ΣΟΚ από έκθεση : Τελικά πόσο κακό σου κάνει να εκτίθεσαι;

Θα σε καταστήσει καλό σε πολλούς τομείς που υπό άλλες συνθήκες δεν θα εξερευνούσες.

Πριν  7 χρόνια ήμουν σε ένα πολύ μικρό αεροδρόμιο της Ασίας.

Περίμενα μια πτήση που θα με πήγαινε από το μικρό νησάκι μου ήμουν, στην πρωτεύουσα της ασιατικής χώρας που είχα επισκεφθεί.

Μόλις ανέβηκα στο μικρό αεροπλάνο, παρατήρησα πως ήταν γεμάτο ανθρώπους παραδοσιακούς ντόπιους του νησιού. Φαντάσου ότι είσαι στην Κρήτη και μπήκες σε ένα αεροπλάνο γεμάτο Κρητικούς, ντόπιους απλούς ανθρώπους. Με τις παραδοσιακές φορεσιές τους κάποιοι, με τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν αυτό που είναι.

Ένα από αυτά που μου αρέσει να κάνω είναι να χαζεύω τους ανθρώπους. Να βλέπω πως συμπεριφέρονται, πως λειτουργούν, πως αντιδρούν.  Ίσως αυτή μου η συνήθεια με οδήγησε στο να θέλω να τους βοηθάω να γίνονται καλύτεροι.

Καταλαβαίνεις ότι έπρεπε να γνωρίσω βαθιά αυτόν τον πολιτισμό!
Καταλαβαίνεις ότι έπρεπε να γνωρίσω βαθιά αυτόν τον πολιτισμό!

Έτσι λοιπόν χάζευα και εγώ αυτούς τους εκπληκτικούς ασιάτες νησιώτες. Ήταν κάτι πολύ νέο για μένα και στην μικρή ηλικία που ήμουν και είχα πραγματικά απορροφηθεί. Κάποια στιγμή και ενώ το αεροπλάνο άρχισε την προετοιμασία του για πτήση, άρχισε να βγαίνει καπνός μέσα στο αεροπλάνο.

Ήταν κάποιου είδους ψύξη της καμπίνας του αεροσκάφους, το οποίο για αυτούς ήταν αναμενόμενο και λογικό. Εγώ, μικρότερος σε ηλικία και με πολύ λιγότερα ταξίδια στο ενεργητικό μου από ότι τώρα, ένιωσα φοβερή έκπληξη. Δεν μου πήγαινε το μυαλό ότι από κάπου μέσα στο αεροσκάφος μπορεί να βγαίνει καπνός και να είμαι και οκ με αυτό.

smoke

Με λίγο παραπάνω ένταση από ότι συνηθίζω, ή αν θέλεις να το πεις ενθουσιασμό, άρχισα να το σχολιάζω στους συνταξιδιώτες μου. Προσπαθούσα να καταλάβω τι είναι και τι συμβαίνει. Από παρατηρητής των ανθρώπων γύρω μου, έγινα το θέαμά τους, έστω για μερικά δευτερόλεπτα. Για ολόκληρη την πτήση μετά βέβαια, είχα κάνει νέους φίλους και μιλάγαμε αρχικά για το αεροπλάνο και μετά για την χώρα τους, την χώρα μου και το που να πάω και τι να δω.

Όταν συνειδητοποίησα τι γινόταν κατάλαβα το εξής: Ήταν η πρώτη φορά που η ξαφνική έκθεση σε πλήθος κόσμου δεν με ενόχλησε. Τότε ήμουν σχετικά ντροπαλός και ένα τέτοιο γεγονός δεν θα το επιδίωκα. Θα με ενοχλούσε και στις χειρότερες καταστάσεις θα με έφερνε σε μια κατάσταση ανησυχίας.

shy

Αντιθέτως, εκείνη τη στιγμή που αφέθηκα χωρίς να δώσω σημασία στα αρνητικά της όποιας επικείμενης έκθεσης, το απόλαυσα και μάλιστα μου ήρθαν και θετικά. Γνώρισα ανθρώπους, κοινωνικοποιήθηκα με ομάδες άλλου πολιτισμού, θρησκείας, υπόβαθρου. Πήρα πληροφορίες που δεν θα μπορούσα να πάρω αν έμενα σιωπηλός για όλη την πτήση.

Μέσα σε 50 λεπτά πτήσης, έμαθα όσα θα διάβαζα 5 ημέρες σε βιβλία. Συνειδητοποιώντας τι μου προσέφερε, η έκθεση από τότε έχει γίνει αντικείμενο αναζήτησης για μένα.

Αν είσαι ένας από αυτούς που την αναζητούν, ξέρεις ήδη για τα οφέλη. Αν όμως είσαι ένας από τους πολλούς που την αποφεύγουν τότε θέλω να σε βοηθήσω.

Και όχι μόνο με μια απλή ιστορία που μπορεί να σου δώσει κίνητρο. Αλλά με απλές διαπιστώσεις που θα συμφωνήσεις λογικά.

Τι εννοούμε όταν λέμε έκθεση;

Δεν είναι να βγάζεις τα προσωπικά σου στη φόρα, ούτε να φέρνεις τον εαυτό σου σε δύσκολη θέση χωρίς λόγο. Το να πας σε ένα σκοτεινό δρομάκι, κακόφημο με πολλές καταγγελίες για ληστείες ή έστω φήμες για περίεργα συμβάντα, πηγαίνοντας γυρεύοντας να σε «ψειρίσουν», απλά και μόνο για την «έκθεση» δεν είναι και πολύ έξυπνο.

Είναι όταν δεν προσεγγίζεις  την γυναίκα που βλέπεις απέναντι γιατί σε κοιτάζει το μαγαζί.

Είναι όταν δεν οργανώνεις εκείνο το ταξίδι που ονειρεύεσαι στο εξωτερικό γιατί «ξένη χώρα, ξένος κόσμος, που να τρέχεις».

Είναι όταν φοβάσαι να δείξεις το πόσο καλός είσαι σε κάτι, επειδή η έκθεση φέρνει κριτική

Εκεί είναι που ο φόβος της σε κρατάει πίσω. Βλέπεις την έκθεση απέναντι και παίζετε αντίπαλοι. 

know moves

Όμως αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι η έκθεση είναι σύμμαχός σου.

Η έκθεση θα σε κάνει καλό στο φλερτ. Οι πολλές προσεγγίσεις σε δύσκολες γυναίκες θα σου δώσουν τις καλύτερες ατάκες, την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση πως ξέρεις τι θα πεις αλλά και περισσότερα αποτελέσματα στο κρεβάτι σου.

Η έκθεση θα σε κάνει καλύτερο στη δουλειά σου. Βάζοντας τον εαυτό σου στο μικροσκόπιο των ανωτέρων σου ή των γύρω σου, να παρακολουθούν την δουλειά σου, αναγκάζεσαι να την κάνεις καλύτερη και αφού την παρακολουθούν βλέπουν την εξέλιξή της και την πορεία της προς τα πάνω.

Η έκθεση θα σου δώσει τις εμπειρίες. Θα σε σπρώξει σε περιπέτειες, σε καταστάσεις που ο νους σου δεν θα επέλεγε για εσένα υπό συνθήκες “ηρεμίας” και θα σε στείλει σε “ταξίδια” που ονειρευόσουν αλλά δεν τόλμαγες.

Η έκθεση θα σε κάνει μεγαλύτερο μυαλό. Με ευρύτερη εικόνα και άποψη σφυρηλατημένη από προσωπικά βιώματα παρά από μερικά άρθρα και γραπτά που διάβασες στο internet ή στο καλύτερο βιβλίο του κόσμου.

Η έκθεση είναι φίλος σου.

Κάθε βράδυ, εκτιθέμεθα μαζί με τους μαθητές μας και γινόμαστε καλύτεροι. Το απολαμβάνουμε. Έλα μαζί μας και θα αλλάξεις γνώμη για το πόσο χρειάζεται να προστατεύεις ή εν τέλει πρέπει να εκθέτεις σε μια νέα πραγματικότητα ότι πολυτιμότερο έχεις, εσένα. 

Spiros
administrator
Εκτός από επικοινωνιακός, ο Spiros είναι μια αξιόπιστη και φερέγγυα προσθήκη σε κάθε ομάδα, είτε έχει την ηγεσία είτε όχι. Η αποτελεσματική Διαχείριση Κρίσεων και η εξαιρετική διαχείριση της Πίεσης, που προκύπτουν από τα χρόνια εργασιακής του εμπειρίας σε απαιτητικό – ανταγωνιστικό περιβάλλον, εμπνέει την αίσθηση της επιτυχίας σε όλα τα μέλη της ομάδας .