Πώς η Σχέση σου με τους Γονείς σου Επηρεάζει την Ερωτική σου Ζωή

Επηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Η παιδική ηλικία και η σχέση με τους γονείς επηρεάζει την προσωπικότητα και την ερωτική ζωή ενός ανθρώπου στο μέλλον. Η αγάπη, ο χρόνος και η προσοχή που έδιναν οι γονείς αντικατοπτρίζονται με διάφορους τρόπους στην ενήλικη ζωή.

Συγκεκριμένα ζητήματα της παιδικής ηλικίας φαίνεται να παίζουν ρόλο στην ερωτική ζωή. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

#1. Φόβος της Απόρριψης ή της ΑπώλειαςΕπηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Αν οι γονείς ήταν απόντες και σε εγκατέλειπαν, είτε σωματικά είτε συναισθηματικά και δεν είχες μια γονική φιγούρα; για να ακολουθήσεις, τότε ίσως αισθανθείς το ίδιο σε μια ερωτική σχέση.

Θα έχεις την πεποίθηση ότι η γυναίκα θα σε αφήσει και ότι δεν θα ικανοποιήσεις τις συναισθηματικές σου ανάγκες.

Παράλληλα όμως, θα θεωρείς ότι δεν θα καταφέρεις να προχωρήσεις μια ερωτική σχέση μακροπρόθεσμα και έτσι ενώ θέλεις απελπισμένα να αγαπηθείς, δεν θα αφήνεις τους άλλους να συνδεθούν μαζί σου, επειδή τότε ο πόνος από μια πιθανή εγκατάλειψη θα είναι μεγαλύτερος.

Για τον φόβο της απόρριψης στο φλερτ μπορείς να μάθεις παρακολουθώντας το βίντεο που ακολουθεί.

#2. Ο Φόβος ότι δεν Είσαι Ικανός να ΑγαπηθείςΕπηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Αυτός ο φόβος προκύπτει από την πεποίθηση σου ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εαυτό σου, ότι κάτι σου λείπει.

Αυτή η πεποίθηση προκύπτει συνήθως από γονείς που είτε είναι κακοί είτε σε απέρριπταν. Ιδιαίτερα σε έναν εσωστρεφή και ευαίσθητο χαρακτήρα μια απόρριψη μπορεί να έχει εξαιρετικά αρνητική επιρροή στην αυτοεκτίμηση του παιδιού στο μέλλον.

Σαν μηχανισμός άμυνας απέναντι σε αυτή την απόρριψη το παιδί δεν αισθάνεται ότι αξίζει την αγάπη και απομακρύνεται από οποιουδήποτε είδους σχέσεις.

3. Σχέσεις ΥποταγήςΕπηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Σε αυτή την περίπτωση βρίσκεσαι σε μια θέση υποταγής, από την οποία προσπαθείς να ευχαριστήσεις τους άλλους, με αντάλλαγμα τα συναισθήματα ή στην ερωτική σχέση, με αντάλλαγμα το σεξ.

Υπάρχει μια υποσυνείδητη σκέψη ότι ευχαριστώντας το άλλο άτομο, θα αισθάνεται καλά κοντά σου και έτσι θα παραμείνει μαζί σου, δεν θα σε απορρίψει και θα σε αγαπάει.

Έτσι βάζεις τις ανάγκες της συντρόφου και όλων των άλλων πάνω από τις δικές σου και η διάθεση σου εξαρτάται από την διάθεση των άλλων. Αν δεν ικανοποιείς τους άλλους, αισθάνεσαι ενοχές.

Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς προκύπτει σε άτομα που σε μικρή ηλικία βίωσαν την εγκατάλειψη και  θεώρησαν με την λογική ενός μικρού παιδιού ότι έκαναν κάτι λάθος και γι’ αυτό οι γονείς τους εγκατέλειψαν. Αυτή η νοοτροπία ριζώνει βαθιά μέσα τους και εμφανίζεται και στην ερωτική ζωή και μάλιστα με κακές συνέπειες.

Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι γνωστός και ως νοοτροπία του Καλού Παιδιού και μπορείς να μάθεις περισσότερα μέσα από την εκπομπή μας Apla+Andrika, την οποία μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο.


 #4. Σχέσεις Υπερβολικής ΕξάρτησηςΕπηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Όταν είσαι σε μια μικρή ηλικία είναι φυσιολογικό οι γονείς να λαμβάνουν τις περισσότερες αποφάσεις για εσένα. Εκείνοι αποφασίζουν τι θα φας, πού θα πας, πώς θα περάσεις τον χρόνο σου. Όσο όμως μεγαλώνεις οι αποφάσεις γίνονται δική σου αρμοδιότητα.

Αν όμως οι γονείς συνεχίζουν να έχουν τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις σου και σε μεγαλύτερη ηλικία, θα αρχίσεις να μην μπορείς να πάρεις δικές σου αποφάσεις, θα είσαι εξαρτημένος.

Αυτό θα φαίνεται στην ερωτική σου ζωή, όταν θα αφήνεις την γυναίκα να αποφασίζει ποια ταινία θα δείτε, πού θα πάτε διακοπές, πώς θα ξοδέψετε τα χρήματα σας κλπ. Έτσι καταλήγεις να είσαι πλήρως εξαρτημένος και να δείχνεις ότι δεν έχεις ενδιαφέρον, κάτι που θα προκαλέσει την έλλειψη σεβασμού. Έτσι μειώνεται η αυτοεκτίμηση σου και δεν μπορείς να κάνεις υγιείς σχέσεις. Μην ξεχνάς ότι σε μια υγιή ερωτική σχέση, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού.

#5. Υπερβολικές ΠροσδοκίεςΕπηρεάζει τελικά η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας την ερωτική μας ζωή ή πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους;

Αν μεγάλωσες με γονείς, οι οποίοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα όρια και δυσκολεύονταν να σου αρνηθούν οποιαδήποτε επιθυμία, τότε υπάρχει η πιθανότητα να έχεις μη ρεαλιστικές, μεγάλες προσδοκίες από μια ερωτική σχέση.

Τα παιδιά βέβαια χρειάζονται όρια, τα οποία αν δεν υπάρχουν, το εκμεταλλεύονται και ζητούν όλο και περισσότερα. Το ίδιο συμβαίνει και αργότερα στην ενήλικη ζωή τους, όταν βρεθούν σε μια ερωτική σχέση.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε κάποια συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφοράς, τα οποία έχουν παρατηρηθεί. Πιο συγκεκριμένα:

–  Όσο πιο μεγάλη προσοχή έδειχναν οι γονείς, τόσο πιο ανοικτός θα είσαι στις σχέσεις σου.

– Αν οι γονείς δεν έδειχναν προσοχή, θα την αναζητήσεις στις σχέσεις σου

– Παρατηρείται η τάση το παιδί να ακολουθεί την συμπεριφορά των γονιών. Θα δυσκολεύεσαι να εκφράσεις συναισθήματα, αν οι γονείς καταπίεζαν και δεν εξέφραζαν τα δικά τους.

– Αν μεγάλωσες σε περιβάλλον με φαινόμενα κακοποίησης, δεν θα μπορείς να συνδεθείς συναισθηματικά σε μια ερωτική σχέση.

– Αν έχεις χωρισμένους γονείς, ενδέχεται να έχεις κυνικές απόψεις ή να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός για το θέμα του γάμου και την αγάπη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνεις υγιείς σχέσεις.

– Μια υγιής σχέση με τους γονείς και ιδιαίτερα με την μητέρα, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις μια υγιή σχέση με την σύντροφο σου, όμως μια κακή σχέση δεν σημαίνει ότι δεν θα καταφέρεις να κάνεις σωστές σχέσεις.

Όπως βλέπεις, παρατηρούνται κάποια γενικά μοτίβα, τα οποία όμως δεν είναι νομοτελειακά, αλλά είναι γενικές περιπτώσεις. Ναι μεν, όπως είναι φυσικό, η σχέση με τους γονείς παίζει κάποιο ρόλο σε μια μετέπειτα ερωτική σχέση, όμως η επιτυχία  εξαρτάται κυρίως στον τρόπο που εσύ θα επιλέξεις να λειτουργήσεις μέσα στην σχέση και το κατά πόσο είσαι διατεθειμένος να δώσεις και να πάρεις συναισθήματα.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν ενδιαφέρεσαι να βελτιώσεις την ερωτική σου ζωή σε κάθε επίπεδο, μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.