Τα Περίεργα της Αντίληψης: Με Ποιους Τρόπους ο Εγκέφαλος σου σε Κοροϊδεύει

Ο εγκέφαλος μας είναι ένα απίστευτο εργαλείο, όμως ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα πολύ συχνά μας μπερδεύει. Διάβασε με ποιους τρόπους.

Ο Εγκέφαλος Σου Σε Κοροϊδεύει. Πως;

Ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο, αν και σίγουρα δεν είναι τέλειο! Αρκετές φορές μπορεί να ξεχάσει σημαντικές λεπτομέρειες ή αποτυγχάνει να προσέξει κάτι βασικό που συμβαίνει γύρω του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε λάθη.

Μερικές φορές ο εγκέφαλος υπερφορτώνει και μπορεί να σου παίξει παιχνίδια. Αυτό είναι κάτι αναπόφευκτο. Ας δούμε λοιπόν με ποιους τρόπους σε κοροϊδεύει ο εγκέφαλος σου!

#1. Ο Εγκέφαλος Σου Σε Κοροϊδεύει Γιατί Προτιμά Τις Παρακάμψεις

ο εγκέφαλος προτιμά τις παρακάμψεις

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που ο εγκέφαλος μοιάζει σαν να βαριέται να επιλύσει ένα πρόβλημα ή να λάβει μια απόφαση και καταφεύγει σε παλιές, έτοιμες λύσεις και εμπειρικούς κανόνες.

Σε κάποιες περιπτώσεις αυτή μπορεί να αποδειχθεί μια χρήσιμη προσέγγιση, όμως σε άλλες, αυτές οι παρακάμψεις, μπορεί να σε οδηγήσουν σε λάθη.

Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι ο φόβος της πτήσης. Είναι αποδεδειγμένο ότι το ταξίδι με αεροπλάνο είναι ασφαλέστερο από το ταξίδι με αυτοκίνητο, όμως ο εγκέφαλος δημιουργεί φοβερά σενάρια, βασισμένα σε περιπτώσεις που έχεις ακούσει και σε κάνει να αισθάνεσαι ανασφαλής.

Ενώ δηλαδή υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο, ο εγκέφαλος σου χρησιμοποιεί τα δικά του εμπειρικά στοιχεία.

Για παράδειγμα, μια ανασφάλεια μπορεί να ενισχύει την ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση όπως μπορείς να δεις στο βίντεο εδώ.

#2. Σκέφτεται Μεροληπτικά

Ο εγκέφαλος σου δημιουργεί συνδέσεις οι οποίες οδηγούν σε προκαταλήψεις. Έτσι αντιλαμβάνεσαι, για παράδειγμα, τους άλλους ανθρώπους ή τα γεγονότα, από μια δική σου υποκειμενική σκοπιά.

Άλλες φορές, μπορεί να αναζητάς στοιχεία που θα υποστηρίζουν την επιλογή σου, αγνοώντας όμως όλα τα υπόλοιπα, που δεν την στηρίζουν.

Τέτοιου είδους μεροληπτικές σκέψεις, μπορούν να σε αποτρέψουν από το να σκεφτείς καθαρά και να πάρεις ακριβείς αποφάσεις, σχετικά με τα οικονομικά σου, την υγεία σου ακόμη και τον τρόπο που αλληλεπιδράς με τον κόσμο.

#3. Ο Εγκέφαλος Σου Σε Κοροϊδεύει Γιατί Ψάχνει Πάντα Κάποιον Για Να Ρίξει Το Φταίξιμο

ρίχνει το φταίξιμο σε άλλους

Όταν κάτι άσχημο συμβαίνει, είναι φυσιολογικό να προσπαθείς να αναζητήσεις τα αίτια. Κάποιες φορές όμως, ο εγκέφαλος σου σε κάνει να διαστρεβλώσεις την πραγματικότητα προκειμένου να διατηρήσεις την αυτοεκτίμηση σου.

Με λίγα λόγια, μπορεί εσύ να φταις, αλλά προσπαθείς με κάθε τρόπο να μην αναλάβεις την ευθύνη.

Αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής σου. Πας στην θάλασσα και σε καίει ο ήλιος, παρόλο που έβαλες αντηλιακό. Η πρώτη σου σκέψη είναι ότι το αντηλιακό δεν είναι καλό και αλλάζεις μάρκα, ενώ θα έπρεπε να σκεφτείς ότι απλά δεν έπρεπε να περάσεις 8 ώρες κάτω από τον αυγουστιάτικο ήλιο.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε αμέτρητα παρόμοια παραδείγματα, στα οποία η προστασία της αυτοεκτίμησης και των επιλογών, καθώς και ο φόβος της αποτυχίας, κάνουν τον εγκέφαλο μας να προσπαθεί να βρει κάποιον για να ρίξει το φταίξιμο.

Σκεπτόμενος με αυτό τον τρόπο, είναι σαν να λες ότι οι επιτυχίες σου είναι ολότελα δικές σου και επιτεύχθηκαν χάρη στις ικανότητες σου, αλλά οι αποτυχίες απλά εμφανίσθηκαν, λόγω αστάθμητων παραγόντων. Ξέρεις πολύ καλά όμως ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι!

Αυτός ο τρόπος σκέψης παρατηρείται σε άτομα με τοξικά χαρακτηριστικά, όπως έχουμε συζητήσει στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του  Apla+Andrika, την οποία μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

#4. Ο Εγκέφαλος Σου Αγνοεί Τις Αλλαγές

Κάθε στιγμή που περνά, συμβαίνουν τόσο πολλά στον κόσμο γύρω μας, που ο εγκέφαλος δεν μπορεί να τα λάβει υπ’ όψιν του.

Ως εκ τούτου, πολλές φορές μπορεί να χάνεις μικρές αλλαγές που συμβαίνουν ακόμη και μπροστά στα μάτια σου.

Αυτό συμβαίνει, διότι ο εγκέφαλος δεν μπορεί να έχει την προσοχή του παράλληλα σε πάνω από μια δραστηριότητα και αν προσπαθήσει να το κάνει, τότε μοιράζει την προσοχή του, οπότε και πάλι χάνει κάποια στοιχεία.

Ειδικά όταν μιλάμε για αλλαγές στον τρόπο σκέψης. Δες το σχετικό επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για το πως η αλλαγή στον τρόπο που σκέφτεσαι μπορεί και να σου είναι απαραίτητη.

#5. Η Μνήμη Σου Δεν Είναι Τόσο Καλή Όσο Πιστεύεις

Η μνήμη δεν είναι σκληρός δίσκος, ούτε λειτουργεί σαν βίντεο κάμερα. Αντιθέτως, είναι εύθραυστη, ανακριβής και επιρρεπής στις πεποιθήσεις σου.

Έχουν γίνει έρευνες, οι οποίες έχουν δείξει ότι είναι πολύ εύκολο να δημιουργηθούν σε κάποιον ψευδείς μνήμες, γεγονότων που δεν έχουν συμβεί.

Επίσης, ο εγκέφαλος τείνει να χάνει πληροφορίες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι σημαντικές. Οι λόγοι που αυτό συμβαίνει ποικίλλουν.

Μπορεί ο εγκέφαλος να μην έχει την δυνατότητα για κάποιο λόγο να ανακτήσει την μνήμη (πχ ένας τραυματισμός), ίσως υπάρχουν μνήμες παρεμφερείς που ανταγωνίζονται η μια την άλλη, ίσως ο εγκέφαλος αδυνατεί να αποθηκεύσει πληροφορίες ή οι μνήμες συνδέονται με πόνο και για τον λόγο αυτό ο εγκέφαλος τις παρακάμπτει.

#6. Το Φαινόμενο Του GPS

Αν βασίζεσαι στο GPS για να πας οπουδήποτε, ακόμη και για μέρη τα οποία γνωρίζεις, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσεις το ενδεχόμενο να μειώσεις την χρήση του.

Η χρήση του GPS κάνει τον εγκέφαλο σου να μπαίνει σε μια λειτουργία, η οποία με τον καιρό θα σε κάνει να απολέσεις την δυνατότητα προσανατολισμού στον χώρο.

Ο προσανατολισμός στον χώρο είναι μια ικανότητα που η έλλειψη της σχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση της άνοιας.

#7. Ο Μεθυσμένος Ύπνος

εγκέφαλος και ύπνος

Ίσως να το έχεις παρατηρήσει και ο ίδιος ότι όταν κοιμάσαι πολλές ώρες, αισθάνεσαι ότι δεν ξεκουράζεσαι και δυσκολεύεσαι ακόμη και να σηκωθείς από το κρεβάτι.

Όταν κοιμάσαι για πάρα πολλές ώρες ο εγκέφαλος σου μπερδεύεται και σε αφήνει σε μια ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που βγαίνεις στον δρόμο και οδηγείς.

Τα αντανακλαστικά είναι μειωμένα σε τέτοιο βαθμό που η κατάσταση μπορεί να συγκριθεί με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Ο ύπνος είναι ένα βασικό στοιχείο της ζωής μας, μας αναζωογονεί και πρέπει φυσικά να είναι επαρκής, ώστε να ξεκουράζεσαι και να είσαι έτοιμος να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις τις επόμενης ημέρας, δεν πρέπει όμως να το παρακάνεις.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα απίστευτο όργανο, ικανό για αξιοσημείωτα πράγματα, που ξεκινούν από την αποθήκευση πληροφοριών και φτάνουν μέχρι την κατανόηση του σύμπαντος.

Παρόλο που διαθέτει καταπληκτικές δυνατότητες, ο εγκέφαλος δεν είναι τέλειος.

Κάποιες φορές η λειτουργία του είναι τέτοια που θα λέγαμε ότι μας κοροϊδεύει. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις, όμως είναι καλό να γνωρίζεις με ποιους τρόπους συμβαίνει αυτό, ώστε να λαμβάνεις υπ’ όψιν σου τα ζητήματα που προκύπτουν.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Επιθυμείς να μάθεις περισσότερα μυστικά για την λειτουργία του εγκεφάλου; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.