Πώς ο Εγωισμός Γίνεται Εμπόδιο για την Επιτυχία σου

Ο εγωισμός είναι ένα κομμάτι του χαρακτήρα που συνήθως είναι καλό να αποβάλλουμε, ιδιαίτερα όταν γίνεται εμπόδιο στην πορεία σου προς την επιτυχία.

Ο Εγωισμός Γίνεται Εμπόδιο Στο Να Πετύχεις Τους Στόχους Σου

Σου έχει τύχει ποτέ να θέλεις να τα κάνεις όλα τέλεια, σε υπερθετικό βαθμό ή να υπερεκτιμάς τις δυνατότητες σου σε τέτοιο σημείο που να σου δημιουργείται πρόβλημα; Ο εγωισμός είναι γενικά κάτι καλό, που μπορεί να σου δώσει ώθηση, όμως έχει και μια σκοτεινή πλευρά.

Η ηθοποιός Marina Abramovic είχε πει ότι αν ξεκινήσεις να πιστεύεις στο δικό σου μεγαλείο, σκοτώνεις την δημιουργικότητα σου.

Υπάρχουν λοιπόν περιπτώσεις κατά τις οποίες ο εγωισμός σου μπορεί να σε κρατήσει μακριά από την επιτυχία.

εγωισμός

Ένα τέτοιο παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η αλλαγή καριέρας μετά από χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, ιδιαίτερα αν ήσουν ιδιαίτερα επιτυχημένος στην πρώτη δουλειά, βρίσκεσαι ξαφνικά σε μια νέα κατάσταση, χωρίς αναγνωρισιμότητα, όπου πρέπει στην ουσία, να ξεκινήσεις από την αρχή.

Ο εγωισμός σου έτσι πληγώνεται και η αυτοπεποίθηση αρχίζει να παίρνει τον κατήφορο.

Πώς ακριβώς όμως ο εγωισμός μπορεί να γίνει εμπόδιο;

#1. Ο Εγωισμός Γίνεται Εμπόδιο Γιατί Σε Κρατά Μακρυά Από Την Πραγματικότητα

Ένας από τους κυριότερους τρόπους με τον οποίο ο εγωισμός γίνεται εχθρός σου είναι κρατώντας σε μακριά από την πραγματικότητα.

Ο εγωισμός σε αποτρέπει από το να ακούς κρίσιμα σχόλια από τους άλλους. Σε κάνει να υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου και ταυτόχρονα να υποτιμάς την προσπάθεια και τις ικανότητες που χρειάζονται, για να πετύχεις τον στόχο σου.

Αυτά σημαίνουν ότι χάνεις την επαφή με την πραγματικότητα και έτσι χάνεις ευκαιρίες βελτίωσης, σύνδεσης με άλλους ανθρώπους και επιτυχίας.

Πριν συνεχίσεις σου προτείνω να παρακολουθήσεις το παρακάτω βίντεο με 4 μαθήματα ζωής που θα ήθελα να ξέρω νωρίτερα στη ζωή μου.

#2. Σου Δημιουργεί Μεγάλες Προσδοκίες

Ο εγωισμός σε κάνει να πιστεύεις ότι αξίζεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, μια πρόταση εργασίας, μια προαγωγή, μια νίκη στο άθλημα σου κλπ., επειδή θεωρείς ότι έχεις προσπαθήσει αρκετά.

Σου δημιουργεί έτσι μεγάλες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες και ένα συναίσθημα ότι δικαιούσαι οτιδήποτε θέλεις.

Παράλληλα, ο εγωισμός σου δημιουργεί έναν φόβο ότι η προσπάθεια σου δεν είναι αρκετή και σε κάνει τελειομανή, με την αρνητική έννοια του όρου.

#3. Ο Εγωισμός Γίνεται Εμπόδιο Γιατί Σε Κάνει Εξαρτημένο Από Την Εξωτερική Επιβεβαίωση

Αν αφήσεις τον εγωισμό να πάρει τον έλεγχο της ζωής σου, αρχίζεις να γίνεσαι απίστευτα εξαρτημένος από την εξωτερική επιβεβαίωση, η οποία μπορεί να έχει οποιαδήποτε μορφή, όπως ένα χειροκρότημα σε μια ομιλία, σχόλια σε δημοσιεύσεις στα κοινωνικά μέσα, θαυμασμό από φίλους και γνωστούς, επίδειξη πλούτου.

Ο εγωισμός τρέφεται από την εξωτερική επιβεβαίωση.

Την ανάγκη για επιβεβαίωση έχει αναλύσει ο Χρήστος στο βίντεο εδώ.

#4. Πρέπει Πάντα Να Έχεις Δίκιο

Αν βρεθείς σε μια διαμάχη ο εγωισμός σου θα σε κάνει να προσπαθείς να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο και θα εστιάζεις σε αυτό και όχι στο να εκφράσεις σωστά επιχειρήματα.

Αυτός ο τρόπος σκέψης δείχνει ότι αναζητάς επιβεβαίωση και οδηγεί σε αρνητισμό και κριτική των πάντων.

Είναι καλύτερα λοιπόν να ψάχνεις να βρεις την αξία στην γνώμη των άλλων ανθρώπων. Θα δεις ότι έτσι θα βρεις νέες ευκαιρίες και εμπειρίες, που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

Οι εγωιστές παρουσιάζουν συμπεριφορά που θα την χαρακτηρίζαμε ως τοξική. Για τέτοιες συμπεριφορές έχουμε μιλήσει στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, το οποίο θα δεις παρακάτω.

#5. Δεν Θέλεις Να Χάνεις Περισσότερο Από Όσο Θέλεις Να Κερδίζεις

Είναι υγιές να είσαι ανταγωνιστικός, όταν αυτό υποστηρίζει τις δυνατότητες βελτίωσης σου, όμως πρέπει να προσέχεις, καθώς ο εγωισμός μπορεί εύκολα να σε αποσπάσει και να πάψεις να βλέπεις την μεγάλη εικόνα της ζωής σου, που είναι να βρεις την ευτυχία και την ικανοποίηση.

Ο εγωισμός σου μπορεί να σε φτάσει σε ένα σημείο που δεν θα μαθαίνεις καινούρια πράγματα, ούτε θα βελτιώνεσαι, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή.

Δεν πρέπει να συγχέεις τον εγωισμό με την αυτοπεποίθηση. Τα δύο αυτά έχουν μια σημαντική διαφορά.

άλλο εγωισμός, άλλο εγωισμός

Η αυτοπεποίθηση βασίζεται σε μια αντικειμενική ματιά των δυνατοτήτων σου, κάτι που δεν ισχύει, όπως είδαμε παραπάνω, με τον εγωισμό.

Κάποιες φορές λοιπόν ο εγωισμός μπορεί να μπερδευτεί με την αυτοπεποίθηση και να σε απομακρύνει από την επιτυχία.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να είσαι προσεκτικός, να εστιάζεις στην διαρκή βελτίωση σου και όχι μόνο στο αποτέλεσμα και να καλλιεργήσεις την αυτοπεποίθηση σου, έχοντας μια αντικειμενική άποψη των πραγμάτων.

Μην αφήσεις τον εγωισμό να γίνει εμπόδιο για την επιτυχία σου και κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.