Σημάδια που Μαρτυρούν πως Κάποιος σου Λέει Ψέματα!

Όλοι λέμε ψέματα, όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να τα αναγνωρίζεις.

Είναι αλήθεια ότι όλοι μας λέμε ψέματα, σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό.

Μια μελέτη του West Forest University έδειξε ότι μια αιτία που προβάλλεται σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων(37%), είναι ότι λέμε ψέματα για

Προστατευτούμε και να αποφύγουμε την κριτική και συναισθήματα που μας προκαλούν πόνο και ντροπή.

Όλοι έχουμε μάθει ότι ένα μικρό ψέμα είναι άκακο και πράγματι έτσι φαίνεται σε πρώτη ανάλυση.

Όμως σύμφωνα με έρευνες, δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά, όπως το Nature Neuroscience, ο εγκέφαλος μας συνηθίζει με τα μικρά ψέματα και τα θεωρεί φυσιολογικά, με αποτέλεσμα όσο περισσότερο λέμε ψέματα, τόσο πιο εύκολα να μας «βγαίνουν» και να γίνονται όλο και πιο μεγάλα.

Πώς όμως θα καταλάβεις πότε κάποιος λέει ψέματα και πότε όχι;

Έχει βρεθεί ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν πότε τους λένε ψέματα. Υπάρχουν όμως σημάδια τα οποία αν παρατηρήσεις, μπορείς να καταλάβεις.

Ίσως να είναι δύσκολο να καταλάβεις ένα ψέμα, μόνο αν το ακούσεις, αλλά αν υπάρχει οπτική επαφή, τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

#1. Ο Ρυθμός Των Κινήσεων Όσων Λένε Ψέματα
κινησεις

Α) Όταν ρωτήσεις κάποιον κάτι και στρέφει αλλού το κεφάλι, είναι μια κίνηση που ίσως υποδεικνύει ότι ψεύδεται. Αν επίσης κουνάει χαρακτηριστικά το πόδι πάνω κάτω, είναι μια υποσυνείδητη αντίδραση που τον παροτρύνει να φύγει από την συζήτηση και δείχνει νευρικότητα και αμηχανία, που πιθανόν να προκύπτουν από το ψέμα που είπε ή πρόκειται να πει.

Β) Ακόμη ένα σημάδι που μαρτυρά ότι κάποιος σου λέει ψέματα, είναι όταν γίνεται επιθετικός, πιστεύοντας ότι έχεις καταλάβει πως λέει ψέματα και κάνει έντονες κινήσεις «δείχνοντας» με τα χέρια.

Κάποιος που είναι συνηθισμένος στο να λέει ψέματα, μπορεί να καταφέρνει να κρύβει τα παραπάνω και να κάνει τα ακριβώς αντίθετα. Δηλαδή, να μην κάνει οποιαδήποτε κίνηση, ώστε να δείχνει ήρεμος. Κάποιος που δείχνει υπέρ του δέοντος ήρεμος και μπορεί να σε κοιτάζει χωρίς να ανοιγοκλείνει συχνά τα μάτια, ίσως είναι απλά ένας πολύ ικανός ψεύτης.

Αν δεις κάποιο από αυτά τα σημάδια, προσπάθησε να γείρεις προς το μέρος του συνομιλητή σου και παρατήρησε την αντίδραση του. Συνήθως αυτός που λέει ψέματα, αισθανόμενος την απειλή θα κάνει μια αντίθετη κίνηση για να σε αποφύγει.

#2. Άσκοπες Κινήσεις Και  Γλώσσα του Σώματος Στα Ψέματα
γλωσσα σωματος

Κάποιος που κάνει τυχαίες και άσκοπες κινήσεις, όπως συνεχόμενο καθάρισμα των γυαλιών, λύσιμο και δέσιμο των κορδονιών, ξεσκόνισμα του (καθαρού) τραπεζιού, ίσως λέει ψέματα. Η ενοχή του ψέματος προκαλεί άγχος και ανησυχία.

Η γλώσσα του σώματος μπορεί να πει πολλά, αν ξέρεις να τα ερμηνεύσεις. Κάποιος που λέει ψέματα τα λέει όχι μόνο με τις λέξεις, αλλά και με όλο το σώμα του. Ο εγκέφαλος προσπαθεί υποσυνείδητα να καλύψει το ψεύδος και κάνει αυτοματοποιημένες κινήσεις που τελικά τον προδίδουν.

Κάποιος που καλύπτει ενστικτωδώς σημεία του σώματος που φοβάται ότι θα τον προδώσουν(όπως το στόμα), ίσως λέει ψέματα. Το ίδιο και κάποιος που διατηρεί μια ψυχρή, συνεχή επαφή με τα μάτια.

Τονίζουμε βέβαια ότι μπορεί κάποιες από αυτές να είναι αντιδράσεις που κρύβουν κάποια άλλα συναισθήματα. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο άτομο ντροπαλό και αμήχανο, που δεν λέει ψέματα, αλλά προσπαθεί να κρύψει την αμηχανία, ανεπιτυχώς. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να μην βιαστείς να κρίνεις.

#3. Πρόσεξε Τι Λένε Όσοι Λένε Ψέματα
μασκες

Α) Αν δεν πρόκειται για κάποιον ικανότατο ψεύτη, τότε σίγουρα οι ιστορίες που λέει θα έχουν κενά. Αν υποπτεύεσαι ότι κάποιος λέει ψέματα, άκουσε καλά την ιστορία του και σίγουρα θα βρεις τις ανακρίβειες.

Β) Επίσης, πρόσεξε τον τρόπο που λέει την ιστορία του. Οι συχνές επαναλήψεις λέξεων ή φράσεων και η υπερβολική παροχή πληροφοριών και λεπτομερειών χωρίς να του ζητηθεί, είναι σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Γ) Το ίδιο ισχύει και αν κάποιος λέγοντας την ιστορία του, έχει μια απάντηση για όλα.

Δ) Ένα ακόμη σημάδι που μπορεί να μαρτυρήσει ότι κάποιος λέει ψέματα είναι το ότι ισχυρίζεται και ορκίζεται επικαλούμενος αγίους για την ειλικρίνεια του. Κάποιος που λέει την αλήθεια συνήθως δεν χρειάζεται να το πάει τόσο μακριά!

Πέραν αυτών, ένα άτομο που λέει ψέματα, ειδικά αν πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα, από ένα σημείο και μετά αρχίζει να δυσκολεύεται να μιλήσει, αφού από το άγχος μειώνεται η ροή σάλιου και ξεραίνεται το στόμα.

#4. Παρακολούθησε Τις Αντιδράσεις
Όλοι λέμε ψέματα, όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να τα αναγνωρίζεις.

 

Κάποιος που λέει ψέματα αλλάζει υποσυνείδητα τον τόνο της φωνής του. Αυτή είναι μια πρώτη αντίδραση που μπορείς να εντοπίσεις, ιδιαίτερα σε άτομα, τον τρόπο ομιλίας των οποίων γνωρίζεις καλά.

Αν κατηγορήσεις κάποιον που είναι αθώος ότι λέει ψέματα, μπορεί να προσβληθεί. Κάποιος που όντως λέει ψέματα, θα το πάει ένα βήμα παραπέρα, μπορεί να αρχίσει να φωνάζει, να κλαίει ή να σε κατηγορεί. Γενικά, αυτός που λέει ψέματα και είναι καλός σε αυτό θα προσπαθήσει να σου αποσπάσει την προσοχή με πράγματα άσχετα.

Στην περίπτωση που ένα άτομο αντιδρά πολύ διαφορετικά, σε σχέση με τον τρόπο που συνηθίζει, δείχνει ότι υπάρχει κάποια συναισθηματική ή ψυχολογική αντίδραση σε κάτι. Δεν είναι απαραίτητο ότι λέει ψέματα, αλλά είναι μια πιθανή ένδειξη. 

#5. Εμπιστεύσου Την Κρίση Σου
Όλοι λέμε ψέματα, όμως σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πώς να τα αναγνωρίζεις.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ καλοί στα ψέματα. Μπορεί οι αντιδράσεις τους να δείχνουν και να είναι απολύτως φυσιολογικές. Αν συνεχίζεις να πιστεύεις ότι κάτι δεν πάει καλά, προσπάθησε να το ερευνήσεις λίγο παραπάνω. Ίσως χρειαστεί να κάνεις περισσότερες ερωτήσεις για να βρεις τυχόν ασάφειες ή ανακρίβειες στην ιστορία τους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων κάποιος που λέει ψέματα είναι εύκολο να γίνει αντιληπτός μέσα από τα παραπάνω σημάδια.

Απλά χρειάζεται να εξασκήσεις λίγο παραπάνω την συναισθηματική σου νοημοσύνη, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Φυσικά, όπως είπαμε, μπορεί κάποια από αυτά τα σημάδια να μαρτυρούν κάποια άλλη κατάσταση, όπως αμηχανία ή νευρικότητα και άγχος και δεν είναι πάντοτε 100% σίγουρο ότι αυτός που τα παρουσιάζει δεν σου λέει αλήθεια.

Για τον λόγο αυτό, το κυριότερο, όταν βρεθείς σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να διαπιστώσεις αν κάποιος λέει ψέματα ή όχι, είναι να εμπιστευθείς την κρίση σου.

Τέλος, αν διαπιστώσεις ότι κάποιος πέφτει σε αντιφάσεις ή η γλώσσα σώματός του υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά, αν το ένστικτό σου σου λέει να μην τον εμπιστευτείς, τότε έχε το νου σου. Ενδέχεται να λέει ψέματα. Αυτό δε σημαίνει ότι από δω και πέρα θα υπεραναλύεις τη συμπεριφορά όποιου σου μιλάει. Απλά αν υπάρχει μια υποψία, καλό είναι να γνωρίζεις τα σημάδια.

Όπως και στο φλερτ, έτσι και σε όλες τις άλλες  περιστάσεις το να έχεις την οξυδέρκια και την ευελιξία να προσαρμόζεσαι, τότε πάντα θα έχεις επιτυχία στον τομέα της επικοινωνίας.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο τις ικανότητες σου, τότε δες εδώ.

Διάβασε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας. Παράγγειλέ το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.