Τι θα Συνέβαινε αν Δεν Μπορούσες να Πεις Ψέματα;

Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Ξαφνικά αποκαλύπτεται ένας φόνος.

Στην Κίνα του 16ου Αιώνα, σε έναν μικρό αγροτικό συνοικισμό, γίνεται μια δολοφονία.

Οι πληγές που έχει το θύμα φαίνεται να έχουν γίνει με ένα συνηθισμένο δρεπάνι για σιτηρά.

Όπως καταλαβαίνεις, κάθε αγρότης στο χωριό είναι ύποπτος. Και αυτό που είναι ακόμα πιο λογικό, είναι πως ο καθένας τους ισχυρίζεται πως είναι αθώος (τι περίεργο).

Ο τοπικός Δικαστής μαζεύει όλους τους αγρότες αφού πρώτα τους έχει ενημερώσει να φέρουν μαζί και τα δρεπάνια τους.

Εννοείται πως όταν καταφθάνουν όλοι, τα δρεπάνια τους είναι πεντακάθαρα και χωρίς ίχνος αίματος. Τα είχαν σκουπίσει.

Ο Δικαστής όμως είναι πονηρός.

Όσο περνάει η ώρα και ειδικά στην εξοχή κάτω από τον ήλιο, η ζέστη μεγαλώνει.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, κάποιες μύγες αρχίζουν να δείχνουν την προτίμηση τους σε ένα συγκεκριμένο δρεπάνι!

Η αλήθεια αποκαλύπτεται σχεδόν πάντα, με το σχεδόν να γράφεται με μεγάλη προσοχή. Απλά το πότε αποκαλύπτεται είναι μια διαφορετική ιστορία, ειδικά αν η ικανότητα να λέμε ψέματα έχει την δική της ποικιλία.

Θα σου πω ένα Ψέμα: Δεν λέω Ποτέ Ψέματα!
Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Δεν είναι όλα τα ψέματα ίδια.

Υπάρχει τεράστια διαφορά στο να πεις πως άργησες σε ένα ραντεβού λόγω κίνησης και να πεις ψέματα όπως ο Bernie Madoff που δημιούργησε το σχήμα Ponzi, ο Richard Nixon που αρνήθηκε το σκάνδαλο του Watergate ή ο διάσημος κολυμβητής Ryan Lochte που υποστήριζε πως τον έκλεψαν ενώ είχε γίνει τύφλα στο μεθύσι σε ένα πάρτι.

Η ικανότητα να λέμε ψέματα υπολογίζεται πως δημιουργήθηκε από πολύ παλιά. Από τότε μάλιστα που δημιουργήθηκε η γλώσσα και οι πρώτες μορφές οργανωμένης επικοινωνίας.

Το να μπορούμε να επηρεάζουμε την αντίληψη του άλλου λέγοντας ψέματα, μέχρι κάποιο βαθμό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Η δυνατότητα να κερδίζουμε χωρίς να χρησιμοποιούμε σωματική δύναμη δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι πολύ πιο εύκολο και κερδοφόρο να κοροϊδέψεις κάποιον με ψέματα για να κερδίσεις χρήματα για παράδειγμα, αντί να τον χτυπήσεις στο κεφάλι και να τον κλέψεις.

Το αποτέλεσμα όμως και στις δύο περιπτώσεις είναι το ίδιο. Aπλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ειδικά αν αυτό μας συμφέρει.

Από την άλλη, η ικανότητα να λέμε ψέματα ακολουθείται από μια Θεία Δίκη, αφού όσο εύκολο είναι να πούμε ψέματα άλλο τόσο είναι εύκολο να ξεγελαστούμε και οι ίδιοι από κάποιο ψέμα.

Οι λόγοι βέβαια που λέμε ψέματα είναι πολλοί.

Να καλύψουμε μια παράβαση, να αποκτήσουμε οικονομικό πλεονέκτημα, να έχουμε προσωπικό όφελος, να αποφύγουμε κυρώσεις, να εντυπωσιάσουμε, να είμαστε περισσότερο αποδεχτοί ή πολύ απλά οι λόγοι να είναι καθαρά παθολογικοί.

Όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Ψυχολόγος Bruno Verschuere, η αλήθεια έρχεται αβίαστα ενώ το ψέμα χρειάζεται προσπάθεια.

Θέλεις να Παίξουμε Πόκερ στα Ψέματα Αλλά ο Νικητής να Κερδίσει Εκατομμύρια;
Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Έχοντας κερδίσει περισσότερα από 32 εκατομμύρια συνολικά σε τουρνουά πόκερ, ο Daniel Negreanu, είναι ο πλέον ειδικός στο να κρύβει τις προθέσεις του.

Αυτό που αναφέρει όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

«Αν θέλεις να κερδίσεις στο πόκερ, η εξαπάτηση του αντιπάλου είναι απόλυτα απαραίτητη. Τα προβλήματα όμως ξεκινούν όταν αυτό αρχίζει να επηρεάζει και την προσωπική σου ζωή»

Οι ψυχολόγοι Nobuhito Abe στο Πανεπιστήμιο Kyoto και ο Joshua Greene στο Πανεπιστήμιο του Harvard, σκάναραν εγκεφάλους κατά την διάρκεια που οι άνθρωποι που εξετάζονταν έλεγαν ψέματα.

Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένα τμήμα του εγκεφάλου που παρουσίαζε περισσότερη δραστηριότητα και είχε σχέση με την επεξεργασία της ανταμοιβής.

Βέβαια, όσα περισσότερα ψέματα λέμε, τόσο πιο εύκολο είναι να επαναληφθεί η διαδικασία. Ενώ στην αρχή, μπορεί να νιώθουμε συναισθηματικά άβολα, με την επανάληψη, νιώθουμε όλο και λιγότερο «άσχημα» λέγοντας ψέματα.

Αν όμως δεν είχες επιλογή;

Τέλος τα Ψέματα…
Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Φαντάσου λοιπόν πως για μια ημέρα, δεν μπορείς να πεις με τίποτα ψέματα.

Είναι όπως ακριβώς συμβαίνει στην ταινία του 1996 που πρωταγωνιστεί ο Jim Carrey, Liar Liar.

Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό σε περίπτωση που σταθώ τόσο ειρωνικά τυχερός, με την τραγική έννοια της λέξης «τυχερός» φυσικά, είναι πως θα βρεθώ στιγμιαία σε ένα περίεργο σταυροδρόμι:

Η ημέρα μου είτε θα μετατραπεί αστραπιαία σε μια μικρογραφία της Αποκάλυψης με τις 10 πληγές του Φαραώ να με στοιχειώνουν ή θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο.

Θα βρεθώ και εγώ ενώπιον ενός Δικαστή.

Και όχι μόνο του εαυτού μου, αλλά όλων των άλλων που θα τους έρθει τουλάχιστον ξαφνικό, πως θα λέω ακριβώς ότι θα σκέφτομαι για εκείνους την κάθε δεδομένη στιγμή.

Κάπως έτσι θα ξεκινήσει μια περιπέτεια.

Και για να παίξω λίγο με τις λέξεις, θα είναι μια ειλικρινής περιπέτεια απόλυτης έκθεσης στον εαυτό μου και στους άλλους.

Πως σου φαίνεται η ιδέα;

Φαντάσου λοιπόν πως το αφεντικό σου σε έχει απλήρωτο 3 μήνες και όχι μόνο αυτό αλλά σε φορτώνει κάθε ημέρα με περισσότερη και πιο απαιτητική δουλειά.

Για κακή του τύχη(ή δική σου), τον πετυχαίνεις αυτή την περίεργη ημέρα που δεν μπορείς να πεις ψέματα.

Τι του λες;

Βέβαια, όλο αυτό με την αλήθεια και τα ψέματα είναι δίκοπο μαχαίρι. Και αυτό επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις περίεργες απαντήσεις και λύσεις εκεί που δεν το περίμενες και ταυτόχρονα να βρεθείς σε απίστευτους μπελάδες.

Ειλικρίνεια και Διαφάνεια…
Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Ας είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.

Ειλικρίνεια και διαφάνεια δεν είναι το ίδιο πράγμα.

Πλήρης διαφάνεια δεν είναι κάτι που το μπορείς να το χωνέψεις εύκολα. Η ειλικρίνεια όμως είναι κάτι διαφορετικό.

Όταν λες την αλήθεια, δεν μετράει μόνο αυτό που θα πεις αλλά και πως θα το πεις.

Δεν θέλω να κάνω κάποια γενίκευση αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να πούμε την αλήθεια απλά με τρόπο που δεν θα γονατίσει τον άλλο.

Σίγουρα είναι, μέχρι κάποιο βαθμό, υποκειμενικό αλλά υπάρχει διαφορά να πεις σε κάποιο δικό σου πρόσωπο «θα έδειχνες ακόμα καλύτερος αν έχανες λίγα κιλά» και να του πεις «έχεις γίνεις σαν μπανιέρα».

Και στις δύο περιπτώσεις θα πιάσει σίγουρα το νόημα απλά στην δεύτερη θα τον κάνεις κομμάτια.

Η αλήθεια δεν έχει μόνο την ικανότητα να δίνει μορφή στην πραγματικότητα. Με απλά λόγια, όταν ξέρεις την αλήθεια ξέρεις πραγματικά τι συμβαίνει και γιατί.

Όμως εδώ είναι που παίζεται το παιχνίδι γιατί η αλήθεια έχει ακόμα μια τρομερή ικανότητα.

Μας φέρνει ενώπιον κάποιων επιλογών.

Όταν κάποιος μας πει την αλήθεια δημιουργούνται δύο πακέτα επιλογών. Το πρώτο είναι το αν θα αποδεχτούμε την αλήθεια ή θα κρυφτούμε από αυτήν και το δεύτερο είναι τι πρόκειται να κάνουμε αφού την αντιληφθούμε με τον οποιοδήποτε τρόπο.

Το νόημα λοιπόν ποιο είναι; Μας πειράζει η αλήθεια ή ο τρόπος;

Όταν λες την αλήθεια σε κάποιον και τον στήνεις στον τοίχο μειώνοντας τον, τότε είναι πολύ πιθανό να κλωτσήσει και να μπει σε άρνηση ενώ σε τοποθετεί σε κλάσματα δευτερολέπτου στο Νο.1 της πιο μαύρης λίστας.

Έτσι και αλλιώς, όπως σοφά αναφέρει ο ψυχολόγος Robert Feldman του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, οι άνθρωποι δεν περιμένουν ψέματα ούτε ψάχνουν για αυτά. Και πολλές φορές, θέλουν να ακούσουν ακριβώς αυτό που τους λες.

Από την άλλη, θα προσθέσω πως όλοι μας δεν περιμένουμε και την πλήρη αλήθεια.

Αλήθεια ή Ψέματα;
Δεν εύκολο να πούμε την αλήθεια και τα ψέματα έχουν επιπτώσεις. Αν όμως δεν μπορούσες να πεις ψέματα;

Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να είμαστε περισσότερο ειλικρινείς, απλά η αλήθεια θα πρέπει να συνδυαστεί με δύο πολύ σημαντικές λέξεις: Σεβασμό και ευγένεια.

Αν αρχίζαμε όλοι να λέμε την αλήθεια θα είχε σίγουρα και θετικές ακολουθίες.

Αν όμως όλοι λέγαμε αυτό που ακριβώς σκεφτόμασταν, τότε θα ήταν με κάποιο τρόπο «βίαιο» και αυτό γιατί θα εκφράζαμε τις σκέψεις μας μαζί με όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις που μας προκαλεί η εκάστοτε υποκειμενική μας αντίληψη.

Έτσι και αλλιώς, πόσες φορές είπαμε την αλήθεια και μετά μετανιώσαμε;

Αν όλοι λέγαμε την αλήθεια ακατέργαστη, θα υπήρχε ο κίνδυνος να την εκφράζαμε χωρίς να υπολογίζουμε πώς θα επηρεάσει τον άλλο.

Όταν λέμε την αλήθεια για να εκφράσουμε ανάγκες, επιθυμίες, απόψεις ακόμα και απωθημένα, υπολογίζοντας και τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας, τότε πιστεύω πως είναι εφικτό σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Αν όμως εκφράζουμε την αλήθεια διαλύοντας τον άλλο με συναισθηματικές εκρήξεις και φτύνοντας χειροβομβίδες, τότε αυτό σηματοδοτεί πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πως η αλήθεια έχει συγκεκριμένο νόημα για εμάς.

Ένα νόημα που ίσως θα χρειαστεί να εξετάσουμε πιο προσεκτικά.

Γιατί αν θέλουμε να πούμε την αλήθεια αλλά δεν νιώθουμε καλά με αυτήν, τότε το κίνητρο και ο σκοπός μπαίνουν στην πρώτη γραμμή επίγνωσης και αξιολόγησης.

Για ποιο λόγο θέλουμε να πούμε την αλήθεια και τι θέλουμε να καταφέρουμε με αυτό.

Τελικά, αυτό που μετράει είναι αν θα πούμε ψέματα ή η σχέση που έχουμε εμείς οι ίδιοι με την αλήθεια;

Πριν κλείσουμε, σε ότι αφορά τις σχέσεις σου με το άλλο φύλο και την “Αλήθεια” σου, δες το παρακάτω video μου για το πως να εκφράζεις τις προθέσεις σου στη γυναίκα που σου αρέσει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να αναπτύξεις ακόμα περισσότερο τις ικανότητες σου, τότε δες εδώ.

Όπως πάντα περιμένω τα σχόλια σου εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr