Σεξ, Ψέματα και η Εντυπωσιακή Ψυχολογία της Γυναικείας Απιστίας

Οι λόγοι της απιστίας.

Υπάρχει κώδικας απιστίας; Και αν υπάρχει, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε με ακρίβεια το αν κάποιος πρόκειται να απατήσει;

Η ανθρώπινη προσωπικότητα είναι ένας λαβύρινθος και τα κίνητρα του καθενός διαφέρουν. Ωστόσο, όταν κάποιος πέφτει θύμα απιστίας βιώνει ένα είδος ψυχολογικού τραύματος. Θα μπορούσαμε ν’ αναφέρουμε πως αισθάνεται προδομένος, όμως οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.

Παρόλο που η κοινωνία μας έχει προγραμματίσει να πιστεύουμε πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να προβούν σε διαδικασίες απιστίας απ’ ότι οι γυναίκες, οι περισσότερες έρευνες συγκεντρώνουν την μελέτη τους στην διαφοροποίηση των κινήτρων της απιστίας, παρά στο κατά πόσο το κάθε φύλλο απατά.

Απ’ την άλλη, η εξελικτική ψυχολογία αναφέρει ξεκάθαρα πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό ν’ απατήσουν απ’ ότι οι γυναίκες επειδή είναι στην φύση τους να προσφέρουν γονίδιο σε όσα περισσότερα θηλυκά μπορούν.

Βέβαια, παρόλο που οι άνδρες μπορεί να φαίνονται πιο επιρρεπείς στον πειρασμό της απιστίας, οι έρευνες στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα, που έχουν ενταθεί απ’ το 2006 και μετά, δείχνουν πως η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φαντάζεσαι.

Το 16% των γυναικών και το 24% των ανδρών έχουν απατήσει τουλάχιστον μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής τους!

Όμως πίσω απ’ τα στατιστικά, ποια είναι τα κίνητρα που αυξάνουν την πιθανότητα απιστίας για μια γυναίκα;

Τα κρυφά κίνητρα

Τα κίνητρα πίσω απ’ τις δομές της γυναικείας απιστίας είναι πολλά. Έτσι κι αλλιώς, το αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές πιο σημαντικό απ’ την αιτία και σε αυτές την περιπτώσεις ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Όμως, κάποια απ’ τα σημαντικότερα κίνητρα της γυναικείας απιστίας είναι:

  1. Χρειάζεται ενθουσιασμό. Πολλές γυναίκες, όπως και άνδρες, κάποια στιγμή βαριούνται την ρουτίνα. Ως αποτέλεσμα, ένας εραστής τους παρέχει την περιπέτεια που θα ήθελαν να ζήσουν.
  2. Θέλει να σε ξεφορτωθεί. Επειδή δεν θέλει να σε χωρίσει και να πάρει την ευθύνη του να τελειώσει την σχέση μαζί σου, προτιμά ν’ απατήσει.
  3. Χρειάζεται περισσότερη επιβεβαίωση. Αν κάποια γυναίκα πιστεύει πως δεν είναι ωραία και κάποιος άλλος άνδρας την κάνει να αισθανθεί ξεχωριστή, είναι ένας λόγος απιστίας.
  4. Θέλει καλύτερο σεξ.
  5. Είσαι ανασφαλής. Όσο περισσότερο ένας άνδρας είναι ανασφαλής, τόσο περισσότερο η σεξουαλική έλξη της γυναίκας προς αυτόν μειώνεται.
  6. Μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Κάποιες γυναίκες έχουν πολύ υψηλές προσδοκίες απ’ την σχέση τους. Αν αυτές δεν εκπληρώνονται, σε βάθος χρόνου θεωρούν πως η συγκεκριμένη σχέση δεν μπορεί να τους ικανοποιήσει τις ανάγκες τους.

Είναι όμως οι παραπάνω λόγοι οι πραγματικές αιτίες της γυναικείας απιστίας;

Απλά συνέβη

Πριν εξερευνήσουμε βαθύτερα τους ψυχολογικούς λόγους της γυναικείας απιστίας, είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε τι συμβαίνει μετά την απιστία.

Όταν κάποιος απατά, αισθάνεται ενοχές. Καθώς η ενοχή είναι ένα απ’ τα ισχυρότερα κοινωνικά συναισθήματα, οι γυναίκες τις αισθάνονται πιο έντονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουν να δώσουν μια λογική εξήγηση στην πράξη της απιστίας.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι που δημιουργείται αυτή η εσφαλμένη λογική είναι είτε γιατί προσπαθεί να πείσει τον εαυτό της πως ήταν τυχαίο ή να ρίξει την ευθύνη στην σχέση της ή στον άνδρα που πραγματοποίησε μαζί του την απιστία.

Το βασικό κίνητρο αυτού του ψυχολογικού μηχανισμού άμυνας είναι η μεταβίβαση της ευθύνης σε κάποιον εξωγενή παράγοντα. Όταν ρίχνουμε το βάρος στον άλλο είναι πιο εύκολο ν’ αποδεχτούμε ένα λάθος που κάναμε.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι;

Στις περισσότερες περιπτώσεις απιστίας, η προσωπικότητα παίζει πρωταρχικό ρόλο. Αν μια γυναίκα έχει πέσει θύμα συναισθηματικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί ή υπήρχε διαρκής συναισθηματική απόσταση απ’ το Πατρικό πρότυπο, είναι πιο πιθανό ν’ απατήσει.

Υπάρχουν γυναίκες όπου βρίσκουν μεγαλύτερο ενθουσιασμό στο φλερτ και μια σταθερή σχέση τις κάνει να βαριούνται γρήγορα. Καθηλώνουν τον εαυτό τους σ’ έναν φαύλο κύκλο νοητικών παιχνιδιών και φλερτ με τους άνδρες ως μια υποσυνείδητη προσπάθεια να αυτό – ρυθμίσουν άβολα συναισθήματα που πιθανόν να προέρχονται από μια βαριά απόρριψη ή χωρισμό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Η απιστία ως ανταμοιβή;

Κι όμως… Απ’ ότι φαίνεται η πράξη της απιστίας προσφέρει ένα είδος ανταμοιβής στον εγκέφαλο μας. Τελευταίες έρευνες στο Journal of Personality and Social Psychology, δείχνουν πως η απιστία όχι μόνο προσφέρει ένα είδος ανταμοιβής αλλά είναι πολύ πιθανό να ξανασυμβεί!

Όταν κάποιος απατά, εισέρχεται σε μια κατάσταση υψηλού ρίσκου. Παρόλο που υπάρχει το συναίσθημα του φόβου ή της ενοχής, υποβόσκει και ο ενθουσιασμός που προσφέρει η συγκεκριμένη προσπάθεια.

Σε περίπτωση που η σεξουαλική επαφή προσφέρει μεγάλη ευχαρίστηση τότε ο συνδυασμός ρίσκου και σεξουαλικής απόλαυσης είναι πολύ ισχυρός, με αποτέλεσμα να παροτρύνει το άτομο ν’ απατήσει ξανά.

Πως το καταλαβαίνεις;

Όταν η σχέση δεν λειτουργεί φυσιολογικά, υπάρχουν κάποια σημάδια που είναι αρκετά εμφανή. Κάποια απ’ τα σημαντικότερα είναι:

  1. Η επικοινωνία έχει γίνει απόμακρη. Δεν απαντά στα μηνύματα σου όπως παλιότερα και δεν σε παίρνει τηλέφωνο τόσο συχνά όσο συνήθιζε.
  2. Υπάρχει εμφανής μείωση σεξουαλικής επαφής.
  3. Ακυρώνει εύκολα ραντεβού μαζί σου και εξαφανίζεται γι’ αρκετές ώρες.

Εννοείται πως τα σημάδια είναι περισσότερα αλλά όταν η λογική σου ανάβει κόκκινο, είναι καλύτερο να την ακούς.

Πιστεύεις πως υπάρχουν κι άλλα σημάδια που θα μπορούσε κάποιος να καταλάβει μια ενδεχόμενη απιστία;

Αν ναι, πες μου την γνώμη σου εδώ

 

Απίστευτα πρακτικές και ωφέλιμες γνώσεις για τις γυναίκες

Bootcamps – 4 ημέρες για μια ζωή

Σεμινάριο διαχείρισης σχέσεων

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr