Τα Στάδια που Πρόκειται να Περάσεις Μετά από ένα Δύσκολο Χωρισμό

Όλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Δεν υπάρχει ούτε ένας άντρας που να μην έχει βιώσει τον χωρισμό. Είναι μια αναπόφευκτη κατάσταση, από την οποία ίσως χρειαστεί να περάσεις αρκετές φορές.

Για να ξεπεράσεις έναν χωρισμό είναι καλό να γνωρίζεις από ποια στάδια πρόκειται να περάσεις. Φαντάσου τον χωρισμό σαν ένα βουνό που πρέπει να ανέβεις στο μεγάλο ταξίδι των σχέσεων και κάθε στάδιο σαν μια στάση που πρέπει να κάνεις, ώστε να αναδιοργανωθείς και να συνεχίσεις.

Υπάρχει ένα μοντέλο, το οποίο προτάθηκε γύρω στο 1970 από την ψυχίατρο Elisabeth  Kübler-Ross, το οποίο περιλαμβάνει 5 στάδια. Αυτή η θεωρία από τότε εξελίχθηκε και προστέθηκαν 2 ακόμη στάδια.

Ας δούμε λοιπόν πιο αναλυτικά αυτά τα 7 στάδια που ακολουθούν έναν δύσκολο χωρισμό, πρώτα όμως τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika, στο οποίο συζητάμε για τους λόγους χωρισμού.

Λόγοι Για Να Χωρίσεις - Apla + Andrika #021

#1. Το Στάδιο του ΣοκΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Το πρώτο στάδιο σε έναν χωρισμό είναι εκείνη η στιγμή που σου γίνεται γνωστός, δηλαδή η στιγμή που η γυναίκα στο ανακοινώνει ή όταν στο δείχνει, παύοντας να απαντά στα μηνύματα σου.

Εκείνη την στιγμή νιώθεις σαν να συνέβη κάποιο ατύχημα, χωρίς ακόμη να έχεις συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει ακριβώς.

Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει έως και λίγες ημέρες, προτού έρθει το επόμενο στάδιο.

#2. Το Στάδιο της ΆρνησηςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Το στάδιο που αρνείσαι τον χωρισμό είναι το επόμενο. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι συνέβη σε εσένα και περιμένεις ότι κάτι θα αλλάξει, ότι θα σε καλέσει στο τηλέφωνο ή ότι θα βρεθείτε ξανά.

Παράλληλα, αναπολείς στιγμές που ζήσατε μαζί και προσπαθείς να σκεφτείς έναν τρόπο, ώστε να γίνεις ελκυστικός και να την κερδίσεις ξανά.

Η άρνηση είναι μια ανθρώπινη αντίδραση σε οποιοδήποτε έντονα αρνητικό συναισθηματικό γεγονός και οδηγεί στο επόμενο στάδιο.

#3. Το Στάδιο της Επιθυμίας να της ΞανακερδίσειςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Μετά τον χωρισμό, και αφού στο στάδιο της άρνησης, δεν έχεις συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, σκέφτεσαι τρόπους να την κερδίσεις ξανά.

Αυτό σε οδηγεί σε μια τρελλή κατάσταση. Κρύβεις το γεγονός ότι χώρισες από τους φίλους ή τους συγγενείς, προσπαθείς να την κάνεις να ζηλέψει ή να της δείξεις ότι έχεις γίνει καλύτερος, πιστεύοντας ότι έχεις την δύναμη να αλλάξεις την κατάσταση.

Αρχίζεις σιγά-σιγά να βγάζεις ένα είδος θυμού, όχι όμως με τρόπο άμεσο. Αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται από το ότι την θέλεις πίσω και ότι προσπαθείς να αναιρέσεις ή να διορθώσεις τα όποια λάθη σου.

Το κακό σε αυτό το στάδιο είναι ότι μπορεί να κάνεις πράγματα που αργότερα θα μετανιώσεις. Παθιάζεσαι μαζί της σε υπερβολικό βαθμό, την καλείς συνέχεια, της στέλνεις μηνύματα, εκφράζεις τα συναισθήματα σου και προσπαθείς να την κάνεις να συζητήσει μαζί σου για “να τα βρείτε”.

#4. Το Στάδιο της Συναισθηματικής ΠτώσηςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Η προσπάθεια να αναστρέψεις τον χωρισμό είναι κοπιαστική και θα σε οδηγήσει στο επόμενο στάδιο που δεν είναι άλλο από αυτό της συναισθηματικής πτώσης.

Πλέον αισθάνεσαι ότι δεν θα ξανανιώσεις ποτέ ευτυχισμένος, δεν έχεις ενδιαφέρον για τις καθημερινές σου δραστηριότητες και αισθάνεσαι εγκαταλελειμμένος και αβοήθητος.

Παράλληλα πιστεύεις ότι η πρώην σου ήταν τέλεια και ιδανική για εσένα και ότι δεν θα βρεις κάποια σαν και αυτήν ξανά. Κάποιες στιγμές, αισθάνεσαι καλύτερα και πιο αισιόδοξος, όμως μετά από λίγο επανέρχεσαι στην δυσάρεστη προτέρα κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από έναν παράλογο φόβο ότι θα μείνεις για πάντα μόνος.

Η διάρκεια αυτού του σταδίου εξαρτάται από το κατά πόσο θα καταφέρεις να κρατηθείς μακριά από την πρώην σου και από το πότε θα αποδεχτείς ότι πρέπει να προχωρήσεις. 

#5. Το Στάδιο της ΑποδοχήςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Το πέμπτο στάδιο που θα βιώσεις μετά τον χωρισμό είναι αυτό της αποδοχής. Αυτό το στάδιο είναι το πρώτο σου σοβαρό βήμα προς την αποκατάσταση.

Έχεις πια αποδεχτεί τον χωρισμό και ότι δεν θα αλλάξει κάτι και αυτό είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Τώρα ξέρεις ότι δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνεις άσκοπα την ενέργεια σου, σε πράγματα που δεν μπορείς να αλλάξεις.

Έτσι βρίσκεις σταδιακά την ελπίδα σου και την δύναμη να προχωρήσεις και δείχνεις ξανά ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες σου. Με λίγα λόγια μπαίνεις ξανά στην κανονικότητα.

Το πρόβλημα με αυτό το στάδιο είναι ότι μπορεί να αργήσει αρκετά και ότι δεν οδηγεί απαραίτητα στο έκτο στάδιο.

#6. Το Στάδιο της Συνειδητής ΑπεμπλοκήςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Όταν έχεις αποδεχτεί τον χωρισμό πρέπει συνειδητά να απεμπλακείς τελείως από την προηγούμενη σχέση.

Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί. Όμως πρέπει να θυμάσαι ότι ναι μεν περάσατε όμορφες στιγμές, όμως η σχέση τελείωσε και πρέπει πλέον να κοιτάξεις μπροστά, ώστε να δημιουργήσεις νέες καλύτερες εμπειρίες.

Σε αυτό το στάδιο δεν αισθάνεσαι θυμό για την πρώην σου, αντιλαμβάνεσαι ότι μπορείς να συνεχίσεις την ζωή σου και ξεκαθαρίζεις στο μυαλό σου τα αίτια του χωρισμού, μιας και πλέον βλέπεις καθαρά.

Ίσως έφτασες στον χωρισμό, επειδή είχες κάποιες συνήθειες που διαλύουν την έλξη. Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο του Χρήστου, για να μάθεις ποιες είναι αυτές οι συνήθειες.

7 Συμπεριφορές Που Διαλύουν Την Έλξη!

Επίσης, αισθάνεσαι ότι έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και νιώθεις καλά, χωρίς να την σκέφτεσαι.

Σε αυτό το στάδιο, παρατηρείς για πρώτη φορά μετά τον χωρισμό μια αλλαγή στην νοοτροπία σου, η οποία είναι απαραίτητη, ώστε να καταφέρεις να συνεχίσεις.

#7. Το Στάδιο της ΑπελευθέρωσηςΌλα τα καλά έχουν αρχή και τέλος. Σημασία έχει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε την κάθε κατάσταση, ακόμα κι αν τελειώνει άσχημα. Διαχειρίσου το χωρισμό.

Τελευταίο στάδιο μετά από έναν χωρισμό είναι αυτό της απελευθέρωσης, στο οποίο πλέον νιώθεις ότι μπορείς να αναπνεύσεις ξανά.

Είναι όλα ξεκάθαρα στο μυαλό σου, μπορείς να εμπιστευτείς ξανά κάποια άλλη γυναίκα, ξέρεις τι θέλεις από την επόμενη σχέση σου και είσαι πανέτοιμος να προχωρήσεις.

Τα κατάφερες, έχεις πια αποσυνδεθεί πλήρως από την πρώην και έχεις ξαναβρεί τον εαυτό σου.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μάθε να αντιμετωπίζεις τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής σου καλύτερα και βγες πιο δυνατός, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.