Τι Ρόλο Παίζουν οι Προσωπικές Αξίες στη Ζωή μας;

Οι Προσωπικές Αξίες Στη Ζωή Μας

Ένα από τα πράγματα που μας μαθαίνουν στο σχολείο είναι να βάζουμε στόχους και να δημιουργούμε αξίες. Βέβαια, σε αυτήν την ηλικία, δεν έχουμε την ωριμότητα να το καταλάβουμε.

Το μόνο που καταλαβαίνουμε είναι οι υποχρεώσεις του σχολείου που μας φορτώνουν μαζί με την επίτευξη των στόχων. Αλλά για σκεφτείτε την έννοια του στόχου τώρα, που έχετε αποφοιτήσει.

Ο στόχος δίνει πολλές φορές νόημα στη ζωή μας. Και χαρά θα έλεγα. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή από την επίτευξη ενός προσωπικού στόχου.

Οπότε, κάτσε και σκέψου τι θέλεις να κάνεις στη ζωή σου.

Για να το κάνεις αυτό, θα εστιάσεις στο ποιες είναι οι πραγματικές σου ανάγκες την παρούσα στιγμή. Ευτυχώς όμως που οι στόχοι δεν είναι μόνιμοι, αλλά αλλάζουν καθώς αλλάζουμε και εμείς. Να τους κυνηγάμε όμως γιατί ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι κάνουμε καλύτερα κάτι όταν είμαστε ενθουσιώδεις. Έτσι όταν κινούμαστε με αξίες στη ζωή μας πετυχαίνουμε περισσότερα.

Φανταστείτε τότε πόση ενέργεια βάζουμε για κάτι που όχι μόνο μας αρέσει, αλλά το έχουμε βάλει στόχο. Με αυτό τον τρόπο βρίσκουμε τον δρόμο μέσα στην καθημερινότητα, δηλαδή που θέλουμε να πάμε.

Βέβαια μεγαλώνοντας, αλλάζουν και άλλα πράγματα. Μπορεί ίσως κάπου να γινόμαστε και πιο απαιτητικοί. Ίσως και πιο παράξενοι. Έχουμε μιλήσει για τέτοιες μικρές παραξενιές, στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika που μπορείς να δεις:

Όμως σε κάθε περίπτωση,  το σημαντικότερο είναι πώς δίνουμε νόημα στη ζωή μας. Συνεπώς, πάρε – σήμερα κιόλας – μαζί σου εφόδια (αξίες και πυξίδα) για το δρόμο και ξεκίνα για το ταξίδι.

#1. Η Αξία Του Σεβασμού

Ο άντρας που θέλει να λέγεται πραγματικά Άνδρας Αξίας, να διαθέτει δηλαδή αυτοπεποίθηση και αρρενωπότητα, πρέπει να σέβεται πρώτα τον εαυτό του.Για να το πετύχει αυτό, οφείλει πρώτα να έχει κάνει μια σειρά από μικρά, αλλά πολύ σημαντικά βήματα.

α) Να έχει ανακαλύψει τα δυνατά σημεία και τις αδυναμίες του.

β) Να έχει ξεπεράσει τις ανασφάλειες του.

γ) Να έχει αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

δ) Να ξέρει να βάζει και να κυνηγάει το στόχο του.

Τότε μόνο θα αποκτήσεις πίστη στον εαυτό σου και θα δεις πραγματικές αλλαγές στην προσωπικότητά σου.

Το ταξίδι της αυτογνωσίας είναι μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά σίγουρα θα βγεις κερδισμένος γιατί θα έχεις κατανοήσει τον χαρακτήρα σου. Και όταν θα έχεις φτάσει να καθορίζεις τις επιλογές σου και τις συμπεριφορές σου, τότε θα έχεις αποκτήσει την αυτοκυριαρχία. Οι αξίες στη ζωή υπάρχουν για να μας βοηθούν να ξεπερνάμε αυτές τις δυσκολίες.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σ’ αυτό το σημείο είναι ότι θα μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Για τα πάντα.

Από ποιους ανθρώπους θέλεις να συνεργάζεσαι, μέχρι και ποια γυναίκα θέλεις δίπλα σου. Για να φτάσεις όμως στο επιθυμητό αποτέλεσμα και να γίνεις αυτός που θέλεις να είσαι, μην ανησυχείς, δεν θα είσαι μόνος.

Μέσα από τα άρθρα και τα βίντεο με τις συμβουλές του Men Of Style θα ενεργοποιήσεις την εσωτερική σου ηθική πυξίδα, η οποία περιέχει τις προσωπικές αξίες. Έτσι θα ξέρεις την κατεύθυνση που θέλεις να πάρεις για να φτάσεις να λέγεσαι Άνδρας Αξίας.

Μπορείς για παράδειγμα να δεις το πρώτο μας cinematic vlog. Θα καταλάβεις αμέσως τι είναι η αξία για εμάς και πώς την ορίζουμε:

 

#2. Μπορούμε Να Ζούμε Με Τις Δικές Μας Αξίες;

Ναι, μπορούμε! Τόσο απλά.

Ενώ, θεωρούμε ότι διαμορφώνουμε τις ζωές μας σύμφωνα με το life style της εποχής και τους άλλους ανθρώπους, στην πραγματικότητα μπορούμε να επιλέξουμε την αυθεντικότητα.

Οι στάσεις ζωής και οι τρόποι συμπεριφοράς είναι δικές μας επιλογές. Είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε αυτό που θεωρούμε καλύτερο για τον εαυτό μας και τα «θέλω» μας.

Ναι, σύμφωνοι, υπάρχουν κάποιες βασικές αξίες που πρέπει να ακολουθούμε, αλλά εμείς πρέπει να επιλέξουμε ποιες αξίες μας ταιριάζουν και να πορευτούμε στην καθημερινή ζωή.

Μετά πρέπει να τις βάλουμε σε μια σειρά. Κάποιες αξίες είναι πιο σημαντικές από κάποιες άλλες. Αυτό εξαρτάται από τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει.

Οπότε, μην φοβάσαι την ενδοσκόπηση. Προχώρα και όλα θα πάνε καλά. Αρκεί να έχουμε θέληση και να σκεφτόμαστε έξω από το κουτάκι.

Τα αυθεντικά πρόσωπα αρέσουν και εκτιμώνται από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν λαμβάνουν υπόψιν την «κοινή γνώμη». Δεν προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των άλλων, ούτε στα καταναλωτικά πρότυπα της εποχής.

Ακολουθούν απλώς το δρόμο τους. Γι’ αυτό, θέσπισε ένα προσωπικό κώδικα συμπεριφοράς και άλλαξε ζωή. Γιατί έτσι θα έχεις τη δική σου ταυτότητα.

Η επιλογή των προσωπικών αξιών σημαίνει ότι έχω κατανοήσει πλήρως τον εαυτό μου. Από τις αξίες φαινόμαστε ποιοι είμαστε, ποιες επιλογές κάνουμε, πώς συμπεριφερόμαστε και ποιοι θέλουμε να είμαστε μέσα στον κόσμο. Τι είναι σωστό και τι λάθος. Τι είναι σημαντικό και τι ασήμαντο. Με ποιους ανθρώπους θέλουμε να κάνουμε παρέα.

Δεν παίζει ρόλο αν οι αξίες είναι πολλές ή λίγες. Απλώς, πρέπει να επιλέξουμε ποιες έχουν πραγματική σημασία για μας. Και το πιο σημαντικό είναι να τις εφαρμόζουμε καθημερινά.

Όχι μόνο στις σημαντικές επιλογές, αλλά και στις μικρές πράξεις. Σε όλους τους ανθρώπους που συναντάμε.

Και, το πιο σημαντικό να ΜΗΝ κάνουμε ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση. Τότε, θα έχουμε καταλάβει ότι έχει ενεργοποιηθεί η εσωτερική μας πυξίδα.

Η εσωτερική πυξίδα είναι ο προσωπικός μας κώδικας συμπεριφοράς. Η φιλοσοφία που έχουμε για ζωή μας. Είναι αυτή που μας επιτρέπει να ζούμε τι ζωή που θέλουμε και να ονειρευόμαστε. Μας δίνει το κουράγιο και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες. Να διαμορφώσουμε την κοινωνία με τον χαρακτήρα μας.

αξίες στη ζωή μας

#3. Τι Δεν Πρέπει Να Ξεχνάμε Σχετικά Με Τις Αξίες

Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να θυμόμαστε κάθε στιγμή της ζωής μας. Αυτά είναι τα εξής:

  • Το να κατανοούμε τον εαυτό μας είναι απαραίτητο στοιχείο της αυτογνωσίας μας. Οφείλουμε να κάνουμε ενδοσκόπηση για το ποιοι πραγματικά είμαστε, τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και που πραγματικά θέλουμε να φτάσουμε. Η βοήθεια από τους γύρω μας είναι καλοδεχούμενη, αλλά εμείς ξέρουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
  • Η αξιολόγηση του χαρακτήρας μας δεν θα μας αποκαλύψει μόνο τις αξίες και την προσωπική μας πυξίδα. Θα αποκαλύψει τα δυνατά και τα αδύνατά μας σημεία. Τα δυνατά τα ενισχύουμε, τα αδύναμα τα βελτιώνουμε.
  • Οι αξίες δεν είναι κάτι σταθερό. Οι αξίες αλλάζουν, καθώς ωριμάζουμε. Απλώς, πρέπει να σκεφτόμαστε συχνά την πολύ σημαντική ερώτηση «Τι θεωρώ ποιο σημαντικό στην ζωή μου;».
  • Ο Άνδρας Αξίας έχει ξεκάθαρη εικόνας της ζωής του και σέβεται πάντα τον εαυτό του.

αξίες στη ζωή μας

Επίλογος

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι το μεγαλύτερο μέρος της αυτογνωσίας το έχουμε κάνει.

Αν έχουμε εντοπίσει τις αξίες στη ζωή  που μας ταιριάζουν, είμαστε σε καλό δρόμο.

Σε αυτό το σημείο θα μπορούμε να πορευόμαστε ευκολότερα στην καθημερινότητα. Θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις σε οποιαδήποτε συνθήκες.

Με αυτό τον τρόπο θα εκπληρώνουμε πιο εύκολα τους στόχους μας. Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η ισχυρή ταυτότητα που διακρίνει έναν Άνδρα Αξίας χτίζεται όταν βιώνουμε μια κατάσταση που είναι συμβατή με τις αξίες μας.

Τέλος, θα προτείνω κάτι ριζοσπαστικό. Να προβάλεις τις αξίες σου και τους στόχους σου προς τα έξω.

Με αυτό τον τρόπο θα δείξεις ότι είσαι αυθεντικός. Μην προβάλεις όπως η πλειοψηφία του πλήθους μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Δείξε μια ολοκληρωμένη ταυτότητα, βασισμένη στο ποιος είσαι και τι στόχους έχεις στην ζωή. Με άλλα λόγια, να προβάλεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Μια εκδοχή που θα είσαι πραγματικά υπερήφανος και θα μπορείς να την υποστηρίξεις σε όλες τις στιγμές.

Δεν θα χρειάζεται να καταφύγεις πάλι στον φόβο και στην ανασφάλεια. Τα γεγονότα και οι πράξεις σου θα μιλούν μόνα τους. Εάν είσαι αυθεντικός με ξεκάθαρους στόχους και αξίες, οι άνθρωποι σίγουρα θα ασχοληθούν μαζί σου γιατί θα ξεχωρίζεις. Θα τους έλκεις. Θα θέλουν να είναι μαζί σου.

Γίνε ένας πραγματικός Άνδρας Αξίας που θα ζει μια απολαυστική, αυθεντική και γεμάτη νόημα ζωή. Η εποχή μας χρειάζεται αυθεντικούς ανθρώπους και σίγουρα μπορείς να είσαι ένας από αυτούς. Κι εάν θέλεις συνοδοιπόρους σε αυτή την διαδρομή, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.