Σχέση Αλληλεξάρτησης: Τι Είναι και πώς να την Αποφύγεις

Μπορείς να πάρεις και να δώσεις πολλά πράγματα μέσα σε μια σχέση, με τέτοιο τρόπο, ώστε να βελτιώνεσαι συνεχώς. Απόφυγε τις σχέσεις αλληλεξάρτησης!

Σχέση Αλληλεξάρτησης

Η αλληλεξάρτηση είναι μια συναισθηματική και συμπεριφοριστική κατάσταση που επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να έχεις μια υγιή σχέση που θα του παρέχει ικανοποίηση.

Είναι γνωστή ακόμη με τον όρο “εθισμός στην σχέση” επειδή αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να διατηρήσουν μια σχέση μονόπλευρη, καταστροφική συναισθηματικά και προβληματική γενικότερα.

Η συνεξάρτηση ξεκίνησε να ερευνάται ως αποτέλεσμα των διαπροσωπικών σχέσεων σε οικογένειες με προβλήματα αλκοολισμού και η συμπεριφορά που την συνοδεύει περνά από το ένα μέλος στο άλλο μέσω της μίμησης.

Πλέον ο όρος χρησιμοποιείται, όχι μόνο για περιπτώσεις εξαρτήσεων σε ουσίες, αλλά περιγράφει επίσης και άλλα είδη δυσλειτουργικών σχέσεων.

Μια σχέση που διέπεται από την αλληλεξάρτηση των δύο συντρόφων παρουσιάζει κάποια μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία θα δούμε αναλυτικότερα στην συνέχεια.

#1. Προσπαθείς Να Καλύψεις Τα Επικοινωνιακά Κενά

σχέση αλληλεξάρτησης

Ένα από τα πρώτα σημάδια αλληλεξάρτησης σε μια σχέση είναι η προσπάθεια ενός ατόμου να αναλάβει την ευθύνη να κρατά την επικοινωνία και την σύνδεση με το άλλο.

Όσο ο ένας σύντροφος γίνεται απόμακρος, τόσο ο άλλος ενστικτωδώς προσπαθεί να καλύψει το κενό και να διατηρήσει τον δεσμό.

Όταν βέβαια αυτό συμβαίνει, η σχέση οδηγείται προς μια μη υγιή κατεύθυνση.

#2. Προσπαθείς Να “Επισκευάσεις” Την Σχέση

σχέση αλληλεξάρτησης

Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει δύο άτομα που δείχνουν αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια.

Η αλληλεξάρτηση κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να είναι ευχάριστοι και να βοηθούν, ακόμη και όταν δεν το αισθάνονται πραγματικά.

Όταν το ενδιαφέρον για κάποιον άλλον σε αποτρέπει από το να ικανοποιήσεις τις δικές σου ανάγκες, η σχέση οδεύει σε μονοπάτια αλληλεξάρτησης.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερα, όταν ο ένας προσπαθεί να κάνει τον άλλον να συμπεριφερθεί κάπως αλλιώς. Με τρόπο που δεν είναι ο πραγματικός εαυτός του.

#3. Χάνονται Τα Όρια Στη Σχέση

Όταν διεκδικείς, δείχνεις ότι είσαι ένας Άνδρας Αξίας με κριτήρια και επιθυμίες. Όταν κυνηγάς, αυτή η εικόνα αλλάζει. Πού σταματάει όμως η διεκδίκηση και που ξεκινάει το κυνήγι; Σήμερα ο Χρήστος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, αλλά θα σου δώσει επίσης και τους 5 σημαντικότερους λόγους για να σταματήσεις να την κυνηγάς.

Σε κάθε σχέση πρέπει να υπάρχουν όρια. Σε μια σχέση αλληλεξάρτησης το άτομο είναι διατεθειμένο να ρίξει κάθε τείχος και να επιτρέψει την έλλειψη σεβασμού με το σκεπτικό ότι έτσι δείχνει το ενδιαφέρον και τα συναισθήματα του.

Φτάνει έτσι στο σημείο να εξαρτάται πλήρως από το άλλο άτομο και να γίνεται και δυσάρεστος/η, καθώς παραβιάζει συνεχώς τα όρια, καθώς πιστεύει ότι αυτά δεν πρέπει να υπάρχουν.

Σαν απόρροια των παραπάνω δημιουργείται ένας δεσμός εξάρτησης με το άλλο άτομο και χάνεται η ανεξαρτησία και η ιδιωτική ζωή.

#4. Χάνεις Την Επαφή Με Φίλους Και Οικογένεια

Όταν αρχίζεις και χάνεις την επαφή με άτομα που είναι σημαντικά στην ζωή σου, είναι ένα σημάδι ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Στην αρχή μιας σχέσης είναι σύνηθες να παραμερίζεις λίγο την παρέα όμως όταν η κατάσταση διαρκεί για περισσότερο, είναι πλέον ανησυχητικό σημάδι αλληλεξάρτησης.

Κι αν σε ”παίζει”; Τι σημαίνει όμως αρχικά αυτό; Θα αναλύσουμε λοιπόν αυτά τα 3 σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα πώς σε κατευθύνει να συντηρείς ελπίδες για κάτι που δεν θα συμβεί.

#5. Αναζητάς Την Επιβεβαίωση Στη Σχέση

Αν δεν μπορείς να κάνεις οτιδήποτε στην ζωή σου, ακόμη και να λάβεις μια απλή απόφαση χωρίς την επιβεβαίωση της συντρόφου, μπορεί να είναι ένα πρώτο σημάδι αλληλεξάρτησης στην σχέση.

Αν ξεκινάς μια σχέση με μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά στην πορεία αρχίζεις και δεν είσαι πια αποφασιστικός, εξαρτάσαι ή ακόμη και ελέγχεσαι από την σύντροφο σου.

Σε αυτή την περίπτωση ένας χωρισμός, θα σε κάνει να πιστεύεις και να αισθάνεσαι ότι την έχεις ανάγκη. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι πρόκειται για μια κατάσταση, η οποία αποδεικνύεται τοξική.

Εκτός από τα παραπάνω σημάδια μια σχέση αλληλεξάρτησης μπορεί να αναγνωριστεί, αν συμβαίνουν μερικά από τα παρακάτω:

– Κάποιος από τους δύο ή και οι δύο φοβούνται ότι θα διαλυθεί η σχέση.

– Αναζητάτε διαρκώς επιβεβαίωση των συναισθημάτων σας.

– Δοκιμάζετε τα συναισθήματα και τραβάτε ο ένας την προσοχή του άλλου με μικρά τεστ.

– Κάποιος από τους δύο φλερτάρει, για να κάνει τον άλλον να ζηλέψει.

– Δικαιολογείτε την κακή συμπεριφορά, προκειμένου να μην έρθετε σε διαμάχη.

– Δεν μπορείτε να είστε μόνοι.

– Απολαμβάνετε τους συνεχείς χωρισμούς και τις επανασυνδέσεις.

– Σε απασχολεί συνεχώς η γνώμη του άλλου.

– Αισθάνεσαι απόρριψη όταν το άλλο άτομο περνά χρόνο με τους οικείους του.

– Υπάρχει αίσθημα ανεπάρκειας.

Πώς Αντιμετωπίζεται Μια Σχέση Αλληλεξάρτησης

αλληλεξάρτηση

Η αλληλεξάρτηση συνήθως πηγάζει από την παιδική ηλικία του ατόμου και για τον λόγο αυτό η αντιμετώπιση της σχετίζεται με την εξερεύνηση των ζητημάτων που οδήγησαν σε αυτήν.

Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει εκπαίδευση, ομάδες εμπειριών, ομαδική και ατομική θεραπεία. Είναι σημαντικό το άτομο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του, να αναγνωρίσει την προβληματική συμπεριφορά και να χτίσει ξανά τις δυναμικές μέσα στην σχέση.

Η συνιστώμενη μέθοδος αντιμετώπισης λοιπόν είναι η ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να βοηθήσει ώστε το άτομο να μην έχει πια την τάση να παραμένει σε μια σχέση που δεν είναι υγιής και του προκαλεί μόνο πόνο.

Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να φτάσεις σε αυτό το σημείο.

Κάποιοι εξετάζουν τον χωρισμό σαν λύση. Όμως ούτε αυτός είναι απαραίτητος. Μια σχέση αλληλεξάρτησης μπορεί να διορθωθεί με μικρά βήματα, θέτοντας όρια, βρίσκοντας την ανεξαρτησία και την ευχαρίστηση.

Αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση, προσπάθησε να κάνεις κάποιες δραστηριότητες χωρίς την σύντροφο. Να περνάς χρόνο με φίλους και οικογένεια, ώστε η εξάρτηση σας να διατηρηθεί σε ένα υγιές επίπεδο.

Αν θες να μάθεις περισσότερα για το πώς λειτουργούν οι σχέσεις, δες εδώ.

Το βιβλίο Άνδρας Αξίας από τους ιδρυτές του Men Of Style μπορεί να σου δώσει μια καλύτερη εικόνα. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.