Πώς να Πετυχαίνεις Χωρίς να Μαστιγώνεις τον Εαυτό σου

Συχνά γινόμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας, είτε γιατί αποτύχαμε, είτε γιατί περιμέναμε περισσότερα. Πώς να πετυχαίνεις χωρίς τιμωρείς τον εαυτό σου.

Έχεις μια ζωή και μια καθημερινότητα όπου θέλεις να πετυχαίνεις κάποιους στόχους. Αυτοί οι στόχοι δημιουργήθηκαν για κάποιο λόγο και φυσικά αποφάσισες να τους πετυχαίνεις για κάποιο σκοπό.

Το ζήτημα  με τους στόχους ή γενικότερα με την βελτίωση της ζωής μας, έρχεται πριν πετύχεις και αφού πετύχεις.

Τι θέλω να πω…

Όταν Πετυχαίνεις Τους Στόχους Που ΘέλειςΣυχνά γινόμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας, είτε γιατί αποτύχαμε, είτε γιατί περιμέναμε περισσότερα. Πώς να πετυχαίνεις χωρίς τιμωρείς τον εαυτό σου.

Όταν βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σταυροδρόμι, απαιτείται από τον εαυτό σου ή από τις συνθήκες να πετύχεις κάτι. Οτιδήποτε.

Πριν ξεκινήσεις την διαδρομή της επίτευξης, έχεις κάποιο κίνητρο. Αυτό το κίνητρο διαφέρει για τον καθένα μας.

Μπορεί να θέλεις να πετυχαίνεις κάποιου στόχους επειδή χρειάζεται να ζήσεις κάποιους δικούς σου ανθρώπους. Δηλαδή να το κάνεις για τους άλλους.
Το άλλο κίνητρο είναι να πετυχαίνεις για εσένα. Και συνήθως, όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, το κάνουμε για να βελτιώσουμε με τον οποιονδήποτε τρόπο την ποιότητα της ζωής μας.

Αυτό που συμβαίνει όμως όταν πετυχαίνεις, είναι πως έρχεται ο επόμενος στόχος, το επόμενο επίπεδο.

Μιλώντας για επίπεδα, μπορείς να τσεκάρεις το βίντεο του Χρήστου σχετικά με τα επίπεδα επένδυσης στο φλερτ.

Και κυρίως αυτό που συμβαίνει όταν πετυχαίνεις είναι πως νιώθεις λες και τα επίπεδα δεν τελειώνουν.

Είναι λες και οι στόχοι δεν είναι ποτέ αρκετοί από την στιγμή που θα γευτείς την επιτυχία και την εξέλιξη.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως από κάποιο σημείο, και αυτό μπορεί να συμβεί και πριν αλλά και μετά την επίτευξη στόχων, η αξία σου έχε αρχίσει να ορίζεται από το πόσο πετυχαίνεις στόχους.

Με απλά λόγια, το πόδι δεν φεύγει ποτέ από το γκάζι και στο τέλος το μηχάνημα καίει φλάντζα.

Από την στιγμή που θα γίνει αυτό, η επιτυχία και η επίτευξη γίνεται ένας αυτοσκοπός δίχως τέλος. Αφού η επόμενη κορυφή που πρέπει να κατακτήσεις είναι πάντα υπό κατασκευή σε ένα θολό τοπίο που πρέπει να ξεδιαλύνεις για να ανακαλύψεις την επόμενη κατάκτηση.

Το κίνητρο, εκεί που είχε την μορφή ενθουσιασμού για κάτι νέο, γίνεται μια πρέσα που πιέζει ασταμάτητα. Έτσι, οδηγείσαι σε μονοπάτια όπου η αξία σου είναι κάτι το αμφιλεγόμενο.

Και ξαφνικά βρίσκεσαι στις συμπληγάδες όπου είτε κυνηγά να πετυχαίνεις για να αυξάνεις τα εξωτερικά αγαθά (αμάξια, σπίτια, παπούτσια, γυναίκες) είτε κυνηγάς την επιτυχία επειδή χωρίς κυνήγι και χωρίς στόχο αισθάνεσαι πως δεν αξίζεις.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για να το γράψω απλά.

Οπότε τι κάνεις;

Όταν Πετυχαίνεις Επειδή ΓουστάρειςΣυχνά γινόμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας, είτε γιατί αποτύχαμε, είτε γιατί περιμέναμε περισσότερα. Πώς να πετυχαίνεις χωρίς τιμωρείς τον εαυτό σου.

Δεν είναι κακό να πετυχαίνεις και να κάνεις θυσίες για να δημιουργήσεις μια ζωή που γουστάρεις.

Α) Και παρόλο που είναι δύσκολο υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να συνειδητοποιήσεις. Το πρώτο είναι πως πρέπει να βάλεις κάποιο ξεκάθαρο όριο ή να δημιουργήσεις μια βάση όπου θα στηριχτεί η εικόνα την ζωής που θέλεις να έχεις.

Β) Το δεύτερο είναι πως όταν και αν πετύχεις δεν θα είναι ποτέ αρκετό. Όλο θα θέλεις και περισσότερα και παρόλο που η φιλοδοξία είναι κάτι θετικό, μπορεί να χαθείς μέσα στην απληστία και το αίσθημα του κορεσμού.

Όμως δεν υπάρχουν μόνο άσχημα νέα.

Όταν πετυχαίνεις το κάνεις για κάποιο λόγο.

Ο πρώτος και που ανέφερα είναι πως θέλεις να έχεις μια ζωή που γουστάρεις. Οπότε θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσεις τι γουστάρεις περισσότερο.
Το δεύτερο είναι το όχημα. Και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό.
Αν το όχημα, που στους περισσότερους είναι η δουλειά τους, δεν σου αρέσει, τότε το να πετυχαίνεις στόχους μέσω αυτού θα είναι ένα διαρκές βασανιστήριο.

Αν δεν απολαμβάνεις, όχι συνέχεια αλλά τουλάχιστον κάποιες φορές, αυτό που κάνεις, η κατάκτηση νέων κορυφών, θα γίνεται πολύ απλά για να ξεφύγεις από αυτό που κάνεις ήδη και να πάρεις το μυαλό σου από κάτι που σου προκαλεί κακό είδος πίεσης.

Τέτοιου είδους πίεση ασκούν οι τοξικοί άνθρωποι. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για αυτούς παρακολουθώντας το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika.

Δηλαδή θα κυνηγάς το χρήμα για να έχεις αγαθά που θα σε αποσυμπιέζουν από την καθημερινότητα (όχι παράλογο μέχρι κάποιο σημείο) ή θα κυνηγάς τον επόμενο στόχο γιατί βαριέσαι γρήγορα ή απλά θα κυνηγάς ένα διαφορετικό είδος αποκατάστασης που στο μέλλον θα σου επιτρέψει να αφήσεις αυτό που κάνεις ήδη.

Προσωπικά μου αρέσει να δημιουργώ.

Μέσω της δουλειάς μου νιώθω ότι μπορώ να δημιουργήσω κάτι από την φαντασία μου και να το βάλω στην σφαίρα της πραγματικότητας και να το δω με τα μάτια να υλοποιείται.

Και αυτό δεν θέλω να τελειώσει.

Και πιστεύω πως αυτό είναι το βασικό κίνητρο και αερόσακος που έχω για την πίεση αλλά και τις δύσκολες ώρες που σίγουρα έρχονται και θα συνεχίσουν να έρχονται.

Τέλος, το σημαντικότερο είναι να δημιουργήσεις με σκληρή δουλειά και ακόμα πιο σκληρές συνειδητοποιήσεις τι ζωή θέλεις, χωρίς το επίκεντρο να είναι το υλικό.

Και στην συνέχεια να δημιουργήσεις ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείς να πετυχαίνεις επειδή το θέλεις και νιώθεις, όχι επειδή πρέπει ή επειδή προσπαθείς να γλιτώσεις ή να ξεφύγεις από την ζωή που βρίσκεσαι τώρα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η αυτοβελτίωση δεν πρέπει να σταματάει ποτέ. Μάθε να πετυχαίνεις εδώ.

Ένας Άνδρας Αξίας πετυχαίνει τους στόχους του. Διάβασε το βιβλίο μας. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr