Το Αίνιγμα της Αυτοπεποίθησης

Τι είναι και πώς επιτυγχάνω την αύξηση της αυτοπεποίθησης, όταν τα οι συνθήκες υψώνονται βουνά μπροστά μου; Ξεκλείδωσε τον εαυτό σου!

Το ζήτημα της αυτοπεποίθησης μας έχει απασχολήσει ή συνεχίζει να μας απασχολεί σχεδόν τους περισσότερους. Και σε όλες τις περιπτώσεις, έχει ένα απλό αίνιγμα (καθόλου απλό) αίνιγμα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε:

Πως γίνεται να έχω αυτοπεποίθηση όταν δεν νιώθω καθόλου σίγουρος;

Τα Περίεργα της ΑυτοπεποίθησηςΤι είναι και πώς επιτυγχάνω την αύξηση της αυτοπεποίθησης, όταν τα οι συνθήκες υψώνονται βουνά μπροστά μου; Ξεκλείδωσε τον εαυτό σου!

Όταν το θέμα της αυτοπεποίθησης πέφτει στο τραπέζι των εσωτερικών διαπραγματεύσεων που κάνουμε, υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να απαντηθούν και που έχουν μια πολύ λογική βάση.

Πως υποτίθεται πως θα έχεις αυτοπεποίθηση στην καινούργια σου δουλειά όταν δεν έχεις καθόλου εμπειρία; Πως γίνεται να λουστείς από κύματα αυτοπεποίθησης σε κοινωνικές συναναστροφές όταν είσαι ντροπαλός και εσωστρεφής;

Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται πως η αυτοπεποίθηση ενισχύει όσους την έχουν ήδη και για όσους έχουν έλλειψη, τους αφήνει στην ψάθα.

Όταν για παράδειγμα δεν έχεις άνεση να μιλάς με νέους ανθρώπους, υπάρχει περίπτωση να φαίνεσαι περίεργος σε κοινωνικές συναναστροφές με αποτέλεσμα να είσαι αυτός που κάθεται στην γωνία και ανταλλάσσει άβολες ματιές με τους υπόλοιπους που διασκεδάζουν.

Είναι κάτι σαν ντόμινο.

Για να γίνεις πετυχημένος πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση να ρισκάρεις και να κάνεις πράγματα που δεν έχεις ξανακάνει και από την άλλη, για να έχεις αυτοπεποίθηση, πρέπει να έχεις πετύχει!

Αν φοβάσαι να κάνεις λάθη, δε θα δοκιμάσεις ποτέ πράγματα που δεν έχεις ξανακάνει. Τσέκαρε το βίντεο το Χρήστου:

Για να μπορέσουμε όμως να μιλάμε για το θέμα της αυτοπεποίθησης με μεγαλύτερη σαφήνεια, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά θέματα.

Το πρώτο και το σημαντικότερο είναι και το προφανές αλλά κρίσιμο.

Επειδή κάποιος φαίνεται να έχει εξωτερικά στοιχεία πως έχει αυτοπεποίθηση, δεν σημαίνει πως έχει κιόλας.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που είναι πετυχημένοι, όμως δεν έχουν αυτοπεποίθηση ή την απίστευτη σιγουριά στον εαυτό τους.

Η αυτοπεποίθηση δεν έχει να κάνει με εξωτερικά στοιχεία όσο έχει να κάνει με την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας.

Το δεύτερο  έχει άμεση σχέση με το πρώτο και σημαίνει πως αν τελικά αποκτήσουμε αυτά τα εξωτερικά στοιχεία (οικονομική άνεση, φίλους, επιτυχία) δεν θα αλλάξει απαραίτητα η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Το τρίτο, που θεωρώ πως είναι και η ουσία του θέματος περί αυτοπεποίθησης, είναι πως η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει περισσότερο με ένα συναίσθημα.

Το συναίσθημα πως είσαι αρκετός.

Πως δεν σου λείπει για να προσπαθήσεις, να βελτιωθείς, να πετύχεις, να εξελιχθείς και να ανταπεξέλθεις σε προκλήσεις!

Αύξηση Αυτοπεποίθησης…Τι είναι και πώς επιτυγχάνω την αύξηση της αυτοπεποίθησης, όταν τα οι συνθήκες υψώνονται βουνά μπροστά μου; Ξεκλείδωσε τον εαυτό σου!

Όλοι θέλουμε σε κάποιους τομείς της ζωής μας, αν όχι σε όλους, να έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Η εύκολη απάντηση είναι να αρχίσεις να πιστεύεις πως είσαι αρκετός, πως δεν σου λείπει κάτι και να ξεκινήσεις ένα από τα πολλά μοναδικά ταξίδια.

Βέβαια, παρόλο που με μια πρώτη ματιά φαίνεται δελεαστικό και μπορεί να κινητοποιεί, από την άλλη είναι κάπως επιπόλαιο.

Για ποιο λόγο;

Αν δεν πιστεύεις πως μπορείς να καταφέρεις κάτι λόγω έλλειψης ικανοτήτων, τότε υπάρχει περίπτωση η πεποίθηση σου να είναι βάσιμη γιατί πολύ απλά μπορεί ΟΝΤΩΣ να μην έχεις συγκεκριμένες ικανότητες.

Και βουτώντας στην πεποίθηση πως είσαι αρκετός, είναι πολύ πιθανό να μείνεις στάσιμος αντί να κάνεις πραγματικά κάτι για να αναπτύξεις αυτές τις ικανότητες.

Η λύση δεν είναι να πιστέψεις ΜΟΝΟ πως είσαι αρκετός αλλά να αποδεχθείς πως δεν είναι το τέλος αν σου λείπει κάτι. Αντιθέτως, πως τα περιθώρια εξέλιξης βρίσκονται ακριβώς μπροστά σου.

Μην ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά στο επεισόδιο της εκπομπής μας Apla+Andrika,  πάνω στην αποφασιστικότητα.

Αντί λοιπόν να έχουμε ψευδαισθήσεις πως έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε, μπορούμε απλά να αποδεχτούμε πως δεν έχουμε ότι χρειάζεται, όμως μπορούμε να αναπτύξουμε τις απαραίτητες ικανότητες γα να το αποκτήσουμε.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτοπεποίθηση είναι εκείνοι που αισθάνονται άνετα με την έκθεση, την προσπάθεια και προφανώς με την αποτυχία.

Ο λόγος έλλειψης αυτοπεποίθησης είναι η αυτοσυντήρηση.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε αρνητικές εμπειρίες ελπίζοντας πως οι θετικές θα έρθουν δια μαγείας.

Δεν ισχύει.

Η αυτοπεποίθηση κερδίζεται και παρόλο που μπορεί να πιστεύεις πως δεν είσαι αρκετός, δεν είναι αυτός λόγος για να μείνεις στάσιμος ή να κριτικάρεις αρνητικά τον εαυτό σου.

Είναι λόγος για να αποφασίσεις να κάνεις διαφορετικό.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Η αύξηση της αυτοπεποίθησης αποτελεί μεγάλη υπόθεση για σένα και τη ζωή σου. Μάθε περισσότερα εδώ.

Να είσαι καλά

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr