Τι Αποκαλύπτει για την Διάθεση σου η Μουσική που Ακούς!

Η μουσική όχι μόνο μας χαλαρώνει και μας διασκεδάζει, αλλά αποκαλύπτει και πολλά πράγματα για την διάθεση και την προσωπικότητα μας. Διάβασε ποια είναι αυτά.

Η Μουσική Που Ακούς Φανερώνει Πολλά

Η μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, για τους περισσότερους, αν όχι για όλους τους ανθρώπους. Οδηγούμε, εργαζόμαστε και γυμναζόμαστε ακούγοντας μουσική. Ακούμε μουσική όταν έχουμε καλή διάθεση, αλλά και όταν έχουμε κακή διάθεση.

Συχνά συνδέουμε γεγονότα με συγκεκριμένα τραγούδια, τα οποία μας τα θυμίζουν κάθε φορά που τα ακούμε.

Ακόμη, έχει βρεθεί ότι η μουσική επιδρά στον εγκέφαλο κατά την διαδικασία της μάθησης και φαίνεται ότι η μουσική που κάποιος ακούει μπορεί να πει πολλά για τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και την διάθεση του.

Μουσική Και Ψυχολογία

μουσική και ψυχολογία

Α) Δεν είναι τυχαίο ότι από τα αρχαία χρόνια κιόλας, η μουσική ήταν ένας τρόπος να ανυψωθεί το ηθικό και η αυτοπεποίθηση των στρατιωτών.

Β) Επίσης, ότι στα ιατρεία η μουσική δημιουργεί μια ηρεμία για τους ασθενείς, αλλά μπορεί και να ξεσηκώσει τα πλήθη, σε άλλες καταστάσεις.

Αυτά είναι ζητήματα που έχουν απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα και κατά καιρούς έχουν διεξαχθεί πολλές σχετικές έρευνες.

Μερικά από τα ευρήματα αυτών των μελετών θα σου παρουσιάσουμε σε αυτό το άρθρο:

#1. Οι Ήχοι Του Περιβάλλοντος Βελτιώνουν Την Δημιουργικότητα

Ενώ όταν θέλουμε να ανεβάσουμε την διάθεση μας, ανεβάζουμε την ένταση της μουσικής, φαίνεται ότι αυτό δεν βοηθά στην επίλυση προβλημάτων.

Το ιδανικότερο για την μέγιστη δημιουργικότητα είναι να υπάρχει ένα μέτριο επίπεδο θορύβου, το οποίο έχει βρεθεί ότι προάγει την δυνατότητα επεξεργασίας.

Όταν κινούμαστε στα άλλα άκρα, δηλαδή σε πολύ δυνατές ή πολύ χαμηλές εντάσεις, έχει παρατηρηθεί ότι η απόδοση πέφτει. (Αντίστοιχες σχέσεις με την απόδοση έχουν ο φωτισμός, αλλά και η θερμοκρασία).

#2. Η Μουσική Μπορεί Να Μας Αποσπάσει Κατά Την Οδήγηση

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακούγοντας την αγαπημένη σου μουσική ενώ οδηγείς, μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή και να σε κάνει να βγάζεις έναν πιο επιθετικό εαυτό, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Ακούγοντας κάτι που δεν βρίσκεις και τόσο ενδιαφέρον ή με το οποίο δεν αισθάνεσαι οικειότητα, μοιάζει να είναι περισσότερο ασφαλές κατά την οδήγηση.

#3. Η Ενασχόληση Με Την Μουσική Βελτιώνει Τις Ικανότητες

μουσική και ικανότητες

Η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο είναι αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει τις ικανότητες ανάλυσης οπτικών πληροφοριών, όπως την εύρεση ομοιοτήτων και διαφορών μεταξύ σχημάτων και μοτίβων.

Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι η κλασσική μουσική συμβάλλει στην αύξηση της προσοχής και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι τα μικρά παιδιά μαθαίνουν πιο εύκολα τις πράξεις ή την αλφάβητο με την μουσική.

#4. Γιατί Μας Αρέσει Η Λυπημένη Μουσική;

Σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι δείχνουμε μια προτίμηση στο είδος της λυπημένης μουσικής, με στίχους που μιλούν για χωρισμούς και δυστυχία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να συνδέει έτσι τον ρομαντισμό και τις σχέσεις με τον πόνο που βιώνουν σε μια δύσκολη κατάσταση χωρισμού ή ανεκπλήρωτης αγάπης.

Αυτή η νοοτροπία, δημιουργεί συμπεριφορές που διαιωνίζουν τον πόνο και τον συνδέουν με το φλερτ, την αγάπη και τον έρωτα, όπως για παράδειγμα όταν μια γυναίκα σε χώρισε χωρίς να το περιμένεις, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Το ερώτημα αυτό έχει απασχολήσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να βρουν απάντηση. Οι σχετικές μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι βιώνουν αμφιλεγόμενα συναισθήματα ακούγοντας λυπημένη μουσική.

Ενώ οι ίδιοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν λυπηρά συναισθήματα στην μουσική που ακούν, παράλληλα αισθάνονται θετικά συναισθήματα, όπως ρομαντισμό.

Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι τα συναισθήματα που προκαλούνται είναι έμμεσα και αυτό κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ευχαρίστηση.

#5. Σύνδεση Μουσικών Προτιμήσεων Και Προσωπικότητας

Το πιο ενδιαφέρον από όλα τα ευρήματα των ερευνών σχετικά είναι ότι οι οπαδοί του κάθε μουσικού είδους παρουσιάζουν παρεμφερή στοιχεία προσωπικότητας, χωρίς να ανήκουν σε ίδια ηλικιακή ομάδα ή χωρίς να έχουν ίδιο γούστο στο ντύσιμο.

Τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων ανάλογα με το είδος της μουσικής που προτιμούν είναι τα παρακάτω:

 • Blues: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια, ευγένεια και χαλαρότητα.
 • Jazz: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εξωστρέφεια και χαλαρότητα.
 • Κλασσική μουσική: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, εσωστρέφεια και χαλαρότητα.
 • Rap: Υψηλή αυτοεκτίμηση και εξωστρέφεια.
 • Όπερα: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα και ευγένεια.
 • Country: Εξωστρεφείς και σκληρά εργαζόμενοι.
 • Reggae: Υψηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, όχι σκληρά εργαζόμενοι, εξωστρέφεια, ευγένεια και χαλαρότητα.
 • Χορευτική μουσική: Δημιουργικότητα και εξωστρέφεια, αλλά όχι ευγένεια.
 • Indie: Χαμηλή αυτοεκτίμηση, δημιουργικότητα, όχι σκληρά εργαζόμενοι και όχι ευγένεια.
 • Rock/Heavy metal: Χαμηλή αυτοπεποίθηση, δημιουργικότητα, όχι σκληρά εργαζόμενοι, εσωστρέφεια, ευγένεια και χαλαρότητα.
 • Pop: Υψηλή αυτοεκτίμηση, σκληρά εργαζόμενοι, εξωστρέφεια και ευγένεια, αλλά όχι δημιουργικότητα, ούτε χαλαρότητα.

μουσική και προσωπικότητα

Αυτοί οι χαρακτηρισμοί έχουν προκύψει από απαντήσεις εθελοντών σε ερωτηματολόγια μιας έρευνας που έγινε με συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.

Έχουν κατά καιρούς διεξαχθεί κι άλλες έρευνες, στις οποίες έχει γίνει προσπάθεια σύνδεσης χαρακτηριστικών της προσωπικότητας με τις μουσικές προτιμήσεις και είναι ένα θέμα που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μουσική Και Διάθεση

Η μουσική φτιάχνει την διάθεση και αποτελεί μια διέξοδο και σε αυτό συμφωνούν, σύμφωνα με τις έρευνες, 9 στους 10 ανθρώπους. Μάλιστα, το 81% των ανθρώπων δηλώνουν ότι όταν δεν αισθάνονται καλά ακούν μουσική και τα τραγούδια που ψηφίστηκαν ως τα πιο «ανεβαστικά» ήταν το Dancing Queen των ΑΒΒΑ και το Bohemian Rhapsody των Queen.

Το σίγουρο είναι λοιπόν, ότι διάθεση και μουσικά ακούσματα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες, που επηρεάζουν η μια την άλλη. Από την μια η διάθεση επηρεάζει την μουσική που ακούμε, αλλά και η μουσική που ακούμε επηρεάζει την διάθεση μας.

Η μουσική πολλές φορές είναι ένα είδος απόδρασης και αποδράσεις υπάρχουν πολλές, όπως μπορείς να τσεκάρεις στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika

Κλείνοντας, από τη μουσική που ακούς μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα για τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή. Βέβαια, τα συμπεράσματα αυτά δεν είναι παρά γενικεύσεις που προέρχονται από το γεγονός ότι διαφορετικοί χαρακτήρες ανθρώπων ακούν διαφορετικά είδη μουσικής.

Το είδος μουσικής που σε εκφράζει καλύτερα είναι ένας τρόπος διασκέδασης πιθανόν, αλλά και ένας συνοδοιπόρος σε μια δύσκολη στιγμή ενδεχομένως. Μέχρι εκεί.

Ένα μουσικό είδος μπορεί σίγουρα να σε επηρεάσει, αλλά όχι και να καθορίσει την αξία σου. Αυτή την ορίζεις εσύ.

Η μουσική κάνει την καθημερινότητά μας πιο ευχάριστη, δες εδώ για να την κάνεις ακόμη καλύτερη.

Βρες και παράγγειλε το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.