Τι να Διαβάσεις Φέτος το Καλοκαίρι – Κριτικές Βιβλίων

Καλοκαίρι. Η εποχή που όλοι διαβάζουμε περισσότερο.

Ο καιρός, οι διακοπές, το περιβάλλον βοηθάει στο να βυθιστούμε περισσότερο στον μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Εμείς όμως στο Men Of Style πιστεύουμε ότι τα βιβλία που επιλέγουμε να διαβάσουμε δείχνουν πολλά για το ποιοι είμαστε.

Γι’ αυτό ερχόμαστε με ολόφρεσκες κριτικές βιβλίων, κλασσικών και καινούργιων για να επιλέξεις.

Αν λοιπόν κι εσύ αναρωτιέσαι τι να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι, συνέχισε να διαβάζεις!

Malcom Gladwell – Άνθρωποι που ξεχωρίζουν, μετάφραση Δάφνη Βορριέ, εκδόσεις Κλειδάριθμος

Ο Malcom Gladwell αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στον χώρο της αμερικάνικης διανόησης. Ξεκίνησε την δεκαετία του 90 στην γνωστή εφημερίδα Washington Post, όπου σταδιακά ξεδίπλωσε το ταλέντο του πάνω στην ερευνητική δημοσιογραφία. Μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να γίνει επικεφαλής των γραφείων της Post στην Νέα Υόρκη. Το επόμενο βήμα ήταν να εργαστεί ως συντάκτης στο περιοδικό The New Yorker. Σήμερα, θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς διανοητές σε θέματα πολιτισμού.

Επίκεντρο των ερευνών του στο βιβλίο του Άνθρωποι που ξεχωρίζουν τα συστατικά της επιτυχίας είναι ο εντοπισμός των στοιχείων εκείνων που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη και τη πετυχημένη διαμόρφωση ενός χαρακτήρα. Καθώς το διαβάζετε θα μάθετε τι κάνει έναν άνθρωπο πετυχημένο. Παίζει ρόλο το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει; Γιατί οι άνθρωποι τείνουν να μοιάζουν μεταξύ τους; Γιατί ενώ ο μέσος άνθρωπος γνωρίζει ένα σωρό άχρηστες πληροφορίες, δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πιο έξυπνος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Οι απαντήσεις που προσπαθεί να δώσει ο Gladwell βασίζονται πάνω σε μικρές ιστορίες πετυχημένων ανθρώπων που διακρίθηκαν σε τομείς με τους οποίους καταπιάστηκαν.

Κάποιες φορές ακόμη και γνωστών προσωπικοτήτων ή συγκροτημάτων όπως του Bill Gates και των The Beatles. Άλλες φορές, όμως, παραθέτει στοιχεία από έρευνες προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους πχ που τα βιογραφικά των δικηγόρων της Νέας Υόρκης μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους.

Ο συγγραφέας χρησιμοποιώντας μια γλαφυρή και ρέουσα γλώσσα συμπεραίνει ότι οι ανθρώπινες δυνατότητες δεν γνωρίζουν όρια, και είναι στο χέρι μας να τις αξιοποιήσουμε δημιουργικά. Σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός χαρακτήρα διαδραματίζει βέβαια η οικογένεια και η κουλτούρα όπου παρέχονται τα πρώτα εφόδια για τη ζωή, αλλά το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό είναι η θέληση. Αν ονειρευτείς τι θέλεις να γίνεις και καταστρώσεις στη συνέχεια ένα σχέδιο με τα σημαντικά βήματα που πρέπει να κάνεις, σταδιακά και με λίγη επιμονή θα κατορθώσεις να ξεχωρίσεις από το πλήθος.

Εάν σκέφτεσαι να διαβάσεις ένα βιβλίο φέτος το καλοκαίρι, ξεκίνα από αυτό. Γιατί μπορείς να είσαι κι εσύ ένας ξεχωριστός άνθρωπος.

Άνθρωποι που ξεχωρίζουν

Osho – Το βιβλίο της κατανόησης, εκδόσεις Διόπτρα

Καινούρια επανέκδοση για ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία του Osho, του γνωστού Ινδού φιλοσόφου.  Στο συγκεκριμένο βιβλίο, ο Osho προσπαθεί να μας οδηγήσει προς την αυτογνωσία. Το κεντρικό μήνυμα του είναι ότι αν μάθουμε να κατανοούμε τον εαυτό μας, θα βρεθούμε προς το μονοπάτι της ελευθερίας.  Aπό την αρχή, μας επισημαίνει ότι ο δρόμος προς αυτήν δεν είναι εύκολος, είναι γεμάτος υπαρξιακά ερωτήματα και αβεβαιότητα. Ο Όσσο όμως είναι αισιόδοξος και θεωρεί ότι θα κατευθυνθούμε προς αυτή, μόνο αν πραγματικά το θελήσουμε.

Osho - Συγγραφέας - Dioptra.gr

Κάποια στιγμή, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θα νιώσουμε την ανάγκη να κάνουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας για να φτάσουμε σε ένα ανώτερο επίπεδο, με αποτέλεσμα να βρούμε μπροστά μας το συγκεκριμένο μονοπάτι. Αν  αναζητήσουμε την ελευθερία, μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Θα μας βοηθήσει να είμαστε στο τέλος του ταξιδιού πιο έμπειροι και φυσικά πιο ώριμοι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, διότι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και την ψυχολογία μας για το ταξίδι που έχουμε να κάνουμε. Για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης, απαραίτητο είναι να αμφισβητήσουμε αυτά που μας έμαθαν το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον με τις έτοιμες γνώσεις.

Το επόμενο βήμα στο ταξίδι, θα είναι να απαντήσουμε απλά και θεμελιώδη ερωτήματα όπως πχ “ποιοι είμαστε” και” τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας”, μέχρι να καταλάβουμε αυτά που κάνουμε έχουν κάποια αξία ή βασίζονται πάνω σε κάποιο σκοπό. Ερευνώντας τα παραπάνω ερωτήματα, μόνο τότε, ξεκινάει το ταξίδι αυτογνωσίας που οδηγεί προς την ελευθερία.

Κλείνοντας

Να θυμάσαι ότι κάθε βιβλίο είναι ένας καινούριος κόσμος. Και μπορείς να γίνεις καλύτερος μέσα από αυτό. Γι’ αυτό μην ξεχάσεις να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι.

Και φυσικά να μείνεις συντονισμένος γιατί έρχονται κι άλλες κριτικές και προτάσεις βιβλίων.

Φυσικά πάντα μια καλή επιλογή είναι και το βιβλίο από τους Ιδρυτές του Men Of Style “Άνδρας Αξίας: Πώς να Bάλεις Tάξη στο Χάος του Σύγχρονου Φλερτ” που μπορείς να βρεις εδώ

 

 

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.