Τελικά στο Instagram Δείχνουμε Αυτό που Θέλουμε ή Αυτό που Είμαστε;

Το Instagram είναι ένας εύκολος τρόπος να προβάλλεις κάτι που δεν είσαι. Γιατί οι άνθρωποι αναλώνονται σε ένα τέτοιο τρόπο αυτοπροβολής;

Τα social media πλέον είναι συνυφασμένα με την πεμπτουσία της επικοινωνίας της νέας εποχής , έχοντας μάλιστα υποκαταστήσει πλήρως ορισμένες παραδοσιακές πτυχές, όπως τις γνωρίζαμε στο παρελθόν.

«Πες μου το Instagram σου, να σου πω ποιος είσαι» θα μπορούσαμε να πούμε με χιουμοριστική διάθεση μεταξύ σοβαρού και αστείου στο πνεύμα της εποχής. Δείχνουν όμως τον αληθινό εαυτό τους οι άνθρωποι στο Instagram; Και αν όχι τι τους οδηγεί σε αυτόν τον αγωνιώδη αγώνα επίδειξης, προβολής και υπερβολής;

Εκατοντάδες selfies μέχρι να επιλεχθεί η κατάλληλη που μπορεί να συνοδεύσει επάξια το υπόλοιπο καλοστημένο υλικό. Hashtags, Inspirational quotes, stories που προσφέρουν 24ωρη πρόσβαση στην προσωπική ζωή.

Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων χρησιμοποιούν τα social παρουσιάζοντας έναν τελείως διαφορετικό εαυτό από τον πραγματικό τους. Άλλοι, παρουσιάζουν δημόσια συγκεκριμένες πτυχές της προσωπικότητας τους, στην προσπάθεια τους να προβάλλουν την ιδανική ζωή, σύμφωνα με τα πρότυπα της εποχής.

Το ποσοστό των ανθρώπων που είναι συμφιλιωμένοι με τον πραγματικό τους εαυτό παρουσιάζοντας τον απροκάλυπτα στα social χωρίς σάλτσες και φιοριτούρες, αποτελεί την εξαίρεση.

Τι οδηγεί όμως τόσους ανθρώπους να υιοθετούν αυτό το μαζικό πρότυπο επίδειξης και επιτυχίας;

Η επιτυχία χρειάζεται αυτοπεποίθηση. Τσέκαρε τα βασικά χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση φέρουν.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 16% των Ελλήνων εφήβων χρησιμοποιούν τα social media για να κάνουν τη ζωή τους να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα απ’ ότι είναι ενώ σύγχρονοι αναλυτές και ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν πως η ανάγκη για «social share» ικανοποιεί το συναίσθημα του ανικανοποίητου, δημιουργώντας έναν φαντασιακό εαυτό για τους χρήστες.

Ακόμη, άνθρωποι που παρουσίασαν εξάρτηση δήλωσαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι με τις συνθήκες της ζωής τους και η ενασχόληση τους με τον ψηφιακό κόσμο των social αποτελεί την ιδεατή διέξοδο από την απογοήτευση της πραγματικής ζωής.

Τα πρότυπα συμπεριφοράς που υιοθετούνται καθορίζονται όμως και από τα κοινωνικά πρότυπα της πραγματικής ζωής η του ίδιου του instagram. Celebrities και influencers που λαμβάνουν την αποδοχή της κοινής γνώμης και χαρακτηρίζονται από την μάζα αρεστοί, έχουν ισχυρή επιρροή στον μέσο χρήστη. Από την πλευρά του ο μέσος χρήστης υιοθετεί αυτά τα κοινωνικά πρότυπα, αναπαράγοντας την συμπεριφορά τους.

Για αυτό και το φωτογραφικό υλικό επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο lifestyle όπου κυριαρχούν τα γραμμωμένα σώματα, οι ημίγυμνοι υπαινιγμοί, τα ταξίδια, τα σπορ και το αλκοολ. Τα επιφανειακά αυτά πρότυπα από την πλευρά τους ασκούν κοινωνική και ψυχολογική πίεση, ωθώντας τους χρήστες να τα μιμηθούν υπό την σκέψη ότι μόνο έτσι θα κερδίσουν την κοινωνική αποδοχή.

Η αποδοχή και η διάκριση είναι συναισθήματα που ο άνθρωπος επιζητά λόγω της ατελούς φύσης του και μετουσιώνεται διαδικτυακά μέσα από τους followers και τα like.

Η επιρροή των προτύπων είναι τόσο έντονη που δημιούργησε γενιές ανθρώπων που ζυγίζουν δυσανάλογα την αξία της ηθικής και της προβολής. Έτσι, επιδιώκουν αγωνιωδώς τον κοινωνικό εντυπωσιασμό προβάλλοντας πως έχουν την τέλεια ζωή, την άψογη εμφάνιση και το ισχυρό κοινωνικό status.

Μπορείς να τσεκάρεις το επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika με το Στέφανο Ξενάκη και ίσως σε βοηθήσει να βρεις τον πραγματικό σου εαυτό.

Θεωρούν έτσι ότι μεταξύ άλλων κερδίζουν την συμπάθεια η τον θαυμασμό του άλλου φύλου. Δεν είναι συμβιβασμένοι με το ότι η αξία της ζωής δεν βρίσκεται μόνο στην δημοσιότητα.

Η υιοθέτηση των «κοινά αποδεκτών συμπεριφορών» από την πλειοψηφία, αναδιαμόρφωσε τα κριτήρια με τα οποία αξιολογείται η κοινωνική αξία των ανθρώπων. Οι followers, τα like αποτελούν πλέον μερικά από τα ισχυρά standars αξιολόγησης παραμερίζοντας κάποιες φορές μέχρι και την μόρφωση η την προσωπικότητα των ανθρώπων.

Χωρίς αυτό να αποτελεί τον κανόνα ,το κοινωνικό prestige των ανθρώπων πλέον επηρεάζεται σημαντικά από την εικόνα που προβάλλεται στα social, αδιαφορώντας μάλιστα μερικές φορές πλήρως για την αλήθεια της σκληρής πραγματικότητας.

Το instagram, ένα Online Βιογραφικο και το φωτοάλμπουμ αποθαρρύνουν ή ενθαρρύνουν πλέον τους ανθρώπους να επενδύσουν σε μια γνωριμία από κοντά;

Ο μεγάλος αισθητίστας θεατρικός συγγραφέας Όσκαρ Ουάιλντ έλεγε πως «για τον καθένα υπάρχει ένας ρόλος στη ζωή, και αυτός είναι ο εαυτός μας». Όντως είμαστε ελκυστικότεροι όταν δεν προσποιούμαστε το διαφορετικό, αλλά όταν αποκαλύπτουμε τις λεπτές και πολύπλοκες αλήθειες μας.

Όσο πετυχαίνουμε να είμαστε σε σύγκλιση μεταξύ της πραγματικής ζωής και της social εικόνας μας, τόσο πλησιέστερα ερχόμαστε στην αλήθεια και στη μαγεία της ζωής, τόσο κατακτούμε την ειλικρινή ανθρώπινη επικοινωνία χωρίς την οποία δεν νοείται η δημιουργική συνύπαρξη σε όλα τα πεδία των σχέσεων.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Σταμάτα να δείχνεις κάτι που δεν είσαι και βρες τον πραγματικό σου εαυτό. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

O Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος από την Θεσσαλονίκη. Αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες και περιοδικά με θεματολογία για τον Άνδρα και την κοινωνία.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.