Βαρεμάρα: Τι Πραγματικά Συμβαίνει Όταν Βαριέσαι Που Ζεις

Η βαρεμάρα είναι ένας υπολογίσιμος αντίπαλος. Με τις κατάλληλες τεχνικές όμως, μπορείς να την κερδίσεις.

Βαρεμάρα Και Τι Συμβαίνει Όταν Βαριέσαι Που Ζεις

Πόσες φορές έχει τύχει να πρέπει να κάνεις κάτι και τελικά ασχολείσαι με κάτι άλλο, πιο εύκολο, μόνο και μόνο από τη βαρεμάρα να καταβάλλεις οποιαδήποτε προσπάθεια; Ενώ έχεις την δυνατότητα και τις ικανότητες να το καταφέρεις; Ή ακόμη χειρότερα δεν ασχολείσαι με τίποτε απολύτως;

Το αίσθημα της βαρεμάρας δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αναβλητικότητα.

Στην αναβλητικότητα, αναβάλλεις μια εργασία, για χάρη μιας άλλης, την οποία θεωρείς μέσα σου πιο εύκολη ή πιο ευχάριστη, όμως είναι λιγότερο σημαντική ή επείγουσα.

Το να αναβάλλεις μια δουλειά για λόγους στρατηγικού σχεδιασμού, προφανώς δεν αποτελεί αναβλητικότητα. Για να μετρά ως αναβλητικότητα, θα πρέπει να υπάρχει κακός ή αναποτελεσματικός σχεδιασμός. Ο οποίος βέβαια κοστίζει σε όρους άγχους ή απώλειας παραγωγικότητας.

Η βαρεμάρα και η αναβλητικότητα μοιάζουν στο γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη κινήτρου. Η διαφορά είναι ότι το αναβλητικό άτομο στο τέλος θα πραγματοποιήσει την εργασία του, μόνο που η αργοπορία του θα έχει μεγάλο κόστος σε αυτόν.

Από την άλλη, υπάρχει και η περίπτωση που κάποιος δεν έχει κάτι να κάνει ή απλά έχει κάνει όσα θέλει να κάνει και ξεκουράζεται. Η περίπτωση αυτή διαφέρει επίσης από την βαρεμάρα, αφού αυτές οι μικρές στιγμές αδράνειας, μπορεί να αποτελούν στιγμές απόλαυσης ή εύρεσης κινήτρου.

Εξελικτικές Θεωρίες Για Την Βαρεμάρα Και Τι Συμβαίνει Με Αυτήν

βαρεμάρα

Οι πρόγονοι μας έπρεπε να εξοικονομήσουν ενέργεια για να ανταγωνιστούν τους διάφορους εχθρούς τους, καθώς το περιβάλλον που ζούσαν δεν ήταν φιλικό. Οποιαδήποτε παραπάνω προσπάθεια σε κάτι που δεν τους έδινε πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων, ήταν κάτι που έθετε σε κίνδυνο την ίδια τους την επιβίωση.

Εκείνες τις εποχές βέβαια δεν υπήρχαν πράγματα που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, όπως τα φάρμακα, οι τεχνολογικές ανακαλύψεις και έτσι δεν υπήρχε και η δυνατότητα του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Στην εποχή μας, η επιβίωση θεωρείται λίγο-πολύ ως δεδομένη και ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων με μακροπρόθεσμους στόχους είναι μέρος της ζωής μας. Ακόμη όμως είναι μέσα μας ριζωμένο το ένστικτο των μακρινών μας προγόνων.

Η εξυπνάδα και η διορατικότητα μπορούν να ξεπεράσουν το ένστικτο και κάποιοι έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να σχεδιάζουν καλύτερα το μέλλον. Υπάρχει έτσι η τάση να συνδέεται η αποτυχία με την βαρεμάρα.

Ψυχολογικές Θεωρίες Για Την Βαρεμάρα

Στις περισσότερες περιπτώσεις μοιάζει επίπονο για κάποιον να αφιερώσει τον χρόνο και την ενέργεια του σε μακροπρόθεσμους στόχους, οι οποίοι δεν παρέχουν άμεση ευχαρίστηση. Πράγμα που σημαίνει ότι για να μπει κάποιος στην λογική να κάνει κάτι, πρέπει να πιστεύει ότι η αξία που θα πάρει πίσω, θα είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της άνεσης.

Τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καταφέρνουν και ξεπερνούν την βαρεμάρα, γιατί εμπιστεύονται τον εαυτό τους και την ικανότητα τους να κερδίσουν κάτι βγαίνοντας από την ζώνη άνεσης.

βαρεμάρα

Αυτά τα άτομα, δεν φοβούνται να δραστηριοποιηθούν και δημιουργούν ελπίδες για το μέλλον τους. Αντιθέτως, άνθρωποι που δεν διαθέτουν αυτές τις ικανότητες, δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ζώνη άνεσης, ούτε να διαχειριστούν την επιτυχία και έτσι σαμποτάρουν τον εαυτό τους, παραμένοντας αδρανείς.

Μπορούν με αυτόν τον τρόπο να βρίσκουν μια δικαιολογία για την αποτυχία τους, ισχυριζόμενοι ότι ο λόγος ήταν απλά το ότι δεν προσπάθησαν!

Οι άνθρωποι σε γενικές γραμμές δεν είναι πολύ καλοί στο να υπολογίζουν τι είναι καλό και τι όχι μακροπρόθεσμα. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό του ποτού και του φαγητού. Τρώμε και πίνουμε αλκοόλ συχνά χωρίς μέτρο, χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό θα έχει επίπτωση στην υγεία μας, όχι μόνο μακροπρόθεσμα, αλλά και την επόμενη μέρα, με ένα δυνατό hang over!

Ακόμη μια αιτία βαρεμάρας, είναι το γεγονός ότι μπορεί να μην έχεις βρει τι θέλεις να κάνεις ή να έχεις βρει και για κάποιον λόγο να μην μπορείς να το κάνεις. Επίσης, μπορεί όλα αυτά που κάνεις να μην σε γεμίζουν ή να μην βλέπεις απτά αποτελέσματα.

Μάθε Περισσότερα Για Την Βαρεμάρα Και Τι Συμβαίνει Με Αυτήν Για Να Σταματήσεις Να Βαριέσαι

Το κλειδί για να πάψεις να βαριέσαι είναι να πάρεις μικρές αποφάσεις, οι οποίες θα σε βοηθήσουν, να χρειάζεται να καταβάλλεις λιγότερη προσπάθεια στο μέλλον. Σκέψου το παράδειγμα του Οδυσσέα. Δεν είχε κάποια υπερφυσική δύναμη που τον βοήθησε να μην ακούσει τις Σειρήνες. Είχε απλά την διορατικότητα να είναι προετοιμασμένος και να γλιτώσει από την πρόκληση τους.

Και φυσικά μην ξεχνάς ότι χρειάζεσαι το σωστό κίνητρο, για ό, τι κάνεις στη ζωή σου. Δες παρακάτω.

Πώς θα τα καταφέρεις λοιπόν;

#1. Βάλε Στόχους

Βάλε στόχους, οι οποίοι θα γίνουν η απόλυτη αποστολή σου. Η επιθυμία σου για επίτευξη ενός μεγάλου στόχου στη ζωή σου θα ξεπεράσει την βαρεμάρα.

Για να επιτύχεις τον στόχο, θα χρειαστείς μια δομή, έναν τρόπο και ένα σχέδιο με το οποίο θα φτάσεις σε αυτόν. Αυτό το σχέδιο θα είναι η πυξίδα, που θα σε κρατάει στον σωστό δρόμο και δεν θα επιτρέπει στην βαρεμάρα να σε τραβήξει μακριά από αυτόν.

#2. Μην Κάνεις Πολλά Πράγματα Μαζί

Πολλές φορές ο λόγος που αποτυγχάνουμε δεν είναι ότι ο στόχος μας ήταν δύσκολος, αλλά το ότι θέλαμε να κάνουμε πολλά πράγματα μαζί. Προσπάθησε να αφιερώνεις την ενέργεια σου σε ένα στόχο κάθε φορά.

Όταν πρέπει να αναλάβεις μια πρόκληση, φτιάξε το πλάνο σου και μείνε σε αυτό. Μην αφήνεις οτιδήποτε άλλο να σου αποσπά την προσοχή και να καταναλώνει την ενέργεια σου

#3. Αυτοματοποίησε Τα Πρώτα Βήματα

Η βαρεμάρα συνήθως φεύγει όταν δραστηριοποιηθούμε και ξεκινήσουμε να κάνουμε κάτι.

Ίσως σου φαίνεται περίεργο, όμως είναι αλήθεια.

Είναι αυτό που λέμε ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Πολλές συμπεριφορές μας λειτουργούν έτσι και χρειάζονται ένα μικρό βήμα, για να πυροδοτήσουν την συνέχεια.

Τα παραδείγματα είναι άπειρα.

Αν βαριέσαι να πας για ποδήλατο, ντύσου, καβάλησε το ποδήλατο σου και θα δεις πως μετά τις πρώτες πεταλιές θα σου φύγει η βαρεμάρα. Αν βαριέσαι να διαβάσεις, κάνε το πρώτο βήμα και διάβασε την πρώτη σελίδα. Η συνέχεια θα έρθει μόνη της. Το ίδιο και ισχύει και σε μια γνωριμία.

Πες «γεια» στην κοπέλα που σου αρέσει και η συζήτηση και το φλερτ θα έρθουν μόνα τους, αντί να μείνεις στον φόβο πως δεν θα της αρέσεις, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω βίντεο:

#4. Χρησιμοποίησε Την Κοινωνική Πίεση Προς Όφελος Σου

Όταν υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν ότι έχεις έναν στόχο, αισθάνεσαι αυτόματα μια πίεση να επιτύχεις αυτόν τον στόχο για να μην χάσεις το κύρος απέναντί τους.

Αυτό το είδος συμπεριφοράς, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο για τον εαυτό σου, όταν θέλεις να καταπολεμήσεις την βαρεμάρα σου. Η πίεση που αισθάνεσαι για να ξεκινήσεις κάτι για το οποίο έχεις δεσμευθεί, θα εξαφανίσει την βαρεμάρα σου.

Μπορείς να κάνεις τέτοιες τεχνητές-ανεπίσημες δεσμεύσεις σε φίλους, γνωστούς, ακόμη και σε ομάδες συζήτησης στο διαδίκτυο. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο θα «αναγκάζεσαι» να ξεχνάς την βαρεμάρα σου και να κάνεις αυτό που πρέπει να κάνεις. Ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι δοκιμασμένο και δουλεύει!

#5. Μάθε Να Βγαίνεις Απ’ Τη Βαρεμάρα Και Τι Συμβαίνει Όταν Την Αφήνεις Πίσω Σου

βγες από τη ζώνη άνεσης

Η ρουτίνα είναι μια δυνατή κινητήριος δύναμη στην ζωή μας. Το να κάνεις κάτι για πρώτη φορά είναι δύσκολο. Το να το κάνεις για χιλιοστή όμως, είναι κάτι που δεν χρειάζεται καν κόπο. Κάνε τις δραστηριότητες σου μέρος της καθημερινής σου ζωής, ώστε να σου «βγαίνουν» με ευκολία κάθε φορά.

Πριν κλείσουμε, δες εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για όλα αυτά που σε κράτανε πίσω.

Κλείνοντας, τώρα πια ξέρεις τις πιθανές αιτίες της βαρεμάρας σου και μπορείς να ξεκινήσεις να ξεφεύγεις από αυτήν. Στην αρχή ίσως να δυσκολευτείς, αλλά εφαρμόζοντας έναν συνδυασμό των παραπάνω συμβουλών θα καταφέρεις να σταματήσεις να βαριέσαι που ζεις και να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου σωστά με γνώμονα τους στόχους που θέλεις να επιτύχεις.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Αν θέλεις κι εσύ να βρεις τον δρόμο σου ώστε να πάψεις να βαριέσαι, δες εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.
Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.