Τι Χρειάζεται να Κάνεις Αν Είσαι Κοινωνικά Αδέξιος

Δεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Σαν άνθρωποι έχουμε την ανάγκη να γινόμαστε αποδεκτοί. Όταν δεν τα καταφέρνουμε στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, βιώνουμε την απόρριψη και αυτό δημιουργεί το συναίσθημα ότι δεν αξίζουμε ή ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά.

Αν οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις δεν πηγαίνουν και τόσο καλά για εσένα, θα έχεις αναρωτηθεί μέσα σου, μήπως είσαι κοινωνικά αδέξιος;

Ένας κοινωνικά αδέξιος άνθρωπος παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία του προκαλούν αυτή την κατάσταση.

Τυπικό συναίσθημα ενός τέτοιου ανθρώπου είναι η νευρικότητα και το άγχος, που τον κάνει να συμπεριφέρεται περίεργα, όταν βρίσκεται με άλλους ανθρώπους.

Πολλές φορές κάποιος κοινωνικά αδέξιος άνθρωπος αδυνατεί να κατανοήσει τις κοινωνικές νόρμες. Δεν ξέρει για παράδειγμα, πότε να μιλήσει και πότε όχι ή πότε να πει ένα αστείο και πότε όχι, καθώς επίσης δεν έχει έναν ειρμό στον λόγο του.

Αυτό βέβαια, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε κατά καιρούς, όμως για τον κοινωνικά αδέξιο αποτελεί τον κανόνα.

Ένας αδέξιος κοινωνικά άνθρωπος συχνά παρεξηγείται, καθώς οι προθέσεις του είναι διαφορετικές από το αποτέλεσμα. Μπορεί για παράδειγμα να θέλει να πει ένα αστείο και να καταλήγει να προσβάλλει τους συνομιλητές του.

Το αποτέλεσμα είναι να τον αποφεύγουν οι άλλοι και έτσι να μην μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματική σύνδεση, έχοντας έτσι έναν μικρό κοινωνικό κύκλο.

Αν τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή και σε εσένα, δεν πρέπει να ανησυχείς, καθώς υπάρχουν τρόποι να αναστρέψεις την κατάσταση.

#1. Ανάπτυξε ΑυτοπεποίθησηΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Πρώτον και κύριον και πρέπει να αναπτύξεις κοινωνική αυτοπεποίθηση. Σε μεγάλο βαθμό ο λόγος που είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι το γεγονός ότι ντρέπεσαι και αγχώνεσαι όταν βρίσκεσαι σε κοινωνικές καταστάσεις.

Όταν έχεις άγχος δεν μπορείς να σκεφτείς καθαρά και έτσι ντροπιάζεις τον εαυτό σου.

Το να είσαι κοινωνικά αδέξιος είναι ένας ατέρμονος κύκλος. Όσο περισσότερο το πιστεύεις, τόσο πιο πολύ γιγαντώνεται και δυσκολεύεσαι να το ελέγξεις.

Πρέπει λοιπόν να αλλάξεις τρόπο θεώρησης των πραγμάτων, ώστε να πιστέψεις ότι μπορείς πράγματι να βρεις αυτοπεποίθηση.

Για αρχή, δώσε βάση στην γλώσσα του σώματος. Το σώμα σου ελέγχει την συμπεριφορά και τα συναισθήματα σου. Πιέζοντας τον εαυτό σου να χαμογελάσει, θα σε κάνει να δείχνεις πιο ευτυχισμένος. Αντίστοιχα, όταν στέκεσαι με το στήθος έξω και είσαι ευθυτενής δείχνεις να έχεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Τσέκαρε στο παρακάτω βίντεο, τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων με αυτοπεποίθηση.

#2. Γνώρισε του ΚανόνεςΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Μάθε κάποιες βασικές κοινωνικές νόρμες. Τις βασικές αρχές των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων θα τις διαβάσεις σε βιβλία, θα τις βρεις σε άρθρα ή θα τις μάθεις από ανθρώπους που τις κατέχουν και θα σε βοηθήσουν να τις εφαρμόσεις.

Το πιο σημαντικό είναι όμως να αποκτήσεις εμπειρία με βάση την οποία θα μπορείς κάθε φορά να καθορίζεις την στάση σου.

#3. Διεύρυνε τον Κοινωνικό σου ΚύκλοΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Για να αποκτήσεις αυτή την εμπειρία πρέπει να βρεις τρόπους να αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους.

Γνώρισε κόσμο, κάνε συζητήσεις, πειραματίσου και βρες ποιος είναι ο καλύτερος και πιο ταιριαστός σε εσένα τρόπος συμπεριφοράς.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μετατραπείς από κοινωνικά αδέξιο σε άνθρωπο με υψηλή κοινωνική νοημοσύνη και θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις την επιθυμητή αυτοπεποίθηση.

#4. Σταμάτησε τις Αρνητικές ΣκέψειςΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Αν ο τρόπος σκέψης σου έχει την μορφή:

“Είμαι κοινωνικά αδέξιος και πάντα μοιάζω περίεργος, όταν μιλάω με άλλους ανθρώπους”,

θα πρέπει να δεχθείς την πρόκληση και να αποκλείσεις τις αρνητικές σκέψεις, σκεπτόμενος ως εξής:

“ Στο παρελθόν δυσκολεύτηκα και ήμουν κοινωνικά αδέξιος, όμως μπορώ να το αλλάξω και να γίνω πολύ καλύτερος”.

Μάθε να αποκλείεις τις αρνητικές σκέψεις και να λειτουργείς με έναν τρόπο που ακόμη και δεν θα σε οδηγήσει στην επιτυχία, θα σε βοηθήσει να μάθεις και να βελτιωθείς βήμα-βήμα.

Μην εστιάζεις σε όσα πιστεύεις ότι θα πάνε στραβά, γιατί αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγαλύτερο άγχος.

Γι’ αυτό προχώρα, χωρίς να φοβάσαι ότι θα κάνεις λάθη.

Σημείωσε τα πράγματα που βλέπεις ότι κάνεις λάθος και προσπάθησε να τα διορθώσεις ένα προς ένα, σταδιακά.

#5. Πάρε Μαζί έναν Φίλο σουΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Όταν πρόκειται να βρεθείς σε μια κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να αλληλεπιδράσεις με άλλους ανθρώπους, πάρε μαζί και έναν φίλο σου, όχι για να κλειστείς σε αυτόν και για να μιλάς όνο μαζί του, αλλά για να τον συστήνεις σε άλλους ανθρώπους και να δημιουργείς σύνδεση με άλλους ανθρώπους.

Η κατάσταση όταν έχεις κάποιον δικό σου άνθρωπο γίνεται πιο εύκολη και με την βοήθεια ενός φίλου, θα καταφέρεις να βελτιωθείς αρκετά.

Για τους κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των κολλητών έχουμε συζητήσει εκτενώς στο επεισόδιο του Apla+Andrika, το οποίο μπορείς να παρακολουθήσεις στο παρακάτω βίντεο.

 #6. Γίνε Καλός ΑκροατήςΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Αν εν μέσω μιας συζήτησης αισθανθείς ότι δεν ξέρεις τι να πεις, πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να μιλούν για τον εαυτό τους.

Δείχνοντας ενδιαφέρον και κάνοντας αυθεντικές ερωτήσεις, μπορείς εύκολα να κρατήσεις τον ρυθμό σε μια συνομιλία.

#7. Βρες και Πρόβαλλε τα Θετικά σου ΧαρακτηριστικάΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Το ότι πιστεύεις πως είσαι κοινωνικά αδέξιος, δεν σημαίνει ότι δεν έχεις άλλα θετικά χαρακτηριστικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά σου είναι που πρέπει να προβάλλεις, δείχνοντας, τόσο στον εαυτό σου, όσο και στους άλλους, ότι είσαι ένας άντρας με αξία.

#8. Πήγαινε ΠροετοιμασμένοςΔεν γεννήθηκαν όλοι οι άνθρωποι με την ικανότητα να συμπεριφέρονται άνετα μπροστά σε κόσμο. Αν είσαι αδέξιος, το σημερινό άρθρο γράφτηκε για σένα.

Όταν ξέρεις ότι θα βρεθείς σε κάποια κοινωνική περίσταση και σε απασχολεί το ότι μπορεί να βρεθείς σε στιγμές αμηχανίας, φρόντισε να πας προετοιμασμένος.

Φρόντισε να έχεις μερικές καλές, αστείες ή ενδιαφέρουσες ιστορίες έτοιμες για να πεις και σκέψου θετικά, χωρίς να αναλύεις όλα τα σενάρια, για όσα δεν θα μπορούσαν να πάνε όπως τα θες.

Ένας καλός τρόπος είναι να ντυθείς καλά. Τα ρούχα κουβαλούν και μεταφέρουν μια ιστορία και ένα μήνυμα σχετικά με το ποιος είσαι και το πώς συμπεριφέρεσαι.

Ντύσου λοιπόν με βάση τον τρόπο που σε κάνει να προβάλλεις αυτοπεποίθηση και άνεση και μπες σε μια διάθεση κοινωνικότητας από την στιγμή που βγαίνεις από το σπίτι σου.

Προσπάθησε να αλληλεπιδράσεις, με όποιον τρόπο μπορείς, με άλλους ανθρώπους. Οποιαδήποτε επαφή με ανθρώπους θα σε φέρει ποιο κοντά σε κοινωνική διάθεση και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις ικανότητες σου.

Ευτυχώς, το να σταματήσει κανείς να είναι κοινωνικά αδέξιος είναι κάτι απολύτως εφικτό. Το κλειδί είναι να δείξεις αφοσίωση, να ψάξεις τις καλύτερες συμβουλές και να τις εφαρμόσεις στην ζωή σου.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Βελτίωσε τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες, ξεκινώντας από εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.