Τοξικές Συνήθειες που Σκοτώνουν την Δημιουργικότητα σου

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Όλοι μας διαθέτουμε δημιουργικότητα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Η δημιουργικότητα μας μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, όπως με τέχνη, νέες επιχειρηματικές ιδέες και πολλά άλλα.

Όταν νιώθουμε δημιουργικοί αισθανόμαστε ότι όλα μας βγαίνουν εύκολα, χωρίς προσπάθεια, έχουμε κίνητρο και παίρνουμε ικανοποίηση. Συχνά, νιώθουμε ακόμη και ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα και ευχάριστα.

Το πρόβλημα είναι ότι μερικές φορές αισθανόμαστε ότι έχουμε στερέψει από δημιουργικότητα. Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό μπορεί να είναι αρκετοί. Πολλές συνήθειες και καταστάσεις μας, σκοτώνουν την δημιουργικότητα μας χωρίς να το καταλάβουμε.

Ας δούμε αυτές τις συνήθειες μια προς μια.

#1. Περιστοιχίζεσαι από Λάθος Ανθρώπους
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Κάποιοι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μια διαρκή μίζερη διάθεση στην οποία τραβάνε και τους γύρω τους. Όλα τους φταίνε, τίποτε δεν πάει καλά, τίποτε δεν θα αλλάξει.

Αυτοί οι άνθρωποι, όταν είναι γύρω σου σε καθημερινή βάση, απομυζούν την ενέργεια σου και προσπαθούν να σε κάνουν να σκεφτείς με την ίδια νοοτροπία.

Προσπάθησε να απομακρυνθείς από τέτοιους ανθρώπους και αντιθέτως βρες ανθρώπους με ευχάριστο και αισιόδοξο χαρακτήρα που έχουν πολλά να σου δώσουν και μπορούν να σε κάνουν να βρεις μέσα σου την χαμένη δημιουργικότητα.

#2. Ζεις σε ένα Περιβάλλον που σε Αποσπά
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Ζούμε σε έναν κόσμο γεμάτο αντικείμενα που αποσπούν την προσοχή μας και μειώνουν την δημιουργικότητα. Περνάμε αρκετές ώρες κάθε μέρα σκρολάροντας στα social media χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Όταν θέλεις να είσαι δημιουργικός, απομάκρυνε από το περιβάλλον σου όλα αυτά που σε αποσπούν. Κλείσε για λίγο το κινητό σου τηλέφωνο, βγες από το facebook ή το instagram και αφιερώσου ολοκληρωτικά στο project σου.

Επίσης, είναι σημαντικό να οργανώσεις τον χώρο σου. Ένα καθαρό και τακτοποιημένο γραφείο θα σε βάλει σε μια σειρά. Αντιθέτως, ένα χαοτικό γραφείο, θα σου μειώσει την όρεξη να ασχοληθείς με οτιδήποτε.

#3. Είσαι Προσκολλημένος στο Παρελθόν
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Όταν θέλεις να κάνεις μια αλλαγή, καλείσαι να αντιμετωπίσεις το παρελθόν που σε τραβά προς τα πίσω και σου σκοτώνει την δημιουργικότητα.

Οι παλιές, κακές συνήθειες δεν πρέπει να βρίσκουν εφαρμογή στον νέο βελτιωμένο εαυτό σου. Άφησε πίσω καθετί παλιό.

Είναι δύσκολο να παραβλέψεις συνήθειες που είχες για χρόνια, όμως είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργικότητα σου και για να κάνεις βήματα βελτίωσης. Χρησιμοποίησε την ενέργεια σου όχι αναπαράγοντας αυτό που ήσουν, αλλά δημιουργώντας αυτό που θέλεις να γίνεις.

Ένας τρόπος που υπάρχει περίπτωση να μας κολλήσει στο παρελθόν είναι ένας χωρισμός που δεν περιμέναμε να έρθει, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:


#4. Συγκρίνεις τον Εαυτό σου με τους Άλλους
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Είναι πάρα πολύ εύκολο να απογοητευτείς συγκρίνοντας τον εαυτό σου με άλλους ανθρώπους. Βλέπεις τι έχει καταφέρει κάποιος άλλος και αυτό σε κάνει να σκέφτεσαι τι δεν έχεις καταφέρει εσύ.

Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να σου δίνει κίνητρο να γίνεις καλύτερος, όμως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτό έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Χάνεις το ενδιαφέρον, την όρεξη και την δημιουργικότητα σου.

Οι συνθήκες που αντιμετωπίζει ο κάθε ένας διαφέρουν όμως. Είναι καλό να βλέπεις πώς κινούνται οι άλλοι και να βρίσκεις έτσι κίνητρο, αλλά δεν πρέπει να συγκρίνεις τον εαυτό σου και να απογοητεύεσαι, καταστρέφοντας έτσι την δημιουργικότητα σου.

Το ζήτημα είναι να είσαι ο εαυτός σου και να προσπαθείς όσο μπορείς περισσότερο.

Άλλωστε, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος να κάνεις κάτι.

Αν έχεις δημιουργικότητα, δημιουργείς τον δικό σου δρόμο στην ζωή. Δεν υπάρχει μια λίστα με πράξεις που πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις!

Οι δικές σου αξίες είναι που καθορίζουν τον τρόπο που είναι καλύτερος να λειτουργείς και να εκφράζεις την δημιουργικότητα σου και όχι το τι κάνει κάποιος άλλος. Πάρε τον δικό σου δημιουργικό δρόμο.

#5. Πιστεύεις ότι ο Κόσμος σου Χρωστάει
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Πολλοί έχουν την άσχημη νοοτροπία ότι ο κόσμος τους χρωστάει. Ότι πρέπει να ανταμειφθούν μεγαλόπρεπα για το τι είναι και για όσα πιστεύουν ότι έχουν καταφέρει ή ότι έχουν περάσει.

Αυτός ο τρόπος σκέψης, τους κάνει να πιστεύουν ότι χωρίς προσπάθεια, θα μπορέσουν να πάρουν αυτό που πιστεύουν πως τους αξίζει και έτσι αφήνουν κάθε μορφή δημιουργικότητας να καταστρέφεται μέσα τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι προνομιούχος απέναντι στους άλλους και ότι κανείς δεν του χρωστά τίποτε.

Πρέπει να καταβάλλεις προσπάθειες, για τις οποίες η δημιουργικότητα είναι μια πολύ χρήσιμη ικανότητα, ώστε να ανταμειφθείς για αυτές. Όταν αναλάβεις την ευθύνη για όσα θέλεις να επιτύχεις, τότε θα βρεις ξανά την δημιουργικότητα σου.

#6. Έχεις μη Ρεαλιστικές Προσδοκίες
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Συχνά θα ακούσεις ότι πρέπει να κάνεις μεγάλα όνειρα. Αυτό είναι καλό, όμως πρέπει να είσαι προσγειωμένος, γιατί οι πολύ μεγάλες προσδοκίες, που δεν μπορούν να επιτευχθούν, θα σε απογοητεύσουν και θα σκοτώσουν την δημιουργικότητα σου.

Όταν νιώθεις πίεση για να καταφέρεις κάτι πολύ μεγάλο, προβάλλεις αντίστοιχα μεγαλύτερη αντίσταση και κάνεις λιγότερες κινήσεις προς το όνειρο.

Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που κάνουν όνειρα για μεγάλη ζωή και τεράστιες επιτυχίες, αλλά δεν κάνουν καμία κίνηση προς αυτά. Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες δεν θα σε βοηθήσουν.

Αντιθέτως, θα σε απομακρύνουν από το να δημιουργήσεις καλές ιδέες και σχέδια.

Για αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν έχεις πολύ μεγάλα όνειρα να μπορείς να τα

«σπάσεις» σε μικρούς εφικτούς στόχους, που απογειώνουν το κίνητρο σου και την δημιουργικότητα σου, αφού βλέπεις ότι είναι πιθανό να τους πετύχεις και δεν νιώθεις την τεράστια πίεση της προηγούμενης περίπτωσης, του άπιαστου ονείρου.

#7. Ψάχνεις για Έτοιμες Λύσεις και Εγγυημένα Αποτελέσματα
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Τίποτε δεν είναι σίγουρο και καμία λύση δεν προσφέρει εγγυημένα αποτελέσματα, σε ένα περιβάλλον όπου οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς.

Όταν ψάχνεις για έτοιμες λύσεις και όταν πιστεύεις ότι υπάρχει μόνο μια λύση σε ένα πολύπλοκο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάσεις την δυνατότητα να δημιουργήσεις κάτι νέο, μια καινούρια λύση.

Όταν επιλέγεις έτοιμες ιδέες, δεν δημιουργείς, αλλά απλά ανακαλείς. Ο τρόπος που εργαζόμαστε συχνά μας αποτρέπει από το να δοκιμάζουμε νέες λύσεις, ακόμη και αν υπάρχουν ήδη δοκιμασμένες.

Ακόμη χειρότερα, όταν δεν το ψάχνεις καθόλου και επιλέγεις την πρώτη λύση που θα βρεις μπροστά σου, χάνεις κάθε μορφή δημιουργικότητας και κριτικής σκέψης.

Αυτό βέβαια μπορεί να λειτουργεί σε μαθηματικά προβλήματα, όμως σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι κάτι που μπορεί να σε περιορίσει σε μεγάλο βαθμό.

#8. Είσαι Απαισιόδοξος και Πιστεύεις ότι δεν είσαι Δημιουργικός
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Η αμφιβολία είναι κάτι που μπορεί να αγγίξει οποιονδήποτε, ακόμη και το πιο δημιουργικό άτομο. Μπορεί να αισθάνεσαι μέσα σου ότι δεν διαθέτεις δημιουργικότητα. Αυτή η σκέψη από μόνη της αρκεί για να σε σαμποτάρει.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι διαθέτουμε δημιουργικότητα και μπορούμε να σκεφτούμε ωραίες ιδέες και λύσεις στα προβλήματα μας, αρκεί να το πάρουμε απόφαση και να το πιστέψουμε. Αυτό που μερικές φορές θεωρούμε έλλειψη δημιουργικότητας είναι απλά ιδέα μας. Η δημιουργικότητα είναι και αυτή μια επιλογή.

#9. Φοβάσαι να Αποτύχεις
Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μας μειώνουν την δημιουργικότητα και χρειάζεται να τις αντιμετωπίσουμε.

Η τελειομανία και ο φόβος της αποτυχίας συνήθως πάνε πακέτο και μπορεί να σε απομακρύνουν τελείως από την δημιουργικότητα, αλλά και από το απλά, για να αρχίσεις να ασχολείσαι με ένα project.

Η αποτυχία και η απόρριψη γενικότερα – πονάει, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

Ψάχνοντας την τελειότητα, αποφεύγουμε να πάρουμε ρίσκα και είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάσουμε αναβλητική συμπεριφορά. Όπως καταλαβαίνεις αυτό μπορεί να καταστρέψει κάθε περίπτωση δημιουργικής και καινοτόμου σκέψης.

Πρέπει λοιπόν να δεχτείς ότι η αποτυχία είναι μέρος του παιχνιδιού και αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας.

Εφόσον αναγνωρίσεις στον εαυτό σου κάποιες από τις παραπάνω τοξικές συνήθειες που σκοτώνουν την δημιουργικότητα, θα μπορέσεις να τις δουλέψεις και να υιοθετήσεις νέο τρόπο σκέψης που θα τις αλλάξει, ώστε να δώσεις ώθηση στον δημιουργικό σου εαυτό και να βρεις την χαμένη σου ενέργεια.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις να απαλλαγείς από τις κακές σου συνήθειες με τις γυναίκες δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.