Τα Φοβερά Πλεονεκτήματα του να Είσαι Τρελός

Το να πούμε πως κάποιος είναι τρελός, δεν είναι και το καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσαμε να του κάνουμε. Ο κόσμος χρειάζεται όμως και τρελούς ανθρώπους

Από την πρώτη κιόλας πρόταση θα ήθελα να τοποθετηθώ και να δηλώσω κάτι. Η λέξη «τρελός» δεν κάνει τόσο μεγάλη γκέλα στο μυαλό μου όσο πιθανόν να κάνει στο δικό σου.

Υπάρχει πιθανότητα όταν ακούσουμε πως κάποιος είναι τρελός, αυτόματα να θεωρήσουμε ως δεδομένο πως κυκλοφορεί γυμνός με ζουρλομανδύα ή σε μια πιο απαλή έκδοση, να παίρνει «ψυχοφάρμακα» και να κάνει «περίεργα» πράγματα ή στην λιγότερο αυστηρή εκδοχή, να έχει συμπεριφορές που ο καθένας από εμάς δεν κατανοεί.

Και εδώ είναι που ξεκινά δειλά δειλά το άρθρο…

Τρελός με την Βούλα…Το να πούμε πως κάποιος είναι τρελός, δεν είναι και το καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσαμε να του κάνουμε. Ο κόσμος χρειάζεται όμως και τρελούς ανθρώπους

Σε όλο το φάσμα της Ιστορίας, έχουν υπάρξει πολλοί τρελοί που παραδόξως έχουν κάνεις σπουδαίες ανακαλύψεις. Χωρίς να τα φουσκώνω ούτε στο ελάχιστο, προσωπικά θεωρώ πως έχουν πάρει την ανθρωπότητα από το χέρι και την έχουν πάει μερικά βήματα μπροστά (για να μην πω άλματα και φανώ υπερβολικός).

Ο Νεύτωνας για παράδειγμα, είχε επεισόδια μανίας. Υπήρχαν φορές που περνούσαν ολόκληρες μέρες χωρίς να φάει μπουκιά, έπεφτε συχνά σε κατάθλιψη και είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Ο Νεύτωνας βέβαια δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα «τρελής» διάνοιας.

Ένα άλλος τρομερός επιστήμονας, κατά την γνώμη μου, ήταν ο Tesla.

Είχε έντονη φοβία με την σκόνη και την εμμονική τάση να υπολογίζει αριθμητικά τα πάντα που είχαν σχέση με το περιβάλλον του. Ανά περιόδους είχε δηλώσει πως έχει οράματα και παραισθήσεις, ιδιαίτερα στις πιο δημιουργικές φάσεις της ζωής του.

Περιττό να αναφέρω βέβαια πως οι ανακαλύψεις και εφευρέσεις του είναι τουλάχιστον μοναδικές.

Φυσιολογικοί άνθρωποι

Ο περιπτώσεις όπου επιστήμονες ή καλλιτέχνες ακροβατούν μεταξύ λογικής και παράνοιας είναι χιλιάδες. Για τους περισσότερους από εμάς, τους «φυσιολογικούς», οι άνθρωποι με νοητικές ασθένειες μπορεί να τοποθετούνται στο περιθώριο. Μέχρι κάποιο σημείο αυτό μπορεί να είναι λογικό.

Ότι δεν καταλαβαίνεις το φοβάσαι και ότι νιώθεις πως σε απειλεί το απομονώνεις.

Έτσι και αλλιώς, οι νοητικές ασθένειες και διαταραχές είναι κομμάτι δύσκολο να καθοριστούν με μια ματιά για δύο λόγους.

Ο πρώτος είναι πως το να δηλώσεις πως κάποιος είναι τρελός είναι η εύκολη και γρήγορη λύση.

Η δεύτερη είναι πως σε κάποιο βαθμό, οι νοητικές ασθένειες είναι πολύ απλά υπερβολικές εκφράσεις φυσιολογικών συμπεριφορών που λίγο πολύ έχουμε όλοι.

Μιλώντας για συμπεριφορές, μπορείς να τσεκάρεις το βίντεο του Χρήστου με τις 7 συμπεριφορές που διαλύουν την έλξη.

Για παράδειγμα, όλοι μας μπορεί να γίνουμε λίγο εμμονικοί με την τάξη, την καθαριότητα, την τυπικότητα ή τον τρόπο πιάνουμε το ρημάδι το τηλεκοντρόλ.

Σίγουρα αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε κάποια νοητική διαταραχή. Θέλουμε απλά κάποια πράγματα να είναι σε τάξη για να νιώσουμε καλύτερα και αν θέλεις περισσότερο ασφαλείς σε ένα περιβάλλον που θεωρούμε χαοτικό χωρίς απαραίτητα να έχουμε και άδικο.

Μπορεί να έχεις πολύ άγχος και πολύ στρες μέχρι να φέρεις μια δουλειά εις πέρας αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχεις αγχώδη διαταραχή αλλά πως είσαι πολύ υπεύθυνος.

Διαφορές τρελού – φυσιολογικού

Μια βασική διαφορά που μπορεί να έχει ένας «τρελός» με έναν φυσιολογικό, είναι πως ο φυσιολογικός, κάποια στιγμή συνειδητοποιεί πως το μυαλό του έχει ξεφύγει και κάνει πικνίκ. Αντίθετα ο «τρελός» δυσκολεύεται να κατανοήσει την διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την φαντασία από την πραγματικότητα.

Τα ψυχολογικά μας επίπεδα είναι σαν τις επιδόσεις των αθλητών.

Οι περισσότεροι βρισκόμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα, υπάρχουν εκείνοι που είναι σε υπερβολικά επίπεδα και εκείνοι που βρίσκονται σε γιγαντιαία επίπεδα.

Και εκεί που ξεκινούν τα υπερβολικά επίπεδα δεν είναι μόνο το σημείο που ξεκινούν τα έντονα αρνητικά χαρακτηριστικά. Εκεί κρύβεται η δημιουργικότητα και η διάνοια.

Δεν Είναι Απλά ΤρελόςΤο να πούμε πως κάποιος είναι τρελός, δεν είναι και το καλύτερο κομπλιμέντο που θα μπορούσαμε να του κάνουμε. Ο κόσμος χρειάζεται όμως και τρελούς ανθρώπους

Μπορεί να πιστεύουμε πως κάποιος είναι «τρελός» όταν δεν τον νοιάζει καθόλου η άποψη των άλλων, είναι εγωιστής και συνεχίζει να κάνει το δικό του.

Όμως υπάρχει και η περίπτωση να μην έχει μάθει να νοιάζεται για την γνώμη των άλλων.

Αν θεωρούμε πως το να είσαι «τρελός» μεταφράζεται σε μεγάλο ρίσκο και μεγάλες ανταμοιβές επειδή είσαι χαρισματικός, τότε σίγουρα χρειάζεται να αξιολογήσουμε καλύτερα την άποψη μας.

Όταν λέμε πως κάποιος είναι «τρελός» ή περίεργος και ταυτόχρονα πετυχημένος ή διάνοια στον χώρο του, δεν σημαίνει πως οι αρνητικές συμπεριφορές του είναι παράδειγμα προς μίμηση ή προς άνευ όρων αποδοχή.

Οι άνθρωποι με νοητικές ασθένειες μπορεί να είναι χαρισματικοί στον τομέα τους. Μπορεί και όχι, αλλά μπορεί να γίνουν και εξαιρετικά τοξικοί.

Από την άλλη, δεν σημαίνει πως κάποιον τον βάζουμε στο περιθώριο επειδή είναι διαφορετικός ή περισσότερο υπερβολικός από εμάς.

Κοινωνική ηθική

Όταν κάποιος παίρνει διαρκώς ρίσκα επειδή βλέπει πάντα το κέρδος και όχι τον ενδεχόμενο κίνδυνο, σίγουρα δεν είναι ότι πιο φυσιολογικό υπάρχει.

Όμως στην ζωή μας, όπως και στην κοινωνία μας, μια συνταγή χρειάζεται μια ποικιλία υλικών.

Χρειάζεται τον βαρετό και φυσιολογικό για να συντηρεί και να ορίζει μια σταθερά που λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά.

Από την άλλη, χρειάζεται και ο «τρελός» που θα φέρει την καινοτομία, το ρίσκο και το μη φυσιολογικό που θα σπρώξει τις καταστάσεις στην επόμενη φάση της εξέλιξης.

Μπορεί η εμμονική με την καθαριότητα και την τάξη συνάδελφος σου στο γραφείο να σου σπάει τα νεύρα. Οι ίδιοι όμως δαίμονες μπορεί να την σπρώξουν να γράψει μια καταπληκτική νουβέλα.

Μπορεί το αφεντικό σου να είναι νάρκισσος και να σκέφτεται μόνο το ρίσκο. Όμως οι κινήσεις του μπορεί να φέρουν ραγδαία ανάπτυξη στην εταιρεία.

Αδικία

Η γραμμή σίγουρα είναι εξαιρετικά λεπτή όμως μια βιαστική τοποθέτηση μιας ταμπέλας που γράφει «τρελός» να είναι άδικη.

Υπάρχει πιθανότητα ένας δικό σου άνθρωπος να είναι «τρελός» επειδή δουλεύει ατελείωτες ώρες. Έτσι, δεν σου δίνει την σημασία που θα ήθελες. Όπως υπάρχει και η περίπτωση η τρέλα του να είναι το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσει για να καταφέρει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Μπορείς να τσεκάρεις το επεισόδιο από την εκπομπή μας Apla+Andrika, σχετικά με το πώς μπορείς να ισορροπήσεις τη δουλειά με την υπόλοιπη ζωή σου.

Θεωρώ πως ο καθένας μας έχει την δική του τρέλα και αυτό δεν χρειάζεται να είναι ούτε καλό ούτε κακό. Και φυσικά όταν λέω κακό, δεν σημαίνει επ ουδενί πως πληγώνεις με οποιοδήποτε τρόπο τον εαυτό σου ή τους άλλους.

Όμως αυτή η τρέλα που μπορεί να έχεις, υπάρχει περίπτωση να μην έχει μόνο αρνητικά. Μπορεί να σε κάνει περίεργο, ιδιαίτερο και αποξενωμένο. Όμως ταυτόχρονα μπορεί να σου προσφέρει ένα μοναδικό κίνητρο να δημιουργήσεις και να κάνεις βήματα που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έκανες.

Η υπερβολή και το να είσαι τρελός μπορεί πολλές φορές να μην είναι μια νοητική ασθένεια, αλλά το τίμημα που χρειάζεται να πληρώσεις για να πας στα επόμενα επίπεδα και να καταφέρεις κάτι που καινούργιο

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η τρέλα μπορεί να είναι και κάτι καλό, αν ξέρεις να τη διαχειριστείς. Μάθε περισσότερα εδώ.

 

Να είσαι καλά

 

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.