Ταξίδι προς το Άγνωστο: Όταν η Αβεβαιότητα σε Παραλύει

Όταν Η Αβεβαιότητα Σε Παραλύει

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες υψηλών επιπέδων επιτυχίας είναι η ικανότητα να διαχειρίζεσαι την αβεβαιότητα. Και η αβεβαιότητα έχει κάποιες πανίσχυρες μορφές όπου εμφανίζεται.

Αυτές είναι το ρίσκο της απώλειας και η έκθεση στην κριτική.

Το να αντέχεις για μεγάλο χρονικό διάστημα την αβεβαιότητα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα επιτυχίας σου. Και η αλήθεια είναι πως υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να μείνεις στην θέση που εμπεριέχει αβεβαιότητα για μήνες ακόμα και για χρόνια.

Και αυτή είναι η πραγματική πρόκληση.

Ας Σκαρφαλώσουμε…

αβεβαιότητα

Στην αναρρίχηση βράχων, κάθε διαδρομή από το έδαφος μέχρι την κορυφή βαθμολογείται με έναν αριθμό. Μια αναρρίχηση που βαθμολογείται με 4.0 ή λιγότερο, θεωρείται εύκολη και πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνική.

Χρειάζεσαι δύναμη και ευκινησία αλλά όχι ιδιαίτερο εξοπλισμό.

Μια αναρρίχηση που βαθμολογείται από 5.0 και πάνω, απαιτεί σχοινιά, προστατευτικό εξοπλισμό και σίγουρα μεγαλύτερη εμπειρία.

Για να αναρριχηθείς σε μια διαδρομή που βαθμολογείται 5.14 απαιτεί χρόνια εμπειρίας, εξάσκηση, λιγότερο από 5% σωματικό λίπος και θέληση από ατσάλι.

Το ενδιαφέρον κομμάτι με τις συγκεκριμένες βαθμολογίες είναι πως δεν στηρίζονται τόσο στην δυσκολία της συνολικής διαδρομής όσο σε ένα σύνολο κινήσεων γνωστές και ως « κόμποι ».

Οι κινήσεις αυτές είναι οι πιο απαιτητικές στιγμές όλης της διαδρομής. Πολλές φορές πιέζουν τα σωματικά και συναισθηματικά σου όρια και σε σπρώχνουν να πάρεις μεγαλύτερα ρίσκα.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν χιλιάδες κινήσεις που απαιτούνται. Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι αυτές τις αμέτρητες κινήσεις καθορίζει το αν θα φτάσεις εν τέλει στην κορυφή ή όχι.

Οποιαδήποτε διαδικασία ανάπτυξης ή εξέλιξης περιλαμβάνει τους δικούς της κόμπους. Η επιτυχία καθορίζεται από τις αποφάσεις που παίρνεις κάθε ημέρα και κάθε λεπτό και πολλές φορές το αν θα φτάσεις ποτέ στον προορισμό σου.

Και εκεί ακριβώς ξεκινά η μαγεία… Αν δεν σε γονατίσει η διαδρομή της αναρρίχησης.

Δεν Υπάρχουν Σταθερές Στην Επιτυχία

Για αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι από το μηδέν δεν υπάρχουν σταθερές ούτε έτοιμες πλατφόρμες να στηριχτούν όταν η αβεβαιότητα χτυπά ανελέητα. Υπάρχουν αυξήσεις και μειώσεις.

Το να μετατρέπεις τον φόβο σε θετική δύναμη είναι η αρχή της δημιουργίας. Είναι η στιγμή που εκμεταλλεύεσαι μια δυσκολία ως την ευκαιρία να δημιουργήσεις κάτι νέο και να διεκδικήσεις αυτό που θέλεις με ότι έχεις και δεν έχεις.

Η αβεβαιότητα είναι το τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό σου όταν καλείσαι να κάνεις κάτι που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει στο παρελθόν και ταυτόχρονα το αποτέλεσμα είναι σημαντικό για εσένα.

Δες το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αφοσίωση που οδηγεί στην επιτυχία.

Είναι όλοι αυτοί οι δαίμονες που αντιμετωπίζουμε, οι αποφάσεις που παίρνουμε και τι εν τέλει επιλέγουμε να κάνουμε με αυτό που θέλουμε τόσο πολύ.

Η αβεβαιότητα, το ρίσκο και η έκθεση στην κριτική είναι οι μεγαλύτεροι αντίπαλοι που έχεις να αντιμετωπίσεις. Είναι οι μήτρες που δημιουργούν το άγχος προσέγγισης, το φόβο να εκφράσουμε τις προθέσεις μας και να διεκδικήσουμε τις γυναίκες που πάντα θέλαμε.

Και παρόλο που μπορεί να πιστεύουμε πως τα άτομα που τελικά αντιμετωπίζουν απίστευτες δυσκολίες είναι τέρατα της Φύσης, στην ουσία είναι και αυτοί άνθρωποι σαν εσένα. Είναι τόσο φοβισμένοι όσο εσύ, με την μόνη διαφορά πως την στιγμή που η αβεβαιότητα κάνει την εμφάνιση της, επιλέγουν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

Την στιγμή που σε χτυπά η αβεβαιότητα, είναι το τεστ που σου βάζει ο εαυτό σου για το τι είσαι διατεθειμένος να κάνεις με αυτό που θεωρείς πιο σημαντικό.

Δυστυχώς, ξοδεύουμε πολύτιμο χρόνο να συγκεντρωνόμαστε στο πως θα αναγνωρίσουμε το τι θα κάνουμε στις στιγμές που η αβεβαιότητα κάνει την εμφάνιση της.

Στις στιγμές αυτές, η αβεβαιότητα εξελίσσεται στις δύο πιο συνηθισμένες μορφές της:

Έκθεση Στην Κριτική Και Ρίσκο Απώλειας.

Για πολλούς, ακόμα και η σκέψη πως δεν θα έχουν την αποδοχή ή θα απορριφθούν τους καθηλώνει. Και η αλήθεια είναι πως δεν είναι κάτι περίεργο όσο κάτι φυσιολογικό.

Η κριτική και η απόρριψη πολλές φορές βιώνεται σαν πόνος παρόλο που στην ουσία είναι καθαρή γνώση.

Και για να δημιουργήσεις στιγμές και τα αποτελέσματα που θέλεις, χρειάζεσαι αυτή την γνώση για να σου αποκαλύψει την πραγματική διαδρομή.

Χωρίς αυτή την γνώση, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις το αν κάνεις πρόοδο ή απλά μένεις στάσιμος. Δεν γίνεται να στηρίζεις τις πράξεις σου σε τυχαίες υποθέσεις της στιγμής.

ρίσκο

 

Το ίδιο ισχύει και για το ρίσκο της απώλειας. Όταν αποφασίζεις να κάνεις κάτι που δεν έχεις ξανακάνει, η αβεβαιότητα σε ρημάζει. Όμως είναι έτσι ακριβώς;

Η πιθανότητα του να χάσεις ή να απορριφθείς είναι ένας φάρος που φωτίζει στο μυαλό σου την υπενθύμιση πως αυτό που κάνεις μετράει πραγματικά και έχει αξία για εσένα.

Έτσι και αλλιώς, αν δε άξιζε δεν θα προβληματιζόσουν για το αν θα το πετύχεις ή όχι.

Το ρίσκο της απώλειας είναι εξαιρετικά σκληρό όμως είναι ένα αναγκαίο κακό. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα εμπειρία αν δεν πιστεύεις πως αξίζει να την διεκδικήσεις. Δεν θα υπάρχει κίνητρο.

Είναι πραγματικά βίαιο να πράττεις και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις όταν υπάρχει έλλειψη πληροφοριών ή εγγυήσεις πως βρίσκεσαι στο σωστό μονοπάτι. Όμως, η αβεβαιότητα είναι και το σημάδι πως αυτό που θέλεις να καταφέρει έχει ιδιαίτερο νόημα για εσένα.

Ο βαθύτερος φόβος μας είναι η συνειδητοποίηση πως οι ιδέες μας, οι ικανότητες μας και οι πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας υπάρχει περίπτωση να είναι λανθασμένες.

Ο Επιστήμονας Frank Zenasni, δημοσίευσε στο Journal of Creative Behavior πως η αντοχή μας στην ασάφεια και την αβεβαιότητα είναι καθοριστική για ανάπτυξη και εν τέλει για επιτυχία.

Όσο περισσότερο μπορείς να αντέξεις την αβεβαιότητα τόσο πιο πιθανό είναι να μπορείς να παλέψεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με την κατάσταση μέχρι να βρεις νέες λύσεις και ιδέες.

Αποδοχή Και Απόδειξη Αξίας

Όλοι προσπαθούμε να αποδείξουμε την αξία μας. Είτε στον εαυτό μας είτε στους άλλους.

Τί είναι αξία; Δες το βίντεο.

Υπάρχει όμως η στιγμή όπου παρόλο που η αβεβαιότητα σε χτυπά ανελέητα, θα χρειαστεί να πιστέψεις πως μπορείς να στηριχτείς στις ήδη υπάρχουσες ικανότητες σου για να ανταπεξέλθεις των περιστάσεων.

Η αβεβαιότητα είναι πολύ πιο ισχυρή ειδικά όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς την σκέψη πως παρόλο που για παράδειγμα θέλεις να προσεγγίσεις μια γυναίκα, αισθάνεσαι άβολα ενώ ταυτόχρονα ξέρεις πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος.

Σκληρό αλλά αληθινό.

Η αβεβαιότητα είναι ο περίεργος συνδυασμός του μεγέθους και της πιθανότητας επιτυχίας ή αποτυχίας.

Όταν δεν μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια τα προσωπικά σου προγνωστικά του να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως ο μεγαλύτερος αριθμός των σημαντικότερων αποφάσεων στην ζωή μας έχεις προκύψει όταν ήρθαμε πρόσωπο με πρόσωπο με την αβεβαιότητα και το ρίσκο.

Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος να τρέχει σαν τρελός μακριά από καταστάσεις που κρύβουν αβεβαιότητα και ρίσκο αποτυχίας.

ρίσκο

Βέβαια, ο φόβος της κριτικής είναι ακόμα πιο ισχυρός.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος της κριτικής πάνε χέρι – χέρι.

Και όσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκτεθείς στην κριτική τόσο μεγαλύτερη η πίεση.

Όταν αντίδραση της γυναίκας έχει μεγάλη αξία τόσο η αβεβαιότητα μεγαλώνει και η πίεση καθηλώνει.

Όμως, στον πυρήνα της η αβεβαιότητα χαρακτηρίζεται από δύο εσωτερικές ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας:

Είναι αυτό που κάνω αρκετό;

Είναι εγώ αρκετός;

Πολλές φορές μας τρομοκρατούν οι απαντήσεις που πρόκειται να πάρουμε στις ερωτήσεις που  έχουν μεγαλύτερη αξία για εμάς.

Τελικά αρέσω;

Έχω την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται;

Το να τις αποφεύγουμε όμως δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το μεγεθύνει.

Δες το παρακάτω βίντεο με τα 10 σημάδια ότι ελκύεις μια γυναίκα.

Όταν αισθανόμαστε πως αξιολογούμαστε από τους άλλους, η αβεβαιότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δύναμη.

Όταν προσεγγίζεις και στο πίσω μέρος του μυαλού σου ξέρεις πως το κάθε δευτερόλεπτο οι κινήσεις σου περνάνε από ακτινογραφία, πιέζεσαι να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο.

Και αντί να απολαμβάνεις την στιγμή, αναρωτιέσαι συνεχώς τι επίδραση αυτά που λες και κάνεις στις γυναίκες που έχεις απέναντι σου.

Όμως, την στιγμή που η αβεβαιότητα είναι παρόν, δύο πράγματα συμβαίνουν:

Α) Πρώτον, ο φόβος και το άγχος σε κάνουν να θέλεις να κινηθείς πολύ γρήγορα προς την ασφάλεια. Κλειδώνουν το μυαλό σου από λύσεις και παραγωγικές επιλογές και δεν σε σπρώχνουν να τεστάρεις την πραγματικότητα.

Β) Δεύτερον, η αβεβαιότητα σε αποτρέπει από το να ξεκινήσεις και να κάνεις το πρώτο βήμα. Σε τρομοκρατούν και σε κάνουν να πιστεύεις πως οι αποφάσεις που ετοιμάζεσαι να πάρεις είναι λανθασμένες.

Αντί να σκέφτεσαι τι εφόδια και ικανότητες έχεις ήδη, αμφιβάλεις για τα πάντα.

Δεν Υπάρχει Δρόμος Έξω Από Την Αβεβαιότητα – Μόνο Αυτός Που Δημιουργείς

αβεβαιότητα και άγνωστο

Την στιγμή που θέλεις να κάνεις αυτό που θέλεις περισσότερο, εμφανίζεται η αβεβαιότητα να αμφισβητήσει όλα σου τα θέλω και τις πεποιθήσεις.

Ωστόσο, όταν ξεκινάς το ταξίδι προς το άγνωστο, τίποτα δεν είναι βέβαιο και γιατί να είναι άλλωστε. Για να δημιουργήσεις μια στιγμή που αξίζει να ξαναζήσεις θα πρέπει να δώσεις και μια αντίστοιχη ανταλλακτική αξία πίσω.

Έτσι και αλλιώς, αν ήσουν ήδη βέβαιος για το αποτέλεσμα το πιο πιθανό είναι να το είχες ξανακάνει.

Από την σκοπιά του αβέβαιου και των άγνωστων πιθανοτήτων που απλώνονται μπροστά του, η διαδικασία περιλαμβάνει πολλούς κόμπους και ακόμα περισσότερες κινήσεις. Μάλιστα, πολλές από αυτές θα χρειαστεί να εφευρεθούν για πρώτη φορά.

Το παράδοξο βέβαια είναι πως η αβεβαιότητα γεννιέται ακριβώς την στιγμή που εμφανίζεται η επιθυμία να πετύχεις κάτι νέο.

Η προοδευτική διαδικασία ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση με μια ευθεία γραμμή. Ειδικά στην αρχή, θα χρειαστεί να αμφιταλαντεύεσαι συνεχώς ανάμεσα σε υποθέσεις και τρομακτικά σενάρια.

Θα χρειαστεί συνεχώς να πείθεις τον εαυτό σου να κάνει ακόμα ένα άλμα πίστης προς το άγνωστο. Και αυτό χρειάζεται εσωτερικές δυνάμεις.

Την στιγμή λοιπόν που εμφανίζεται η αβεβαιότητα, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα μονοπάτι. Πρέπει να πάρεις μια απόφαση ανάμεσα στην επιλογή του να παραμείνεις στην ασφάλεια και στην επιλογή του να αγνοήσεις τα τρομακτικά προγνωστικά που σου δίνει το μυαλό σου και να βουτήξεις.

Φυσικά, πίσω από την επιτυχία και την ανάπτυξη κρύβεται μια απελευθερωτική και ταυτόχρονα σκληρή αλήθεια:

Η αβεβαιότητα δεν φύγει ποτέ ολοκληρωτικά.

Θα βρίσκεται πάντα παρόν να σου προσφέρει αμφιβολίες, προκλήσεις και εσωτερικά διλήμματα που πολλές φορές θα θολώνουν την κρίση σου.

Όμως μπορείς να την συνηθίσεις. Και τότε ξεκινά το πραγματικό ταξίδι…

Θέλεις να αποκτήσεις τώρα αυτό που σου αξίζει στον ερωτικό τομέα και να ξεπεράσεις την αβεβαιότητα; Μην χάνεις χρόνο. Δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr