Συγκατοίκηση σε Συνθήκες Καραντίνας. Τι Πρέπει να Προσέξεις

Συγκατοίκηση Σε Συνθήκες Καραντίνας : Δεν Είναι Εύκολη Υπόθεση

Η κρίση του ιού CoVid 19 αποτελεί μια πρόκληση για τις σχέσεις μας. Η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας μπορεί να γίνει δύσκολη και θα χρειαστεί να καταβάλλετε προσπάθεια προκειμένου να ξεπεράσετε αυτή τη δύσκολη περίοδο αλώβητοι.

H περίοδος που μένουμε σπίτι είναι μια καλή ευκαιρία για το ζευγάρι να περάσει χρόνο μαζί, αλλά υπάρχουν πάντα μερικές παγίδες, που πρέπει να προσέξεις, καθώς το άγχος και οι εντάσεις παραμονεύουν.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείς τη συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας.

Αν τώρα είσαι σε μια σχέση, αλλά λόγω καραντίνας δεν μπορείς να δεις την κοπέλα σου, τα πράγματα αλλάζουν. Δες τι μπορείς να κάνεις για αυτό στο παρακάτω βίντεο.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι είναι αυτοί.

#1. Όσο Είστε Σε Καραντίνα Χτίστε Ένα Καινούριο Σύστημα Ρόλων Και Ευθυνών

Κάθε σχέση έχει μια δομή ρόλων που λειτουργεί στο παρασκήνιο.

Αυτοί οι ρόλοι ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν, λόγω των συνθηκών της καραντίνας.

Θα χρειαστεί λοιπόν να βάλετε μια τάξη και μια δομή στο χάος.

Συζητήστε και ορίστε ο καθένας τους ρόλους και τις ευθύνες του.

Γράψτε κάπου ποιες δουλειές θα κάνει ο καθένας και κουβεντιάστε τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας.

#2. Μην Παραμελείτε Την Επικοινωνία Ακόμα Και Εν Μέσω Καραντίνας

συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας

Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει μια σχέση στον χωρισμό.

Η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας είναι μια ευκαιρία να φέρετε στην επιφάνεια κάποια πράγματα που δεν είχατε έως τώρα κουβεντιάσει, λόγω έλλειψης χρόνου και να προβείτε, αν χρειαστεί, σε διορθωτικές κινήσεις.

Δείτε την καραντίνα ως μια ευκαιρία να βελτιώσετε την σχέση σας.

Πέραν αυτού, η επικοινωνία είναι το κλειδί, για να περάσετε ανώδυνα την περίοδο της καραντίνας.

Μιλήστε ανοιχτά και με ειλικρίνεια, για όσα σας απασχολούν σχετικά με την καραντίνα, που σίγουρα είναι πολλά.

Είναι φυσιολογικό να έχετε άγχος και φόβους, μια τέτοια δύσκολη περίοδο.

Φυσικά, θα χρειαστεί να είστε προσεκτικοί.

Εντονες, δύσκολες συζητήσεις  εν μέσω καραντίνας ίσως χρειαστεί να μείνουν για λίγο ακόμη στην αφάνεια.

#3. Θα Χρειαστεί Να Βάλετε Όρια

Δεν γίνεται να περνάτε 24 ώρες το 24ωρο μαζί.

Περνώντας όλη μέρα μαζί, προστίθεται αχρείαστο άγχος στη ζωή σας.

Φροντίστε να περνάτε ο καθένας λίγο χρόνο μόνος του, κάνοντας διαφορετικές δραστηριότητες, εντός ή εκτός σπιτιού, εφ’ όσον επιτρέπεται.

Αν δουλεύετε από το σπίτι, κάντε το ο καθένας από ξεχωριστό χώρο.

Εν μέσω καραντίνας, θα έχεις περισσότερο χρόνο, για να παρακολουθήσεις τα μεγαλύτερα σε διάρκεια podcast μας Apla+Andrika, όπως αυτό που ακολουθεί 

#5. Βρείτε Τρόπο Να Διαχειριστείτε Τα Συναισθήματα Σας

Υπό κανονικές συνθήκες μπορούσες να κατευνάσεις τον εαυτό σου σε μια στιγμή έντασης, πηγαίνοντας μια βόλτα έξω, κάτι που τώρα δεν μπορεί να γίνει.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να βρεις άλλους τρόπους να διαχειριστείς τα συναισθήματα σου.

Αν δεις ότι η κατάσταση δυσκολεύει, κάνε ένα βήμα πίσω και ασχολήσου με κάτι άλλο. 

Βέβαια, όπως είπαμε η επικοινωνία είναι σημαντική, οπότε θα είναι καλό να βοηθά ο ένας τον άλλον να αντιμετωπίζουν αυτές τις συναισθηματικές εξάρσεις, οι οποίες είναι φυσιολογικές κατά την συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας.

Μοιραστείτε λοιπόν τα συναισθήματα σας, χωρίς να είστε επικριτικοί, ώστε να αποφύγετε αχρείαστες εντάσεις.

Η κατανόηση είναι το κλειδί για να μειώσετε την ένταση των αρνητικών συναισθημάτων, κάτι που είναι απαραίτητο σε αυτές τις συνθήκες.

#6. Δείτε Την Καραντίνα Ως Ευκαιρία Να Έρθετε Πιο Κοντά

συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας

Οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής τις περισσότερες φορές στερούν από τα ζευγάρια τον ποιοτικό πολύτιμο χρόνο.

Η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας είναι μια ευκαιρία για το ζευγάρι και τα παιδιά – αν υπάρχουν – να περάσουν χρόνο μαζί, κάνοντας δραστηριότητες και να επενδύοντας στην σχέση τους.

Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια, να δείτε ταινίες, να κάνετε μαζί γυμναστική, να φάτε όλοι μαζί, να ακούσετε μουσική ή να διοργανώσετε ένα ρομαντικό ραντεβού μέσα στο σπίτι! 

Για όλο αυτό το διάστημα, θα έχετε αρκετό χρόνο για όλα αυτά και πολλά περισσότερα, ώστε να βοηθήσετε την σχέση σας να εξελιχθεί.

#7. Μην Παραμελείτε Τον Εαυτό Σας

Παρά το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κυκλοφορείτε, οπότε είστε πιο χαλαροί στα ενδυματολογικά ζητήματα και στην εμφάνιση, μην παραμελείτε τον εαυτό σας και την υγιεινή.

Αντί να κυκλοφορείτε με τις παλιές σας πιτζάμες, φορέστε κάτι καλύτερο ή ακόμη βρείτε την ευκαιρία να πειραματιστείτε και να δείτε ο ένας τον άλλον με νέα εμφάνιση.

Αυτό θα βοηθήσει ώστε ο χρόνος να περνά πιο ευχάριστα και να βελτιωθεί η ψυχολογία σας.

#8. Δημιουργήστε Ιστορίες Που Θα Έχετε Να Λέτε Στο Μέλλον

Όσο και αν σου φαίνεται περίεργο, η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας θα σου προσφέρει ιστορίες που θα έχεις να λες μετά από χρόνια.

Μπορεί τώρα η κατάσταση να είναι αγχωτική, αλλά περνώντας την όσο πιο καλά γίνεται μετά από χρόνια, θα θυμάστε μόνο τα καλά και τα θετικά που μπορεί να μείνουν, μετά την καραντίνα.

Το ότι επιβιώσατε μαζί την κρίση του κορωνοϊού θα είναι κάτι που θα δυναμώσει την σχέση σας και θα σας δείξει ότι μαζί μπορείτε να ξεπερνάτε τα δύσκολα.

#9. Εστιάστε Στον Σεβασμό Και Στην Ευγένεια

Κάθε στρεσογόνος κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις και να μας κάνει απότομους.

Όταν είσαι συνεχώς στον ίδιο χώρο, το φαινόμενο αυτό εντείνεται.

Θα χρειαστεί λοιπόν να είστε ευγενικοί ο ένας απέναντι στον άλλον και να δείχνετε τον απαιτούμενο σεβασμό. 

Αυτό βέβαια δεν διαφέρει από την στάση που θα πρέπει να έχετε και εκτός καραντίνας, απλά τώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη, να εστιάσετε και οι δύο στον σεβασμό και στην ευγένεια, γι’ αυτό και το τονίζουμε.

#10. Καλλιεργήστε Την Δημιουργικότητα Σας Μέσα Στην Καραντίνα

δημιουργικότητα

Μπορεί να ακούγεται ως κάτι μη ρεαλιστικό, αλλά η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας μπορεί να σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε την δημιουργικότητα σας.

Σίγουρα θα υπάρχει χώρος στο που χρειάζεται αναδιοργάνωση, ντουλάπια που χρειάζονται τακτοποίηση, χαρτιά που πρέπει να ξεκαθαριστούν, πράγματα που πρέπει να απομακρυνθούν, αλλά και αλλαγές που θέλατε να κάνετε και δεν είχατε βρει τον χρόνο.

Τώρα είναι η ευκαιρία να βελτιώσετε τον χώρο σας, κάτι που θα συμβάλλει στο να γίνεται πιο αποδοτικοί, παραγωγικοί και δημιουργικοί.

Ακόμη, μπορείτε να κάνετε μαζί δημιουργικές δραστηριότητες, αναλόγως με τα γούστα σας, να παίξετε μουσική, να ζωγραφίσετε, να μαγειρέψετε, να επιδιορθώσετε κάτι ή οτιδήποτε άλλο.

#11. Αν Βρισκόσασταν Ένα Βήμα Πριν Τον Χωρισμό;

Η πιο δύσκολη περίπτωση είναι ζευγάρια που συγκατοικούν, αλλά ήταν ένα βήμα πριον τον χωρισμό και η καραντίνα τους πρόλαβε.

Τώρα δεν μπορείς να κάνεις πολλά. 

Δοκιμάστε να δώσετε μια ευκαιρία στην σχέση σας, να βρείτε τι δεν δούλεψε και να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα.

Αν αυτό δεν είναι εφικτό, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε καθένας στον άλλο τον χώρο του, να αποφύγετε τους τσακωμούς και να κάνετε υπομονή για λίγο ακόμη.

Όλοι οι χωρισμοί είναι δύσκολοι, τα έχουμε πει και στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που θα δεις εδώ. Ίσως να πρέπει να κάνεις λίγη υπομονή ακόμα.

Κλείνοντας

Η συγκατοίκηση σε συνθήκες καραντίνας μπορεί να κρύβει αρκετές προκλήσεις.

Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις καταστάσεις πρωτόγνωρες, όμως υπάρχουν τρόποι να ανταπεξέλθεις.

Δώστε βάση στον σεβασμό και στην ειλικρινή επικοινωνία, κάντε δραστηριότητες μαζί και παράλληλα κρατήστε ο καθένας τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται.

Κάντε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και κρατήστε στο μυαλό σας ότι αυτή η περίοδος αργά ή γρήγορα θα περάσει, οπότε αφού δεν μπορείτε να την αποφύγετε, προσπαθήστε να την εκμεταλλευτείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Η περίοδος της καραντίνας είναι μια κατάσταση που δεν θα κρατήσει για πάντα, ωστόσο είναι μια κατάσταση διαφορετική από τα συνηθισμένα για τη σχέση σου. Για να κρατήσεις μια ισορροπία δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.