Τρελά Πράγματα που Συμβαίνουν στον Εγκέφαλό σου στο Φλερτ

Γνωρίζεις τι συμβαίνει στον εγκέφαλο σου όταν φλερτάρεις;

Τί Συμβαίνει Στον Εγκέφαλό Σου Στο Φλερτ;

Παρατηρείς τυχαία μια γυναίκα και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως είναι ελκυστική και σου έρχεται η διάθεση για φλερτ μαζί της. 

Φυσιολογικό.

Όπως όλα τα θηλαστικά σε αυτόν τον περίεργο πλανήτη, έτσι και οι άνθρωποι έχουμε συγκεκριμένα τελετουργικά αναπαραγωγής.

Διότι περί αυτού πρόκειται.

Φλερτ Και Αναπαραγωγή. Σωστά;

ο εγκέφαλος σκέφτεται την αναπαραγωγή

Το φλερτ, είτε καλώς είτε κακώς, δεν είναι απλά μια κοινωνικοποίηση.

Είναι η λύση της Φύσης στο πρόβλημα που κάθε ζωντανό πλάσμα αντιμετωπίζει.

Να βρει και επιλέξει το κατάλληλο ταίρι που θα του προσφέρει του καλύτερους και ποιοτικότερους πόρους.

Αυτοί μπορεί να είναι είτε γενετικοί, είτε κοινωνικοί είτε προσωπικότητας.

Όταν φλερτάρεις μπαίνεις σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης αφού έχει υπάρξει η στοιχειώδης έλξη, όπως υποστηρίζει ο Steven W. Gangestand, εξελικτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο στο Νέο Μεξικό.

Ο στόχος της Φύσης για οποιοδήποτε είδος είναι η επιβίωση. Αυτό τον κώδικα έχουμε στο DNA και αυτή είναι η πιο βασική μας μέριμνα.

Και το φλερτ, ειδικά στην σύγχρονη κοινωνία, είναι ο βασικότερος τρόπος για να επικοινωνήσουμε πως θέλουμε να αναπαραχθούμε.

Σίγουρα θέλεις να φλερτάρεις επειδή μέχρι κάποιο σημείο είναι διασκεδαστικό και εξιτάρει (όχι αν σε κατακλύζει ο φόβος) αλλά ο απώτερος σκοπός και κίνητρο είναι επειδή θέλεις να αναπαραχθείς.

Βέβαια, όταν φλερτάρεις δεν σκέφτεσαι να μοιράσεις απογόνους.

Έλεος.

Όμως ένα πρωτόγονο και πανίσχυρο μέρος του εγκεφάλου σου ελέγχεται ακόμα και σήμερα από πρωτόγονες παρορμήσεις όμως ακριβώς η πείνα και η δίψα.

Το κάθε θηλαστικό λοιπόν, έχει τα δικά του τελετουργικά για να φλερτάρει.

Και όχι μόνο.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό όμως, να προσέξεις κάποια πράγματα τα οποία σε πηγαίνουν πίσω και σαμποτάρουν τη δημιουργία έλξης με τη γυναίκα που σου αρέσει. Σήμερα συζητάμε για 10 από αυτά μαζί με το Χρήστο, ο οποίος αναλύει τα πιθανά λάθη και αστοχίες που μπορεί να υπονομεύουν το φλερτ.

Τι Συμβαίνει Στον Εγκέφαλό Σου Στο Φλερτ;

σκέψεις

Παρόλο που είμαστε πολύ πιο εξελιγμένοι από οποιοδήποτε άλλο θηλαστικό στον πλανήτη, όταν νιώθεις την ανάγκη να φλερτάρεις, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο.

Ένας από τους βασικότερους λόγους σύμφωνα με τους επιστήμονες της ανθρώπινης συμπεριφοράς δεν είναι επειδή φοβόμαστε την σκιά μας.

(Εντάξει είναι και λίγο από αυτό)

Αλλά επειδή φοβόμαστε τους αγνώστους!

Ο φόβος αυτός είναι ένα πρωτόγονο ένστικτο βαθιά ριζωμένο στον εγκέφαλο μας και εμφανίζεται έντονα όταν θέλεις να φλερτάρεις.

Λόγω της εξέλιξης μας, ο φόβος που μας προκαλεί το άγνωστο είναι ικανός να μας παραλύσει
ακόμα και όταν δεν υπάρχει αντικειμενική απειλή.

(Σε ευχαριστώ πολύ Δαρβίνε)

Όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους, η αμυγδαλή – το μέρος του εγκεφάλου υπεύθυνο για τις αντιδράσεις μας όταν αντιληφθούμε μια απειλή – ανεβάζει ταχύτητα.

Είναι σαν να βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού.

Όπως υποστηρίζει ο Ανθρωπολόγος David Givens, όταν θέλεις να φλερτάρεις, ο εγκέφαλος σου στέλνει σήματα που έχουν ρίζες 500.000.000 χρόνια πριν (πολλά δεν είναι;).

Το πρώτο πράγμα που έχει ανάγκη ο εγκέφαλος σου όταν φλερτάρεις είναι το ενδιαφέρον και την ασφάλεια.

Με λίγα λόγια, ένα μέρος της διαδικασίας του φλερτ είναι να προβάλεις πως δεν είσαι απειλητικός.

Βέβαια, για αυτόν ακριβώς τον λόγο το φλερτ μπορεί να κρύβει κινδύνους.

ο εγκεφαλος δεν ρισκάρει

Από την μια θέλεις να δείξεις πως είσαι ακίνδυνος και από την άλλη μπορεί να παρουσιάσεις ένα αρσενικό που κινείται εκ του ασφαλούς και δεν ρισκάρει.

Η αμυγδαλή του εγκεφάλου είναι μέρος ενός μεγαλύτερου συστήματος που ονομάζεται μεταιχμιακό. Ελέγχει όχι μόνο τον φόβο αλλά και την απόλαυση.

Ακόμα κατευθύνει τις επιθυμίες μας και φυσικά τις εμμονές μας.

Όταν θέλεις να φλερτάρεις με μια γυναίκα που αισθάνεσαι έλξη, ο εγκέφαλος σου δεν παράγει μόνο ορμόνες που τον στρεσάρουν.

Παράγει ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και μια από τις λειτουργίες της είναι να σε ενθαρρύνει να πας μπροστά.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο να φαντάζεσαι πως φλερτάρεις και να το κάνεις πραγματικότητα.

Τί Συμβαίνει Στον Εγκέφαλό Σου Στο Φλερτ Όταν Υπάρχει Ασάφεια

ασαφεια στο φλερτ

Όπως υποστηρίζει ο David Henningsen, του τμήματος επικοινωνίας του Πανεπιστημίου του Illinois, οι συμπεριφορές που κυριαρχούν στο φλερτ έχουν σε μεγάλες ποσότητες το στοιχείο της ασάφειας.

Από την μια όταν φλερτάρεις θέλεις ένα αποτέλεσμα και από την άλλη μπορείς να απορρίψεις ανά πάσα στιγμή τον άλλο (ή να σε απορρίψει).

Αυτό είναι σίγουρα σκληρό όμως στην άλλη όψη του νομίσματος είναι ένας ασφαλιστικός διακόπτης που σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής και πως έχεις μια έξοδο διαφυγής.

Το μέρος του εγκεφάλου που αισθάνεται την απόρριψη ονομάζεται Anterior Cingulate Cortex και μας βοηθά να κρατάμε ψηλά την ασπίδα όταν αισθανόμαστε πως πιεζόμαστε στο φλερτ.

Όταν νιώθουμε πως οι πιθανότητες να απορριφθούμε είναι υψηλές – είτε λόγω ανασφάλειας είτε λόγω περιοριστικών πεποιθήσεων – το συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου μας φωνάζει «κινήσου αλλά με προσοχή».

Οπτική Επαφήστα μάτια στο φλερτ

Όταν στα σεμινάρια μας αναφέρουμε πως η οπτική επαφή με την γυναίκα είναι πολύ πιο σημαντική από ότι πιστεύουμε, δεν το λέμε τυχαία.

 

Η αμοιβαία οπτική επαφή μπορεί να αυξήσει την έλξη!

Ο λόγος;

Πρώτον, η οπτική επαφή λαμβάνεται από το οπτικό κέντρο του εγκεφάλου. Στην συνέχεια, εντυπώσεις ταξιδεύουν στον Υποθάλαμο, τμήμα που σχετίζεται με την σεξουαλική συμπεριφορά.

(Το συγκεκριμένο τμήμα είναι υπεύθυνο και για την παραγωγή της οξυτοσίνης. Γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης)

Η συγκεκριμένη διαδικασία οδηγεί σε συναισθήματα σεξουαλικής διέγερσης, σύμφωνα με τον Νευροεπιστήμονα Simon LeVay.

Αυτός όμως είναι ένας τρόπος όπου ο Υποθάλαμος εμπλέκεται στον τρόπο που φλερτάρεις.

Στο επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla + Andrika, πάμε να συζητήσουμε όλους τους τρόπους που μπορείς να βρεις ώστε να μην σε σταματάει καμιά αναποδιά.

Ένας ακόμα, είναι πως σε καταστάσεις αβεβαιότητας, συχνές όταν φλερτάρεις, ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι παλμοί της καρδιάς για παράδειγμα.

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα είναι αυτό της γλώσσα σώματος.

Πολλές φορές αναφέρω στους ανθρώπους που αναλαμβάνουμε πως είναι σημαντικότερο να παρατηρείς την γλώσσα σώματος της γυναίκας από αυτά που λες.

Όταν μια γυναίκα μιμείται την δική σου γλώσσα σώματος και παρόμοιες κινήσεις με εσένα, είναι ξεκάθαρο σημάδι έλξης.

Την επηρεάζεις και μάλιστα θετικά.

Αυτό συμβαίνει γιατί στον εγκέφαλο της παράγεται το χημικό isopraxism.

Όταν η γλώσσα σώματος σου είναι ανοιχτή και βγάζει προς τα έξω θετικότητα και άνεση επηρεάζεις ένα ακόμα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται νευρικοί καθρέπτες.

Όταν ένα άτομο παρατηρεί πως έχεις ανοιχτή γλώσσα σώματος ή μιμείσαι την δική του, οι νευρωνικοί καθρέπτες επηρεάζουν τον τρόπο που αισθάνεται μόνο παρατηρώντας την γλώσσα σώματος σου.

Αν κινείσαι νευρικά ή απότομα είναι πολύ πιθανό να μεταφέρεις την ίδια νευρικότητα και στην γυναίκα.

Ναι φυσικά θα στην ανταποδώσει.

φλερτ

Το φλερτ είναι μέρος όχι μόνο της ανθρώπινης συμπεριφοράς προς άλλους αλλά και προς τον εαυτό μας.

Οι γνώσεις για το πώς επηρεάζεσαι όταν φλερτάρεις είναι χρήσιμες και έχουν ενδιαφέρον αλλά αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι τι έκανες.

Τι άφησες πίσω σου να θυμάσαι όταν θα έρθει η στιγμή να ανακαλέσεις επιτυχίες του παρελθόντος.

Αν θέλεις να γίνεις ακόμα καλύτερος στις προσεγγίσεις σου μπορείς να κοιτάξεις εδώ.

Απογείωσε την αξία σου στο φλερτ και όχι μόνο. Βρες το βιβλίο μας Άνδρας Αξίας εδώ.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.