Της Άρεσα Όμως με Απέρριψε –To Παράδοξο της Απρόβλεπτης Απόρριψης

απόρριψης

To Παράδοξο Της Απρόβλεπτης Απόρριψης

Όντως το ζήτημα της απόρριψης είναι παράδοξο. Ειδικά όταν τα στοιχεία που έχεις πιστεύεις πως είναι αδιάσειστα.

Το love story ξεκινάει με απλά πράγματα:

Υπάρχει μια ανάγκη, υπάρχει μια γυναίκα και φυσικά υπάρχουν κάποια στοιχεία που επιβεβαιώνουν μια άποψη: Της αρέσεις ρε παιδί μου.

Και ξαφνικά, μόλις σπρώχνεις τα πράγματα λίγο παραπέρα τρως παντόφλα στην μούρη και ξεκινά το καλαματιανό.

Και όχι μόνο χάνεις την μπάλα αλλά σε πιάνει και φαγούρα για το αν την είχες ποτέ στα πόδια σου.

Το Απρόβλεπτο Της Απόρριψης

απρόβλεπτο

Αυτό που σκέφτομαι για το θέμα της απόρριψης είναι το κατά πόσο είναι απρόβλεπτη.

Δηλαδή αν την είχες σίγουρη θα προσπαθούσες και πάλι;

Πονηρή ερώτηση…

Η γραμμή που διαχωρίζει το απρόβλεπτο από το σίγουρο είναι πολύ λεπτή. Μια μεταβλητή, μια κίνηση, μια λέξη ή μια πράξη και όλο το σύστημα μπορεί να καταρρεύσει εν ριπή οφθαλμού.

Και έτσι στα ξαφνικά αρχίζει το μετέωρο βήμα του πελαργού. Ξέρεις, αυτή κατάσταση που σε χώνει στο τρυπάκι να μην ξέρεις με ποιον θα τσακωθείς.

Με τον εαυτό σου, με τις συνθήκες ή με την γυναίκα;

Βασικά δεν τσακωνόμαστε με κανένα από τα τρία. Τσακωνόμαστε με τις υποθέσεις που κάνουμε και αυτές με την σειρά τους προκύπτουν επειδή τα πράγματα δεν πήγαν όπως περιμέναμε.

Όταν οι ελπίδες μας καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας και μετά πρέπει να τρέξουμε την διαδρομή από την αρχή.

Πριν λίγες ημέρες έβλεπα μια ταινία – διαμαντάκι, το Red Lights. Σε κάποιο σημείο ο Robert De Niro λέει το επικό:

Ο μόνος τρόπος για να βρούμε την αλήθεια είναι να αφήσουμε τις προσδοκίες μας.

Με έστειλε κάπως. Αν σκεφτείς πως οι προσδοκίες μας είναι μέρος του καμβά των χρωμάτων που διαμορφώνεται η πραγματικότητα μας, τότε το πράγμα παίρνει τεράστιες διαστάσεις.

Το Χρονικό Μιας Απρόβλεπτης Απόρριψης

Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika. Μάθε περισσότερα για τα λάθη που κάνουμε στις πρώτες σχέσεις.

Η απόρριψη τσούζει σαν να σου ρίχνουν νέφτι σε πληγή.

Το πρόβλημα της απρόβλεπτης απόρριψης όμως βρίσκεται στην νοητική επένδυση που έχεις κάνει από πριν. Αν έχεις συσσωρεύσει πολλά στοιχεία που δείχνουν πως όντως της αρέσεις και ξαφνικά βρεθείς πάτο.

Χωρίς ανάσα και κυρίως χωρίς επιλογές.

Ξεκινά μια διαδικασία όπου προσπαθείς να ανακάμψεις και να μαζέψεις κομμάτια. Είτε δυστυχώς είτε ευτυχώς, το μυαλό γουστάρει εξηγήσεις.

Ερεθίζεται λες και βλέπει απαγορευμένο πορνό και προσπαθεί να δώσει μια εξήγηση για όλα. Μια απάντηση που προκύπτει από την ακόρεστη πείνα να γνωρίζουμε να πάντα.

Αναζήτηση γνώσης που θα μας προσφέρει περισσότερη ασφάλεια στην απρόβλεπτη τρέλα της καθημερινότητας.

Γιατί αν ξέρεις τους λόγους της απόρριψης ίσως να μπορέσεις να γυρίσεις το αποτέλεσμα. Και αν δεν μπορέσεις, ίσως να καταφέρεις να μάθεις από αυτήν.

Όμως να μάθεις τι;

Τι δεν έκανες καλά; Τι στράβωσε; Για ποιο λόγο σου έδειχνε πως της αρέσεις και ξαφνικά σφύριξε την λήξη και βρέθηκες με τα παντελόνια κάτω;

Τι ακριβώς ψάχνεις; Η καλύτερα τι προσπαθείς να καταλάβεις;

Τα Αίτια Της Απρόβλεπτης Απόρριψης Στοιχειώνουν…

απόρριψη

Στο παρελθόν, όταν δεχόμουν μια απόρριψη υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες που έτρεχε το μυαλό μου αυτόματα.

Όταν το μυαλό τρέχει στον αυτόματο, δεν επεξεργάζεσαι, απλά αντιδράς σε σκέψεις που δεν πρόλαβες να πιάσεις και να τους ρίξεις έστω και μια ματιά για να δεις αν όντως ισχύουν.

Πακέτο…

Μετά λοιπόν από μια φάση απόρριψης, όσο απλή και αν ήταν, το πρώτο που έκανα ήταν να παίξω παζλ.

Έτρεχα συνεχώς στο μυαλό μου όλη την ταινία και προσπαθούσα να εντοπίσω ποιες συμπεριφορές ήταν σωστές και ποιες ενδεχόμενα κενά στο σύστημα.

Βέβαια όταν μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία δεν είσαι ο Sherlock αλλά περισσότερο ο Watson. Στην σωστή υπόθεση αλλά κομπάρσος που κοιτάει σαν κουκουβάγια για να ξεκλέψει κανένα στοιχείο στην ζούλα.

Βέβαια, ο τρόπος που προσπαθούσα να εξηγήσω τους λόγους της απόρριψης είχε δύο κενά:

  1. Προσπαθούσα να το εξηγήσω με την δική μου λογική.
  2. Λόγω συναισθηματικής φόρτισης, έμπαινα στην επίθεση.

Το πρώτο είναι πιο απλό από το δεύτερο. Όχι όμως λιγότερο σημαντικό.

Ποτέ δεν θα έχεις όλα τα στοιχεία. Και αυτό είναι μια αλήθεια που είτε την αποδέχεσαι είτε παίζεις μπουνιές μαζί της στο άπειρο.

Διότι η ερώτηση που προσπαθούσα να απαντήσω είναι μια και απλή:

Γιατί με απέρριψε;

Δεν μπορείς να ξέρεις πως λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό. Τουλάχιστον όχι με απόλυτη ακρίβεια. Δεν μπορείς να ξέρεις όλα τα γιατί και δεν μπορείς να ξέρεις όλες της λεπτομέρειες της απόρριψης.

Τα κίνητρα μας είναι άγνωστα στον εαυτό μας. Κρυφές ανάγκες που κυνηγήσαμε για να καλύψουμε άλυτες υποθέσεις του παρελθόντος.

Αυτό όμως που ξέρεις στα σίγουρα είναι πως η συγκεκριμένη γυναίκα δεν γουστάρει.

Δες το βίντεο για τα 10 σημάδια ότι την ελκύεις. Αν δεν παρατηρείς κάποιο από αυτά, ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.

Μπορεί στην αρχή να γούσταρε αλλά μετά να της γύρισε το μυαλό 180 μοίρες. Μπορεί να γούσταρε αλλά όντως να έκανες κάτι λάθος.

Μπορεί να γούσταρε απλά την ψευδαίσθηση του φλερτ και όταν τα πράγματα σοβάρεψαν προτίμησε να το βάλει στα πόδια.

Και αυτό το μπορεί στηρίζεται στην ανάγκη μας να δώσουμε εξήγηση. Και η ανάγκη μας για εξήγηση στηρίζεται στην νοητική επένδυση που έχουμε κάνει εξαρχής.

Και η νοητική επένδυση στηρίζεται σε μια έλλειψη που έχουμε. Και αυτή η έλλειψη στηρίζεται στο γεγονός πως πιστεύουμε πως κάτι μας λείπει και όταν το αποκτήσουμε θα κάνει τη ζωή μας, έστω και λίγα χιλιοστά, καλύτερη.

Η Eπίθεση Tης Απρόβλεπτης Απόρριψης

απρόβλεπτο

Δεν είναι τραγικό να πιστεύεις πως η εισαγωγή μιας γυναίκας στην ζωή σου θα κάνει τα πράγματα καλύτερα. Αν η γυναίκα αξίζει θα σου προσφέρει πολλά.

Όταν όμως το τηγάνι της απόρριψης σε χτυπάει στην μάπα, το πράγμα περιπλέκεται και το μηχάνημα βαράει από μόνο του restart.

Και ο λόγος που περιπλέκεται είναι το σημείο που κάνει εισαγωγή το δεύτερο σκέλος σκέψης μου.

Κάποιος έπρεπε να φταίει. Εγώ ή η γυναίκα και μερικές φορές και οι δύο.

Δυστυχώς, το θέμα της απόρριψης μας καθιστά αβοήθητους στον εαυτό μας. Θέλουμε να σώσουμε καταστάσεις ή τον εαυτό μας από την κατάσταση που πιστεύουμε πως θα επιστρέψουμε μετά την απόρριψη.

Την μοναξιά ή την αγαμία.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλήθειες που πρέπει να διαχειριστούμε και φόβους πως δεν έχουμε τα απαραίτητα εφόδια για την επόμενη σεζόν. Για αυτό που έρχεται στην συνέχεια.

Θα είναι καλύτερο το σενάριο ή μια από τα ίδια σαν μια κακή επανάληψη που βαρέθηκε τον εαυτό της;

απόρριψη

Και εκεί το μυαλό παίζει στημένα παιχνίδια με πουλημένους διαιτητές. Αισθανόμαστε αδικημένοι επειδή δεν μας δόθηκε εξήγηση λες και μας την χρωστούσαν.

Κανείς δεν σου χρωστάει εξηγήσεις φίλε. Και ξέρω πως είναι σκληρό και ξέρω πως σε εκνευρίζει όσο και εμένα.

Όμως τα πράγματα έχουν ως έχουν. Μια γυναίκα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σου έδειχνε πως της αρέσεις.

Όταν όμως η κατάσταση βγήκε από την παιδική χαρά και τα παιχνίδια έγιναν για ενήλικες, για κάποιο λόγο λάκισε.

Και το πιο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις πως έχεις επιλογή.

Μπορείς να βλαστημήσεις, να βρίσεις, να καταραστείς, να κλάψεις και να δείξεις με το δάχτυλο Θεούς και Δαίμονες. Όμως η κατάσταση δεν θα αλλάξει.

Και ξέρεις κάτι;

Ίσως να μην αξίζει να αλλάξει. Ίσως να μην αξίζει να κυνηγήσεις εξηγήσεις που δεν χρειάζεται να δοθούν.

Γιατί την απάντηση σου την πήρες. Δέξου το αντρικά και ντόμπρα και μην τρέξεις πίσω από δαίμονες. Μερικά σεντούκια είναι καλύτερο να μένουν κλειδωμένα.

Το αν όμως μπορείς να αποδεχτείς την απόρριψη είναι εκεί που θα παιχτεί το πραγματικό παιχνίδι.

Και ξέρεις κάτι;

Ίσως να μην έχεις εξηγήσεις για όλες τις απαντήσεις που θα πάρεις στην ζωή σου. Και ίσως να μην χρειάζεται πολύ απλά γιατί η απάντηση είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Οι εξηγήσεις είναι περίεργο πράγμα. Χλιαρό νερό που δεν ξέρεις πότε θα γίνει κρύο και πότε ζεστό. Περιπλανήσεις ενός μυαλού που αναζητά στήριγμα όταν νιώθει το πάτωμα χάνεται.

Και ίσως μια απάντηση να αρκεί. Αν δεν μας αρέσει είναι άλλη ιστορία.

Της Άρεσα Όμως Δεν Έβλεπα Τα Σημάδια

απόρριψη

Ναι, μπορεί να της άρεσες. Μπορεί να πέρναγε καλά μαζί σου επειδή σε είδε μόνο φιλικά. Μπορεί να μην περίμενε πως θα εκφράσεις τις προθέσεις σου τόσο γρήγορα. Μπορεί… Όμως τι σημαίνει για εσένα πως της αρέσεις;

Σε αγγίζει, γελάει εύκολα με τα αστεία σου, απαντάει γρήγορα στα μηνύματα σου, έχουν γίνει κάποια υποτιθέμενα ραντεβού και με λίγα λόγια τσουλάει το πράγμα.

Όμως αυτό θέλεις; Γιατί τα παραπάνω μπορεί να είναι σημαντικά αλλά είναι μόνο το ξεκίνημα.

Σε μια γυναίκα φαίνεται αν αρέσεις πραγματικά όταν μέσα στην κατσαρόλα μπαίνει το σεξ. Εκεί πέφτουν οι μάσκες και φαίνεται ο πραγματικός μας εαυτός.

Τι θέλαμε από την αρχή, τι ψάχναμε και με τι είμαστε ικανοποιημένοι.

Και μπορεί να περνάς καλά και να παίρνεις τα στοιχεία πως βρίσκεσαι στα σωστά μονοπάτια. Όταν όμως φανερώνονται οι πραγματικές ανάγκες είναι και η στιγμή που δίνονται οι πραγματικές απαντήσεις.

Οι απαντήσεις που σου δείχνουν τι θα παιχτεί στην συνέχεια.

Και το πώς θέλεις να αρέσεις σε μια γυναίκα είναι το σκηνικό που θα σηματοδοτήσει πως θα αντιδράσεις την στιγμή της απρόβλεπτης απόρριψης.

Και οι απαντήσεις που αναζητάς δεν βρίσκονται μόνο στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον.

Κουράστηκες να μην παίρνεις αυτό που σου αξίζει στο φλερτ και τις γυναίκες; Υπάρχει λύση. Πάτα εδώ.

Ένας Άνδρας Αξίας ποτέ δεν τα παρατάει, μέχρι να αποκτήσει αυτό που του αξίζει. Εάν έχεις δυσκολευτεί στις μέχρι τώρα σχέσεις σου και θέλεις να αποκτήσεις κάτι καλύτερο, δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.