Θεμελιώδη Μυστικά για να Φτιάξεις τον Τέλειο Καφέ Σπίτι σου

Ένα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Το να φτιάξεις ένα καλό φλιτζάνι καφέ στο σπίτι δεν είναι κάτι περίπλοκο. Στην πραγματικότητα, πρέπει μόνο να έχεις κατά νου ένα μικρό αριθμό θεμελιωδών κανόνων που αρκούν για να κάνεις καλό καφέ. Πόσους από αυτούς τους κανόνες θα ακολουθήσεις εξαρτάται από εσένα. Όσο περισσότερους ακολουθήσεις, τόσο πιο καλός θα είναι ο καφές που θα απολαύσεις. Αν τους ακολουθήσεις όλους, τότε θα πιεις στον σπίτι σου, τον καλύτερο καφέ που έχεις πιει ποτέ.

#1 Ο Αλεσμένος Καφές Λήγει πιο Γρήγορα Από Τους ΚόκκουςΈνα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ο καφές καταστρέφεται όταν δεν διατηρείται σε αεροστεγή συσκευασία.

Επιπλέον, η ποιότητα του αλεσμένου καφέ μειώνεται με διαφορετικό ρυθμό από τους κόκκους και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό.

Αυτό ισχύει ακόμα και για τον αλεσμένο καφέ που αγοράστηκε από κάποιο κατάστημα και βρίσκεται σε αεροστεγή συσκευασία ή σε δοχείο. Από την στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία, ο καφές αρχίζει να χάνει σε ποιότητα.

Οι περισσότεροι  άνθρωποι φαίνονται ικανοποιημένοι με την ποιότητα του αλεσμένου καφέ και νομίζουν ότι μπορεί να παραμείνει φρέσκος όλη μέρα.

Αν θέλεις φρέσκο, ποιοτικό καφέ κρατήστε τους κόκκους και μην τους αλέσεις, μέχρι την ώρα που θα φτιάξεις τον καφέ σου.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επενδύσεις σε έναν καλό μύλο για άλεσμα του καφέ, μια επένδυση που αξίζει, αν θέλεις να πιεις τον τέλειο καφέ στο σπίτι σου.

#2. Ο Αέρας είναι ο Εχθρός του Καφέ.Ένα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ο καφές, όπως ήδη κατάλαβες, μπορεί να αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν έρθει σε επαφή με τον αέρα.

Είναι καλή σκέψη η επένδυση σε αεροστεγή δοχεία, συνήθως κεραμικά με καπάκι και ειδική ταινία μεταξύ καπακιού και δοχείου.

Τα τάπερ και τα σακουλάκια για τα σάντουιτς είναι επίσης καλές επιλογές, αν θέλεις να μεταφέρεις τον καφέ σου, όμως δεν θα κάνουν την ίδια δουλειά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Κάποιοι καταψύχουν τους κόκκους, με σκοπό να τους διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που αποδεικνύεται πως είναι λάθος, καθώς με την απόψυξη η υγρασία των κόκκων εξατμίζεται πιο γρήγορα και ο καφές χάνει την φρεσκάδα του.

#3. Ο Καφές Είναι  Κυρίως ΝερόΈνα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ένας καφές είναι στην πραγματικότητα 99% νερό.

Μπορεί να φτιάξεις έναν καφέ και με νερό κακής ποιότητας, αλλά αν θέλεις έναν τέλειο καφέ δεν πρέπει να παραβλέψεις αυτό το σημαντικό συστατικό.

Απόφυγε την χρήση νερού βρύσης, καθώς έχει πολλά χημικά και μεταλλικά στοιχεία που θα αλλοιώσουν την γεύση του καφέ.

Πάρε τις ίδιες προφυλάξεις που παίρνεις και για το πόσιμο νερό. Χρησιμοποίησε κάποιο φίλτρο ή κάποια ειδική κανάτα και φτιάξε τον καφέ σου με αυτό το νερό.

#4 Η Υπερβολική Θερμότητα είναι Εχθρός του Καφέ.Ένα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ο καφές είναι ένα ρόφημα που μπορεί να σερβίρεται ζεστό. Τον χειμώνα ένας ζεστός καφές είναι απολαυστικός.

Φαντάσου ότι ο καφές που παραμένει, για παράδειγμα, μέσα στην καφετιέρα και θερμαίνεται για πάνω από 20′ αρχίζει και καίγεται. Όσο περνά η ώρα η διαφορά στην γεύση είναι αρκετά αισθητή και έντονη.

Όπως δεν θα απολάμβανες καμένο φαγητό, έτσι και ο καφές σου δεν θα είναι καλός αν έχει καεί.

Η θερμοκρασία του νερού είναι λοιπόν σημαντική. Η καλύτερη θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 90-95 βαθμών Κελσίου. Θερμοκρασίες χαμηλότερες δεν θα επιτρέψουν να αναδυθούν όλα τα αρώματα και ο καφές θα είναι ξινός, ενώ θερμοκρασίες υψηλότερες, θα κάψουν τον καφέ με αποτέλεσμα να είναι πολύ πικρός.

Ένας απλός κανόνας,αν δεν έχεις θερμόμετρο, είναι να χρησιμοποιείς νερό στην θερμοκρασία που έχει 10” αφότου φτάσει στο σημείο βρασμού.

Φρόντισε η καφετιέρα σου να έχει ειδική ρύθμιση με θερμοστάτη. Οι πιο απλές βέβαια, δεν έχουν τέτοια λειτουργία, οπότε απλά πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μην παραζεστάνεις τον καφέ.

Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να γίνει εχθρός και του στυλ σου, ειδικά όταν πρέπει να πας σε έναν καλοκαιρινό γάμο.

Πώς Να Διαλέξω Ντύσιμο Για Καλοκαιρινό Γάμο!

#5. Καθάρισε την ΔιαδρομήΈνα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Κάθε σημείο που εμπλέκεται στην δημιουργία του καφέ, χρειάζεται καλό καθάρισμα από τα υπολείμματα.

Το δοχείο της καφετιέρας που συγκρατεί τον αλεσμένο καφέ, η κούπα, τα κουτάλια και όλος ο εξοπλισμός χρειάζεται καθάρισμα με σαπούνι και νερό, αλλιώς το κολλώδες υπόλειμμα από τα έλαια του καφέ θα ρίξει σημαντικά την ποιότητα.

#6. Φρέσκοι Κόκκοι -- Φρέσκια ΓεύσηΈνα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ο καφές είναι καλύτερος όταν είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκος. Μερικοί λένε ότι η γεύση είναι καλύτερη αμέσως μετά το ψήσιμο και άλλοι μπορεί να σου πουν ότι χρειάζεται να περάσει μια εβδομάδα ώστε οι γεύση να “κάτσει”.

Το σημαντικό είναι οι κόκκοι που θα χρησιμοποιήσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι. Ο καφές όταν δεν είναι φρέσκος, δεν έχει έντονη μυρωδιά και χάνει όλα του τα αρώματα και την καλή γεύση επίσης.

Αν αγοράσεις φρέσκους κόκκους σε συσκευασία και τους διατηρήσεις σωστά, μπορεί να αντέξουν μέχρι και 2 εβδομάδες.

Αν επιλέξεις να αγοράσεις καβουρδισμένο καφέ, πρέπει να ξέρεις ότι ο χρόνος διατήρησης είναι μια εβδομάδα, οπότε είναι σημαντικό να ξέρεις πότε καβουρδίστηκε. Αν η συσκευασία δεν αναγράφει ημερομηνία, τότε μην την αγοράσεις.

#7. Η Σωστή ΑναλογίαΈνα φλιτζάνι καλού καφέ μπορεί να κάνει την ημέρα σου λίγο πιο όμορφη και εύκολη. Μάθε τα μυστικά για να κάνεις αυτό το φλιτζάνι σπίτι σου.

Ένας καλός barista χρησιμοποιεί συγκεκριμένες δοσολογίες, για να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μαντεύεις την ποσότητα καφέ που θα χρησιμοποιήσεις, αλλά χρειάζεσαι μια ζυγαριά για να βρίσκεις την ιδανική ποσότητα για την συνταγή σου.

Ίσως ακούγεται υπερβολικό ή δύσκολο, αλλά είναι κάτι πολύ απλό που θα απογειώσει την εμπειρία σου.

Η σωστή αναλογία νερού και καφέ επιτρέπει να αναδυθεί το άρωμα και η γεύση του καφέ/ Μια καλή αναλογία είναι 1 γραμμάριο καφέ ανά 15 mL νερού. Αυτή είναι μια καλή σχέση για να ξεκινήσεις και να πειραματιστείς, ανάλογα με το είδος των κόκκων που χρησιμοποιείς.

Αυτό που συνδέει όλους τους θεμελιώδεις κανόνες είναι ο σχεδιασμός και η προετοιμασία του καλού καφέ.

Όσο θα φτιάχνεις τον καφέ σου, μπορείς να ακούς ένα από τα επεισόδια της εκπομπής μας Apla+Andrika, όπως το παρακάτω.

Apla+Andrika Podcast - Best Of S01

Ένα τέλειο φλιτζάνι καφέ ξεκινά από την καφετιέρα. Μια καλή καφετιέρα με όλες τις σχετικές ρυθμίσεις είναι απαραίτητη.

Επίσης, σημασία πρέπει να δώσεις στην αποθήκευση του καφέ σου στα ειδικά αεροστεγή δοχεία.

Φυσικά, ο ίδιος ο καφές και οι κόκκοι του παίζουν μεγάλο ρόλο. Πρόσεξε το κατάστημα από το οποίο αγοράζεις κόκκους καφέ. Μερικά καταστήματα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την σωστή συντήρηση τους και έτσι ο καφές χάνει πολύ σε ποιότητα.

Για το τέλος, μην παραμελείς τον καλό καθαρισμό του εξοπλισμού, ώστε ο καφές σου να παραμένει το ίδιο καλός και τις επόμενες φορές.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Μπορείς να μάθεις θεμελιώδη μυστικά και άλλους τομείς όπως το φλερτ και το στυλ εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.