Το Τίμημα της Επιτυχίας Είναι οι Ατελείωτες Αποτυχίες

Κανείς δεν θέλει να έχει αποτυχίες, όμως έχουν την ικανότητα να αποκαλύπτουν περισσότερα από ότι πιστεύουμε.

Ατελείωτες Αποτυχίες Και Το Τίμημα Της Επιτυχίας

Ποιος δεν θέλει επιτυχία; Παρόλο που η απάντηση είναι αρκετά προφανής, υπάρχει ένα παρασκήνιο που πολλές φορές είτε δεν μπορούμε να δούμε, είτε αποφασίζουμε να το κρύψουμε επιδεκτικά πίσω από το δάκτυλο μας πιστεύοντας πως έτσι θα κρυφτούμε από πιθανές αποτυχίες.

Όμως αυτό που τις περισσότερες φορές αγνοούμε, είναι πως οποιαδήποτε επιτυχία και αν είχαμε ποτέ στην ζωή μας, ήταν αποτέλεσμα σοβαρών αποτυχιών.

Οι Ατελείωτες Αποτυχίες Σημαίνουν Πως Κάνεις Λάθη… Και Αυτό Είναι Καλό!

Δες πριν συνεχίσεις το βίντεο με τα 4 σημαντικά μαθήματα ζωής που είναι καλό να γνωρίζεις από νωρίς στη ζωή σου.

Πριν χρόνια, είχα την πεποίθηση πως όσο περνάει ο καιρός γίνομαι περισσότερο ώριμος και πως οι εμπειρίες με διαμορφώνουν μετατρέποντας με σε μια εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μου.

Σήμερα που το σκέφτομαι, η αλήθεια είναι πως γελάω και μόνο στην σκέψη της συγκεκριμένης πεποίθησης.

Και αυτό γιατί, όσο περνούν τώρα πια τα χρόνια, είμαι σίγουρος για δύο πράγματα: Το πρώτο είναι πως με την πάροδο του χρόνου γίνομαι όλο και πιο αδαής και το δεύτερο είναι πως όσο μεγαλύτερη επιτυχία θέλω, τόσο πιο βαριές αποτυχίες πρέπει να αντέξω.

Η εμπειρία είναι μια διάσταση από μόνη της. Μια διάσταση που σε φέρνει ενώπιον αμέτρητων παραδόξων που για να τα λύσεις, θα πρέπει κάθε φορά να τραβάς από τα μαλλιά τον εαυτό σου για να κάνετε «μια σοβαρή» κουβέντα.

Σίγουρα έχεις ακούσει πως επιτυχία χωρίς αποτυχίες δεν γίνεται, ούτε με μαγικά και έτσι είναι.

επιτυχία μετά από τις αποτυχίες

Για πολύ καιρό θεωρούσα πως το μυστικό που εμπεριέχουν οι αποτυχίες είναι η εμπειρία. Ωστόσο, αν με ρωτούσες τι σημαίνει εμπειρία θα έτρεχα πανικόβλητος σε κάποιο βιβλίο φιλοσοφίας για να σου το εξηγήσω καλύτερα.

Ή τουλάχιστον θα σου έλεγα πως αυτό που προσφέρουν οι αποτυχίες είναι η γνώση του τι δουλεύει και τι όχι. Στην συνέχεια κρατάς αυτό που δουλεύει και το εξελίσσεις.

Εύκολα πράγματα.

Όμως οι αποτυχίες δεν κάνουν μόνο αυτό.

Για να το θέσω όσο πιο απλά γίνεται, αυτό που κάνουν είναι να μεταλλάσσουν την σχέση που έχεις με τον εαυτό σου και με το άγνωστο.

Ατελείωτες Αποτυχίες: Τις Σιχαίνομαι Αλλά Θα Τις Ανεχτώ!

Δες το επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika για την αλλαγή στον τρόπο σκέψης που σου είναι απαραίτητος.

Συνήθως, αποτυχίες χωρίς δράση δεν υπάρχουν. Αρχικά χρειάζεται να αποφασίσεις τι θέλεις, πως το θέλεις και πώς θα το διεκδικήσεις.

Στην συνέχεια θέλει κουράγιο και θάρρος να κάνεις το πρώτο βήμα. Μετά έρχεται ο ενθουσιασμός του καινούργιου και πως οι πρώτες σου κινήσεις έπιασαν τόπο.

Μετά από λίγο έρχονται τα υπόλοιπα. Γιατί αποτυχίες σόλο δεν υπάρχουν. Φέρνουν και κάποια περίεργα πακέτα μαζί τους, έτσι για να σε δοκιμάσουν.

Οι αποτυχίες είναι ένα παιχνίδι μυαλού.

Δημιουργούν μια περσόνα του εαυτού σου που στέκεται απέναντι σου και σου υπενθυμίζει, μεγεθύνοντας τις αδυναμίες σου, τις αμφιβολίες σου και τους λόγους που απέτυχες.

Την στιγμή που θα έρθει μια αποτυχία, ένας αντίπαλος γεννιέται. Ένας αντίπαλος που είναι ο ίδιος σου ο εαυτός, απλά σε μια διαφορετική μορφή και με μοναδικό σκοπό να σε κάνει να αμφισβητήσεις όλα όσα ήξερες μέχρι τώρα και όσα πίστευες πως μπορείς να καταφέρεις.

Αυτός ο αντίπαλος έχει μια απίστευτη ικανότητα.

Σε πετάει βίαια σε μια χρονομηχανή και παίζει με τον χρόνο και το μυαλό σου.

Σε κάνει να σκέφτεσαι το παρελθόν με τρόπο που πονά και σου προβάλει ένα μέλλον όπου η ελπίδα είναι ανύπαρκτη.

Σε γονατίζει υπενθυμίζοντας σου πως όλα όσα ήξερες μέχρι τώρα δεν αρκούν και πως το ρίσκο του επόμενου βήματος είναι ένα άγνωστο τέρας που πρέπει να παλέψεις, με τις πιθανότητες να χάσεις να χτυπούν κόκκινο.

Και πιστεύεις πως έχεις ανάγκη από την επιβεβαίωση του, όπως μπορείς να μάθεις περισσότερο για την επιβεβαίωση στο βίντεο εδώ.

Και κάπως έτσι η εμπειρία έρχεται να σου θυμίσει πως ναι μεν σε κάνει σοφότερο, αλλά το κάνει αποκαλύπτοντας την άγνοια σου… Και πως αν θέλεις το επόμενο βήμα, θα χρειαστεί να πληρώσεις ένα τίμημα.

Οι  Ατελείωτες Αποτυχίες Είναι Δεδομένες

οι αποτυχίες είναι δεδομένες

Οι αποτυχίες δοκιμάζουν και αποκαλύπτουν την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας.

Μας φέρνουν συνεχώς αντιμέτωπους με μια από τις πιο δύσκολες ερωτήσεις που υπάρχουν: «πόσο πολύ το θέλεις;». Γιατί αν θέλεις κάτι πραγματικά πολύ, πρέπει να το αποδείξεις στον εαυτό σου.

Και ο εαυτός μας είναι ένας πολύ απαιτητικός δικαστής.

Δεν ξέρεις αν η προσπάθεια και η αντοχή που θα δείξεις αποφέρουν καρπούς ή απλά θα είναι ακόμα μια μετωπική σε τοίχο.

Όμως οι αποτυχίες σου προσφέρουν νοητική σκληράδα. Και αυτό με λίγα λόγια είναι η αυτοπεποίθηση. Η σιγουριά που κέρδισες από τις μάχες που έδωσες για τον εαυτό σου.

Και όταν θα έρθουν οι επόμενες προκλήσεις και αποτυχίες, θα γνωρίζεις πως μπορείς να ανταπεξέλθεις.

Όμως αυτό που συμβαίνει πραγματικά είναι πως οι αποτυχίες αποκαλύπτουν την αλήθεια. Μια αλήθεια που μπορεί να είναι σκληρή και δύσκολο να την αποδεχτούμε.

Μια αλήθεια για μια πτυχή της πραγματικότητας και του εαυτού μας.

Ωστόσο, οι αποτυχίες μας φέρνουν όλο και πιο κοντά σε ένα ξεσκαρτάρισμα. Να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλουμε και τελικά τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Για να πετύχεις σε ότι κάνεις, πρέπει πρώτα να τα βρεις με τον εαυτό σου, κάνε το μαζί μας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr