Βοήθεια – Η κοπέλα μου με χειραγωγεί

Χειραγώγηση - Η κοπέλα μου με κάνει ότι θέλει

Έχεις βιώσει ποτέ σου τη χειραγώγηση;

Ότι ξέρουμε για την αγάπη και τις σχέσεις προκύπτει από ταινίες που έχουμε δει μεγαλώνοντας. Η εξιδανίκευση ενός έρωτα ή μίας σχέσης περνάει τα όρια του λογικού και φτάνει στην υπερβολή, το παράλογο και τη χειραγώγηση.

Μεγαλώσαμε θαυμάζοντας τον τρελό έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, το τρελό πάθος του Κουασιμόδου για την Εσμεράλδα και πολλές άλλες ιστορίες που μας παρέσυραν.

Σε όλες θαυμάζαμε τον αποφασιστικό, σίγουρο, γενναίο άντρα που έκανε τα πάντα για να κρατήσει ζωντανή τη σχέση του και τον έρωτα του. Στην πραγματικότητα όμως, ο Ρωμαίος πεθαίνει στα 17 του για κάτι που νομίζει ότι είναι ο υπέρτατος έρωτας (ενώ δεν έχει γνωρίσει άλλη γυναίκα στη ζωή του και δεν έχει κάνει καν σεξ μαζί της), και ο καμπούρης της Παναγίας των Παρισίων δεν έχει καμία ελπίδα αλλά εξακολουθεί να την κυνηγάει σαν τρελός.

Υπερβολικά ή όχι όλα αυτά, έτσι μεγαλώσαμε, έτσι μάθαμε και καταλήξαμε να κολλάμε σε σχέσεις χωρίς μέλλον απλά και μόνο γιατί πιστεύουμε ότι με αρκετό πείσμα θα διορθωθούν τα πράγματα.

Επίσης μάθαμε ότι ο έρωτας έχει να κάνει με την εμμονή και ότι για αυτούς που τον βιώνουν δεν υπάρχει ξεχωριστή ζωή αλλά μόνο ένας κοινός δρόμος.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πως επιβιώσαμε τα εφηβικά και μετά-εφηβικά μας χρόνια με όλες αυτές τις ιστορίες.

Ίσως γιατί ενδόμυχα καταλαβαίναμε ότι, καλά όλα αυτά αλλά γίνονται μόνο στα παραμύθια! Ίσως γιατί βαθιά μέσα μας καταλαβαίναμε από τότε ότι αυτό το μανιώδες κυνηγητό, αυτή η εμμονή και επιμονή είναι σημάδια που δείχνουν ότι η κοπέλα σου προσπαθεί να σε ελέγξει και ότι η χειραγώγηση είναι το όπλο της.

Φυσικά ισχύει και το αντίθετο και υπάρχουν και άντρες που το κάνουν αυτό, απλά εδώ θα εστιάσουμε στην άλλη πλευρά, καθώς μας ενδιαφέρει περισσότερο.

 

Κάτι άλλο που μας έμαθαν μεγαλώνοντας ήταν ότι σαν άντρες είμαστε οι δυνατοί και αυτοί που πρέπει να έχουμε τον έλεγχο. Έτσι, στην πορεία, όταν μπήκαμε σε μία σχέση με κάποια που μας έκανε ότι ήθελε, αρνηθήκαμε να το αναγνωρίσουμε. Θεωρήσαμε ότι σαν δυνατοί άντρες, απλά της επιτρέπαμε να λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο γιατί μας φαινόταν αστείο.

 

Τελικά, πότε έπαψε να είναι αστείο και πότε έγινε τρόπος ζωής; Ποτέ δεν το καταλάβαμε ακριβώς…

 

Πως μπορώ να το καταλάβω;
Ποια είναι τα σημάδια που θα μου δώσουν να καταλάβω ότι βρίσκομαι σε μία σχέση που δεν έχω τον έλεγχο;

 

Χειραγώγηση – Ποια είναι τα σημάδια;

 

1. Αισθάνεσαι τύψεις όταν περνάς χρόνο με τους φίλους σου.

Ένα από τα βασικότερα σημάδια που δείχνουν ότι η κοπέλα σου προσπαθεί να σε ελέγξει, είναι το γεγονός ότι σε έχει αποκόψει από τους φίλους σου.

  •  Αυτό γίνεται σταδιακά έτσι ώστε να μην καταλάβεις ακριβώς τι γίνεται και να μην αντισταθείς. Αρχικά, θα κάνει μικρά, διακριτικά σχόλια για αυτούς και τον τρόπο που συμπεριφέρονται. Θα τους πει ανώριμους, με κακή επιρροή επάνω σου και στη συνέχεια θα αναφέρει την «κακή» συμπεριφορά τους προς τα εσένα.

 

  •  Ίσως να έχεις κάποιο χόμπι και η κοπέλα σου να θεωρεί ότι είναι χαζό, χάσιμο χρόνου ή ότι θα μπορούσες να αφιερώσεις αυτό τον χρόνο σε κάτι ποιο εποικοδομητικό ή γιατί όχι, σε εκείνη.

 

  • Σταδιακά λοιπόν, θα βρεις τον εαυτό σου απομακρυσμένο από τους φίλους σου και τις αγαπημένες σου συνήθειες και ακόμη και η σκέψη τους θα σε κάνει να αισθάνεσαι ενοχές.

 

2. Κριτικάρουν οτιδήποτε κι αν κάνεις

Σε τέτοιες καταστάσεις, η κριτική μπορεί να μην έχει καν τη μορφή κριτικής αλλά να είναι καμουφλαρισμένη σε έναν μανδύα κατανόησης και υποστήριξης. Έτσι, μπορεί να αναρωτιούνται φωναχτά: «Απορώ πως, κάποιος σαν εσένα που συνήθως είναι δειλός και αναποφάσιστος, έκανε τέτοια κίνηση» και φυσικά εσύ καμαρώνεις γιατί νομίζεις ότι αυτό είναι θετικό σχόλιο. Έτσι λειτουργεί η χειραγώγηση.

Μέρα με τη μέρα όμως, υποσυνείδητα, βυθίζεσαι σε μία κατάσταση αποδοχής ότι είσαι στην καλύτερη περίπτωση μέτριος και θα έπρεπε να είσαι και ικανοποιημένος που μία τέτοια κοπέλα σε δέχεται.

Η κοπέλα σου πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, άνετα και όμορφα μαζί της και όχι χειρότερα ή δυστυχισμένος.

 

Πως μπορώ να βγω από μία τέτοια σχέση;

Εφόσον κατάλαβες ότι αυτή η σχέση δεν σε βοηθάει, αρχίζεις να πιστεύεις ότι ήρθε η ώρα να φύγεις. Πως μπορείς να το κάνεις, ενώ καταλαβαίνεις ότι αυτή η σχέση είναι εξάρτηση;

Σκέψου όλους τους λόγους για τους οποίους θες να βγεις από μία τέτοια σχέση. Σκέψου πόσο καλύτερη μπορεί να είναι η ζωή σου εκτός, κάνοντας αυτά που πάντα σου άρεσαν. Καλό θα ήταν να τα γράψεις σε ένα χαρτί για να τα δεις και να μην είναι απλά σκέψεις στο μυαλό σου.

Γράψε όλα αυτά που έκανες παλιά και θυμήσου πόσο ωραία περνούσες τότε.
Θυμήσου τους παλιούς σου φίλους και τα πράγματα που κάνατε μαζί.
Θυμήσου παλαιότερες σχέσεις σου, στις οποίες δεν βίωνες τέτοιες καταστάσεις. (Απλά θυμήσου τες, μην γυρίσεις σε αυτές).
Σκέψου ότι φεύγοντας από αυτή τη σχέση θα σταματήσεις να φοβάσαι να εκφραστείς και θα ηρεμήσεις. Μπορεί και να κοιμηθείς καλύτερα το βράδυ.
Όπως και σε άλλες τέτοιες καταστάσεις, μίλα με έναν καλό φίλο σου, που τον εμπιστεύεσαι. Ζήτα τη γνώμη του και τις σκέψεις του.

 

Η πιο επιθετική κοπέλα των παιδικών μας χρόνων
Η πιο επιθετική γυναίκα των παιδικών μας χρόνων

Και τώρα φεύγω

Όταν φτάσει η ώρα να της το ανακοινώσεις, φρόντισε να είσαι σύντομος και περιεκτικός χωρίς περιαυτολογίες. Για να έχετε φτάσει σε αυτό το σημείο, σίγουρα είναι καλύτερη από εσένα στα λόγια και τη χειραγώγηση. Όσο περισσότερο μείνεις, τόσο πιο εύκολο της το κάνεις να σε τουμπάρει και να σε πείσει ότι απλά κάνεις λάθος. Ότι για άλλη μία φορά, είσαι ο χαζούλης που βγάζει λάθος συμπεράσματα.

Όταν φύγεις, φρόντισε να κλείσεις το τηλέφωνο σου και μαζί με αυτό και κάθε κανάλι επικοινωνίας μαζί της. Απομακρύνσου όσο περισσότερο μπορείς και για όσο καιρό σου χρειάζεται να βρεις τον παλιό εαυτό σου. Φρόντισε να περάσεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς με φίλους και άτομα που εκτιμάς και πάνω απ’ όλα, κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο για να μην προλάβεις να σκεφτείς την παλιά κατάσταση.

Και φυσικά βγες και παίξε!

Καλή συνέχεια.

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.