Απόρριψη: Τι Πιστεύει η Κοινωνική και Εξελικτική Ψυχολογία

φόβος απόρριψης.

Απόρριψη Και Ψυχολογία : Η Επιστημονική Άποψη

Η απόρριψη είναι μια άσχημη εμπειρία. Ο φόβος της απόρριψης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπινους φόβους. Βιολογικά προγραμματισμένοι να ανήκουμε σε ομάδες ανθρώπων, φοβόμαστε πως θ’ αντιμετωπιστούμε με κριτικό τρόπο. Μας αγχώνει το ενδεχόμενο συγκεκριμένου είδους έκθεσης κάποιας αδυναμίας μας ή η πιθανότητα αποκοπής και απομόνωσης.

Σε ψυχολογικό και κοινωνικό υπόβαθρο, η απόρριψη που φοβόμαστε πως θα έρθει από κάποια γυναίκα, στηρίζεται στην εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Σε περίπτωση απόρριψης σκεφτόμαστε πως οι χειρότεροι φόβοι μας μπορεί να επιβεβαιωθούν.

απόρριψη

Πολλές φορές, οι δυναμικές της απόρριψης συνδέονται άμεσα με μια μορφή αποτυχίας. Η αποτυχία είναι πολύ πιθανό να συνδέεται με κάποιο φόβο πως η εξωτερική μας εμφάνιση δεν είναι αρκετή ή πως οι ικανότητες μας στο φλερτ βρίσκονται σε μη ικανοποιητικό επίπεδο. Απόρριψη και ψυχολογία συνδέονται λοιπόν.

Ο πιθανός φόβος της απόρριψης συνδέεται με ένα είδος νοήματος στο μυαλό μας.

Είναι πιθανό κάποια παρελθοντική απόρριψη ή αποτυχία με τις γυναίκες να έχει αφήσει κάποιο κατάλοιπο όπου με την σειρά του συνεχίζει να επανέρχεται στην μνήμη μας και εμείς με την σειρά μας να προβαίνουμε σε πράξεις που τείνουν να αναστείλουν την ενδεχόμενη επανάληψη του.

Συνήθως, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε ή να εκφράσουμε ενδιαφέρον σε μια γυναίκα, δημιουργούνται υποθετικά σενάρια στο μυαλό μας που περιλαμβάνουν πολλά ενδεχόμενα της ίδιας κατάστασης. Η διαδικασία αυτή προέρχεται από την ανάγκη μας να υπολογίσουμε ή ακόμα και να προβλέψουμε το άγνωστο και το αβέβαιο. Θέλουμε να αισθανθούμε, με κάθε τρόπο και κόστος, προετοιμασμένοι γι’ αυτό που έρχεται.

Τα σενάρια αυτά, συνήθως καταλήγουν σε ένα και μόνο πιθανό αποτέλεσμα: την απόρριψη. Η απόρριψη ενεργοποιεί έντονα κοινωνικά συναισθήματα όπως ντροπή. Όταν προσεγγίζουμε μια άγνωστη γυναίκα σε κάποιο βαθμό εκθέτουμε κάποια τρωτά σημεία μας. Όταν η έκθεση αυτή δεν βρει την προσδοκώμενη ανταπόκριση τότε η αυτό – κριτική θα είναι έντονη. Ίσως να κατηγορήσουμε τον εαυτό μας ή ακόμα και την γυναίκα που προσεγγίσαμε.

Όταν φοβόμαστε την πιθανότητα της απόρριψης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να εκφράσουμε τις ανάγκες και τις προθέσεις μας, ειδικά με τις γυναίκες. Σε αυτό το σημείο, δίνουμε τεράστια αξία στην εξωτερική επιβεβαίωση με αποτέλεσμα να μην ηγούμαστε του διαλόγου ή του φλερτ.

απόρριψη

Όταν μια γυναίκα είναι δεκτική στην προσέγγιση μας, το λαμβάνουμε ως ένδειξη να προχωρήσουμε περεταίρω. Όταν συμβαίνει το αντίθετο, κάνουμε ένα βήμα πίσω φοβούμενοι το ενδεχόμενο της απόρριψης.

Με πιο απλά λόγια, ο φόβος της απόρριψης δεν είναι λογικός μεν αλλά υπαρκτός δε. Στηρίζεται κυρίως στην φοβία και στην πεποίθηση πως οι άλλοι δεν θα σε αποδεχτούν. Όταν βρίσκεσαι κάτω από την επήρεια του φόβου της απόρριψης, κάνεις κινήσεις που κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα έκανες.

Πριν συνεχίσεις δες το βίντεο για να δεις τα πράγματα λίγο πιο θετικά. Μάθε πως να κάνεις την απόρριψη σύμμαχο.

Απόρριψη Και Ψυχολογία : Οι Επιπτώσεις Του Φόβου 

Οι επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει στην καθημερινότητα σου ο φόβος της απόρριψης είναι πολυδιάστατες. Κάποιες από τις σημαντικότερες είναι:

φοβος

  • Ανικανότητα να εκφράζεις ελεύθερα την γνώμη σου. Η συγκεκριμένη επίπτωση προκαλείται από τον φόβο πως οι υπόλοιποι, όταν εκφράσεις την γνώμη σου, θα την κριτικάρουν αρνητικά ή δεν θα την αποδεχτούν.
  • Βασίζεις τα συναισθήματα σου στα συναισθήματα των άλλων. Λόγω του φόβου της απόρριψης, στηρίζεις τα συναισθήματα σου στις απόψεις των άλλων και αρκετές φορές τις παίρνεις περισσότερο σοβαρά απ’ ότι περιμένεις. Ακόμα, η γνώμη που έχουν οι άλλοι για εσένα επηρεάζει έντονα την συναισθηματική σου κατάσταση.
  • Έχεις ανάγκη από συνεχή αποδοχή. Απ’ την στιγμή που φοβάσαι να εκφράσεις ελεύθερα την γνώμη σου, η ταυτότητα και εικόνα σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθος της προσοχής που θα πάρεις απ’ το κοινωνικό σου περιβάλλον.
  • Οι άλλοι σε θεωρούν δεδομένο. Όταν η ανάγκη σου για αποδοχή προέρχεται από το συναίσθημα της ανασφάλειας, η συναισθηματική σου κατάσταση προβάλλεται προς τους άλλους. Αυτό ως αποτέλεσμα η αξία που θεωρείς πως έχεις να λαμβάνεται ως χαμηλή απ’ τους υπόλοιπους.
  • Συχνό συναίσθημα ενοχής. Ο φόβος της απόρριψης και η ανάγκη γι’ αποδοχή δημιουργούν μια ζώνη όπου η πιθανότητα να αισθανθείς ενοχές για τις κινήσεις και αποφάσεις σου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο Φόβος Και Οι Επιπτώσεις Του

Γιατί απορρίπτομαι;

Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika, όπου συζητάμε ακριβώς αυτό.

Οι επιπτώσεις οποιασδήποτε φοβίας έχουν, δυστυχώς, σοβαρές επιπτώσεις. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης, το χαμηλό self – esteem, η συνεχής σύγκριση με άλλους και η έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων που περιλαμβάνουν συναισθηματική νοημοσύνη είναι κάποιες από τις πιο καίριες.

Όταν η πεποίθηση που έχεις για τις ήδη υπάρχουσες ικανότητες βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, η χαμηλή αυτοπεποίθηση είναι μονόδρομος. Ωστόσο, οι δυναμικές αυτές επηρεάζουν άμεσα την συνολική σου εικόνα. Μια εικόνα που περιλαμβάνει την προσωπική, την επαγγελματική και την ερωτική ζωή.

φοβος

Όσο περισσότερο αντλούμε ασφάλεια από τις ήδη υπάρχουσες ζώνης άνεσης που βρισκόμαστε, τόσο περισσότερο οι προθέσεις μας γι’ ανάπτυξη και εξέλιξη σε οποιοδήποτε τομέα γίνονται αδύναμες.

Τέλος, ο φόβος της απόρριψης είναι από τους κορυφαίους λόγους που πιθανώς φοβάσαι να προσεγγίσεις την γυναίκα που σου αρέσει η κάποιες φορές εκφράζεις τις προθέσεις σου στο αντίθετο φύλλο εκ του ασφαλούς.

Όταν τα επίπεδα στα οποία εκθέτεις σταδιακά τον εαυτό σου αναπτύσσονται τόσο περισσότερο θα συνειδητοποιείς πως η αυτοπεποίθηση σου αυξάνεται. Αυτό, ειδικά στην αρχή, μπορεί να φαίνεται δύσκολο έως ακατόρθωτο.

Όμως, όσο η ανάγκη γι’ ασφάλεια είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης φύσης άλλο τόσο η ανάγκη για εξέλιξη είναι απαραίτητη.

Μάθε πως να μην επηρεάζεσαι από την απόρριψη και να συνεχίζεις το φλερτ εδώ.

Ο Άνδρας Αξίας ελίσσεται ακόμα κι όταν βιώνει απόρριψη. Διάβασε το βιβλίο μας. Αγόρασέ το εδώ.

Καλή συνέχεια