Πώς να Συνεχίσεις να Έχεις Κίνητρο Μετά από μια Αποτυχία

Είναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Πασίγνωστοι επιτυχημένοι άνθρωποι, όπως ο Steven Spielberg, ο Walt Disney  και ο Bill Gates πέρασαν από αρκετές δυσκολίες και έκαναν αποτυχημένες προσπάθειες, προτού φτάσουν να πετύχουν όσα είναι γνωστό ότι πέτυχαν.

Ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι ποτέ εύκολος και ομαλός, αντιθέτως μπορεί να είναι γεμάτος δυσκολίες και αποτυχίες που θα σε κάνουν να χάνεις το κίνητρο σου.

Όσο καλός και αν είσαι, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από την αποτυχία. Αυτό που κάνει την διαφορά είναι ο τρόπος που θα την διαχειριστείς και θα την χρησιμοποιήσεις προς όφελος σου.

Η αποτυχία είναι μέρος της διαδικασίας που θα σε φέρει κοντά στην επιτυχία και δεν πρέπει να χάνεις το κίνητρο σου, όταν θέλεις κάτι πολύ.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές, που θα σου φανούν χρήσιμες κάθε φορά που πιστεύεις ότι πας να χάσεις το κίνητρο σου, μετά από κάποια δύσκολη στιγμή ή κάποια αποτυχία.

#1. Θυμήσου ότι Δεν Είσαι ο Πρώτος που ΑπέτυχεΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Κάθε φορά που φτάνεις σε ένα αδιέξοδο, αισθάνεσαι ότι όλος ο κόσμος έχει στραφεί εναντίον σου και ότι υπάρχει κάποια συνωμοσία που σκοπό έχει να αποτύχεις.

Την στιγμή που θα συνειδητοποιήσεις ότι η αποτυχία δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο σε εσένα, θα καταφέρεις να ξαναβρείς το κίνητρο σου.

Η αποτυχία είναι κάτι φυσιολογικό και κάθε επιτυχημένο άτομο, μπορεί να σου διηγηθεί όχι μία, αλλά πολλές ιστορίες αποτυχιών. Όπως είχε πει και ο Michael Jordan “ απέτυχα ξανά και ξανά στην ζωή μου. Και γι’ αυτό πέτυχα”.

#2. Αποδέξου Αυτό Που ΣυμβαίνειΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Μετά από μια αποτυχία πρέπει να συμβιβαστείς με το γεγονός ότι συνέβη. Μην την αγνοήσεις, μην την αρνηθείς και μην την κρύψεις. Απέτυχες και αυτό δεν αλλάζει.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς την αποτυχία, να μάθεις από αυτήν και να την ξεπεράσεις.

#3. Ανάλαβε την Πλήρη ΕυθύνηΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Ήδη αναφερθήκαμε σε μερικούς πολύ επιτυχημένους ανθρώπους, διεθνούς βεληνεκούς, που απέτυχαν κάποιες φορές στην ζωή τους. Δεν υπάρχει σε αυτό κάτι για να ντραπείς.

Τα πράγματα δεν θα πηγαίνουν πάντοτε κατ’ ευχήν. Ανάλαβε την ευθύνη των πράξεων, των επιλογών και των αποφάσεων σου. Μην ρίχνεις το φταίξιμο στους άλλους, στην κακιά στιγμή ή οπουδήποτε αλλού.

#4. Σκέψου τι Συνέβη και Μάθε Από τα ΛάθηΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Δεν μπορείς να αναιρέσεις κάτι που συνέβη, μπορείς όμως να βρεις τι σε οδήγησε σε μια αποτυχία, τι έκανες λάθος και σε ποιο σημείο. Έτσι θα βρεις το χαμένο κίνητρο και θα μπορέσεις να ανταπεξέλθεις με επιτυχία αυτή τη φορά, όταν βρεθείς σε μια παρόμοια κατάσταση.

Η ανάλυση, θα σε βοηθήσει να κάνεις μια ανασκόπηση της στρατηγικής σου, να προετοιμαστείς κατάλληλη, να δουλέψεις τα αδύναμα σημεία σου, να βελτιώσεις την μελλοντική απόδοση σου και να ξαναβρείς κίνητρο και αυτοπεποίθηση.

Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι άλλο να κάνεις μια ανασκόπηση, για να βρεις τα αίτια της αποτυχίας και άλλο να την υπεραναλύεις ξανά και ξανά και να μετανιώνεις για καθετί που έκανες ή δεν έκανες.

Επίσης, μπορείς να τσεκάρεις το παρακάτω βίντεο, στο οποίο ο Χρήστος εξηγεί γιατί όταν φοβάσαι να κάνεις λάθη, σημαίνει ότι φοβάσαι να πετύχεις.

#5. Δώσε Λίγο Χρόνο στον Εαυτό σου για να ΑνακάμψειΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Μια αποτυχία μπορεί να σου προκαλέσει πόνο. Ο πόνος όμως σε βοηθά να εξελιχθείς και σίγουρα δεν θα φύγει μέσα σε μια μέρα.

Πρέπει εξ αρχής να γνωρίζεις ότι μετά από μια αποτυχία, δεν θα αισθάνεσαι όμορφα και θα σου πάρει λίγο χρόνο, ώστε να ανακάμψεις και να ανασυντάξεις τις δυνάμεις σου. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Οι μικρές σου νίκες στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, θα σε κάνουν να χαμογελάσεις και να βρεις ξανά κίνητρο, μετά από ένα μεγάλο στραβοπάτημα.

#6. Προχώρα ΕμπρόςΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Μια αποτυχία είναι απλά μια μικρή παράκαμψη και όχι ένα αδιέξοδο. Η διάρκεια της αποτυχίας σταματά την στιγμή που θα κάνει την εμφάνιση της η επιτυχία.

Μην αφήνεις μια δύσκολη κατάσταση να σε καταβάλλει και να μονιμοποιείται μέσα στην ζωή σου. Ένα αρνητικό συναίσθημα δεν είναι δυνατόν να επιφέρει θετικό αποτέλεσμα. Είναι προτιμότερο να το αφήσεις να ξεχαστεί και να προχωρήσεις, δίνοντας στον εαυτό σου την ευκαιρία να επανέλθει και να βρει ξανά το κίνητρο, για να συνεχίσει.

Η αποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό απαραίτητο, αν θέλεις να πετύχεις. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την αποφασιστικότητα παρακολουθώντας το παρακάτω επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika.

#7. Ανάπτυξε Πνευματική ΣκληρότηταΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Η ζωή θα σε χτυπά ασταμάτητα και αλύπητα, γι’ αυτό το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να προπονηθείς, ώστε να δέχεσαι τα χτυπήματα και να τα  ξεπερνάς, με τον περισσότερο ανώδυνο τρόπο.

Κράτησε θετική στάση ακόμη και στα δύσκολα και μάθε να εκμεταλλεύεσαι τις δυσκολίες, για να γίνεσαι καλύτερος. Έτσι θα ενδυναμώσεις το πνεύμα σου, θα γίνεις πιο σκληρός και θα καταφέρνεις να διατηρείς άθικτο το κίνητρο σου.

#8. Η Προσωπική σου Επιτυχία Είναι το Μεγαλύτερο ΚίνητροΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Κάθε φορά που θα αντιμετωπίζεις επιτυχώς τις δυσκολίες και θα καταφέρνεις να σταθείς και πάλι στα πόδια σου, θα απολαμβάνεις μια προσωπική νίκη.

Κάθε τέτοια προσωπική νίκη, θα τροφοδοτεί με δύναμη το μυαλό σου και θα αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο. Το προσωπικό σου success story είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή από την οποία μπορείς να αντλήσεις κίνητρο.

#9. Διώξε τους ΦόβουςΕίναι πολύ σημαντικό σε ό,τι κάνεις, να έχεις κίνητρο και στόχο. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο όταν αυτό που κάνεις, ακολουθείται από μια αποτυχία.

Μετά από μια αποτυχία, ξέρεις ότι το χειρότερο σε χτύπησε και πέρασε. Όταν έχεις πέσει κάτω, ξέρεις ότι είσαι εκεί. Δεν μπορείς να πέσεις πιο κάτω. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι για να φοβάσαι.

Μοναδική περίπτωση είναι να σηκωθείς και να ανέβεις ξανά, να μαζέψεις τα κομμάτια σου και να προχωρήσεις εμπρός. Η επιτυχία θα έρθει μόνο όταν πάψεις να φοβάσαι την αποτυχία και να την αφήνεις να σε κρατά μακριά από τα όνειρα σου.

Γι’ αυτό οργανώσου, σκέψου το επόμενο βήμα, κάνε τις επιλογές σου και κινήσου αποφασιστικά.

  Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η αποτυχία είναι μπουνιά στην κοιλιά και δεν την ξεπερνάς εύκολα. Μάθε περισσότερα για το πώς να ανακάμψεις, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Έχασες τον κωδικό σου? Εισήγαγε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σου. Θα λάβεις ένα σύνδεσμο για να δημιουργήσεις έναν νέο κωδικό πρόσβασης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.