Μήπως Σκέφτεσαι Υπερβολικά τι Γνώμη Έχουν οι Άλλοι για Εσένα;

Η γνώμη των άλλων επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας και τη γνώμη που οι ίδιοι έχουμε για τον εαυτό μας. Μήπως όμως τη σκέφτεσαι υπερβολικά;

Ας είμαστε για λίγο ειλικρινείς. Όλους μας ενδιαφέρει η γνώμη που θα σχηματίσουν οι άλλοι για εμάς. Άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Όμως στο πίσω μέρος του μυαλού μας, η κεντρική ιδέα βρίσκεται πάντα παρόν.

Η γνώμη των άλλων έχει δύναμη και είναι ικανή να μας επηρεάσει.

#1.Η Γνώμη των Άλλων και Εμείς στο ΜικροσκόπιοΗ γνώμη των άλλων επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας και τη γνώμη που οι ίδιοι έχουμε για τον εαυτό μας. Μήπως όμως τη σκέφτεσαι υπερβολικά;

Δεν έχει πάντα σημασία αν η γνώμη των άλλων είναι απλά μια υπόθεση που κάνουμε από ένα περίεργο νεύμα ή κάτι που ακούσαμε σε κάποιο διάδρομο.

Φανταστικό σενάριο ή άκρως ρεαλιστικό, η γνώμη που σχηματίζουν οι άλλοι ή που μπορούν να σχηματίσουν, είναι πολύ συχνά μια κινητήριος δύναμη, ένα κίνητρο, που έχει την κατάλληλη ισχύ να επηρεάσει τις αποφάσεις μας αλλά και το πώς αντιλαμβανόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Φυσικά, η γνώμη των άλλων δεν είναι απλά μια «γνώμη». Είναι το συναίσθημα του φόβου που νιώθουμε όταν μας ασκείται μια κριτική και το μετέπειτα σενάριο, δηλαδή αν μια κριτική που είναι αρνητική μεταφράζεται ως ένα είδος απόρριψης.

Φόβος, κριτική και απόρριψη λοιπόν είναι εξαιρετικά συστατικά για να στοιχειοθετήσουν μια «δίκη» προς το πρόσωπο μας και εμείς στο ειδώλιο να προσπαθούμε είτε να ξεφύγουμε είτε να απολογηθούμε.

Αν τώρα βάλεις στην εξίσωση πως η κριτική θα ασκηθεί από ένα άτομο που έχει αξία για εμάς, ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο, μια γυναίκα που μας αρέσει ή ένα αφεντικό, τότε το πράγμα μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις στο μυαλό μας και στο τέλος να μας ανατινάξει.

Όμως, ειδικά στην σύγχρονη κοινωνία τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο κα πολύπλοκα…

Πολλές φορές πέφτουμε θύματα της κριτικής τοξικών ανθρώπων. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο από την εκπομπή μας:

#2.Γιατί μας Νοιάζει Τόσο Πολύ η Γνώμη των ΆλλωνΗ γνώμη των άλλων επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας και τη γνώμη που οι ίδιοι έχουμε για τον εαυτό μας. Μήπως όμως τη σκέφτεσαι υπερβολικά;

Αρχικά θα ήθελα να θέσω έναν κοινό παρανομαστή και αυτός δεν είναι άλλος από τον βαθμό έκθεσης που βιώνει ο κάθε άνθρωπος και φυσικά από την προσωπικότητα του καθενός.

Τι θέλω να πω;

Όταν κάποιος εκτίθεται συνεχώς από κάποιο σημείο και μετά απευαισθητοποιείται στην κριτική αφού είναι κάτι που αντιμετωπίζει συχνά και «απλά» το συνηθίζει.

Στο κομμάτι της προσωπικότητας, δεν είναι όλοι ο άνθρωποι ίδιοι. Κάποιοι έχουν ισχυρότερη αυτοεκτίμηση, με αποτέλεσμα να αμφισβητούν πιο δύσκολα την θέση και άποψη που έχουν όταν δέχονται μια γνώμη που δεν είναι και η καλύτερη.

Από την άλλη, έχουμε και κάποιες κοινωνικές νόρμες.

Η ουσιαστική έκθεση των περισσοτέρων από εμάς γίνεται είτε μέσα σε ασφαλή πλαίσια παρεών ή σε κάποιον επαγγελματικό χώρο. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως μια αρνητική κριτική είναι παράλογο να μας επηρεάζει.

Αν τώρα εισάγουμε και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η έκθεση είναι αποκλειστικά στα δικά μας χέρια, η κριτική που δεχόμαστε είναι ανάλογη με τον βαθμό που εμείς αποφασίζουμε να εκτεθούμε.

Όπως και να έχει, σίγουρα στην κοινωνία μας έχουμε πολλά μέσα που εκτιθέμαστε είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Όμως υπάρχει και ο αντίποδας της παραπάνω λογικής.

Στην κοινωνία όπου ζούμε και συναναστρεφόμαστε, ένα μεγάλο ποσοστό από τις επαφές που κάνουμε καθημερινά, είναι περισσότερο επιφανειακές και έχουν μικρή αξία σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Φυσικά και το ζήτημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο από τον τρόπο που το περιγράφω όμως όπως και αν το δεις, υπάρχει μια παράμετρος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ευαισθησία που πολλές φορές νιώθουμε για την γνώμη των άλλων.

#3.Τι Αξία Πιστεύεις πως Έχεις;Η γνώμη των άλλων επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθησή μας και τη γνώμη που οι ίδιοι έχουμε για τον εαυτό μας. Μήπως όμως τη σκέφτεσαι υπερβολικά;

Όταν ακούμε μια γνώμη για εμάς που δεν μας αρέσει ή μας ασκείται μια αρνητική κριτική, φανερώνει μια αιώνια διαμάχη που λαμβάνει χώρα μέσα μας.

Αυτή η διαμάχη έχει στην μια πλευρά την άποψη των άλλων για εμάς και στην άλλη πλευρά υπάρχει η γνώμη που έχουμε για τον εαυτό μας.

Αν για παράδειγμα σε πετύχει κάποιος άγνωστος στον δρόμο κα σου πει «δεν μου αρέσει το μπλουζάκι σου» τότε έχεις ένα κάποια απλά δεδομένα.

Πόση αξία έχει ο συγκεκριμένος άγνωστος για εσένα και πόσο αρέσει σε εσένα αυτό που φοράς.

Αν είναι κάποιος που για παράδειγμα είναι ντυμένος χάλια, πιθανότατα να γελάσεις ειδικότερα αν το μπλουζάκι που φοράς σου αρέσει πάρα πολύ ή έχεις ακούσει πολλά κομπλιμέντα για αυτό.

Αν όμως ακούσεις την συγκεκριμένη άποψη από ένα άτομο εξαιρετικά ελκυστικό για εσένα, τότε υπάρχει υψηλότερη πιθανότητα να σκεφτείς την συγκεκριμένη γνώμη δύο φορές αντί να την αφήσεις να γλιστρήσει.

Αν τώρα το μπλουζάκι το φόρεσες δεν σου αρέσει ούτε εσένα ιδιαίτερα και απλά το έβαλες γιατί ήταν το πρώτο που έπεσε στο μάτι σου, τότε καταλαβαίνεις…

Όταν έχει να κάνει με την γνώμη κάποιου προς εμάς, μπαίνουν στην ζυγαριά η αξία που έχει το άτομο και η αξία που πιστεύουμε πως έχουμε εμείς.

Όμως πρόσεξε ένα τρικ που παίζει το μυαλό μας.

Αν θεωρούμε πως δεν έχουμε ιδιαίτερη αξία, είτε γενικά είτε ειδικότερα σε κάποιον τομέα, δεν παίζει τόσο ρόλο η αξία που έχει το άλλο άτομο που θα μας κριτικάρει. Και αυτό γιατί η ευαισθησία υπάρχει ήδη μέσα μας και δεν θέλει και πολύ για να ενεργοποιηθεί.

Αν όμως θεωρούμε πως έχουμε αξία, ακόμα και αν το άτομο που ασκήσει κριτική έχει αξία για εμάς, δεν θα είναι τόσο εύκολο να μας κάνει να αμφισβητήσουμε την θέση μας.

Και η αξία που πιστεύουμε πως έχουμε χτίζεται εν καιρώ και μέσω συνθηκών που πολλές φορές είναι αντίξοες.

Κάθε φορά που ακούμε μια γνώμη που δεν μας αρέσει και ερχόμαστε αντιμέτωποι με την εσωτερική διαμάχη για το πώς θα την διαχειριστούμε και αν τελικά είναι έγκυρη, μπαίνουμε σε μια διαδικασία να αξιολογήσουμε τα εσωτερικά μας κριτήρια για την αξία που έχουμε.

Το ζήτημα είναι τι χρειάζεται να συμβεί ή με ποιον τρόπο θέλουμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως αξίζουμε και το κεφάλαιο της αυτοεκτίμησης έρχεται στην επιφάνεια.

Ελάχιστοι μπορούν να μας βάλουν στην θέση να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας αν πρώτα δεν το αμφισβητούμε εμείς. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητο να έχουμε χτίσει ένα σύστημα αξιών που μας ενισχύει.

Μπορεί η γνώμη των άλλων να έχει όντως την ισχύ που χρειάζεται να δημιουργήσει αμφιβολίες, όταν όμως είμαστε σίγουροι για την δική μας αξία και θέση τόσο περισσότερο η ισχύς αυτή μειώνεται.

Η γνώμη των άλλων μας νοιάζει και μας επηρεάζει γιατί πολύ απλά φέρνει στην επιφάνεια την γνώμη που έχουμε εμείς για τον εαυτό μας. Κα κάθε φορά που μας κάνει να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας, μας δίνει μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Μια σχέση που χτίζεται όχι μόνο με επιτυχίες αλλά και με αμφισβητήσεις, αμφιβολίες και αποτυχίες.

Αν φοβάσαι αυτές τις αποτυχίες, τότε μάλλον φοβάσαι να πετύχεις. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο:

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το χτίσιμο του χαρακτήρα σου και της συνολικής σου εικόνας, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.