Πώς οι Πολεμικές Τέχνες Δημιουργούν ένα Πειθαρχημένο Μυαλό

Ένα πειθαρχημένο μυαλό είναι κάτι που όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουμε. Χρειάζεται όμως κόπο και ιδρώτα. Ένας τρόπος είναι οι πολεμικές τέχνες!

Πολεμικές Τέχνες Και Πειθαρχημένο Μυαλό

Η ικανότητα να μπορείς να ελέγξεις ανά πάσα στιγμή το μυαλό, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες και τις αντιδράσεις σου είναι πάρα πολύ σημαντική, τόσο στην προσωπική, όσο και στην επαγγελματική ζωή.

Έχοντας αυτή την ικανότητα μπορείς να είσαι πιστός στις υποσχέσεις σου, να ξεπερνάς την βαρεμάρα, να βρίσκεις την δύναμη να συνεχίσεις, ακόμη και όταν δεν έχεις κίνητρο, να είσαι πιο παραγωγικός, να μην πέσεις σε εθισμούς και καταχρήσεις, να είσαι υπεύθυνος και να βελτιώνεις τον εαυτό σου.

Το πειθαρχημένο μυαλό θα σε βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να πετύχεις όλα τα παραπάνω, και ένας τρόπος να δημιουργήσεις μια τέτοια κατάσταση ισορροπίας είναι η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες.

Για τις πολεμικές τέχνες και τα μαχητικά αθλήματα έχουμε συζητήσει εκτενώς στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που ακολουθεί.

#1. Μαθαίνεις Tον Αυτοέλεγχο

Οι πολεμικές τέχνες θα σε διδάξουν να χρησιμοποιείς τις ικανότητες και την δύναμη σου με έναν ελεγχόμενο τρόπο.

Το μυαλό μαθαίνει με την εξάσκηση των πολεμικών τεχνών να σκέφτεται γρήγορα προτού δράσει και να βρίσκεται σε ετοιμότητα.

#2. Αποκτάς Αυτοπειθαρχία

μυαλό και πολεμικές τέχνες

Όσοι κάνουν πολεμικές τέχνες, μαθαίνουν νέες τεχνικές ακόμη και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η προπόνηση ανοίγει στον μαθητή τον δρόμο για την αυτοπειθαρχία, η οποία είναι μια χρήσιμη ικανότητα είτε πρόκειται για την προπόνηση είτε για την εμπλοκή σε πραγματική κατάσταση αυτοάμυνας.

Βέβαια, το να είναι κανείς και να παραμένει πειθαρχημένος μπορεί να είναι δύσκολο και απαιτεί πολλή δουλειά.

#3. Θέτεις Ξεκάθαρους Kαι Ρεαλιστικούς Στόχους Με Ένα Πειθαρχημένο Μυαλό

Ο τρόπος που καθένας μαθαίνει μπορεί να διαφέρει σημαντικά.

Ο δάσκαλος των πολεμικών τεχνών σε οδηγεί προς στόχους που είναι μοναδικοί για εσένα και φτάνεις στην τελειότητα πριν προχωρήσεις στο επόμενο βήμα.

Όταν ξεκινήσεις μια πολεμική τέχνη, ποτέ δεν θα ξεκινήσεις με ανέφικτους, δύσκολους στόχους, αλλά με μικρά βήματα θα κατακτάς απλουστευμένους στόχους έναν προς έναν.

Έτσι η μάθηση αποκτά μια δομή και το μυαλό σου μαθαίνει να πειθαρχεί σε μικρούς ρεαλιστικούς στόχους, κάτι που είναι μάθημα ζωής.

Η δομή αυτή σου δείχνει ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά, όταν θέτεις ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους.

#4. Ακολουθείς Κανόνες

Οι πολεμικές τέχνες βασίζονται σε συγκεκριμένους κανόνες.

Το να μπορείς να ακολουθείς κανόνες, ακόμη και αν δεν συμφωνείς πάντα μαζί τους, είναι μια ικανότητα χρήσιμη στην ζωή σου, κατά την οποία θα βρεθείς αρκετές φορές σε τέτοιες καταστάσεις.

Έτσι το μυαλό σου θα είναι “προπονημένο” και θα μπορείς να ανταπεξέλθεις, αφού θα γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν κανόνες.

#5. Διδάσκεσαι Τον Σεβασμό

πειθαρχημένο μυαλό και σεβασμός

Ο σεβασμός είναι κάτι που φαίνεται να χάνεται όσο περνάνε τα χρόνια.

Οι γονείς δεν τον διδάσκουν στα παιδιά, όπως δεν τα διδάσκουν να ακολουθούν κάποιους κανόνες και προτιμούν να συμπεριφέρονται στα παιδιά σαν να είναι φίλοι, ερχόμενοι σε αντίθεση με την παλαιότερη προσέγγιση των αυστηρών και πιο απόμακρων γονέων.

Όποια και αν είναι η αιτία, η εξάσκηση των πολεμικών τεχνών μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη αυτού του κενού και να καλλιεργήσει τον σεβασμό απέναντι στους συμμαθητές, στους δασκάλους και στον εαυτό σου.

#6. Με Ένα Πειθαρχημένο Μυαλό Μαθαίνεις Να Είσαι Στην Ώρα Σου

Στον σύγχρονο κόσμο το να είσαι στην ώρα σου αποδεικνύεται κρίσιμο, για την επιτυχία και οι πολεμικές τέχνες βάζουν το μυαλό σου σε αυτή τη λογική.

Μαθαίνεις να είσαι στην ώρα σου στον χώρο της προπόνησης και να είσαι έτοιμος για το μάθημα από πριν, κάτι που σου γίνεται συνήθεια κατόπιν και στην επαγγελματική και προσωπική ζωή.

#7. Περιποιείσαι Τον Εαυτό Σου

Το να περιποιείσαι τον εαυτό σου είναι κάτι σημαντικό, για κάθε πτυχή της ζωής σου. Οι πολεμικές τέχνες απαιτούν από τον μαθητή να είναι καθαρός και περιποιημένος, τόσο για την ασφάλεια του, όσο και για την υγιεινή του.

Ένα περιποιημένο και καθαρό σώμα βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και σε κάνει πιο προσεγγίσιμο.

Τσέκαρε στο  βίντεο εδώ μερικές σημαντικές συμβουλές, για να αποφύγεις τα στιλιστικά λάθη στο γυμναστήριο.

#8. Συμπεριφορά Κατά Του Bullying

Οι πολεμικές τέχνες δεν δείχνουν ανοχή σε φαινόμενα bullying και οι δάσκαλοι εξηγούν στους μαθητές πόσο κακό είναι αυτό.

Προσπαθούν να βάλουν στο μυαλό των μαθητών μια διαφορετική νοοτροπία, που βρίσκει εφαρμογή τόσο σε ανήλικους, όσο και σε ενήλικους μαθητές και βοηθά στην αποδοχή της διαφορετικότητας με σκοπό την μείωση φαινομένων bullying.

#9. Με Ένα Πειθαρχημένο Μυαλό Διδάσκεσαι Την Συγκέντρωση

Η εξάσκηση μιας πολεμικής τέχνης απαιτεί συγκέντρωση.

Όταν το μυαλό μαθαίνει να συγκεντρώνεται στην προπόνηση, μπορεί να κρατήσει αυτή την ικανότητα και για άλλες ασχολίες, όπως το διάβασμα, κάτι που μπορεί να είναι επωφελές για την παραγωγικότητα σου.

#10. Εξασκείς Τη Μνήμη Σου

πειθαρχημένο μυαλό

Οι τεχνικές που μαθαίνεις όταν εξασκείς μια πολεμική τέχνη απαιτούν να μάθεις συγκεκριμένη αλληλουχία κινήσεων.

Αυτές οι κινήσεις περνούν στην μνήμη σου και έτσι το μυαλό σου γίνεται καλύτερο στην απομνημόνευση, που είναι μια ικανότητα άκρως απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις, πέραν της προπόνησης.

#11. Καταβάλλεις Προσπάθεια

Στο γυμναστήριο πιέζεσαι να αποδώσεις το 100% των δυνατοτήτων σου, σε κάθε προπόνηση.

Ενθαρρύνεσαι να γίνεις δυνατότερος και πιο αποτελεσματικός, καταβάλλοντας έτσι προσπάθεια.

Μαθαίνεις να μην δέχεσαι την χαμηλή απόδοση και να συνειδητοποιείς τις πραγματικές δυνατότητες σου. Κάτι που οδηγεί το μυαλό σου στο να καταβάλλει προσπάθεια, για να τα καταφέρεις καλύτερα.

Η γυμανστική άλλωστε μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου.

#12. Αποκτάς Αυτοπεποίθηση

Όσο γίνεσαι δυνατότερος σωματικά και επιτυγχάνεις τους στόχους σου, βλέπεις ότι έχεις καλλιεργήσει ικανότητες που ποτέ δεν πίστευες ότι έχεις. Και αυτές σε κάνουν να ξεχωρίζεις από τον μέσο όρο.

Αυτό είναι κάτι που σε ωφελεί ψυχολογικά και σε βοηθά να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Ένα πειθαρχημένο μυαλό χτίζεται σταδιακά και με πολύ κόπο. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.