Συναίσθημα – Ένα απαραίτητο συστατικό της έλξης

Συναίσθημα – Ένα απαραίτητο συστατικό της έλξης
Συναίσθημα – Ένα απαραίτητο συστατικό της έλξης

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενa άρθρa μου (1) , (2) , τα συναισθήματα είναι το κυριότερο συστατικό της ερωτικής έλξης και χωρίς συναισθήματα δεν μπορεί να υπάρχει σχέση καθώς οι γυναίκες είναι συναιθηματικά πλάσματα που λατρεύουν να ζούν στο συναίσθημα της στιγμής και ‘’ζούν’’ όταν βιώνουν συναισθηματική διέγερση.

Έχουν διαφοροποιημένο τρόπο εγκεφαλικής λειτουργίας με διαφορετική εμπλοκή του συναισθηματικού τμήματος τους εγκεφάλου. Είναι συναισθηματικά πλάσματα που λατρεύουν να ζουν στο συναίσθημα απολαμβάνοντας κάθε είδους συναίσθημα. Δεν τους ενδιαφέρει αν είναι αρνητικό ή θετικό αρκεί να βιώνουν συναισθηματική φόρτιση. Χωρίς συναίσθημα νιώθουν πεθαμένες και μισούν οτιδήποτε τους ηρεμεί, περιορίζει ή μπλοκάρει τη συναισθηματική φόρτιση.

 

Τί είναι όμως ”συναίσθημα” ;

Το συναίσθημα είναι ένας όρος για την ακριβή σημασία του οποίου υπήρχε δυνατή διαφωνία για περισσότερο από έναν αιώνα μεταξύ ψυχολόγων και φιλόσοφων.

Σύμφωνα με τον Daniel Goleman Ph.D. του πανεπιστημίου του Harvard, το συναίσθημα αναφέρεται σε ένα αίσθημα και στις συγκεκριμένες σκέψεις που προκαλεί, στις φυχολογικές και βιολογικές καταστάσεις που το συνοδεύουν και στο σύνολο των τάσεων προς δράση.

Σύμφωνα με το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης συναίσθημα είναι οποιαδήποτε αναταραχή ή αναστάτωση του νού και οποιαδήποτε εξημμένη ψυχική κατάσταση

Σύμφωνα με έναν πιο απλό ορισμό μου σε προηγούμενο άρθρο μου συναίσθημα είναι η ευάρεστη ή δυσάρεστη ψυχική κατάσταση που συνοδεύεται από ελαφριές μεταβολές των λειτουργιών του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα κάποιου γεγονότος ή εμπειρίας. Στην περίπτωση της έλξης και της αποπλάνησης είναι η διέγερση της ψυχικής κατάστασης ως αποτέλεσμα της συναναστροφής της γυναίκας με έναν άντρα.

 

Οι βασικές οικογένειες συναισθημάτων και το συναισθηματικό ουράνιο τόξο

Τα συναισθήματα, μαζί με τις ποικίλες αποχρώσεις που σχηματίζουν το χρωματικό φάσμα των συναισθημάτων είναι εκατοντάδες και οι ερευνητές εξακολουθούν να διαφωνούν για τις βασικές ομαδοποιήσεις και για το ποια συναισθήματα μπορούν να θεωρηθούν ως τα πρωταρχικά βασικά χρώματα του συναισθηματικού ουράνιου τόξου.

Πέρα από τη συμφωνία των ερευνητών στη βασική διαίρεσή τους σε ευάρεστα και δυσάρεστα, δηλαδή σε εκείνα που έλκουν και σ’ εκείνα που απωθούν, παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό μια συμφωνία στις ακόλουθες οικογένειες συναισθημάτων :

(για περισσότερες πληροφορίες ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στα έργα ”Συναισθηματική Νοημοσύνη” του Daniel Goleman και ”Βασικά Συναισθήματα” του Paul Ekman του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια)

  • Θυμός : οργή, πίκρα, απόγνωση, αγανάκτηση, ενόχληση, αναβρασμός, εκνευρισμός και στην ακραία του μορφή παθολογικό μίσος και βία.
  • Θλίψη : λύπη, πίκρα, ακεφιά, μελαγχολία, μοναξιά, απελπισία, καημός, κατήφεια και στην ακραία της μορφή σοβαρή κατάθλιψη.
  • Φόβος : άγχος, αναστάτωση, νευρικότητα, έγνοια, κατάπληξη, τρόμος, ανησυχία, δέοςκαι στην ακραία του μορφή φοβία και πανικός.
  • Απόλαυση : ευτυχία, χαρά, ανακούφιση, ικανοποίηση, ευεξία, ευαρέσκεια, ενθουσιασμός, ηδονή, ευφορία και στην ακραία της μορφή μανία.
  • Αγάπη : αποδοχή, φιλικότητα, τρυφερότητα, ταίριασμα, λατρεία, ξεμυάλισμα, έρωτας.
  • Έκπληξη : σόκ, κατάπληξη, θαυμασμός, απορία.
  • Αποστροφή : περιφρόνηση, δυσφορία, απέχθεια, σιχαμάρα, αηδία.
  • Ντροπή : ενοχή, αμηχανία, απογοήτευση, τύψεις, ταπείνωση, εξευτελισμός, μετάνοια.
Συναίσθημα – Ένα απαραίτητο συστατικό της έλξης

Συναίσθημα – Ένα απαραίτητο συστατικό της έλξης

Φυσικά υπάρχουν και πολλά δυνατά συναισθήματα που παράγονται από προσμίξεις συναισθημάτων, οι παραπάνω οικογένειες όμως προκύπτουν από την αναγνώρισή τους από όλους τους δυτικούς και ανατολικούς πολιτισμούς με βάση τα ευρύματα των ερευνητικών εργασιών και κάθε μία από τις παραπάνω οικογένειες έχει έναν βασικό συναισθηματικό πυρήνα από όπου γεννούνται τα συγγενικά συναισθήματα στις αμέτρητες παραλλαγές τους

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο συναισθηματικός κόσμος της γυναίκας είναι ένα θεματικό αντικείμενο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα bootcamps και στα seminars καθώς η διαχείρισή του και το κέρασμα των κατάλληλων συναισθηματικών κοκτέιλ πρέπει να συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της επαφής με μια γυναίκα, είτε την γνωρίζουμε μόνο για 5 λεπτά είτε έχουμε ερωτική ή συντροφική σχέση μαζί της για όλη μας τη ζωή, καθώς η λανθασμένη διαχείριση της συναισθηματικότητας της γυναίκας προκαλεί ζημιά στην έλξη και στην ίδια την πορεία της σχέσης.

Men Of Style

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style