Σκληρή Δουλειά και Λυσσαλέα Επιμονή: 5 Θεμελιώδη Στοιχεία για να Κάνεις την Διαφορά

Τι σημαίνει σκληρή δουλειά;

Σκληρή Δουλειά Και Λυσαλέα Επιμονή

Ρίξε σκληρή δουλειά και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Αυτή είναι περίπου η συμβουλή που επαναλαμβάνεται συνεχώς μέχρι το σημείο που έχει χαθεί το νόημα της.

Όμως γιατί;

Δεν πιστεύω πως είναι λάθος. Όμως ο τρόπος που καθορίζουμε την σκληρή δουλειά χρειάζεται συζήτηση.

Ξέρεις, σαν αυτές που ξεκινάω συνήθως.

Η αφοσίωση όμως είναι αυτό που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία, όπως θα δεις και στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Πόση Δουλειά Ρίχνουμε Πραγματικά;

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε πως δουλεύουμε σκληρά.

Εμπειρία, βιογραφικά, σπουδές, βαθμοί. Σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, πηγαίνουμε στην δουλειά, πληρώνουμε τους λογαριασμούς και μετά πίσω στο σπίτι καθώς η ημέρα φτάνει στο τέλος της.

Όμως τα παραπάνω δεν είναι σκληρή δουλειά. Είναι συνηθισμένη δουλειά.

Η συνηθισμένη δουλειά δεν έχει τίποτα κακό. Δεν είναι καθόλου εύκολο να ανταπεξέλθεις σε μια καθημερινότητα όπως έχει διαμορφωθεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες που ζούμε.

Όμως την συνηθισμένη δουλειά την κάνουμε για να επιβιώσουμε.

Είναι η ρουτίνα που τρέχουμε κάθε ημέρα σε επανάληψη.

Η σκληρή δουλειά όμως είναι τι κάνουμε στην κορυφή όλων αυτών. Είναι τι κάνεις μετά το κλασσικό οχτάωρο, αφού έχεις καθαρίσει το σπίτι σου και αφού έχεις τελειώσει το μαγείρεμα, το μπάνιο σου και φυσικά την ξεκούραση που τόσο έχεις ανάγκη.

Η σκληρή δουλειά δεν είναι σωματική.

Είναι συναισθηματική, νοητική και ψυχική.

Αυτό που κάνει την σκληρή δουλειά πραγματικά δύσκολη δεν καν η δουλειά.

Είναι οτιδήποτε άλλο αποφασίζεις να κάνεις όταν έχεις πάρει την απόφαση να δουλέψεις μέχρι να πετύχεις τους στόχους σου. Είναι η βίαια ειλικρινής αξιολόγηση του εαυτού σου και οι σκληρές προσωπικές θυσίες μέσα από την αβεβαιότητα.

 Κίνητρο: Θέλει Κότσια Nα Αντέξεις

κίνητρο για σκληρή δουλειά

Όταν πρόκειται για σκληρή δουλειά, υπάρχει μια πολύ απλή λέξη που μας έρχεται στο μυαλό: Γιατί;

Γιατί να ξυπνήσεις πιο νωρίς και γιατί εν τέλει να δώσεις ότι έχεις και δεν έχεις για ένα στόχο;

Η απάντηση είναι το κίνητρο. Βρες το χαμένο κίνητρο, αφού παρακολουθήσεις το σχετικό βίντεο εδώ.

Το κίνητρο είναι αυτό που θέτει σε κίνηση την σκληρή δουλειά.

Είναι αυτό που διαφοροποιεί την απλή δουλειά από την παραγωγικότητα και μας ωθεί να αντέξουμε τις σκληρές θυσίες που απαιτούνται για να πάμε στο επόμενο επίπεδο.

Όπως αναφέρει ο ψυχολόγος Jim Taylor, το κίνητρο είναι η δυνατότητα να δουλεύεις αντιμετωπίζοντας εμπόδια, κούραση, βαρεμάρα, στρες και την επιθυμία να κάνεις κάτι άλλο.

Το κίνητρο μπορεί να είναι εσωτερικό ή εξωτερικό. Ακόμα μπορεί να είναι θετικό η αρνητικό.

Για παράδειγμα, ένα αρνητικό και εσωτερικό κίνητρο είναι η ανασφάλεια και ένα αρνητικό και εξωτερικό είναι η ανάγκη για προσοχή.

Έρευνες δείχνουν πως τα αρνητικά κίνητρα δημιουργούν πίεση και εν τέλει μας οδηγούν να απομακρυνθούμε από την πηγή που τα προκαλεί.

Κάνοντας Κάτι Με Τα Κίνητρα Σου

Αφιερώνοντας χρόνο να αξιολογήσεις τα κίνητρα σου είναι ήδη κάτι που ξεφεύγει από την ρουτίνα. Όμως γίνεται πραγματικά σκληρή δουλειά όταν αποφασίζεις να δεις κατάματα τι είναι αυτό που σε κάνει να ξυπνάς κάθε πρωί.

Χρειάζεται θάρρος, χρόνο και κυρίως συγκέντρωση.

Βέβαια η σκληρή δουλειά θα χρειαστεί να γίνει όταν ξεκαθαρίσεις αν το κίνητρο που σε ωθεί να προσπαθείς σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις ένα σκοπό.

Πλάνο: Φτιάξε Ένα Χάρτη

Σκληρή δουλειά.

Όταν σκεφτόμαστε του μεγάλους στόχους που έχουμε, τείνουμε να τους υπολογίζουμε μακροπρόθεσμα.

Όμως τα αποτελέσματα έρχονται μέρα με την μέρα.

Έτσι και αλλιώς υπάρχει τεράστια διαφορά να ρωτάς τον εαυτό σου « τι θέλω να κάνω με την ζωή μου » και να τον ρωτάς « τι θα μπορούσα να κάνω σήμερα για να δημιουργήσω μια μικρή αλλαγή; »

Και όταν πρόκειται για αλλαγή, συναντάμε αντίσταση είτε εσωτερική είτε εξωτερική.

Μια εσωτερική αντίσταση είναι να ξενυχτάς μέχρι τα χαράματα για να τελειώσεις την δουλειά. Και είναι απόλυτα φυσιολογικό να έρχονται στιγμές όπου αναρωτιέσαι « γιατί το κάνω αυτό; »

Ένα πλάνο σου δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις τις ημέρες με το συνολικό όραμα. Σου προσφέρει σκοπό όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι.

Το πλάνο είναι η διαφήμιση που κάνεις στον ίδιο σου τον εαυτό, εξηγώντας του τους λόγους που θυσιάζεις εξίσου σημαντικές δραστηριότητες και ανθρώπους για να συνεχίσεις να πιέζεις όταν δεν θέλεις.

Κάνοντας Το Πλάνο

Η αλήθεια είναι πως είμαστε αρκετά ντροπαλοί όταν πρόκειται να στήσουμε ένα πλάνο για τους στόχους μας.

Και αυτό γιατί από την στιγμή που το φτιάξουμε, γινόμαστε αυτομάτως υπόλογοι στα ίδια μας τα όνειρα. Και αυτό είναι σκληρό.

Φτιάχνοντας όμως ένα πλάνο βημάτων που ξεκινά αύριο και απλώνεται στους επόμενους μήνες, θα σου παρέχει μια αίσθηση σκοπού και κατεύθυνσης.

Η Σκληρή Δουλειά Έχει Έναν Κανόνα: Μην Τα Παρατάς Ποτέ

Κάποτε διάβασα ένα γνωμικό που έλεγε:

« Επέλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δεν θα χρειαστεί να δουλέψεις ποτέ ξανά »

Έτσι και πετύχω αυτόν που το έγραψε δεν θα έχουμε καλό τέλος!

Ναι, επέλεξα την δουλειά των ονείρων μου και συνεχίζω να πιστεύω πως ήταν δώρο ζωής.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμα.

Η δουλειά που ρίχνω καθημερινά δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε δουλειά έχω κάνει μέχρι σήμερα. Οι ώρες είναι απλά ατελείωτες και για να μάθω τι ημέρα έχουμε θα πρέπει να κοιτάξω το ημερολόγιο.

Στο θέμα του φλερτ το να μην τα παρατάς σημαίνει ότι τη διεκδικείς δυναμικά. Που είναι όμως το όριο ανάμεσα στο να την διεκδικείς και να την κυνηγάς;

Μπορεί να κάνεις κάτι που σου αρέσει πραγματικά και να ρίχνεις δουλειά σε κάτι που συνδέεται με το όραμα σου. Ναι είναι σημαντικό.

Όταν όμως οι ώρες δεν τελειώνουν με τίποτα η κούραση παίζει περίεργα παιχνίδια και τότε είμαστε περισσότερο ευάλωτοι να τα παρατήσουμε.

Είναι οι καταραμένες στιγμές που φωνάζεις από μέσα σου « δεν θέλω να είμαι εδώ ».

Όμως στο τέλος δεν μετράει πότε τα παρατάς. Αν τα παρατήσεις μετά από δύο ώρες ή μετά από πέντε χρόνια το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

Άφησες το όραμα.

Η Θυσία: Το Πραγματικό Τίμημα Που Απαιτεί Η Σκληρή Δουλειά

Η ημέρα έχει ακριβώς 24 ώρες και η εβδομάδα ακριβώς 7 ημέρες.

Και υπάρχει μόνο ένας: Εσύ.

Το συμπέρασμα είναι: Για να δεις διαφορά σε οτιδήποτε χρειάζονται θυσίες.

Και όχι, δεν μπορείς να τα έχεις όλα.

Μια δουλειά που τρελαίνεσαι να κάνεις, να μείνεις σε επαφή με όλους σου τους φίλους, να έχεις μια ωραία σχέση, το σπίτι σου να είναι πάντα καθαρό και φυσικά να βλέπεις και τις αγαπημένες σου σειρές.

Όχι δεν γίνεται.

Ο νόμος των προτεραιοτήτων δεν κάνει εξαιρέσεις και δεν τον ενδιαφέρει αν η ημέρα είναι ηλιόλουστη ή χάλια μαύρα.

Και όταν έρχεται η ώρα της συγκομιδής, όλοι ακόμα και του εαυτού σου δεν θέλουν μόνο χαμόγελα.

Θέλουν και αποτελέσματα.

Οι θυσίες είναι το δύσκολο μέρος της σκληρής δουλειάς. Είναι ο πρωταθλητισμός που χρειάζεται να κάνεις για κάποια χρονικά διαστήματα για να πας στο επόμενο επίπεδο.

Και δεν περιλαμβάνει ούτε ροζ συννεφάκια ούτε χαρούμενα πρόσωπα.

Η θυσία απαιτεί πόνο, ιδρώτα, δύσκολες αποφάσεις και μια συνεχή διαπραγμάτευση με τον εαυτό σου.

Θυσία δεν είναι τι κάνεις για να πετύχεις τους στόχους σου. Είναι τι επιλέγεις να μην κάνεις στον βωμό της επίτευξης, με έναν εαυτό να βρίσκεται στο παρασκήνιο και να φωνάζει για διάλειμμα.

Και πολλές φορές αυτά που θυσιάζεις θα σε πονούν όταν βλέπεις να γλιστρούν μέσα από τα χέρια σου. Και αυτά είναι οι στιγμές. Οι στιγμές που νιώθεις πως σε κάνουν άνθρωπο και σε φέρνουν πιο κοντά στους δικούς σου ανθρώπους.

Το Κέρδος: Η Σκληρή Δουλειά Δεν Τελειώνει Ποτέ

η σκληρή δουλειά δεν τελειώνει ποτέ

Η σκληρή δουλειά δεν τελειώνει ποτέ για δεν είναι μόνο μια διαδρομή και ένας προορισμός αλλά τρόπος ζωής.

Ένας τρόπος σκέψης που φανερώνει τον τρόπο που διεκδικείς κάτι καλύτερο.

Με την σκληρή δουλειά δεν κερδίζεις μόνο ένα ποιοτικότερο αποτέλεσμα. Κερδίζεις το σμίλευμα ενός χαρακτήρα καθώς αντέχει τις θυσίες και παίρνει δύσκολες αποφάσεις θέτοντας προτεραιότητες.

Όλοι νιώθουμε πως κάνουμε θυσίες και είμαι σίγουρος πως όλοι κάνουν με τον τρόπο τους.

Όμως θυσία δεν είναι μόνο η στέρηση υλικών αγαθών. Όσο και αν ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία, όλοι γνωρίζουμε πως δεν θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι με μια Ferrari. Δεν είμαστε τόσο στον κόσμο μας.

Οι περισσότεροι δίνουμε ξεχωριστή αξία σε εμπειρίες, σχέσεις και ασφάλεια.

Όσο και αν φανταζόμαστε την τρομερή έπαυλη, τα απίστευτα αμάξια και το χρήμα να ρέει, πιστεύω πως μέσα σε όλους μας κρύβεται κάτι παραπάνω.

Η ευτυχία δεν απαιτεί κάτι. Μπορείς να είσαι ευτυχισμένος επειδή είσαι υγιής, επειδή οι δικοί σου άνθρωποι είναι καλά και τους έχεις κοντά σου.

Η επιτυχία όμως είναι κάτι άλλο.

Για αυτό και τα ταξίδια που σε αλλάζουν είναι και αυτά που έχουν και το μεγαλύτερο τίμημα. Γιατί η επιτυχία σε υψηλό επίπεδο απαιτεί μια εξέλιξη του εαυτού σου.

Και Η Εξέλιξη Έρχεται Με Δύο Τρόπους

Πρώτον, μέσω ψυχολογικού πόνου και δεύτερον με το να μην δώσεις δεύτερη επιλογή στον εαυτό σου.

Χρειάζεται πόνος για να αλλάξουμε και χρειάζεται να μην δώσουμε δεύτερη επιλογή αποφασίζοντας πως ότι και αν κάνουμε θα δώσουμε την καλύτερη εκδοχή μας.

Και δεν είναι καθόλου εύκολο να δίνεις συνεχώς το 100%. Όταν δίνεις το 100% σε κάτι σημαίνει πως δίνεις το 0% σε όλα τα άλλα. Και αυτό έχει κόστος και το κόστος περιλαμβάνει πόνο.

Η επιτυχία δεν είναι ένα βραβείο ή μια χρηματική αμοιβή.

Είναι ένα σύμβολο.

Συμβολίζει μια διαδρομή και μια περιπέτεια όπου ο ήρωας περνάει από αμέτρητες δοκιμασίες μέχρι να βρει την Γή της επαγγελίας.

Και η αξία του ήρωα σε κάθε ιστορία ορίζεται από την ισχύ του αντιπάλου του.

Και ο ήρωας στην δική μας ιστορία είμαστε εμείς.

Είτε το επιλέξαμε είτε όχι.

Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις γυναίκες; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr