Τι Κάνεις αν δεν Πιστεύεις πως Μπορείς να τα Καταφέρεις;

Μήπως πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Μην ανησυχείς, είναι λογικό. Απλά χρειάζεται να παίξεις με το μυαλό σου.
Μήπως πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Μην ανησυχείς, είναι λογικό. Απλά χρειάζεται να παίξεις με το μυαλό σου.

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν δεν πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις είναι πολύ απλά να μην προσπαθήσεις.

Όμως αυτή η σκέψη συγκεκριμένα δεν είναι η μόνη που κάνουμε όταν η εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας κλονίζεται.

Και σίγουρα θα ήθελες να είχες αυτοπεποίθηση ή ένα από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν, όπως αναφέρεται στο παρακάτω βίντεο:

Όμως μην ανησυχείς…

Όχι, Υπάρχει Περίπτωση να μην τα Καταφέρεις
Μήπως πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Μην ανησυχείς, είναι λογικό. Απλά χρειάζεται να παίξεις με το μυαλό σου.

Όταν είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις κάτι για πρώτη φορά, το μυαλό δεν είναι ο υπερήρωας που θα έχεις για σύμμαχο σου.

Αντιθέτως μάλιστα.

Όταν δεν πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις, υπάρχουν κάποιες σκέψεις που λειτουργούν με τέτοιο τρόπο, που σε κάνουν να εστιάζεις κυρίως σε δύο πράγματα:

  1. Στο τι σου λείπει.
  2. Τι μπορεί να πάει στραβά.

Όταν είμαστε έτοιμοι να δοκιμάσουμε κάτι νέο ή να αντιμετωπίσουμε κάποια πρόκληση, το μυαλό μας προσπαθεί να μας κάνει να νιώσουμε όσο γίνεται πιο προετοιμασμένοι.

Σε αυτή την προσπάθεια όμως, το ίδιο γίνεται θύμα των προσπαθειών του και τελικά μας σαμποτάρει.

Είναι λογικό, όταν έχεις να καταφέρεις κάτι σημαντικό ή να δοκιμάσεις κάτι για πρώτη φορά, να φοβάσαι και να πιστεύεις πως οι πιθανότητες να τα καταφέρεις είναι ελάχιστες έως μηδαμινές.

Αντί να σκέφτεσαι τι έχεις καταφέρει στο παρελθόν και με ποιο τρόπο αξιοποίησες τις δυνάμεις και τις ικανότητες σου, συγκεντρώνεσαι στο τι σου λείπει και για ποιους λόγους πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς.

Και φυσικά, όταν σκέφτεσαι έστω και για λίγο, πως δεν έχεις τα προσόντα να ανταπεξέλθεις, τα υποθετικά σενάρια που κάνεις είναι αρνητικά και στρέφονται γύρω από τις διαστάσεις όπου όλα πηγαίνουν κατά διαόλου.

Όπως καταλαβαίνεις βέβαια, ο συγκεκριμένος τρόπος σκέψης δεν είναι και ο πιο παραγωγικός.

Αυτό που θα χρειαστεί να θυμάσαι είναι πως όντως υπάρχει περίπτωση να μην τα καταφέρεις!

Ή για να το θέσω με μεγαλύτερη ακρίβεια: Υπάρχει περίπτωση να μην καταφέρεις αυτό που έχεις στο μυαλό σου.

Οι προσδοκίες που έχουμε για μια κατάσταση που δεν έχει έρθει ακόμα και ταυτόχρονα έχει μεγάλη αξία για εμάς, δεν δημιουργούνται μόνο από τι πιστεύουμε πως έχουμε ανάγκη αλλά και από τις ανασφάλειες μας.

Έχουμε τόσο μεγάλη ανάγκη να καταφέρουμε αυτό που έχουμε βάλει στο μυαλό μας, που οι προσδοκίες μας πνίγουν και δημιουργούν μπροστά μας ένα βουνό που πρέπει να σκαρφαλώσουμε.

Αντί να συγκεντρώνεσαι στο να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό και να ορίσεις ως επιτυχία τον τρόπο και την ένταση της προσπάθειας σου, σκέφτεσαι μόνο τα διάφορα σενάρια του αποτελέσματος.

Και φυσικά αυτό σε πιέζει απίστευτα.

Ένα είδος πίεσης που αποσπά την προσοχή από το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να είσαι εστιασμένος:

Την διαδικασία.

Θα τα Καταφέρεις ότι και να Γίνει…
Μήπως πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Μην ανησυχείς, είναι λογικό. Απλά χρειάζεται να παίξεις με το μυαλό σου.

Δεν γίνεται να καθορίζεις την αξία σου από το αποτέλεσμα.

Πολλές φορές, το αποτέλεσμα δεν είναι 100% κάτω από τον έλεγχο μας.

Η τύχη και οι συνθήκες παίζουν περίεργα παιχνίδια και κάποιες φορές δεν μπορούμε να προβλέψουμε με πλήρη διαύγεια τι έπεται στην συνέχεια.

Όμως, είναι στο χέρι σου να ελέγξεις ότι βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο σου.

Τι θέλω να πω…

Το πρώτο που θα πρέπει να θυμάσαι, είναι πως ποτέ δεν θα νιώσεις απόλυτα προετοιμασμένος και με την πεποίθηση πως θα τα καταφέρεις.

Τουλάχιστον μιλάω από προσωπική εμπειρία.

Όσες ώρες και αν αφιερώσεις στην προετοιμασία, όταν θα έρθει η ώρα όπου θα βρεθείς στην θέση να παράγεις το αποτέλεσμα, όσες ώρες, ημέρες και μήνες έχεις αφιερώσει και όση σκληρή δουλειά και αν έχεις ρίξει, δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

Πάντα κάτι θα μένει ακόμα, πάντα κάτι θα σου φταίει και πάντα κάτι θα υπάρχει τελευταία στιγμή που θα μπορείς να κάνεις ή να προσθέσεις.

Το δεύτερο είναι πως δεν θα πιστεύεις πως μπορείς να τα καταφέρεις.

Και ξέρω πως θα ακουστεί περίεργο αλλά ούτε και αυτό είναι κακό.

Όταν ετοιμάζεσαι να βγεις με τον οποιοδήποτε τρόπο από την ζώνη άνεσης σου, το συγκεκριμένο συναίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ανέτοιμος, είναι ο πόνος που θα πρέπει να αντέξεις.

Είναι το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσεις γιατί αυτός είναι ο πόνος της ανάπτυξης.

Δεν γίνεται να μεταβείς στα επόμενα επίπεδα μέσω της αδράνειας, αλλά μέσω της σκληρής δουλειάς και της αμφισβήτησης του μέλλοντος που έρχεται.

Γιατί έτσι δημιουργούνται οι νικητές.

Σοβαρά Τώρα… Θα τα Καταφέρεις
Μήπως πιστεύεις πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις; Μην ανησυχείς, είναι λογικό. Απλά χρειάζεται να παίξεις με το μυαλό σου.

Δεν έχει σημασία αν πιστεύεις πως θα τα καταφέρεις ή όχι.

Σημασία έχει να το θέλεις όσο τίποτα άλλο. Να το έχεις ανάγκη και να καίγεσαι να δεις που πραγματικά μπορείς να φτάσεις.

Γιατί πολύ απλά οι ικανότητες σου δεν έχουν όρια και το ξέρεις.

Αν σκέφτεσαι συνεχώς όλους τους λόγους όπου όλα μπορούν να καταρρεύσουν, τότε υπάρχει περίπτωση να μην δοκιμάσεις καν.

Συγκεντρώσου σε αυτό που θέλεις, γιατί το θέλεις τόσο πολύ και όρισε ξεκάθαρα τους τρόπους όπου η διαδικασία(ανεξαρτήτου αποτελέσματος) θα σε εξελίξει και θα σε κάνει καλύτερο.

Ακόμα, όταν θα έρθει η ώρα να αποδώσεις και να βρεθείς αντιμέτωπος της αλήθειας, δηλαδή αν πέτυχες ή όχι, φρόντισε να έχεις προσπαθήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να θαυμάζεις τον εαυτό σου από την προσπάθεια.

Σκοπός είναι να ζήσεις μια εμπειρία που θα την θυμάσαι για πάντα.

Αν πιστεύεις πως αυτό που θέλεις να καταφέρεις είναι πολύ πιεστικό, άρχισε να το βλέπεις σαν μια πρόκληση.

Αν το σκέφτεσαι διαρκώς ως κάτι επίπονο, το μυαλό σου θα το αποβάλει αφού θα έχεις συνδέσει μεγάλο πόνο σε αυτό.

Δεν χρειάζεται να στήσεις το ιδεατό σενάριο στο μυαλό σου όπου όλα πηγαίνουν τέλεια.

Δεν θα πάνε και δεν χρειάζεται.

Φτιάξε όμως ένα σενάριο όπου η εμπειρία που πρόκειται να ζήσεις και η διαδικασία που πρόκειται να υποστείς θα σου μάθουν περισσότερα πράγματα για εσένα, θα αποκαλύψουν ακόμα περισσότερες ικανότητες που έχεις και θα σου προσφέρουν στιγμές αξέχαστες.

Έτσι και αλλιώς, αν ήταν εύκολο θα το είχες κάνει ήδη.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να μάθεις πως να εξελίξεις την νοοτροπία που έχεις για να κερδίζεις, τότε δες εδώ.

Όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Να είσαι καλά

Christos
Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!