Τι Συμβαίνει Και Είσαι Μέσα Στα Νεύρα Όλη Την Ώρα;

Μήπως είσαι διαρκώς μέσα στα νεύρα; Παρόλο που ο θύμος είναι πολύ έντονο συναίσθημα, διάβασε τι μπορεί να συμβαίνει.

Νεύρα Όλη Την Ώρα;

Ο θυμός είναι ένα συνηθισμένο και ανθρώπινο συναίσθημα που μπορεί μερικές φορές να είναι επικίνδυνο για τον εαυτό μας, αλλά και για τους άλλους. Ειδικά αν τα νεύρα σου «σπάνε» πολύ εύκολα.

Ο θυμός μπορεί να αφορά σε εξωτερικούς παράγοντες. Μπορεί να θυμώσει κανείς με την κίνηση στον δρόμο, με την συμπεριφορά κάποιου άλλου και με χίλια δυο άλλα!

Μπορεί όμως να έχει να κάνει και με παράγοντες εσωτερικούς, που αφορούν τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να πηγάζει από κάποια τραυματική εμπειρία μας ή από τις πεποιθήσεις μας για τον εαυτό μας, που μπορεί να ισχύουν, μπορεί και όχι.

Κάθε είδους θυμού βρίσκει κάποια διέξοδο και εκφράζεται με κάποιον τρόπο.

Άλλες φορές μπορεί να μην εκφράζεται, τουλάχιστον όχι εκείνη την στιγμή. Απωθείται και συσσωρεύεται, φτάνοντας κάποια στιγμή στα κόκκινα!

Κάποιες άλλες φορές μπορεί να εκφραστεί με ένα δυνατό ξέσπασμα, δικαιολογημένο ή όχι, συχνά σε άτομα που δεν φέρουν ευθύνη. Λεκτική ή σωματική βία, δυνατή φωνή και απώλεια του ελέγχου, είναι χαρακτηριστικά τέτοιων ξεσπασμάτων.

Ο θυμός προς άτομα που δεν φέρουν ευθύνη είναι ένας έμμεσος τρόπος έκφρασης που εκδηλώνεται με επικριτικές τάσεις για τους άλλους, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν ιδέα ποιος είναι ο λόγος.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματι περιπτώσεις και συνθήκες, κατά τις οποίες ο θυμός μπορεί να είναι δικαιολογημένος. Κάποιες φορές όμως το παρακάνουμε και θυμώνουμε με το καθετί, χωρίς λόγο.

Από Πού Όμως Μπορεί Να Πηγάζει Ο Αδικαιολόγητος Θυμός Και Τα Νεύρα;

Νεύρα όλη την ώρα έχουν και πολλοί άνθρωποι που θα τους χαρακτηρίζαμε τοξικούς. Δες σχετικά το παρακάτω live επεισόδιο.

Υπάρχουν αρκετές αιτίες, άλλες προφανείς, άλλες όχι και τόσο, οι οποίες πιθανόν να ευθύνονται για τον θυμό σου.

#1. Έλλειψη Ύπνου Και Νεύρα Όλη Την Ώρα

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν δεν κοιμάσαι επαρκώς η διάθεση σου θα είναι χάλια όλη μέρα και εσύ μέσα στα νεύρα.

Ο Dr. Steven Lamm, του Tisch Center του Medical Health αναφέρει ότι ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική υγεία και ότι όταν είσαι κουρασμένος, θυμώνεις πολύ εύκολα.

Σίγουρα θα το έχεις βιώσει σε περιόδους που έχει χρειαστεί να δουλέψεις πολύ, ξενυχτώντας. Στόχευε καθημερινά να κοιμάσαι 7 έως 9 ώρες και θα δεις την διαφορά τόσο στην διάθεσή σου, όσο και στην απόδοση σου.

#2. Χρόνιος Πόνος

Μπορεί να μην σου φαίνεται ότι υπάρχει σχέση, αλλά η δυσφορία που προκαλεί ο χρόνιος πόνος μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην διάθεση σου και άρα στον τρόπο που εκλαμβάνεις κάποια πράγματα και είσαι μέσα στα νεύρα όλη την ώρα.

Σύμφωνα πάλι με τον Dr. Lamm, οι άνθρωποι δεν θέλουν να αποδεχθούν ότι αισθάνονται πόνο και αυτό τους κάνει να βγάζουν μια διαρκώς ενοχλημένη συμπεριφορά.

Ίσως λοιπόν, εκείνος ο μόνιμος πόνος που αισθάνεσαι στην μέση να είναι η αιτία που είσαι συνέχεια μέσα στα νεύρα. Επισκέψου τον κατάλληλο γιατρό, για να βρεις μια λύση.

#3. Ελαφριά Μορφής Κατάθλιψη

Σύμφωνα με τον Dr. Deitz, καθηγητή ψυχιατρικής στο Frank Netter School of Medicine η κατάθλιψη μπορεί να έχει πολλές μορφές.

Η χαμηλού επιπέδου κατάθλιψη μπορεί να είναι μέρος της ζωής ενός φυσιολογικού ανθρώπου και δεν αποτελεί φυσικά κλινική περίπτωση.  Όμως η απαισιοδοξία που μπορεί να δείχνεις σε μια τέτοια περίπτωση έχει αρνητική επίπτωση στην συμπεριφορά σου και μπορεί να είναι η αιτία του συνεχούς θυμού.

Προσπάθησε λοιπόν να βρεις έναν τρόπο να δεις τα πράγματα πιο θετικά!

Για την κατάθλιψη και την αυτοεκτίμηση έχουμε συζητήσει στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast Apla+Andrika που θα δεις εδώ.

#4. Το Έντονο Άγχος Προκαλεί Νεύρα

Υπάρχουν καταστάσεις κατά τις οποίες μπορεί να αισθανθείς έντονη πίεση. Μια προθεσμία που θα λήξει σύντομα, κάποια σημαντική εργασία που πρέπει να παραδώσεις και τόσα άλλα.

Το άγχος μέχρι έναν βαθμό μπορεί να βοηθήσει να βελτιώσεις την απόδοση σου, όταν όμως το πράγμα ξεφεύγει, το ίδιο γίνεται και στα νεύρα σου. Βρίσκεσαι σε μια κατάσταση υπερδιέγερσης, η οποία μπορεί να σε κάνει να αντιδράς υπερβολικά.

Το άγχος είναι μια μορφή αυτο – σαμποτάζ, ειδικά στο φλερτ.

#5. Υπερβολική Κατανάλωση Καφεΐνης Ή Αλκοόλ

Η καφεΐνη είναι μια ουσία που σε «ξυπνάει» και σε κάνει να βρίσκεσαι σε εγρήγορση, δημιουργώντας όμως εξάρτηση και ανοχή. Όσο περισσότερο καταναλώνεις, τόσο περισσότερο θα θέλεις για να επιτύχεις το ίδιο αποτέλεσμα.

Και όταν δεν προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα, ο οργανισμός σου εκδηλώνει συμπτώματα στέρησης, τα οποία εκφράζονται με κόπωση, έντονο εκνευρισμό και τι άλλο φυσικά, νεύρα.

Η καφεΐνη, εκτός από τον καφέ, μπορεί να βρίσκεται σε διάφορα αναψυκτικά και άλλα προϊόντα, όπως συμπληρώματα διατροφής και χάπια αδυνατίσματος. Ακόμη λοιπόν και αν δεν πίνεις πολύ καφέ, ίσως καταναλώνεις τέτοια προϊόντα.

Προσπάθησε να τα περιορίσεις!

Η κατανάλωση αλκοόλ επίσης πιθανόν να σε κάνει ευερέθιστο και να συμβάλει στο ότι είσαι συνεχώς μέσα στα νεύρα. Σύμφωνα με τον Dr. Lamm, το αλκοόλ στην αρχή σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα και ήρεμα, λόγω της έκκρισης ντοπαμίνης, η οποία όμως απομακρύνεται γρήγορα, μαζί με αυτά τα συναισθήματα και αυτό είναι που κάνει το άτομο να θέλει να καταναλώσει αλκοόλ ξανά. Αν δεν το κάνει, τότε αισθάνεται διαρκή εκνευρισμό.

Εννοείται ότι αυτή η περίπτωση αφορά ανθρώπους που ξεφεύγουν από την κατανάλωση ποτού για κοινωνικούς λόγους, αλλά καταναλώνουν αλκοόλ σε καθημερινή βάση και σε μεγάλες σχετικά ποσότητες.

#6. Νεύρα Και Προβλήματα Ιατρικής Φύσεως

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις παθήσεων, ιατρικής ή και ψυχολογικής φύσεως που μπορεί να έχουν έντονο αντίκτυπο στην συμπεριφορά και να σε κάνουν να θυμώνεις εύκολα και τα νεύρα σου να σπάνε

Προβλήματα στην καρδιά ή στην αναπνοή που δημιουργούν κόπωση, κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι, σε κάποιο ατύχημα, παρενέργειες από κάποιο φάρμακο, κάποια βλάβη στον θυρεοειδή, που επηρεάζει τις ορμόνες και διαταραχές προσωπικότητας ή άνοια για τους μεγαλύτερους είναι επίσης αιτίες που μπορεί να κάνουν κάποιον να θυμώνει εύκολα.

Τέτοιες περιπτώσεις φυσικά δεν λύνονται με την ανάγνωση οποιουδήποτε άρθρου, αλλά απαιτούν ιατρική παρακολούθηση.

Ο έντονος θυμός που μπορεί να εκφράζεις εσύ ή κάποιος κοντινός σου άνθρωπος μπορεί να έχει αιτίες απλές και διαχειρίσιμες, κάτι που μάλλον συμβαίνει στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αλλά μπορεί να κρύβει από πίσω και άλλα προβλήματα που θα πρέπει να προσέξεις.

Όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, αυτό του διαχειρίσιμου θυμού ακολούθησε αυτές τις συμβουλές, για να βελτιώσεις την κατάσταση:

– Βρες τα αίτια.

– Έκφρασε τα συναισθήματα σου, χωρίς να ρίχνεις το φταίξιμο σε άλλους.

– Βρες έναν τρόπο να διαχειρίζεσαι τις αγχωτικές καταστάσεις στην ζωή σου.

Συγκεντρώσου και ηρέμησε.

– Απόφυγε τις αρνητικές σκέψεις, που δυσχεραίνουν την κατάσταση.

– Αν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, κάνε ένα διάλειμμα και/ή ζήτησε βοήθεια από κάποιον.

Αυτά τουλάχιστον για αρχή.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να διώξεις την νευρικότητα και μπορείς να τους βρεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.