Ξεπερνώντας Εμπόδια: Όταν η Πραγματικότητα σε Χτυπά Αλύπητα

Πως ξεπερνάς εμπόδια που φαίνονται απροσπέλαστα;

Ξεπερνώντας Εμπόδια Δημιουργείς Την Δική Σου Πραγματικότητα

Η κάθε πράξη προς την επιτυχία φανερώνει πάντα εμπόδια. Δημιουργεί μια μορφή αντίστασης από το περιβάλλον, τις καταστάσεις ή τους ανθρώπους που είναι γύρω μας.

Μια αντίσταση από τον ίδιο μας τον εαυτό όταν ένα πλήθος από εμπόδια εμφανίζεται μπροστά μας.

Όμως αν δεν ξεπεράσεις τα εμπόδια που εμφανίζονται, υπάρχει περίπτωση να μην πετύχεις ή τουλάχιστον να εκτιμήσεις την επιτυχία όταν βρεθείς μπροστά της.

Τα εμπόδια είναι απλά δείκτες πως εισάγεις τον εαυτό σου σε ανεξερεύνητα μονοπάτια.

ξεπερνώντας εμπόδια.

 

Είναι νοητικές αναπαραστάσεις των περιορισμών που πιστεύουμε πως έχουν οι ικανότητες μας όταν αντικρίζουμε νέα επίπεδα δυσκολίας.

Και η επιτυχία δεν μετράται μόνο από το αποτέλεσμα αλλά και από το πόσο εξελίχτηκες από την διαδρομή.

Έτσι και αλλιώς, δεν αλλάζουμε επειδή το θέλουμε. Αλλάζουμε επειδή αναγκαζόμαστε. Και η αλλαγή απαιτεί αντοχή στον πόνο.

Ξεπερνώντας Εμπόδια Προς Όφελός Σου

ξεπερνώντας προβλήματα

Ξεπερνώντας εμπόδια…

Συνήθως ο λόγος που πιστεύουμε πως ένα πρόβλημα ή εμπόδιο είναι απροσπέλαστο, δεν είναι επειδή πιστεύουμε πως δεν υπάρχει λύση.

Συμβαίνει γιατί η λύση δεν είναι αυτή που θέλουμε. Επειδή θέλουμε η λύση να είναι εύκολη και να μην μας πιέζει.

Κάτι που συμβαίνει σπάνια…

Δεν είμαστε πάντα διατεθειμένοι να θυσιάσουμε νοητικούς και συναισθηματικούς πόρους για να κοντράρουμε τους εσωτερικούς μας δαίμονες.

Η απόφαση να αποκαλύψουμε την αλήθεια έρχεται με ένα τίμημα. Να φανερώσουμε τα βολικά ψέματα που λέμε στον εαυτό μας. Και αυτή η διαδικασία είναι σκληρή και επίπονη.

Επειδή δεν βλέπουμε το μονοπάτι της επιτυχίας από το σημείο που στεκόμαστε δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει. Όμως η πεποίθηση πως δεν υπάρχει περιορίζει την αποφασιστικότητα μας.

Όμως η αποφασιστικότητα έναντι των εμποδίων είναι που δημιουργεί το μονοπάτι – η θέληση να αντιμετωπίσουμε τον φόβο που μας προκαλούν τα εμπόδια και να εξελιχτούμε.

Μια και μιλάμε για φόβο, δες το παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Το κάθε εμπόδιο είναι ένα τεστ. Ελέγχει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας όταν μας αποκαλύπτεται απότομα η έλλειψη κάποιας ικανότητας.

Όταν Βλέπουμε Πως Αυτό Που Ήδη Μπορούμε Να Κάνουμε Δεν Είναι Αρκετό.

Και τότε έρχεται ο πόνος. Ο πόνος όχι τόσο από το εμπόδιο αλλά από την δέσμευση που είχαμε στην πεποίθηση πως οι ήδη υπάρχουσες ικανότητες μας θα ήταν για πάντα αρκετές.

Αυτό που πιστεύουμε πως ήδη μπορούμε είναι ένα είδος ασφάλειας που παρέχουμε στον εαυτό μας για να εξασφαλίσουμε μια μορφή αυτοεκτίμησης.

Όμως, πότε δεν μπορείς να ξέρεις τι πεποιθήσεις χρειάζεται να αλλάξεις, τι εμπειρίες απαιτείται να ζήσεις και τι εμπόδια να ξεπεράσεις.

Όμως αυτό δεν είναι το μονοπάτι της επιτυχίας.

Το μονοπάτι της επιτυχίας είναι στρωμένο με έναν γρίφο:  Ξεπερνώντας εμπόδια να αντέξουμε την συνειδητοποίηση πως χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα από ότι περιμέναμε στην αρχή του ταξιδιού.

ξεπερνώντας εμπόδια.

 

Το μονοπάτι για την επιτυχία δεν μπορεί να οργανωθεί ούτε να προβλεφθεί. Μπορεί μόνο να αποκαλυφθεί.

Και αυτό δεν σημαίνει να μην έχεις πλάνο. Αλλά να μην δεσμεύεσαι στο πλάνο γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως θα αλλάξει και θα τροποποιηθεί αμέτρητες φορές μέχρι να πετύχεις.

Και αυτό είναι εξέλιξη.

Να αμφισβητείς τις υποθέσεις που κάνεις για την αλήθεια, τις αδυναμίες σου και τις καταστάσεις.

Και φυσικά ο λόγος που δεν αλλάζουμε δεν είναι γιατί δεν το θέλουμε. Όλοι θέλουν να γίνουν καλύτεροι, ομορφότεροι, πλουσιότεροι και πιο πλήρεις εσωτερικά.

Ο λόγος που μένουμε στάσιμοι είναι απλός:

ξεπερνώντας εμπόδια.

 

Όταν ο τρόπος που δοκιμάζουμε να επιλύσουμε ένα πρόβλημα αποτυγχάνει, επιστρέφουμε σε πράξεις που έχουμε ήδη δοκιμάσει.

Και παρόλο που συνεχίζουν να μην δουλεύουν, συνεχίζουμε να τις δοκιμάζουμε επειδή φοβόμαστε να δοκιμάσουμε κάτι νέο.

Οι Περίεργες Ιστορίες Που Λέμε Στον Εαυτό Μας

ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας

Η αισιοδοξία και η απαισιοδοξία αποδεικνύεται πως δεν καθορίζει μόνο τον βαθμό που περιμένουμε να συμβούν καλύτερα ή χειρότερα πράγματα.

Και τα δύο, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε τις αιτίες που δημιουργήθηκαν τα εμπόδια και οι δυσκολίες.

Λέγοντας για παράδειγμα στον εαυτό μας πως αποτύχαμε σε ένα τεστ επειδή έχουμε έλλειψη ικανοτήτων, σημαίνει πως μας λείπει μια εσωτερική ικανότητα.

Με αυτό τον τρόπο κινητοποιούμε αρνητικά τον εαυτό μας στην περίπτωση που αποφασίσουμε να προσπαθήσουμε πάλι.

Το πώς εξηγούμε τις αιτίες των προβλημάτων μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πως θα αντιδράσουμε σε αυτά.

ξεπερνώντας εμπόδια.

 

Οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας είναι απαραίτητο να εξεταστούν  μέσα από το πρίσμα των αιτιών που τις πιστεύουμε και γιατί τις δημιουργήσαμε εξαρχής.

Οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας για τους λόγους που μας εμφανίζονται εμπόδια καθορίζει τι θα συμβεί έπειτα.

Ξεπερνώντας Εμπόδια Και Αρνητικές Σκέψεις

Οι αρνητικές σκέψεις κάνουν συνέχεια την εμφάνιση τους. Μάλιστα, ίσως εμφανίζονται συχνότερα απ’ ότι οι θετικές.

Ωστόσο, όταν τσακωνόμαστε με τις σκέψεις μας σπάνια βοηθά. Και ο λόγος είναι ακριβώς αυτός ο τσακωμός.

ξεπερνώντας εμπόδια.

 

Όταν αντιδράς στις σκέψεις σου, δέχεσαι πως το νόημα που σου μεταφέρουν είναι σημαντικό για εσένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σε επηρεάζουν ακόμα και όταν προσπαθείς για το αντίθετο.

Οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε για τα εμπόδια είναι εξαιρετικά δελεαστικές στο να τις πιστέψουμε.

Αν θες να πειστείς περισσότερο ότι τα εμπόδια πηγάζουν από εσένα τον ίδιο, τότε δες το βίντεο που θα βρεις εδώ.

Όμως η επιθυμία να τις πιστέψουμε και να αντιδράσουμε σε αυτές είναι σαν μια οποιαδήποτε επιθυμία να υποκύψουμε σε κάτι δελεαστικό.

Και όταν αντιστεκόμαστε στο να υποκύψουμε σε μια επιθυμία, χρησιμοποιούμε δύο απλές ενέργειες: απόσπαση και αποφυγή.

Αντί λοιπόν να σπαταλάς ενέργεια να αντιστέκεσαι στις αρνητικές σκέψεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενέργεια για να τις αγνοήσεις.

Ποιος Είναι Ο Στόχος ;

δύσκολος στόχος

Οπότε ο στόχος, όπως αναφέρουν πολλοί επιστήμονες της ψυχολογίας, δεν είναι να πείσεις στον εαυτό σου πως δεν πρόκειται να ξεπεράσεις τα εμπόδια ή να αποτύχεις.

Ο στόχος είναι να σταματήσεις να δίνεις προσοχή στην πιθανότητα.

Πως το κάνεις; Εστιάζοντας την προσοχή σου σε πιο ελκυστικές σκέψεις.

Σκέψεις που θα τραβήξουν την προσοχή σου επειδή σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα.

Οι παρορμήσεις μας προς την αρνητικότητα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια νοητική συνήθεια. Ένα αντανακλαστικό από παρελθοντικά συναισθήματα.

Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείς τον εαυτό σου όταν εκτελεί μια αρνητική νοητική συνήθεια και να τον σταματάς εγκαίρως πριν απορροφηθείς πλήρως μέσα της.

Ουσιαστικά, επιλέγεις μια διαφορετική αντίδραση σε σκέψεις που δεν σου αρέσουν.

Και για αυτή την αλλαγή στον τρόπο σκέψης, έχουμε μιλήσει στο παρακάτω επεισόδιο από το ελληνικό podcast του Apla+Andrika.

Κανείς δεν θέλει εμπόδια και δυσκολίες στον δρόμο του. Κανείς δεν ξυπνάει το πρωί λέγοντας:

Αν δεν πάει κάτι στραβά σήμερα τσάμπα σηκώθηκα από το κρεβάτι.

Όμως τα εμπόδια είναι δεδομένο πως θα εμφανιστούν. Απλά επιλέγουμε να πούμε μια ιστορία στον εαυτό μας με παραμύθια και ήρωες όπου όλα κυλούν ομαλά στην χώρα τον ονείρων.

Όμως η ζωή δεν τρέχει όταν κοιμάσαι αλλά όταν είσαι ξύπνιος.

Η πρόκληση είναι να αποδείξεις στον εαυτό σου την δύναμη σου. Και για να το κάνεις θα χρειαστεί να παλέψεις με αντίστοιχους αντιπάλους.

Θέλεις να αποκτήσεις τώρα αυτό που σου αξίζει στον ερωτικό τομέα; Μην χάνεις χρόνο. Δες αυτό.

Καλή συνέχεια

Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα. Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων. Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr