Βάλτο στα Πόδια: Πώς να Επιλέξεις τις Κατάλληλες Αθλητικές Κάλτσες

Δώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Αν ασχολείσαι με το τρέξιμο θα ξέρεις ήδη την σημασία που έχουν οι κάλτσες. Για παράδειγμα, άλλες είναι κατάλληλες για μεγάλες αποστάσεις, άλλες για τα μονοπάτια και άλλες είναι φτιαγμένες για να στεγνώνουν γρήγορα.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι δρομείς φορούσαν απλά ένα ζευγάρι βαμβακερές κάλτσες. Στις μέρες μας η τεχνολογία των υλικών έχει εξελιχθεί απίστευτα και οι αθλητικές κάλτσες παράγονται από πιο εξωτικά υλικά, με καταπληκτικές και χρήσιμες ιδιότητες.

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι κάλτσες σου είναι να διώχνουν την υγρασία, να είναι άνετες και να προστατεύουν τα πόδια.

Μπορεί να σου φανεί υπερβολή, αλλά οι σωστές κάλτσες είναι εξίσου σημαντικές με τα παπούτσια που θα αγοράσεις για το τρέξιμο.

Ένα καλό ζευγάρι κάλτσες θα σε βοηθήσουν να απολαύσεις ακόμη περισσότερο τις προπονήσεις σου.

Κάθε δρασκελισμός που κάνεις τρίβει το πόδι σου μέσα στο παπούτσι μπροστά και πίσω. Αυτή η τριβή, μπορεί να δημιουργήσει φουσκάλες. Με καλές κάλτσες θα γλιτώσεις από αυτό το πρόβλημα.

Ακόμη η υγρασία είναι ένας εχθρός των ποδιών σου. Οι καλές κάλτσες απορροφούν και απομακρύνουν την υγρασία και τον ιδρώτα, κάτι πολύ χρήσιμο ιδιαίτερα αν τρέχεις μεγάλες αποστάσεις.

Εκτός αυτού, η υγρασία μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη βακτηρίων, που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και κακοσμία.

Αν ο διαθέσιμος χρόνος σου είναι περιορισμένος, μπορείς να κάνεις γυμναστική στο σπίτι, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω επεισόδιο του Apla+Andrika.

Όταν πρόκειται να αγοράσεις κάλτσες έχεις αμέτρητες επιλογές χαρακτηριστικών για να διαλέξεις. Παρακάτω θα δούμε ποιες είναι αυτές και ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους.

#1. ΠάχοςΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Αν ρίξεις μια ματιά σε έναν κατάλογο, θα δεις ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά πάχη.

– Ultra-light

Οι πολύ λεπτές δεν έχουν κάποια έξτρα επίστρωση προστατευτικού υλικού και είναι, όπως υποδεικνύει το όνομα τους, όσο το δυνατόν πιο λεπτές.

Είναι ιδανικές αν τρέχεις σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και θέλεις τα πόδια σου να αναπνέουν και να μην παγιδεύεται ζέστη.

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι το γεγονός ότι ίσως δεν σου κάθονται καλά τα παπούτσια, τα οποία συνήθως φοράς με πιο χοντρές.

– Light

Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο πάχος και είναι ο καλύτερος για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Συνήθως είναι κατασκευασμένες από λεπτές ίνες που αναπνέουν, μαζί με ενίσχυση στο πέλμα και στην πάνω πλευρά για περισσότερη άνεση και αντοχή.

– Μέτριες

Αυτές οι κάλτσες έχουν λίγο μεγαλύτερο πάχος καθόλο το μήκος τους, αλλά είναι πιο ζεστές, γι αυτό είναι καλύτερες για πιο δροσερές περιόδους του χρόνου.

Κάποιοι τις προτιμούν επειδή παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από την τριβή και έχουν μεγαλύτερη αντοχή.

– Χοντρές

Οι πιο χοντρές κάλτσες συνήθως είναι και πιο μακριές σε μήκος και είναι για πολύ κρύα κλίματα και θα λέγαμε ότι δεν είναι κατάλληλες για τρέξιμο, αλλά περισσότερο για πεζοπορίες, σκι και άλλες δραστηριότητες σε χειμερινό περιβάλλον.

Όταν αγοράζεις καινούριες κάλτσες είναι σημαντικό να τις δοκιμάσεις στα παπούτσια που ήδη διαθέτεις για να εξασφαλίσεις την σωστή εφαρμογή τους. Ένα σφιχτό παπούτσι, μπορεί να είναι κατάλληλο για λεπτές κάλτσες, αλλά να σε πιέζει πολύ με ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες και το ανάποδο.

#2. ΊνεςΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Οι κάλτσες πλέον κατασκευάζονται από πληθώρα υλικών με διαφορετικές ιδιότητες. Οι καλές κάλτσες συνήθως είναι φτιαγμένες από συνδυασμό των υλικών που θα δούμε παρακάτω.

– Πολυεστέρας

Το πιο συνηθισμένο υλικό είναι ο πολυεστέρας, ο οποίος κατασκευάζεται από έλαια τα οποία στερεοποιούνται και πλέκονται σε ίνες.

Ο πολυεστέρας είναι υδρόφοβος, που σημαίνει ότι δεν απορροφά νερό και άρα  παρουσιάζει καλό έλεγχο της υγρασίας.

Το πρόβλημα είναι ότι παρουσιάζει χαμηλότερη αντοχή σε σχέση με άλλα υλικά, όπως το nylon, και για αυτό τον λόγο χρησιμοποιείται συνδυαστικά.

– Nylon

Το nylon είναι και αυτό ένα συνθετικό υλικό με εξαιρετική αντοχή και συνδυάζεται με τον πολυεστέρα για να προσθέσει αντοχή και ελαστικότητα στις κάλτσες, στα σημεία όπου απαιτείται.

Επειδή, το nylon απορροφά την υγρασία, χρησιμοποιείται σε χαμηλά ποσοστά.

– Spandex

Το spandex είναι ελαστικές ίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε χαμηλά ποσοστά στις αθλητικές κάλτσες για να τις βοηθούν να αγκαλιάζουν το πόδι.

Το μειονέκτημα αυτών των ινών είναι ότι ξηραίνονται εύκολα και έχουν την τάση να σπάνε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ρούχα φτιαγμένα από spandex, όπως οι κάλτσες συμπίεσης, καταστρέφονται πιο γρήγορα.

– Μαλλί Merino

Το μαλλί Merino προέρχεται από το ομώνυμο είδος πρόβατου, και είναι πολύ μαλακό και άνετο για το δέρμα σε σχέση με το τυπικό μαλλί.

Κάποιες χρησιμοποιούν μαλλί Merino αντί για πολυεστέρα.

Το Merino πλεονεκτεί έναντι του πολυεστέρα, καθώς απομακρύνει την υγρασία και είναι διαπνέον, κατάλληλο τόσο για ζεστές όσο και για κρύες ημέρες. Ακόμη πολλοί το προτιμούν επειδή είναι φυσικό προϊόν.

Τα μειονεκτήματα του Merino είναι η μικρότερη αντοχή του σε σχέση με τα συνθετικά υλικά και η αρκετά υψηλότερη τιμή του.

– Olefin

Οι ίνες olefin είναι συνθετικές με πολύ καλές μονωτικές ιδιότητες και χαμηλό βάρος. Επίσης είναι γνωστές για τις αδιάβροχες ιδιότητες τους, χαρακτηριστικό πολύ χρήσιμο για τις αθλητικές κάλτσες.

#3. ΕνίσχυσηΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Η ενίσχυση στις αθλητικές κάλτσες παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς παρέχει ένα όριο μεταξύ ποδιού και παπουτσιού και μειώνει τις τριβές στα ευαίσθητα σημεία του ποδιού.

Επιπλέον, η ενίσχυση αυξάνει το πάχος της κάλτσας και γεμίζει τον κενό χώρο μεταξύ ποδιού και παπουτσιού, ώστε αυτό να “κάθεται” καλύτερα.

Οι περισσότερες αθλητικές έχουν κάποιου είδους ενίσχυση τουλάχιστον στα πιο κρίσιμα σημεία, όπου παρατηρείται και η μεγαλύτερη φθορά (στο πέλμα, στον Αχίλλειο τένοντα και στα δάχτυλα.   

Τσέκαρε το παρακάτω βίντεο, για να μάθεις κάποια στιλιστικά λάθη που θα ήταν καλό να αποφεύγεις, όταν πηγαίνεις στο γυμναστήριο.

#4. ΎψοςΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Οι αθλητικές κάλτσες κυκλοφορούν σε ποικιλία μηκών.

– Τελείως Χαμηλές

Οι τελείως χαμηλές δεν φαίνονται καθόλου, είναι δηλαδή χαμηλότερα από τον αστράγαλο.

Μερικές από αυτές προεξέχουν ελαφρώς πίσω από τον αστράγαλο, ώστε να μην γλυστρούν.

Αυτό το είδος είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ των δρομέων και είναι σίγουρα η πιο δροσερή επιλογή, επίσης αν τρέχεις πολλές ώρες, με τέτοιες κάλτσες δεν θα έχεις γραμμή μαυρίσματος, καθώς το πόδια θα μαυρίζει ομοιόμορφα.

Βέβαια, αν προτιμάς το τρέξιμο σε μονοπάτια, είναι καλύτερο να προτιμήσεις πιο ψηλές, για να προστατεύεις τα πόδια και να μην επιτρέπεις στο χώμα να μπαίνει στα πόδια σου.

– Μετρίου Ύψους

Αυτές οι κάλτσες φτάνουν λίγο πάνω από τον αστράγαλο.

Είναι πιο πρακτικές για όσους τρέχουν σε μονοπάτι, καθώς προστατεύουν το πόδι από κοψίματα από κλαδιά που μπορεί να υπάρχουν χαμηλά.

Επίσης, είναι πιο ζεστές από τις τελείως χαμηλές, και αν τρέχεις στον ήλιο σίγουρα θα σου αφήσουν ίχνος.

– Μέχρι το Γόνατο

Οι κάλτσες μέχρι το γόαντο, σαν αυτές που φοράνε οι ποδοσφαιριστές έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς και στους δρομείς τελευταία.

Οι κάλτσες συμπίεσης, που αγκαλιάζουν όλη την γάμπα, υποτίθεται ότι βελτιώνουν την ροή του αίματος και ξεκουράζουν τους μύες των ποδιών, κάτι που τις καθιστά κατάλληλες για τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Μπορείς να βρεις ακόμη ενδιάμεσου μήκους, τις οποίες συνήθως φορούν οι αθλητές ποδηλασίας.

#5. Ειδικά ΧαρακτηριστικάΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Κάποιες κάλτσες έχουν μερικά ενδιαφέροντα ειδικά χαρακτηριστικά, όπως η ανατομική εφαρμογή ή οι κάλτσες toe.

Η ανατομικές είναι διαφορετικές για κάθε πόδι, δεξί ή αριστερό, κάτι που βελτιώνει την εφαρμογή τους και την υποστήριξη του ποδιού.

Οι κάλτσες toe εφαρμόζουν χωριστά σε κάθε δάχτυλο του ποδιού. Έτσι μειώνεται η τριβή και η υγρασία μεταξύ των δαχτύλων του ποδιού. Είναι κάπως δύσκολο να φορεθούν, αλλά είναι εξαιρετικές για δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

#6. ΜέγεθοςΔώσε μια μοντέρνα, αθλητική πνοή στο ντύσιμό σου με μια λεπτομέρεια που δεν είναι άλλη από τις κάλτσες σου. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Όταν πας να αγοράσεις κάλτσες, τσέκαρε πρώτα το μέγεθος. Μερικοί κατασκευαστές έχουν μεγάλη ποικιλία μεγεθών, τα οποία διαφέρουν μεταξύ τους. Έτσι, όπως και στα παπούτσια, το ίδιο μέγεθος από έναν κατασκευαστή, μπορεί να μην σου κάνει σε κάλτσες άλλης μάρκας.

 Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν ενδιαφέρεσαι να βελτιώσεις τις στυλιστικές σου επιλογές και δεν ξέρεις πώς, κάνε κλικ εδώ.

Καλή συνέχεια

Men Of Style

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους.
Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Men Of Style
Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.