Τον Χώρισε! Πώς να Στηρίξεις τον Κολλητό σου Μετά από Χωρισμό

Αν θέλεις να στηρίξεις τον κολλητό σου μετά από ένα χωρισμό, τότε να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω.

Για κανέναν δεν είναι εύκολο να βοηθήσει έναν φίλο που αντιμετωπίζει έναν χωρισμό. Σίγουρα θα σου έχει τύχει να χρειαστεί να στηρίξεις τον κολλητό σου. Ένας χωρισμός μπορεί να είναι αρκετά σκληρός και για αυτό πρέπει να μπορείς να το χειριστείς σωστά.

Ειδικότερα αν ο χωρισμός έρθει όταν δεν το περιμένεις, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Είναι δεδομένο ότι ενδιαφέρεσαι, όμως δεν είναι πάντα εύκολο να το δείξεις, ενώ είναι ακόμη πιο δύσκολο να το διαχειριστείς, συμβάλλοντας με θετικό τρόπο στο να αισθανθεί καλύτερα ο κολλητός σου.

Κατ’ αρχάς πρέπει να ξεκαθαρίσεις στον φίλο σου μερικά πράγματα, τα οποία φυσικά ισχύουν και για εσένα, αν βρεθείς σε αντίστοιχη κατάσταση:

– Αν έχεις περάσει την διαδικασία του χωρισμού ξανά με την ίδια γυναίκα, τότε κάτι δεν πάει καλά. Πιστεύεις ότι αν τα ξαναβρείτε λίγες μέρες μετά, θα έχει αλλάξει τόσο πολύ και θα έχει γίνει καλύτερος άνθρωπος για να φτιάξετε ξανά την σχέση σας; Οι πιθανότητες είναι πως όχι. Αν ξαναγυρίσεις απλά και μόνο για να περάσεις καλά, θα δεις ότι τελικά δεν άξιζε και αυτό θα σε κάνει να νιώσεις πιο άσχημα.

– Δεν χρειάζεται να επικοινωνείτε μετά τον χωρισμό. Αυτό δυσκολεύει τα πράγματα.

– Ο χωρισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου! Μετά από λίγο καιρό θα θυμάσαι όλη την κατάσταση και θα γελάς.

Όταν κληθείς να στηρίξεις τον κολλητό σου, πρέπει πρώτα να διαλέξεις τον τρόπο που θα προσεγγίσεις το θέμα.

Θα πεις στον κολλητό σου αυτά που θέλει να ακούσει, σαν φίλος ή θα πεις αυτά που χρειάζεται να ακούσει, σαν θεραπευτής;

Αν επιλέξεις την προσέγγιση του φίλου:

#1. Άκουσε τι έχει να σου πει για τον χωρισμό του και απάντησε με συμπόνια.

#2. Προσφέρσου να συμμετέχεις μαζί του σε δραστηριότητες που θα τον βοηθήσουν να ξεχαστεί (εξόδους, αθλητισμό κλπ).

#3. Βοήθησε τον με τις ευθύνες του, που μπορεί να έχουν μείνει πίσω, το καθάρισμα του σπιτιού, βοήθεια στην δουλειά ή οτιδήποτε άλλο.

#4. Βοήθησε τον να χαμογελάσει, με ένα αστείο μήνυμα, ένα βίντεο ή κάτι που ξέρεις ότι θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα.

Αν επιλέξεις την προσέγγιση του θεραπευτή

#1. Άκουσε τον και πες την γνώμη σου, όπως είναι πραγματικά.

#2. Δείξε του μια οπτική της σχέσης του, όπως την έβλεπες εσύ που ήσουν απ’ έξω.

#3. Ενθάρρυνε τον να κάνει πράγματα για τον εαυτό του.

#4. Να είσαι ειλικρινής και του το δείξεις ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να λύσει το πρόβλημα του.

#1. Ρώτησε τον Κολλητό σου τι Θέλει και τι Χρειάζεται από Εσένα
Αν θέλεις να στηρίξεις τον κολλητό σου μετά από ένα χωρισμό, τότε να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες και τις προσδοκίες του φίλου σου. Εσύ μπορεί να πιστεύεις ότι ο φίλος σου έχει ανάγκη τις ειδικές συμβουλές σου, αλλά εκείνος μπορεί να χρειάζεται κάτι άλλο για να νιώσει καλύτερα.

Ζήτησε του να σου πει τι χρειάζεται για να μπορέσεις να τον υποστηρίξεις καλύτερα και μετά σκέψου τι μπορείς να του προσφέρεις.

#2. Κατάλαβε τα Όρια σου
Αν θέλεις να στηρίξεις τον κολλητό σου μετά από ένα χωρισμό, τότε να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω.

Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου όσον αφορά το πόσα μπορείς να κάνεις. Ο πόνος που αισθάνεται είναι αληθινός και μάλλον δεν μπορείς να κάνεις πάρα πολλά. Μπορεί ακόμη και τα λόγια σου να παρερμηνευθούν, μέσα στον πόνο του.

Πες του ότι ενδιαφέρεσαι για αυτόν και ότι μπορείς να τον υποστηρίξεις με διάφορες δραστηριότητες που θα τον κάνουν να ξεχαστεί ή να βρει κάτι καινούριο για να προχωρήσει.

Μόνο και μόνο που είσαι δίπλα του είναι πάρα πολύ σημαντικό, ακόμη και αν δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο, παρά μόνο να ακούς.

Αν νιώθεις την ανάγκη ότι αναγκαστικά πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω, τότε επικεντρώσου στα συναισθήματα του κολλητού σου και όχι στα δικά σου. Πρόσεξε πολύ ώστε να μην δημιουργήσεις προσδοκίες που μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερη απογοήτευση.

Αν του πεις ότι θα είσαι εκεί οποιαδήποτε ώρα και αν σε χρειαστεί και παρόλα αυτά εσύ δεν σηκώσεις το τηλέφωνο, θα τον κάνεις να αισθανθεί ακόμη χειρότερα.

Είναι καλύτερο να είσαι ειλικρινής όσον αφορά την διαθεσιμότητα σου και να πεις ότι θα προσπαθήσεις να επικοινωνήσεις μαζί του το συντομότερο, όταν σε χρειαστεί.

#3. Δείξε Σεβασμό και Δώσε Χρόνο
Αν θέλεις να στηρίξεις τον κολλητό σου μετά από ένα χωρισμό, τότε να έχεις στο μυαλό σου τα παρακάτω.

Ίσως το να αποσπάσεις την προσοχή του κολλητού σου με clubbing, εξόδους και άλλες παρεμφερείς δραστηριότητες, σου φαίνεται μια καλή ιδέα. Όσο και αν θέλεις ο κολλητός σου να είναι πάντα όπως τον έχεις συνηθίσει και να περνάτε καλά, σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο, θα του είναι δύσκολο.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να σεβαστείς και να του δώσεις όσο χρόνο χρειάζεται για να βρει τον δρόμο του. Δείξε του να καταλάβει ότι τον σέβεσαι, τον δέχεσαι όπως είναι και ότι θα είσαι εκεί όταν αισθανθεί ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει.

Μπορεί να του πάρει αρκετό χρόνο, γι’ αυτό θα πρέπει κι εσύ να μειώσεις τις απαιτήσεις. Το καλύτερο είναι να παραμείνεις ακροατής όσων έχει να πει, για όσο χρειαστεί και να τον αφήσεις να διανύσει τον δρόμο του, μέχρι να επανέλθει.

Όσο σκληρό και αν είναι, αυτή είναι η διαδικασία και όπως φαίνεται η προσέγγιση που θα επιλέξεις για να χειριστείς το θέμα δεν είναι απόλυτη. Ίσως χρειαστεί για μια περίοδο να κρατήσεις την πρώτη στάση και μετά την δεύτερη ή το αντίθετο ή ακόμη και έναν συνδυασμό.

Το ιδανικότερο θα είναι μάλλον να επιλέξεις μια ενδιάμεση τακτική, με στοιχεία και από τις δύο προσεγγίσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να είσαι επικριτικός απέναντι στον κολλητό σου, να δείξεις σεβασμό και να του δώσεις όσο χρόνο χρειάζεται για να το ξεπεράσει.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

H καλή φιλία έχει ανεκτίμητη αξία, γι’ αυτό φρόντισε να σταθείς στον κολλητό σου στη δύσκολη στιγμή! Δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις; Δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.