Το 1o Bήμα της Aυτογνωσίας: Ανακαλύπτοντας την Mοναδικότητά μας

Ο κάθε άνθρωπος λένε ότι είναι μοναδικός. Είναι όμως αυτό αλήθεια; Μήπως η μοναδικότητά μας βρίσκεται στην δική μας αντίληψη για τον ίδιο μας τον εαυτό;

Μοναδικότητα και Περιγραφή του Εαυτού μας

Σε ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα που καλούμαστε πολλές φορές να απαντήσουμε, κατά την διάρκεια της ζωής μας, είναι η περιγραφή του εαυτού μας. Ειδικά, όταν πρόκειται να τον περιγράψουμε με λίγες λέξεις, απαντώντας “ποιοι είμαστε” και “τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας”. Σχεδόν πάντα νιώθουμε αμήχανα σε αυτό το σημείο και απαντάμε συνήθως με γενικότητες.

Αυτό συμβαίνει γιατί φοβόμαστε να δείξουμε την άγνοια μας ή μήπως φανούμε ανάξιοι.

Όμως, δεν φταίμε εμείς. Δυστυχώς, μας μαθαίνουν πρώτα να ΜΗΝ είμαστε ο εαυτός μας. Να είμαστε κομμάτι ενός συνόλου και να μας συγκρίνουν μονίμως με τους άλλους. Αυτή η στάση, όμως, δε μας βοηθάει στη ζωή. Μας καταδικάζει να ακολουθούμε το πλήθος και να κινούμαστε σε όρια που έχουν θέσει άλλοι για μας.

Η μόνη λύση είναι ο αυτοσεβασμός και η αξιοπρέπεια.  Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανάδειξης της μοναδικότητάς μας. Να είμαστε υπερήφανοι για την προσωπικότητα μας.

Η μοναδικότητα στοχεύει σε δύο σημαντικούς στόχους:

  • Να δείχνουμε τον πραγματικό μας εαυτό στους άλλους.
  • Να μπορούμε να είμαστε ανεξάρτητοι, αυτόνομοι και ελεύθεροι με την αξία μας.

Αυτός είναι ο λόγος που η παρέα των MOS δίνει τόσο μεγάλη έμφαση στη διαδικασία της αυτογνωσίας. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι πραγματικά είμαστε.  Μέσω της διερεύνησης του εαυτού μας, θα μπορέσουμε να εξελιχθούμε προς το καλύτερο.

Να μάθουμε να σεβόμαστε, να μοιραζόμαστε  τα συναισθήματά μας με τους άλλους και να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι.

Κατά την διάρκεια της διαδρομής, θα ενισχύσουμε τις αρετές μας και θα δουλέψουμε τα αδύναμα σημεία του χαρακτήρα μας. Φυσικά, το ταξίδι δεν θα είναι εύκολο. Όπως και ο μαραθώνιος, απαιτεί θάρρος και αυτοέλεγχο. Στο τέλος της διαδρομής, όμως, θα βγούμε κερδισμένοι. Διότι, θα διαπιστώσουμε τη μοναδικότητα του χαρακτήρα μας και δε χρειαστεί να συγκριθούμε με κανέναν ποτέ ξανά, αλλά ούτε θα χρειαζόμαστε την αποδοχή καθενός. Θα είμαστε ο εαυτός μας, θα γνωρίσουμε την αξία μας και θα είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο ζωής μας.

 

Είμαστε Μοναδικοί;

Για να είμαι ειλικρινής, άργησα να καταλάβω τη μοναδικότητά μου. Ήταν κατά την διάρκεια της εφηβείας μου. Για τα δεδομένα της οικογένειας και του σχολείου, θα έλεγα ξεχώριζα σαν τη μύγα μες στο γάλα.

Είχα την τυπική εμφάνιση του metalhead των 90s, θεωρούσα περισσότερο ενδιαφέρον το μπάσκετ και λάτρευα την αρχαία ιστορία. Όταν βρισκόμουν με τους φίλους μου, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Είμασταν διαφορετικές προσωπικότητες μεταξύ μας, αλλά κολλήσαμε μεταξύ μας. Μέσα σ’ εκείνον το μικρό και ασφαλή κύκλο, μπορούσαμε να μοιραζόμαστε όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με τη ζωή. Παρουσιάζαμε τον πραγματικό μας εαυτό με όλες τις αδυναμίες και τα αρνητικά στοιχεία που κουβαλούσε ο καθένας μας μέσα του.

Μέσα σ’ εκείνη την παρέα συνειδητοποίησα την μοναδικότητά μου.

Δεν θα μπορούσα να είμαι ποτέ σαν το Βίκτωρα, το Γιώργο, το Βασίλη ή το Δημήτρη. Ο καθένας μας είχε προσωπικότητά του, τη μοναδικότητά του, θα έλεγα τώρα, και μ’ αυτό τον τρόπο ξεχωρίζαμε μέσα στην παρέα. Τώρα, θεωρώ αυτά τα παιδιά αδερφούς μου. Ο καθένας μας ξεχώρισε στη ζωή γιατί αποφασίσαμε να ξεχωρίσουμε.   Γιατί η μοναδικότητά μας ήταν και είναι ξεχωριστή. Και άξιζε την ευκαιρία της.

Η Διαφορά των Ιδεών

Η ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας, διαφέρει από την ιδέα που έχουν οι άλλοι για μας. Είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας. Η ανάδειξη της μοναδικότητας μας θα ξεκαθαρίσει μέσα μας  με τρία απλά πράγματα:

  • Τι πραγματικά είμαστε.
  • Πού θεωρούμε ότι θέλουμε να φτάσουμε.
  • Αυτό που βλέπουν οι άλλοι σε μας.

Δε χρειάζεται απαραίτητα να ταυτιστούν τα τρία παραπάνω στοιχεία. Χρειάζεται, όμως, να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τον εαυτό μας, ώστε να ανακαλύψουμε αληθινά τι θέλουμε να κάνουμε στη ζωή μας. Η διαδικασία της αυτογνωσίας θα μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να απορρίψουμε την εικόνα που έχουν οι άλλοι για μας, να θέσουμε τα δικά μας όρια, να συνειδητοποιήσουμε τα δυνατά μας σημεία και να γίνουμε ευτυχισμένοι.

Κάθε φορά που σκέφτεσαι ότι δεν μπορείς, μπορείς να βλέπεις αυτό το video

How to create a unique selling proposition (USP) for your business ...

Ξεχώρισε από το Πλήθος Επειδή Είσαι Εσύ

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι ο άνθρωπος σπάνια είναι έτοιμος να κοιτάξει μέσα του σε ανύποπτο χρόνο και να διορθώσει τις ατέλειες του χαρακτήρα του. Και όσοι το κάνουν, συμβαίνει κάτω από κατάσταση πίεσης, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να τα παρατάνε λόγω απογοήτευσης. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίζεις τους φόβους, τις ανησυχίες και τις αγωνίες σου. Επίσης, δύσκολο είναι να ξεφύγεις από την ασφάλεια του πλήθους. Διότι, μέσα σε αυτή την ψεύτικη κατάσταση, δε μπορούμε να δείξουμε τη διαφορετικότητά μας και γενικότερα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να ξεχωρίζουμε.

“Στην καταιγίδα φαίνεται ο κυβερνήτης” – Σενέκας

Για να εμπιστευτούμε τον εαυτό μας και να αναδείξουμε προς τα έξω το πραγματικό μας «εγώ»,  θέλει χρόνο και θυσίες, με άλλα λόγια δουλειά πολλή. Απαιτείται διαρκώς διάβασμα, παρέα με ανθρώπους που έχουν κάτι σημαντικό να δείξουν και φυσικά να δημιουργήσουμε. Ο,τιδήποτε! Συνέχεια. Ανακαλύπτουμε πτυχές του χαρακτήρα μας έτσι. Να ζωγραφίσουμε κάτι, να γράψουμε ένα λογοτεχνικό κείμενο, ακόμη και να χτίσουμε ένα σπίτι.

Ως παράδειγμα σε αυτό το σημείο θα αναφέρω τον πιο δημοφιλή πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, τον Winston Churchill. Μεγαλωμένος σε ένα αυστηρό αριστοκρατικό περιβάλλον, ο έφηβος Winston για να ξεφεύγει από όλα αυτά τα “πρέπει” του κύκλου του, έχτιζε.

Έγινε γνωστός και αγαπητός στην περιοχή που μεγάλωσε, επειδή βοηθούσε στο χτίσιμο εξωτερικών περιφράξεων των σπιτιών των γειτόνων του. Πιο μετά, όταν ήταν αξιωματικός έγινε δημοφιλής στην βρετανική πρωτεύουσα επειδή ενώ ταξίδευε ανά τον κόσμο με το Σύνταγμά του, έστελνε ταξιδιωτικές ανταποκρίσεις σε λονδρέζικες εφημερίδες από τα μέρη στα οποία βρισκόταν.

Όταν ανακατεύτηκε με την πολιτική, για να ξεφεύγει από την έντονη ζωή της Βουλής των Κοινοτήτων, ανακάλυψε τη ζωγραφική!

Σήμερα, στο σπίτι του σώζονται περίπου 500 έργα.

Η δημιυργία είναι ένα από τα πράγματα που μπορούν να σε σώσουν από την καταστροφή. όπως και όλα όσα συζητήσαμε στο παρακάτω podcast:

Οι Δραστηριότητές μας Εμπνέουν την Μοναδικότητά μας

Με όποια δραστηριότητα κι αν καταπιαστούμε, θα μας βοηθήσει να δούμε τις ικανότητές μας και τον τρόπο που λειτουργούμε έξω από την καθημερινότητά μας. Η δημιουργία είναι, επίσης, μια καλή ευκαιρία να εξερευνήσουμε στο τι είμαστε πραγματικά καλοί και να αποκτήσουμε αυτάρκεια και ανεξαρτησία από τις γνώμες των άλλων. Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε τι αξίζουμε στον εαυτό μας, θα προσελκύσουμε την προσοχή των άγνωστων ανθρώπων και φυσικά δεν θα χρειάζεται να δώσουμε ποτέ πια εξηγήσεις σε κανέναν.

Θα είμαστε ανεξάρτητοι και ελεύθεροι για να ζήσουμε τη ζωή που επιθυμούμε.

Why A Unique Selling Proposition Is So Important?

Τι Πρέπει να Θυμόμαστε

Γι’ αυτό πρέπει κάθε μέρα πρέπει να θυμόμαστε:

  • Η χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν είναι επιλογή.
  • Η αξία μας καθορίζεται από εμάς.
  • Βελτιωνόμαστε με διάβασμα και ταξίδια.
  • Αγαπάμε αυτό που πραγματικά είμαστε.
  • Να είμαστε αξιοπρεπείς.

Αυτός είναι ο λόγος που εμείς οι MOS είμαστε εδώ να σε βοηθήσουμε οποιαδήποτε στιγμή.

Αυτός είναι ο λόγος που επιμένουμε να ξεκινήσει το ταξίδι της αυτογνωσίας όσο πιο σύντομα γίνεται, πάντα με καλή παρέα και τις χρήσιμες συμβουλές για να εξετάσουμε το εαυτό μας κάτω από το φως του ήλιου. Η μοναδικότητά μας δεν είναι κάτι άπιαστο. Είναι εκεί και σε περιμένει να την ανακαλύψεις.

Τώρα που δεν υπάρχουν περιορισμοί και δεν μας πιέζει κανείς.

Αρκεί να θελήσουμε να δούμε κατάματα ποιοι είμαστε και τι πραγματικά επιθυμεί ο καθένας μας για τον εαυτό του, ώστε να πορευτούμε στη ζωή ευτυχισμένοι.

Ξεκίνα από εδώ

 

 

 

Μεγαλώνοντας ως μοναχοπαίδι με παρέα τα βιβλία και την μουσική, ο Γιώργος προβληματίστηκε αρκετές φορές με τις σχέσεις των δύο φύλων. Τα βιβλία, ο Lemmy και μια σειρά από περίεργες καταστάσεις συναισθηματικού τύπου τον ώθησαν να κάνει την ενδοσκόπηση και να διαμορφώσει την προσωπικότητα του. Θεωρεί ότι είμαστε το αποτέλεσμα των επιλογών μας και ότι στα βιβλία κρύβονται ολόκληροι μυστικοί κόσμοι που περιμένουμε απλώς να τους ανακαλύψουμε.