Τι Κάνεις Όταν Αμφισβητείς Συνεχώς τις Ικανότητες σου

Δεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Όταν αμφισβητείς τον εαυτό σου, αφήνεις πίσω σου ευκαιρίες, μένεις στάσιμος και ακόμη και αν καταφέρεις να προχωρήσεις, ολοκληρώνεις με δυσκολία τις υποχρεώσεις σου.

Υπάρχει η τάση να θεωρούμε ότι όσοι είναι επιτυχημένοι και διαθέτουν αυτοπεποίθηση, δεν θέτουν ποτέ τον εαυτό τους υπό αμφισβήτηση και δεν έχουν ποτέ δεύτερες σκέψεις, γιατί ξέρουν πάντα ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος.

Αυτό φυσικά απέχει από την πραγματικότητα. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι ηγέτες μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση αμφισβήτησης.

Το να αμφισβητείς τις ικανότητες σου είναι μια ανθρώπινη αντίδραση στις προκλήσεις της ζωής.

Ενώ όμως οι εξωτερική αμφισβήτηση μπορεί να αποβεί θετική για εσένα, καθώς σε κάνει να επανεξετάζεις κάποια πράγματα, η εσωτερική έχει αρνητική χροιά και πρέπει να γνωρίζεις πώς να την αντιμετωπίσεις, όταν κάνει την εμφάνιση της.

Διαβάζοντας παρακάτω θα μάθεις με ποιον τρόπο θα βρεις τον δρόμο σου, κάθε φορά που αμφισβητείς τον εαυτό σου.

#1. Κάνε μια Ανασκόπηση στο ΠαρελθόνΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Πόσες φορές στο παρελθόν βρέθηκες να αμφισβητείς τις ικανότητες σου και να φοβάσαι ότι θα συμβεί κάτι αρνητικό για εσένα;

Τελικά, πόσες από αυτές τις φορές οι φοβίες σου αποδείχτηκαν ότι είχαν κάποια βάση;

Πόσες φορές πέτυχες τον στόχο σου;

Η αμφισβήτηση γεμίζει το μυαλό σου και σε κρατά εντός της ζώνης άνεσης.

Κοιτάζοντας στο παρελθόν, θα διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως πίστευες και ότι τις περισσότερες φορές μπορούσες να ανταπεξέλθεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα εστίαζες  στον στόχο σου.

#2. Μην Πέφτεις στην Παγίδα της ΣύγκρισηςΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Θα παρατηρήσεις ότι κάθε φορά που συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους, αρχίζεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου και τις ικανότητες σου, ακόμη περισσότερο.

Πού βασίζεται όμως αυτή η σύγκριση; Τις περισσότερες φορές συγκρίνεις τον εαυτό σου με όσα δημοσιεύουν άλλοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρέπει να ξέρεις όμως ότι πολλές φορές αυτό που βλέπεις ή που θέλει να προβάλλει κάποιος άλλος απέχει από την πραγματικότητα και τις περισσότερες φορές αυτό που βλέπεις δεν είναι παρά μια επίπλαστη εικόνα.

Μην πέφτεις στην παγίδα λοιπόν. Αν θέλεις να κάνεις μια σύγκριση, σύγκρινε τον εαυτό σου τώρα, με τον εαυτό σου παλιότερα και δες πόσο βελτιωμένος είσαι.

#3. Μην Ασχολείσαι με Το Τι λένε οι ΆλλοιΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Όταν πριν από κάθε σου κίνηση σε ανησυχεί το τι σκέφτονται και τι λένε οι άλλοι για εσένα, καταλήγεις να αμφισβητείς ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου και να δημιουργείς εμπόδια.

Η αλήθεια είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα σχετικά με το τι κάνεις ή δεν κάνεις και αυτό επειδή είναι απασχολημένοι με το να ανησυχούν για το τι σκέφτονται οι άλλοι για εκείνους.

#4. Δώσε Ώθηση στην Αισιοδοξία ΣουΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Μια ένεση αισιοδοξίας θα σε βοηθήσει κάθε φορά που αμφισβητείς τις ικανότητες σου.

Μπορείς να αντλήσεις αισιοδοξία από άλλους ανθρώπους, ακόμη και μέσα στο σπίτι σου. Διάβασε ένα βιβλίο, δες ένα βίντεο ή άκουσε ένα podcast που θα σε κινητοποιήσει.

Μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να αλλάξει η διάθεση σου και ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα.

Ένα τέτοιο βίντεο είναι και το παρακάτω.

#5. Δες τις Αποτυχίες Σαν Κάτι ΠροσωρινόΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Όταν βρεθείς αντιμέτωπος με μια αποτυχία, θα ισχυροποιηθούν μέσα σου τα αρνητικά συναισθήματα και θα αρχίσεις να αμφισβητείς τις ικανότητες σου.

Έτσι μπαίνεις σε μια κατάσταση κατά την οποία δεν θέλεις να προχωρήσεις σε κανενός είδους δράση.

Πρέπει όμως να θυμάσαι ότι όποιος παίρνει πρωτοβουλίες και αναλαμβάνει δράση, βρίσκεται αναπόφευκτα αντιμέτωπος με μικρές ή μεγάλες αποτυχίες. Μοναδική περίπτωση να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα είναι όταν δεν κάνεις τίποτα.

#6. Βελτίωσε τις Ικανότητες ΣουΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Αν αμφισβητείς τις ικανότητες σου, επειδή δεν τις θεωρείς επαρκείς, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να εξασκηθείς και να βελτιωθείς.

Διάβασε κάποιο βιβλίο, βρες έναν οδηγό ή ένα βίντεο που θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ικανότητες σου στον τομέα π[ου σε ενδιαφέρει.

#7. Κάνε Μικρά ΒήματαΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Όλα ξεκινούν με ένα πρώτο βήμα. Το αν αυτό θα είναι μικρό ή μεγάλο δεν παίζει ρόλο.

Αν αμφισβητείς τις ικανότητες σου και θεωρείς ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι πολύ τολμηρό, ξεκίνησε με ένα πιο μικρό βήμα.

Δες κάθε βήμα σαν μια μικρή νίκη.

#8. Μπορείς να Κάνεις Διορθώσεις στην ΠορείαΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Κάθε φορά που αμφισβητείς τις ικανότητες σου, δυσκολεύεσαι να πάρεις αποφάσεις. Όμως οι κινήσεις στις οποίες θα προβείς και οι αποφάσεις που θα πάρεις πολύ σπάνια οδηγούν σε καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Βάλε εφικτούς και ρεαλιστικούς στόχους, κάνε το πρώτο βήμα και, αν χρειαστεί, κάνε διορθωτικές κινήσεις στην πορεία.

Η αποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που θα σου χρειαστεί, για να βάλεις τέλος στην αμφισβήτηση των ικανοτήτων σου. Τσέκαρε το Apla+Andrika που ακολουθεί, για να μάθεις περισσότερα.

#9. Περιστοίχισε Τον Εαυτό σου Με τα Σωστά ΆτομαΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστρέφεσαι σε επηρεάζουν. Κάποιοι από αυτούς σε επηρεάζουν θετικά, ενώ κάποιοι άλλοι σε επηρεάζουν αρνητικά.

Προσπάθησε όσο δυνατόν να κρατάς κοντά σου τους θετικούς και να έχεις σε απόσταση τους τοξικούς, αρνητικούς ανθρώπους.

Οι θετικοί άνθρωποι θα βοηθήσουν στην περαιτέρω προσωπική σου ανάπτυξη και στην βελτίωση των ικανοτήτων σου και η θετική τους οπτική γωνία, θα συμβάλλει στο να πάρεις αποφάσεις, κάθε φορά που αμφισβητείς τον εαυτό σου.

#10. Αντιμετώπισε τους Φόβους ΣουΔεν είναι σπάνιο να αμφισβητείς εσύ ο ίδιος τις ικανότητές σου. Τι μπορείς να κάνεις για αυτό ώστε να βελτιώσεις τον εαυτό σου και να αλλάξεις πορεία;

Μην αφήνεις τους φόβους σου να σε κάνουν να αμφισβητείς τον εαυτό σου και να σου υποβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτείς στην ζωή σου.

Βρες κάθε φορά τι είναι το χειρότερο, αλλά και τι είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί και αντιμετώπισε τους φόβους και τις δικαιολογίες που σε αποτρέπουν από την ανάληψη δράσης.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Οι ικανότητές σου δεν είναι κάτι στάσιμο. Μπορείς να τις βελτιώσεις. Μάθε περισσότερα εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.