Συνδυασμός που τα Σπάει:  Εσωστρεφής με Κοινωνική Αυτοπεποίθηση

Δεν είναι τόσο αρνητικό να είσαι εσωστρεφής, αρκεί να έχεις αποφασίσει πως θέλεις να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου.

Εσωστρεφής Με Κοινωνική Αυτοπεποίθηση

Στο σημερινό άρθρο θα ανλύσω το πώς θα μπορέσεις να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση ενώ είσαι εσωστρεφής. Παράλλληλα είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την εσωστρέφεια από την ντροπαλότητα.

Είσαι εσωστρεφής και δυσκολεύεσαι να το ξεπεράσεις; Σου έχω καλά νέα. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεις εξωστρεφής. Μπορείς, όντας εσωστρεφής, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση. Και ο συνδυασμός εσωστρέφειας με κοινωνική αυτοπεποίθηση, θα σε απογειώσει.

Κάποιος μπορεί να είναι και ντροπαλός και εσωστρεφής, ωστόσο οι περισσότεροι εσωστρεφείς δεν είναι και ντροπαλοί.

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός ντροπαλού ατόμου είναι ο φόβος της κοινωνικής συναναστροφής. Ο εσωστρεφής, αντιθέτως, είναι αυτός που προτιμά να κρατά πράγματα για τον εαυτό του και οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή τον εξαντλεί ψυχολογικά και από φαιά ουσία.

Ο εσωστρεφής φορτίζει τις μπαταρίες του όταν περνάει χρόνο με τον εαυτό του.

Πριν ξεκινήσεις όμως να διαβάζεις το άρθρο, τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο, 5 συμπεριφορές για να κερδίζεις πάντα τις εντυπώσεις.

Είναι Αρνητικό Χαρακτηριστικό Η Εσωστρέφεια;

Οι εσωστρεφείς άνδρες συχνά θεωρούνται εγωκεντρικοί, επειδή (θεωρείται ότι) προτιμούν να περνούν χρόνο με τον εαυτό τους και έχουν τη φήμη ότι είναι αντικοινωνικοί. Ωστόσο, αυτός συνήθως είναι ο τρόπος που ένας εξωστρεφής θα κοιτάξει έναν εσωστρεφή.

Η κοινωνία θα θεωρήσει συχνά την εσωστρέφεια ως μειονέκτημα. Ότι σημαίνει έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Δε χρειάζεται να είναι όμως μειονέκτημα, ούτε κάτι που επιβάλλεται να διορθωθεί.

Αρκετοί εσωστρεφείς έχουν ιδιαίτερα ενεργή κοινωνική ζωή. Απλά προτιμούν να αφιερώσουν το χρόνο τους σε έναν-δύο φίλους τους κάθε φορά, από το να πάνε σε ένα πάρτι ή να βγουν με μεγάλη παρέα.

εσωστρεφής

Ο εσωστρεφής λοιπόν, ανοίγεται σε συγκεκριμένους ανθρώπους και προτιμά τις μικρότερες παρέες, σε αριθμό ατόμων, όταν κοινωνικοποιείται. Κατά αυτή την έννοια, θα παρατηρήσεις ότι πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν ένα βαθμό εσωστρέφειας, μικρό ή μεγάλο, όταν βρίσκονται σε μεγάλες παρέες, ειδικά σε παρέες με άτομα που δε γνωρίζουν καλά.

Πώς όμως, ένας εσωστρεφής άνδρας μπορεί να κτίσει αυτοπεποίθηση;

#1. Διαχώρισε Την Ντροπαλότητα Από Την Εσωστρέφεια Και Απόκτησε Αυτοπεποίθηση

Εάν είσαι και ντροπαλός, σε συνδυασμό με την εσωστρέφειά σου και η έλλειψη αυτοπεποίθησης σε κάνει δυστυχισμένο, αυτό που πρέπει να αλλάξεις είναι το ότι είσαι ντροπαλός, όχι εσωστρεφής.

Αυτό είναι που σε εμποδίζει.

Η εσωστρέφεια είναι μέρος της προσωπικότητάς σου. Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι, να απολογείσαι ή να προσπαθείς να αλλάξεις. Εάν προτιμάς να περνάς χρόνο με λίγα συγκεκριμένα άτομα και σε ενοχλεί να είσαι με πολύ κόσμο, δεν έχεις λόγο να απολογηθείς σε κανέναν.

Έτσι και αλλιώς, αν θέλεις να φλερτάρεις  μια γυναίκα, οφείλεις να χτίσεις ένα πλανο σωστής προσέγγισης, το οποίο περιλαμβάνει σαφώς και την αυτοπεποίθηση.

Εφόσον όμως αισθάνεσαι κοινωνική φοβία όταν συναναστρέφεσαι με κόσμο, αυτό δείχνει μία ντροπή την οποία θέλεις να ξεπεράσεις εάν θέλεις να είσαι ευτυχισμένος με την ερωτική σου και την κοινωνική σου ζωή. Και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση.

#2. Κάνε Πράγματα Που Απολαμβάνεις Με Κοινωνική Αυτοπεποίθηση

Εάν το να γνωρίζεις νέους ανθρώπους είναι αγγαρεία για εσένα, σου ξεφεύγει ένα κομμάτι της εξίσωσης.

Πώς μπορείς να το διορθώσεις αυτό, λοιπόν;

Είναι πολύ πιο εύκολο να περνάς χρόνο με άτομα που έχουν τις ίδιες προτιμήσεις με εσένα, τα ίδια χόμπι και τα ίδια γούστα. Σίγουρα πιο εύκολο από το να κάνεις παρέα με άτομα που είναι εντελώς διαφορετικά από εσένα.

κοινωνική συναναστροφή με αυτοπεποίθηση

Αυτό φυσικά, δεν ισχύει μόνο για τους εσωστρεφείς. Για να το καταφέρεις αυτό, απλά θα πηγαίνεις σε μέρη που διασκεδάζεις και κάνεις δραστηριότητες που απολαμβάνεις. Περισσότερη αυτοπεποίθηση λοιπόν.

  • Εάν σου αρέσει η γυμναστική, θα πηγαίνεις στο γυμναστήριο.
  • Εφόσον σου αρέσουν οι δημιουργικοί άνθρωποι και η τέχνη, μπορείς να πας σε μάθημα αυτοσχεδιασμού, σε θεατρική ομάδα, να μάθεις φωτογραφία ή κάτι παρόμοιο.
  • Εάν σου αρέσει η ροκ μουσική, θα πας σε μπαρ που παίζει ροκ μουσική ή live rock.

Το να βρεις λοιπόν τέτοια μέρη που σου προσφέρουν δραστηριότητες που αγαπάς αλλά και γνωριμίες με ανθρώπους που έχουν ίδια ενδιαφέροντα με εσένα, είναι ένα μέρος της διαδικασίας που θα σε επηρεάσει θετικά στο να κοινωνικοποιηθείς.

Θα έχεις τη διάθεση να νιώσεις πιο άνετα και να συμμετάσχεις περισσότερο σε μία συζήτηση.

#3. Αποφάσισε Ότι Θα Είσαι Άνδρας Με Κοινωνική Αυτοπεποίθηση

Ενώ πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα κάνουν μία συντονισμένη προσπάθεια ώστε να χτίσουν αυτοπεποίθηση.

Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις ότι το να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση επιβάλλεται να είναι προτεραιότητα στη ζωή σου. Με κοινωνική αυτοπεποίθηση κερδίζεις πολλά.

εξωστρεφής με αυτοπεποίθηση

Και αυτή η προσπάθεια που θα καταβάλλεις, για να χτίσεις αυτοπεποίθηση, θα σε αναγκάσει να βγεις από την ζώνη άνεσής σου και να κάνεις πράγματα που φοβάσαι.

Ωστόσο, η ευτυχία κρύβεται εκεί. Στο άγνωστο. Στην άβολη κατάσταση. Τη βολική κατάσταση τη ζεις καθημερινά. Τη γνωρίζεις. Δεν κρύβει φόβο. Δεν αναπτύσσεται όμως και τίποτα εκεί.

#4. Βάλε Προκλήσεις Στον Εαυτό Σου Για Περισσότερη Αυτοπεποίθηση

Είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις; Βάλε στον εαυτό σου μικρές προκλήσεις αυτοπεποίθησης που θα σε ωθήσουν να συνηθίσεις να κάνεις πράγματα που σε αγχώνουν ή σε τρομάζουν.

Τι εννοώ λέγοντας μικρές προκλήσεις;

  • Αντί να χαμογελάσεις απλά, τη Δευτέρα, σε έναν συνάδελφο στη δουλειά, ρώτησέ τον πώς πέρασε το Σαββατοκύριακό του.
  • Ρώτησε έναν άγνωστο ή μία άγνωστη στο δρόμο, πού είναι ένα μαγαζί ή μία διεύθυνση ενώ γνωρίζεις πού βρίσκεται. Με αυτοπεποίθηση.
  • Πιάσε την κουβέντα σε μία πωλήτρια ρούχων και ρώτησέ την αν γνωρίζει κάποια καλή ταινία να πας να δεις σινεμά την Παρασκευή.
  • Όταν πας στο βενζινάδικο, συστήσου στον υπάλληλο που θα σε εξυπηρετήσει.
  • Όταν είσαι σε ένα πάρτι, συστήσου με όλους. Δε χρειάζεται να πιάσεις τη συζήτηση, απλά χαμογέλασε και κάνε μια δυνατή χειραψία.

Προσοχή: Πίεσε τον εαυτό σου να γίνεις πιο κοινωνικός για να ξεπεράσεις την ντροπή σου.

Όχι απαραίτητα την εσωστρέφειά σου.

να ξεπεράσεις την ντροπή για να βρεις αυτοπεποίθηση

Αναρωτήσου:

Γιατί αποφεύγω μία κατάσταση; Επειδή φοβάμαι να μιλήσω και νιώθω κοινωνικό άγχος ή επειδή περνάω καλύτερα μόνος μου και δε με ενδιαφέρει να μιλήσω στο συγκεκριμένο άτομο/στη συγκεκριμένη κοπέλα;

Εάν η απάντηση είναι ότι περνάς καλύτερα μόνος σου, δε χρειάζεται να πιέσεις τον εαυτό σου. Άλλωστε, τις προκλήσεις στον εαυτό σου τις βάζεις για να περάσεις καλά και να γίνεις πιο ευτυχισμένος. Όχι επειδή έχεις τάσεις μαζοχισμού.

#5. Μάθε Τον Εαυτό Σου Και Κατανόησε Γιατί Το Να Είσαι Εσωστρεφής Είναι Θετικό

Ψάξε τις πιο βαθιές σου επιθυμίες. Τα κίνητρά σου, τα πιστεύω σου. Κατανόησε τις αξίες σου.

Το να μάθεις καλύτερα τον εαυτό σου είναι κάτι διασκεδαστικό, με δεδομένο ότι είσαι εσωστρεφής. Πάρε συνέντευξη από τον εαυτό σου και μπες σε μία διαδικασία αυτοεξερεύνησης. Προς τι η έλλειψη αυτοπεποίθησης;

Εφόσον κατανοήσεις καλύτερα το ποιος είσαι, θα αρχίσεις να εκτιμάς και τον εαυτό σου περισσότερο. Αγκάλιασε τα ελαττώματά σου και τα χαρακτηριστικά σου. Είναι ανθρώπινο να εστιάζεις στα αρνητικά σου μόνο και στο πώς αυτά δε σε βοηθάνε να είσαι ευτυχισμένος.

Ωστόσο προσπάθησε να εστιάσεις στα θετικά. Το ότι είσαι εσωστρεφής σε τι σε βοηθά; Είσαι δημιουργικός; Είσαι καλός φίλος με τους λίγους φίλους που έχεις, που είναι και ουσιαστικοί;

Θέλεις να φλερτάρεις περισσότερο;

Εσύ γνωρίζεις τι σημαίνει για εσένα «πετυχημένος για τις γυναίκες»; Έχεις κάνει αυτή τη δύσκολη ερώτηση στον εαυτό σου; Τι είναι αυτό που πραγματικά επιθυμείς και πώς θα το αποκτήσεις;

Σε περιμένω καθημερινά στο γραφείο μου, σε μία δωρεάν συνάντηση, για να το συζητήσουμε.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για το πως να αυξήσεις την αυτοπεποίθηση σου; Δες εδώ.

Ένας Άνδρας Αξίας έχει αυτοπεποίθηση. Διάβασε το βιβλίο από τους ιδρυτές του Men Of Style. Βρες το εδώ.

Καλή συνέχεια

Anestis
author
Όντας για πολλά χρόνια ένας απογοητευμένος άνδρας με πολλές αποτυχίες στην προσωπική του ζωή, προσπάθησε να βελτιώσει τον τρόπο που επικοινωνεί με το άλλο φύλο, οδηγούμενος από την απόγνωση, πιστεύοντας ότι αξίζει κάτι καλύτερο. Και τα κατάφερε. Ειδικότητά του είναι η ετοιμολογία του, η άνεσή του και το χιούμορ του. 'Έχοντας πραγματικά αστείρευτη ενέργεια που σε συνδυασμό με το πηγαίο χιούμορ, τον ενθουσιασμό του και την μεγάλη εμπειρία του, τον κάνουν ικανό να καθηλώσει όχι μόνο την γυναίκα που τον ενδιαφέρει, αλλά και μία ολόκληρη παρέα ανθρώπων! Ο Ανέστης συχνά αναφέρει ότι όποτε έρχεται σε επαφή με μαθητή, στα μάτια του βλέπει τον εαυτό του πριν πολλά χρόνια και αυτό είναι κάτι που τον ωθεί να αποδίδει πάντα 100%, καθώς και να καταλαβαίνει πάντα πώς μπορεί να νιώθει αυτός που έχει απέναντί του.