Τι Κάνεις Όταν Έχεις την Νοοτροπία του Θύματος

Αν πιστεύεις πως έχεις την νοοτροπία του θύματος, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για να την ξεπεράσεις. Διάβασε ποια είναι.

Η νοοτροπία του θύματος είναι ένας ψυχολογικός όρος που αναφέρεται σε μια δυσλειτουργική νοοτροπία στην οποία το άτομο αισθάνεται την ανάγκη να νιώσει θύμα, ώστε να τραβήξει την προσοχή ή να αποφύγει την ανάληψη της ευθύνης.

Τέτοια άτομα είναι πεπεισμένα ότι η ζωή είναι πέρα από κάθε έλεγχο και ότι όλα συμβαίνουν για να τους προκαλέσουν πόνο.

Άτομα με την νοοτροπία του θύματος ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους ανθρώπους και στις καταστάσεις, για την δική τους έλλειψη ευτυχίας.

Πώς Αναπτύσσεται η Νοοτροπία του Θύματος
Αν πιστεύεις πως έχεις την νοοτροπία του θύματος, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για να την ξεπεράσεις. Διάβασε ποια είναι.

Κανένας δεν γεννιέται με την νοοτροπία του θύματος, αλλά την αποκτά σαν στοιχείο της προσωπικότητας που προκύπτει από τις εμπειρίες της ζωής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα με την νοοτροπία του θύματος είχαν υποστεί κακοποίηση κατά την παιδική τους ηλικία, με οποιαδήποτε μορφή, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική ή συναισθηματική.

Η θυματοποίηση του εαυτού μπορεί να προκύψει μέσω των σχέσεων με τους γονείς, είτε παρατηρώντας αντίστοιχη συμπεριφορά από κάποιο μέλος της οικογένειας.

Αν και τέτοιες εμπειρίες είναι πέραν από κάθε έλεγχο μας στην παιδική ηλικία, είναι ευθύνη του καθενός να βρει την δύναμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση ως ενήλικας.

Τα «Οφέλη» του Θύματος
Αν πιστεύεις πως έχεις την νοοτροπία του θύματος, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για να την ξεπεράσεις. Διάβασε ποια είναι.

Κάποιος που παίζει το θύμα απολαμβάνει σημαντικά οφέλη και για αυτό και επενδύει στην νοοτροπία του θύματος. Επιγραμματικά αυτά είναι:

  • Δεν χρειάζεται να αναλάβει την ευθύνη για τίποτε.
  • Απολαμβάνει την προσοχή των άλλων ανθρώπων.
  • Τον λυπούνται.
  • Αποφεύγει να γίνεται θύμα κριτικής.
  • Έχει πάντα το δικαίωμα να παραπονιέται.
  • Έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει αυτό που θέλει.
  • Νιώθει ενδιαφέρων, επειδή διηγείται τις δραματικές ιστορίες του.
  • Δεν αισθάνεται θυμό, επειδή είναι απασχολημένος με το αισθάνεται λυπημένος!

Βλέπεις λοιπόν ότι ένα τέτοιο τοξικό άτομο έχει την δύναμη να χειραγωγεί τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του.

Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων δεν το κάνουν εκ προθέσεως. Ακόμη και έτσι όμως, δεν παύουν να χειραγωγούν με τον χειρότερο τρόπο κάνοντας τους φίλους και τους συγγενείς τους, να νιώθουν ότι είναι μαριονέτες στα χέρια τους.

Οι άνθρωποι με νοοτροπία του θύματος γίνονται τοξικοί για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος, όπως μπορείς να δεις και στο σχετικό επεισόδιο του Apla+Andrika:


Πώς Αντιμετωπίζεις την Νοοτροπία του Θύματος;
Αν πιστεύεις πως έχεις την νοοτροπία του θύματος, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για να την ξεπεράσεις. Διάβασε ποια είναι.

Αν έχεις παρατηρήσει τον εαυτό σου να συμπεριφέρεται με βάση την νοοτροπία του θύματος, θα πρέπει να εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξεις αυτή την τοξική συμπεριφορά.

#1. Πρέπει να Αναλάβεις την Ευθύνη των Συναισθημάτων σου

Εντόπισε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που βρίσκεις τρόπους να παρακάμψεις την ευθύνη σου και να δείξεις με το δάχτυλο σου άλλους ανθρώπους.

Προσπάθησε να αλλάξεις τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τα συναισθήματα σου. Ένας τρόπος για να το καταφέρεις αυτό είναι να αλλάξεις το «εσύ» με το «εγώ». Για παράδειγμα, αντί να λες «εσύ με κάνεις να αισθάνομαι θυμό», σκέψου διαφορετικά λέγοντας «Εγώ νιώθω θυμό, όταν ακούω αυτά που λες».

Επίσης, φρόντισε να βελτιώσεις την αυτοπεποίθηση σου, για να καταλάβεις ότι είσαι ικανός να κάνεις πράγματα που ίσως σου διαφεύγουν. Για να το καταφέρεις αυτό, φέρε στο μυαλό σου μια κατάσταση που αντιμετώπισες με επιτυχία στο παρελθόν.

Ίσως ακούγεται απλοϊκό, αλλά είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να πάρεις την ευθύνη των όσων αισθάνεσαι, είτε θετικά είτε αρνητικά.

#2. Δες τον Εαυτό σου σαν Επιζώντα

Ένα θύμα αντιμάχεται την ζωή, ενώ ένας επιζών την αγκαλιάζει. Ένα θύμα κατοικεί στο παρελθόν, ενώ ένας επιζών ζει το παρόν. Έvα θύμα πιστεύει ότι είναι αβοήθητο, ένας επιζών κάνει ότι περνά από το χέρι του για να ελέγξει την κατάσταση και να πάρει την ζωή στα χέρια του.

Παρόλο που η νοοτροπία του θύματος μπορεί να είναι εθιστική, η νοοτροπία του επιζώντα έχει μεγαλύτερη δύναμη μακροπρόθεσμα. Βλέποντας τον εαυτό σου ως επιζώντα θα αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα για την ζωή και θα έλκεις τους ανθρώπους για τους σωστούς λόγους.

Το να ακούει κάποιος έναν επιζώντα είναι πιο αναζωογονητικό και δίνει κίνητρο, σε σχέση με το θύμα που βρίσκεται διαρκώς στην μιζέρια και δεν προσφέρει τίποτε.

Τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση:


#3. Να Είσαι Συμπονετικός με τον Εαυτό σου

Ο ρόλος του θύματος δεν είναι ένας ρόλος που εσύ επέλεξες, αλλά αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων διεργασιών κατά την παιδική ηλικία.

Δείξε στον εαυτό σου συμπόνια, βρες τι σε οδηγεί στην συγκεκριμένη νοοτροπία και αν χρειαστεί δες κάποιον ειδικό θεραπευτή, για να σε βοηθήσει.

#4. Εξερεύνησε τις Λανθασμένες Πεποιθήσεις σου

Υπάρχουν πεποιθήσεις που προκαλούν άγχος, θυμό, ενοχές και η προσκόλληση σε αυτές σε κάνει να υποφέρεις. Βρες αυτές τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις και θυμήσου ότι δεν χρειάζεται να πιστεύεις κάθε σκέψη που υπάρχει στο μυαλό σου.

Αν κάποια πεποίθηση σε οδηγεί σε συμπεριφορές που δεν σε ικανοποιούν, προσπάθησε να την αλλάξεις.

#5. Μάθε να Δείχνεις Ευγνωμοσύνη

Η ευγνωμοσύνη είναι ένας απλός αλλά πανίσχυρος τρόπος να θυμίσεις στον εαυτό σου ότι η ζωή δεν είναι τόσο άθλια όσο την αντιλαμβάνεσαι. Σκέψου σε καθημερινή βάση δέκα πράγματα για τα οποία είσαι ειλικρινά ευγνώμων.

Έτσι θα μπορέσεις να δεις μια πιο θετική πλευρά της ζωής που θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω σου την νοοτροπία του θύματος.

#6. Κάνε Καλές Πράξεις για Άλλους Ανθρώπους

Κάποιος με την νοοτροπία του θύματος τείνει να εστιάζει μόνο στον ίδιο του τον εαυτό και να μην κάνει τίποτε καλό για τους γύρω του.

Κάνε κάτι καλό για ένα άλλο άτομο που έχεις συναισθήματα. Τότε θα συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να αισθανθείς καλά, χωρίς να χειραγωγείς κάποιο άλλο άτομο και αυτό θα σε βοηθήσει να «ξεκόψεις» από την νοοτροπία του θύματος.

Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις μια νοοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη μέσα σου, αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι την έχεις εντοπίσει και έχεις την θέληση να την αλλάξεις, είναι ένα πολύ θετικό πρώτο βήμα.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Κάποιες πεποιθήσεις καταστρέφουν την καθημερινότητά σου. Αν θέλεις να τις αλλάξεις, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.