Πώς να Παραιτηθείς από την Ανάγκη να Έχεις Πάντα Δίκιο

Θέλεις να είσαι πάντα αυτός που θα λέει την τελευταία κουβέντα σε κάθε επιχειρηματολογία και δε θα σταματήσεις μέχρι να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο.

Είναι καταπληκτικό το πώς οι σκέψεις και οι πεποιθήσεις ενός ανθρώπου προσπαθούν να υπεραμυνθούν της περιοχής τους. Γιατί είναι τόσο κρίσιμο όμως, το να έχει κάποιος δίκιο;

Αρχικά, αν δεν έχεις δίκιο, συνεπάγεται ότι έχεις άδικο και είσαι λάθος και επομένως πρέπει να δεχτείς την ταπείνωση και την αποτυχία.

Είναι όμως έτσι; Είναι αυτό δεδομένο; Μήπως μπορείς να δεχτείς το ότι δεν έχεις δίκιο, χωρίς να ντροπιαστείς;

Πηγή του προβλήματος ίσως είναι ο τρόπος που δομείται η κοινωνία. Το εγώ μας παίρνει μορφή από την αξία και τον σεβασμό που μας δίνουν οι γύρω μας. Έτσι είναι βασική αξία να είμαστε μπροστά από τους άλλους, άρα να έχουμε δίκιο.

Αυτό βέβαια μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις κοινωνικές σχέσεις, αλλά και στην δυνατότητα εκμάθησης.

Όταν είσαι εθισμένος στην δική σου άποψη, κλείνεις τα μάτια απέναντι σε οτιδήποτε άλλο και δεν μπορείς να δεις τα πράγματα από άλλη οπτική. Ίσως λοιπόν, θα πρέπει να παραιτηθείς από την ανάγκη να έχεις δίκιο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι παρατηρήσεις σου είναι ανακριβείς. Απλά πρέπει να διαχωρίσεις την ερμηνεία σου από την ανάγκη να έχεις δίκιο και αυτή να είναι η μόνη σωστή.

Σκέψου για παράδειγμα ότι βλέπεις έναν άστεγο στον δρόμο. Αυτή είναι μια ακριβής παρατήρηση, η οποία ακολουθείται από μια ερμηνεία, η οποία είναι τελείως υποκειμενική. Μπορεί να σκεφτείς ότι θέλεις να τον βοηθήσεις, μπορεί να σκεφτείς ότι είναι τεμπέλης και δεν θέλει να δουλεύει ή μπορεί απλά να θέλεις να απομακρυνθείς, για να μην τον βλέπεις.

Όλα αυτά είναι μια δική σου ερμηνεία. Είτε είσαι ο ήρωας, είτε ο κοινωνικός λειτουργός ή ο κριτής, όλα είναι μια δική σου ερμηνεία βασισμένη σε αυτό που θεωρείς σωστό.

Μπορεί να έχεις δίκιο, μπορεί και όχι!

Πάντως, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι δεν μπορείς να τους σώσεις όλους, όπως έχουμε συζητήσει και στην εκπομπή μας Apla+Andrika, την οποία μπορείς να δεις στο βίντεο που ακολουθεί.

Κάθε άνθρωπος προσπαθεί να υποστηρίξει την άποψη του. Κανένας δεν θέλει να είναι λάθος. Όλοι θέλουν να έχουν δίκιο. Και η κουλτούρα μας βασίζεται σε αυτό. Είμαστε “προπονημένοι” από μικρή ηλικία να στηρίζουμε το ότι έχουμε δίκιο και αυτός είναι και ένας τρόπος να γινόμαστε αποδεκτοί.

Έχοντας δίκιο, αποφεύγεις την αρνητική κριτική. Έχοντας δίκιο, κερδίζεις. Δες τις διαμάχες στα δικαστήρια, τα debate στην πολιτική, τις συζητήσεις στα καφενεία, ακόμη και τα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το να μην νιώθεις την ανάγκη να έχεις δίκιο, ίσως σε καθιστά πιο ανοικτό στην αντίθετη άποψη και σου δίνει την δυνατότητα να συγχωρείς τους άλλους.

Για να μην αισθάνεσαι αυτή την ανάγκη συνεχώς θα πρέπει να εξετάσεις λίγο περισσότερο, τα αποτελέσματα αυτής της νοοτροπίας, τα οποία θα δούμε στην συνέχεια.

#1. Δεν Είσαι Καλός ΑκροατήςΘέλεις να είσαι πάντα αυτός που θα λέει την τελευταία κουβέντα σε κάθε επιχειρηματολογία και δε θα σταματήσεις μέχρι να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο.

Η πλειονότητα των ανθρώπων υπερεκτιμούν το πόσο καλοί ακροατές νομίζουν ότι είναι. Αν πιστεύεις ότι έχεις πάντα δίκιο, μάλλον ανήκεις σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

Νομίζεις πάντα ότι ξέρεις τι κάνεις, δεν σταματάς για να ακούσιες μια δεύτερη άποψη, μέχρι που δείχνεις έλλειψη σεβασμού σε όποιον δεν συμφωνεί μαζί σου.

Προσπάθησε να μην το κάνεις αυτό. Άκουσε τι έχουν να σου πουν οι γύρω σου, πάρε μια δεύτερη (ή και μια τρίτη) άποψη. Μην ξεγράφεις τις ιδέες των άλλων ,επειδή νομίζεις ότι έχεις δίκιο, καθώς έτσι μπορεί να χάσεις πολλά σημαντικά μαθήματα ζωής.

Ίσως οι άλλοι άνθρωποι να μην καταφέρουν να σου αλλάξουν γνώμη, αλλά αν είσαι καλός ακροατής, τουλάχιστον θα αποκτήσεις μια διαφορετική οπτική και θα καταλάβεις για ποιον λόγο οι άλλοι μπορεί να σκέφτονται διαφορετικά.

#2. Δεν Ξεπερνάς τα Όρια σουΘέλεις να είσαι πάντα αυτός που θα λέει την τελευταία κουβέντα σε κάθε επιχειρηματολογία και δε θα σταματήσεις μέχρι να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο.

Ίσως σου μοιάζει περίεργο, αλλά όταν πιστεύεις ότι έχεις δίκιο σε όλα, δεν πιέζεις τον εαυτό σου να ξεφύγει από τα όρια του. Νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά και έχεις μια νοοτροπία τύπου “αν δεν είναι λάθος, δεν χρειάζεται να κάνω κάτι για να το βελτιώσω”.

Καταλήγεις έτσι να κάνεις τις ίδιες δοκιμασμένες κινήσεις, που όντως μπορεί να είναι σωστές, όμως δεν δοκιμάζεις οτιδήποτε νέο.

Αυτό προφανώς δεν είναι καλό για την προσωπική σου ανάπτυξη ή για την παραγωγικότητα σου.

Το να ξεπερνάς τα όρια σου είναι μια νοοτροπία βασική για την βελτίωση κάθε τομέα της ζωής σου και θα σε βοηθήσει πολύ και στο φλερτ. Στο παρακάτω βίντεο του Χρήστου μπορείς να μάθεις περισσότερα για τον τρόπο σκέψης που θα χρειαστεί να έχεις, όταν διεκδικείς μια γυναίκα.

#3. Πρέπει να Εξετάσεις τα Πράγματα από Διαφορετικές Οπτικές ΓωνίεςΘέλεις να είσαι πάντα αυτός που θα λέει την τελευταία κουβέντα σε κάθε επιχειρηματολογία και δε θα σταματήσεις μέχρι να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο.

Έχεις πάντα δίκιο και όλοι οι γύρω σου ζητούν τις συμβουλές σου; Ακόμη και έτσι, μπορείς να ωφεληθείς από την αντίθετη άποψη.

Αν δεν δείχνεις ενδιαφέρον για τις απόψεις των άλλων, ακόμη και αν αυτές δεν είναι πάντα σωστές, παρακωλύεις την δική σου καλή δουλειά, καθώς χάνεις ευκαιρίες να γίνεις ακόμη καλύτερος.

Ίσως μια διαφορετική οπτική γωνία να είναι αρκετή για να κάνεις την δουλειά σου από καλή, τέλεια.

Άλλωστε δεν τα ξέρεις όλα και αν το πιστεύεις αυτό, τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Εστίασε την προσοχή σου, λοιπόν, στο να γίνεσαι καλύτερος. Για να τα καταφέρεις δεν χρειάζεται να έχεις πάντα δίκιο, ούτε να ξέρεις τα πάντα.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να ανεβάσεις την προσωπικότητά σου ένα επίπεδο παραπάνω, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.