Τοξικοί Άνθρωποι και πώς να τους Αντιμετωπίζετε Χωρίς να Δηλητηριάζεστε

Τοξικοί Άνθρωποι Και Πώς Να Τους Αντιμετωπίζετε 

Όλοι γνωρίζουμε κάποια άτομα με τα οποία κάθε αλληλεπίδραση, μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα. Μπορεί να είναι ένα χειριστικό μέλος της οικογένειας, ένας φίλος που θέλει να γίνεται το δικό του ή ένας συνάδελφος που παραπονιέται για το καθετί. Αναφερόμαστε σε αυτά τα άτομα ως “ τοξικά ”, παρόλο που ο όρος δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένος και δεν υπάρχει συγκεκριμένος, επίσημος ορισμός.

Πώς Να Αναγνωρίσουμε Τους Τοξικούς Ανθρώπους;

πως να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους

Τα κυριότερα σημάδια ενός τοξικού ατόμου είναι τα παρακάτω, τα οποία μπορεί να εμφανίζονται μαζί ή ξεχωριστά.

– Δημιουργούν προβλήματα στις σχέσεις τους

– Προσπαθούν να ελέγχουν και να χειραγωγούν τους γύρω τους

– Ζητούν απεγνωσμένα την προσοχή

– Είναι εξαιρετικά επικριτικοί

– Δεν διατίθενται να ζητήσουν βοήθεια, ώστε να αλλάξουν

– Δεν δείχνουν σεβασμό και θέλουν να γίνεται πάντα το δικό τους

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τους τοξικούς ανθρώπους θα βοηθούσε αντί απλά να τους βάλεις την ταμπέλα του τοξικού, να εντοπίσεις και να εκφράσεις τις προβληματικές συμπεριφορές.

Επειδή αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, το κυριότερο, προτού κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια, θα είναι να παραμείνεις ήρεμος.

Τοξικοί Άνθρωποι Και Πώς Να Τους Αντιμετωπίζετε

#1. Μην Προσποιείσαι Ότι Η Τοξική Συμπεριφορά Είναι Αποδεκτή

Αν δεν είσαι προσεκτικός, οι τοξικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την συμπεριφορά τους για να επιτύχουν τον σκοπό τους.

Αν βλέπουν ότι αυτός ο τρόπος λειτουργεί και επιτυγχάνουν όσα θέλουν, τότε πολύ απλά, δεν πρόκειται να αλλάξουν.

Μπορείς ακόμη να δεις το επεισόδιο του κορυφαίου ελληνικού podcast Apla+Andrika σχετικά με τους τοξικούς ανθρώπους.

 

#2. Έκφρασε Το Πρόβλημα

Το δράμα και η αρνητικότητα σε μόνιμη βάση δημιουργούν προβλήματα.

Κάποιος ενήλικας που λειτουργεί με αυτό τον τρόπο, πρέπει να μπει στην θέση του με κάποιο τρόπο.

Μπορεί ο ίδιος να μην κατανοεί το πρόβλημα, γι’ αυτό θα είναι καλό να εκφράσεις με ειλικρίνεια τι σε κάνει να αισθάνεσαι και πώς η συμπεριφορά του γίνεται προβληματική για τους άλλους.

Με αυτή σου την στάση ίσως τον κάνεις να μπει σε σκέψεις και να προσπαθήσει να αλλάξει.

Ακόμη και αν δείξει να είναι αρνητικός, το πρόβλημα θα του έχει γνωστοποιηθεί και ίσως κάποια στιγμή αργότερα να εξετάσει το ενδεχόμενο της αλλαγής.

#3. Μην Επιτρέπεις Nα Ξεπερνά Τα Όρια

Αν η προβληματική συμπεριφορά συνεχίζεται, θα πρέπει να βρεις τη δύναμη να αμυνθείς και να μην του επιτρέψεις να ξεπεράσει τα όρια σου.

Δείξε ότι δεν θα ανεχτείς καμία προσβολή, ούτε θα δεχτείς να σε μειώνει.

Βέβαια, τις περισσότερες φορές, θα ισχυριστούν ότι δεν το κάνουν επίτηδες και ότι εσύ φταις που παρανοείς τα λόγια τους.

Μην διστάσεις να αγνοήσεις έναν άνθρωπο που λειτουργεί έτσι.

#4. Μην Παίρνεις Προσωπικά Την Τοξική Συμπεριφορά

πως να αντιμετωπίσετε τους τοξικούς ανθρώπους

Το πρόβλημα δεν είναι δικό σου, αλλά δικό τους.

Οι τοξικοί άνθρωποι τείνουν να ισχυρίζονται ότι οι άλλοι κάνουν τα πάντα λάθος και προσπαθούν να τους σπείρουν ενοχές.

Μην αφήσεις αυτό να συμβεί σε εσένα.

Ένας τοξικός άνθρωπος συμπεριφέρεται αρνητικά σε όλους, όχι μόνο σε εσένα, οπότε δεν χρειάζεται να του δίνεις μεγάλη σημασία και να δηλητηριάζεσαι, εφ’ όσον βλέπεις ότι δεν έχει τη διάθεση να βελτιωθεί.

#5. Δείξε Κατανόηση Απέναντι Στους Τοξικούς Ανθρώπους

Είναι αλήθεια ότι η τοξική συμπεριφορά μπορεί να πηγάζει από τις δυσκολίες που βιώνει το εν λόγω άτομο.

Δεν είναι απίθανο να έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή να περνούν δυσκολίες, τις οποίες “βγάζουν” προς τα έξω με την τοξική συμπεριφορά. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν καλό να προσπαθήσεις τουλάχιστον να δείξεις κατανόηση και να βοηθήσεις, αν μπορείς, να επιλυθεί το ζήτημα που αντιμετωπίζουν (υπό την προϋπόθεση ότι πιστεύεις πως αν επιλυθεί, θα εξαλειφθεί η τοξική συμπεριφορά και ότι ο ίδιος δείχνει διάθεση να καταβάλλει προσπάθεια).

Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα είναι δικαιολογία για την τοξική συμπεριφορά.

Όλοι έχουμε προβλήματα, χωρίς να είμαστε τοξικοί για τους γύρω μας.

Επομένως, και σε αυτή την περίπτωση ισχύει ότι πρέπει να βάλεις κάποια όρια.

Όπως επίσης σημαντικό είναι να θέτεις όρια με μια κοπέλα που δεν τα γνωρίζει. Και υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς να διακινδυνεύσεις να την χάσεις. Δες αυτό το βίντεο.

#6. Ενθάρρυνέ Τον Να Αλλάξει

Αν διατηρείς κοντινή σχέση με κάποιο άτομο που παρουσιάζει τοξική συμπεριφορά, προσπάθησε να τον κάνεις να καταλάβει πώς επηρεάζει τους γύρω του και ενθάρρυνε τον να αλλάξει.

Αν δεις ότι είναι δεκτικός στην αλλαγή, πρότεινε του να επισκεφθεί κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (πχ ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή).

Ανάφερε του τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.

Η ψυχοθεραπεία θα τον βοηθήσει να αναγνωρίσει προβληματικές συμπεριφορές και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις του με υγιέστερους τρόπους.

#7. Μην Μπαίνεις Στη Λογική Τους

μην μπαίνεις στην λογική τους

Κάποιοι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τους εαυτούς τους σαν θύματα.

Όταν αποτύχουν σε κάτι, μεταβιβάζουν την ευθύνη σε άλλους ή δημιουργούν ιστορίες για να φανούν θύματα και να δικαιολογηθούν.

Αν χαμογελάσεις και δείξεις συγκατάβαση, θα αισθανθούν ότι βρήκαν έναν υποστηρικτή και θα εντείνουν την συμπεριφορά τους.

Είναι λοιπόν καλύτερο να τους δώσεις μια πιο ρεαλιστική ματιά, χωρίς όμως να τους κατηγορείς ή να τους ασκείς έντονη κριτική.

Ένας τοξικός άνθρωπος που βλέπει ότι διαφωνείς και ότι καταλαβαίνεις το ψέμα του, θα πάψει να σε εμπλέκει στη λογική του.

#8. Προχώρησε Χωρίς Τους Τοξικούς Ανθρώπους

Αν βλέπεις ότι η τοξική συμπεριφορά συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις προσπάθειες σου, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς.

Κράτησε το συγκεκριμένο άτομο μακριά από την ζωή σου, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό και μην το αφήνεις να σε επηρεάζει.

Κράτησε κοντά σου μόνο τα άτομα που είναι πρόθυμα να δημιουργήσουν σχέσεις υγιείς και θετικές.

#9. Περιόρισε Τον Χρόνο Που Περνάς Μαζί Τους

Αν τώρα, δεν είναι εφικτό να απομακρυνθείς τελείως από ένα τοξικό άτομο, τότε πρέπει να προσπαθήσεις να περιορίσεις τον χρόνο που περνάς κοντά του.

Έτσι θα βάλεις φραγμό στην τοξική τους συμπεριφορά και θα μπορείς να έχεις την ηρεμία σου.

Το να είσαι ήρεμος είναι βασικό επίσης στο φλερτ. Δες πώς θα τα καταφέρεις, στο παρακάτω βίντεο του Χρήστου.

Το Συμπέρασμα

Αν θέλαμε να συνοψίσουμε το θέμα “ τοξικοί άνθρωποι και πώς να τους αντιμετωπίζετε”, θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις.

Α) Στην πρώτη έχουμε ένα άτομο που αναγνωρίζει το πρόβλημα του και προτίθεται να βρει τρόπους, ώστε να αλλάξει.

Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να βοηθήσουμε και να δείξουμε κατανόηση, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, κρατώντας πάντα μια μικρή απόσταση, ώστε να μην επηρεαστούμε αρνητικά.

Β) Στην δεύτερη περίπτωση έχουμε ένα άτομο που δεν αναγνωρίζει την προβληματική του συμπεριφορά και δεν θέλει να αλλάξει.

Δυστυχώς, το πώς να προστατευτούμε από αυτόν είναι μονόδρομος. 

Πρέπει να κρατήσουμε όσο μεγαλύτερη απόσταση γίνεται και να φροντίσουμε να μην δίνουμε πάτημα σε αυτό το άτομο να ξεπερνάει τα όρια μας.

Οι τοξικοί άνθρωποι δημιουργούν πρόβλημα στην επικοινωνία, αλλά δεν χρειάζεται να εγκλωβίζεσαι σε αυτό το φαύλο κύκλο. Μπορείς να εξελίξεις τις επικοινωνιακές σου δεξιότητες και να διαχειριστείς καλύτερα τις καταστάσεις. Περισσότερα μπορείς να μάθεις εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.