε περισσότερο το βραχυπρόθεσμο κέρδος χωρίς να υπολογίζουμε το μακροπρόθεσμο κόστος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κυνηγάμε την απόλαυση της στιγμής και να αγνοούμε τον πόνο του μέλλοντος.

Όταν λοιπόν μπαίνεις στην διαδικασία να αξιολογήσεις τα αποφάσεις σου, δεν αρκεί να γνωρίζεις μόνο το τι θέλεις και τον λόγο, αλλά και τις μελλοντικές επιπτώσεις.

Για παράδειγμα, που το αναφέρω συχνά, όλοι θέλουμε να χάσουμε κιλά αλλά οι περισσότεροι δεν θέλουμε να ράψουμε το στόμα μας γα ένα χρονικό διάστημα.

Και φυσικά, ένα κριτήριο για καλύτερες αποφάσεις είναι να γνωρίζουμε με απόλυτη διαύγεια όχι μόνο τι θέλουμε να κερδίσουμε αλλά και τι θυσίες χρειάζονται.

Οι Αποφάσεις Έχουν Ως Πυρήνα Την Εμπειρία

αποφάσεις και εμπειρία

Όπως και το κάνεις, αυτό που μετράει στις αποφάσεις είναι η δράση. Και ο απλούστατος λόγος είναι γιατί δημιουργεί εμπειρία.

Όταν είσαι άπειρος σε κάποιον τομέα, κάποιες από τις αρχικές αποφάσεις που θα πάρεις, θα αποτύχουν πανηγυρικά.

Και αυτό είναι το φυσιολογικό.

Αν όμως επιμείνεις και συνεχίσεις να προσαρμόζεσαι, τότε θα έρθει και η εμπειρία. Φτάνει να βρεις το χαμένο σου κίνητρο.

Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να κάνεις τις αποφάσεις σου πράξη. Αν δεν τις κάνεις, κάθε φορά θα γίνεται και πιο δύσκολο να πάρεις κάποια απόφαση και να την φέρεις στην πραγματικότητα από την φαντασία του μυαλού σου.

Όλοι μας αποφεύγουμε τα λάθη και δεν είναι κακό. Την αποτυχία δεν θέλει να την χρεωθεί κανείς, όμως ταυτόχρονα δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Για να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις χρειάζεται γρήγορη αξιολόγηση και κυρίως η πεποίθηση που προκύπτει από την εμπειρία πως ακόμα και λάθος να κάνεις, μπορείς να ανακάμψεις.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζεις σημαίνει πολλά. Μάθε να το κάνεις σωστά εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.