Τι ΔΕΝ Πρέπει να Σκέφτεσαι Όταν Όλα Πάνε Στραβά

Τι ΔΕΝ Πρέπει να Σκέφτεσαι Όταν Όλα Πάνε Στραβά

Όταν Όλα πάνε Στραβά

Πολλές φορές, όταν πάνε όλα στραβά στη ζωή μας, μας πιάνουν αρνητικές σκέψεις και δημιουργείται αυτόματα ένας φαύλος κύκλος που μας τραβάει προς τα κάτω.

Ωστόσο, ενώ μπορείς να ανακαλύψεις τις πιο αποτελεσματικές κινήσεις που μπορείς να κάνεις όταν όλα πάνε στραβά διαβάζοντας αυτό το άρθρο, εξίσου σημαντικό είναι να ξέρεις και τι δεν πρέπει να σκέφτεσαι όταν η πορεία της ζωής σου δείχνει να έχει ξεφύγει.

Ο φαύλος κύκλος που μπαίνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι αυτόματα όταν νιώθουμε ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά ουσιαστικά μας τραβάει προς τα κάτω και μας απομακρύνει από το να γυρίσουμε το παιχνίδι και να επαναφέρουμε τη ζωή μας στη σωστή κατεύθυνση.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις ποιες σκέψεις πρέπει να αποφύγεις στις δύσκολες καταστάσεις. Και πώς θα διαχειριστείς μέσα σου αυτά που σου συμβαίνουν ώστε να κινητοποιήσεις τον εαυτό σου.

Το να μάθεις να σκέφτεσαι παραγωγικά δεν σημαίνει ότι δεν θα περνάνε από το μυαλό σου και αρνητικές σκέψεις.

Ωστόσο, το σημαντικότερο κομμάτι είναι να μάθεις να παρατηρήσεις τις σκέψεις. Τις σκέψεις που σε τραβούν προς τα κάτω και να καταλάβεις ότι όλα αυτά που σκέφτεσαι είναι μια πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στο μυαλό σου.

Ακόμα και όταν οι εξωτερικοί παράγοντες είναι άσχημοι και επηρεάζουν την συναισθηματική σου κατάσταση, ο τρόπος που σκέφτεσαι και η νοοτροπία σου μπορούν να ενισχύσουν και να επηρεάσουν θετικά ή αρνητικά την πραγματικότητά σου.

Δεν είναι μόνο η πραγματικότητα και οι εξωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις σκέψεις μας. Λειτουργεί και αντίστροφα. Οι σκέψεις μας και η νοοτροπία μας απέναντι στις καταστάσεις επηρεάζουν και διαμορφώνουν την πραγματικότητά μας.

όταν όλα πάνε στραβά

Γι’ αυτό, όταν όλα πάνε στραβά, ό, τι κι αν κάνεις εξωτερικά για να διαχειριστείς τις καταστάσεις, πρέπει να αποφύγεις να σκεφτείς τα ακόλουθα:

#1. Όταν Όλα Πάνε Στραβά Μην Σκέφτεσαι Ότι Δεν Αξίζεις

Αυτή είναι η κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό μου όταν νιώθω ότι όλα πάνε στραβά. Εάν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, είμαι σίγουρος ότι θα με έπιανα αρκετές φορές να σκέφτομαι ότι δεν αξίζω επειδή όλα μου πάνε στραβά.

Ωστόσο, αυτό που συνειδητοποίησα μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες ήταν ότι οι αρνητικές καταστάσεις που έτυχε να μου συμβούν δεν ορίζουν την αξία μου.

Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου που οι περισσότερες γυναίκες που γνώριζα και φλέρταρα με απέρριπταν. Δεν μπορούσα να βρω τι κάνω λάθος. Το αποτέλεσμα ήταν ότι σκεφτόμουν διαρκώς ότι εγώ φταίω και ότι δεν αξίζω.

Αυτός είναι ένας τρόπος σκέψης που μπορεί να εντείνει μια ήδη υπάρχουσα αρνητική κατάσταση.

Όμως, επειδή σου συνέβησαν κάποιες αρνητικές καταστάσεις και ενδεχομένως απέτυχες ή απορρίφθηκες σε κάποιους τομείς της ζωής σου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζεις.

Άλλωστε, μέσα από κάθε αποτυχία και απόρριψη είναι που μαθαίνουμε τον εαυτό μας και εν τέλει εξελισσόμαστε.

Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε μια άσχημη κατάσταση είναι κάτι που καθορίζει την αξία μας, και όχι η ίδια η κατάσταση.

Επομένως, όσο σκέφτεσαι ότι δεν αξίζεις επειδή κάποια πράγματα στη ζωή σου δεν πήγαν όπως θα ήθελες, τόσο οι καταστάσεις θα χειροτερεύουν καθώς θα πέφτει η ψυχολογία σου και η αυτοπεποίθησή σου. Δες το βίντεο του Χρήστου σχετικά με το πώς μπορείς να ανακτήσεις τη χαμένη σου αυτοπεποίθηση.

Οι σκέψεις έχουν δύναμη. Και η αξία σου δεν καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Αντίθετα, ο τρόπος που αντιμετωπίζεις τις αντίξοες συνθήκες είναι που δείχνει και το πόσο αξίζεις.

Επομένως, δεν χρειάζεται να συνδέεις το γεγονός ότι όλα πάνε στραβά με το αν αξίζεις.

 

#2. Όταν Όλα Πάνε Στραβά Μην Σκέφτεσαι Ότι Φταίνε Όλοι Οι Άλλοι

Αυτή δεν είναι μια καθόλου ωφέλιμη σκέψη, παρ’ ότι μπορεί να είναι εύκολη για εσένα από την άποψη ότι σου αφαιρεί την ευθύνη.

Ωστόσο, όταν σκέφτεσαι τους άλλους και το πώς σου έχουν φερθεί ή τους κατηγορείς για αυτά που σου συμβαίνουν, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να αλλάξεις μια κατάσταση.

Πάντα θεωρούσα ότι έχει ευθύνη ο καθένας για τις πράξεις του και αυτά που του συμβαίνουν και πάντα πίστευα ότι αυτό είναι κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και θετικό.

Όταν έχω ευθύνη για ό,τι πάει στραβά, μπορώ και να το αλλάξω.

Αλλά εάν φταίνε μόνο εξωτερικοί παράγοντες και γενικότερα οι άλλοι, τότε η κατάσταση δεν είναι στο χέρι μου και θα συνεχίσουν όλα να πηγαίνουν στραβά.

Ουσιαστικά, με την ανάληψη ευθύνης μπαίνεις σε μια πλεονεκτική θέση ισχύος, όπου μπορείς να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση.

Επομένως, σταμάτα να σκέφτεσαι ότι φταίνε όλοι οι άλλοι για αυτά που σου συμβαίνουν. Ο τρόπος σκέψης σου καθορίζει και τα αποτελέσματα που θα έχεις.

Τι ΔΕΝ Πρέπει να Σκέφτεσαι Όταν Όλα Πάνε Στραβά

#3. Όταν Όλα Πάνε Στραβά Μην Σκέφτεσαι Ότι Όλα Πάνε Στραβά

Όσο παράδοξο κι αν σου φαίνεται αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Όταν όλα πάνε στραβά μην επικεντρώνεσαι στο ότι όλα πάνε στραβά.

Το μυαλό έχει την τάση να επικεντρώνεται στα αρνητικά και αυτό μας δημιουργεί πολύ άσχημα και αρνητικά συναισθήματα που χειροτερεύουν τις καταστάσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην σκέφτεσαι διαρκώς ότι όλα πάνε στραβά. Αντίθετα, επικεντρώσου σε αυτά που έχεις καταφέρει μέχρι τώρα και στα θετικά που μπορεί να έρθουν μέσα από μια αρνητική κατάσταση.

Εάν για παράδειγμα μόλις σε απέλυσαν, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι πόσο άσχημη είναι η ζωή σου και ότι όλα πάνε στραβά. Αντίθετα, απαρίθμησε τα θετικά της κατάστασης.

Ενδεχομένως τώρα να έχεις περισσότερο χρόνο να ασχοληθείς με τον εαυτό σου. Μπορείς επιτέλους να κυνηγήσεις εκείνο το project που πάντα ονειρευόσουν να κάνεις αλλά πάντα ανέβαλες. Ίσως βρεις κάτι καλύτερο που να σου προσφέρει περισσότερα.

Επικεντώσου στα θετικά και βρες τι σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, ώστε να το κυνηγήσεις και να ξεφύγεις από τις αρνητικές σου σκέψεις. Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika σχετικά με το τι μας κάνει ευτυχισμένους.

Όσο αρνητική κι αν είναι η κατάσταση, πάντα υπάρχουν θετικές πλευρές σε αυτήν. Επικεντρώσου σε αυτές και μην σκέφτεσαι ότι όλα σου πάνε στραβά.

 

#4. Όταν Όλα Πάνε Στραβά Μην Σκέφτεσαι Ότι Δεν Μπορείς Να Επαναφέρεις Την Κατάσταση

Συχνά, όταν όλα πάνε στραβά, μας πιάνει μια απογοήτευση και ενδεχομένως απελπιζόμαστε με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.

Σκεφτόμαστε ότι δεν πρόκειται ποτέ να φτιάξουν τα πράγματα και ότι είναι πολύ δύσκολο να διορθώσουμε μια κατάσταση και να την επαναφέρουμε στην αρχική της μορφή.

Ωστόσο, όσο πιο θετικά σκεφτούμε και όσο περισσότερο πιστεύουμε στις εσωτερικές δυνάμεις, τόσο πιο εύκολο θα είναι να λύσουμε το πρόβλημα και να επαναφέρουμε τις καταστάσεις στην αρχική τους μορφή.

Όταν όλα πάνε στραβά και σκεφτόμαστε ότι δεν πρόκειται με τίποτα η κατάσταση να αλλάξει και να καλυτερέψει, το πιο πιθανό είναι ότι όντως δεν θα καλυτερέψει.

Χρειάζεται ψυχραιμία και καθαρή σκέψη προκειμένου να επαναφέρουμε μια κατάσταση στην αρχική της μορφή. Και αυτό δεν πρόκειται να γίνει όσο σκεφτόμαστε ότι χάσαμε και ότι η κατάσταση δεν αλλάζει.

όλα πάνε στραβά

#5. Όταν Όλα Πάνε Στραβά Μην Σκέφτεσαι Ότι Πάντα Αποτυγχάνεις

Αυτή είναι μια σκέψη που μου έρχεται συχνά στο μυαλό όταν νιώθω ότι όλα πάνε στραβά.

Υπήρχε μια περίοδος στη ζωή μου, η οποία ήταν και αρκετά μεγάλη, κατά την οποία ένιωθα ότι πραγματικά πάντα αποτύγχανα σε όλα.

Τα επαγγελματικά μου ήταν μέτρια εώς άσχημα, ερωτικά είχα μεγάλο θέμα και οι κοινωνικός μου κύκλος δεν με στήριζε όπως θα ήθελα. Δεν μπορούσα να βρω τίποτα που να πηγαίνει σωστά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αυτό με έβαζε σε μια λούμπα που σκεφτόμουν πολύ αρνητικά, με αποτέλεσμα τα πράγματα να πηγαίνουν ακόμα χειρότερα!

Επομένως, σκέψεις όπως “Όλα σε εμένα συμβαίνουν”, “Πάντα μου πάνε όλα ανάποδα”, και “Δεν μπορώ να καταφέρω ποτέ τίποτα” πρέπει σταδιακά να αρχίσουν να βγαίνουν από το μυαλό σου.

Όταν όλα πάνε στραβά έχουμε την τάση να γενικεύουμε και να μεγενθύνουμε τις καταστάσεις.

Όχι, επειδή σε απέρριψε μια γυναίκα δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες πάντα σε απορρίπτουν.

Επομένως, δεν αποτυγχάνεις πάντα. Είμαι σίγουρος ότι υπήρχαν αρκετές φορές που νίκησες και που πέτυχες πάρα τις αντίξοες συνθήκες στη ζωή σου.

Επομένως, το να γενικεύεις μια αποτυχία και να σκέφτεσαι ότι πάντα αποτυγχάνεις γενικεύει μια κατάσταση που ουσιαστικά αφορά την συγκεκριμένη περίοδο.

Όχι, δεν αποτυγχάνεις πάντα ούτε τα κάνεις όλα λάθος. Αντίθετα, είναι μια συγκεκριμένη περίοδος στη ζωή σου που ενδεχομένως είναι πιο δύσκολη, αλλά σίγουρα αντιμετωπίζεται και είναι προσωρινή.

Οι τυχόν αποτυχίες και απορρίψεις που βιώνουμε ανά διαστήματα δεν αντιπροσωπεύουν σε καμία περίπτωση ολόκληρη τη ζωή μας.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουν αρνητικές καταστάσεις στη ζωή τους και συχνά πέφτουμε στην παγίδα να σκεφτούμε αρνητικά για τον εαυτό μας.

Υπήρχαν αμέτρητες φορές στη ζωή μου που έχω σκεφτεί ότι όλα πάνε στραβά και πραγματικά ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσω αρνητικές καταστάσεις που συνέβαιναν ταυτόχρονα στη ζωή μου.

Όμως, με τον καιρό ανακάλυψα ότι η πραγματικότητα έχει την επίδραση που εμείς αφήνουμε να έχεις πάνω μας.

Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις είναι που καθορίζει την πραγματικότητά μας και τις ίδιες τις καταστάσεις.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι αρνητικές σκέψεις που έχουμε ουσιαστικά δεν αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα. Και επειδή οι σκέψεις έχουν δύναμη, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αυτές τις σκέψεις και σταδιακά να τις αποβάλλουμε.

Όλοι περνούν περιόδους που τους πάνε όλα στραβά. Και είναι μέσα στο παιχνίδι της ζωής αυτό. Ο τρόπος σκέψης μας και το πώς αντιμετωπίζουμε τις αντίξοες καταστάσεις είναι που δείχνουν το ποιοι πραγματικά είμαστε.

 

Εάν θέλεις να μάθεις περισσότερα και να βελτιώσεις κι εσύ το επίπεδο της ζωής σου, δες εδώ.

Μπορείς να παραγγείλεις το βιβλίο Άνδρας Αξίας, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.