Χτίζουν Τελικά Χαρακτήρα τα Ομαδικά Σπορ;

Τα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Για πολλούς άντρες μερικές από τις καλύτερες αναμνήσεις των παιδικών και εφηβικών χρόνων σχετίζονται με την ενασχόληση τους με κάποιο ομαδικό άθλημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις περισσότερες φορές οι αναμνήσεις αυτές δεν σχετίζονται με κάποιον αγώνα, αλλά με το γενικότερα αίσθημα του “ανήκειν”.

Θυμόμαστε τα ταξίδια για τους αγώνες, τις πλάκες στα ξενοδοχεία, πριν ή μετά τον αγώνα. Τους πανηγυρισμούς στις νίκες, τα λόγια των προπονητών.

Συμμετέχοντας σε ένα ομαδικό άθλημα μαθαίνεις να εμφανίζεσαι στον αγωνιστικό χώρο, να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου και να αποδέχεσαι την αλληλεξάρτηση και την ομαδική δουλειά προς την επίτευξη ενός στόχου.

Ίσως όταν είσαι ακόμη σε μικρή ηλικία δεν το συνειδητοποιείς, αλλά τα ομαδικά αθλήματα σε βοηθούν να χτίσεις χαρακτήρα.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι προφανώς επωφελής για κάθε άνθρωπο, για λόγους υγείας, και όχι μόνο.

Ο δυτικός κόσμος αυτή τη στιγμή μαστίζεται από το πρόβλημα της παχυσαρκίας και όσα αυτή επιφέρει και η έλλειψη δραστήριου τρόπου ζωής είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν σε αυτό το πρόβλημα.

Όταν δεν έχεις χρόνο, η γυμναστική στο σπίτι, μπορεί να είναι μια πολύ καλή λύση, όπως μπορείς να δεις στο επεισόδιο του Apla+Andrika που ακολουθεί.

Γυμναστική Στο Σπίτι - Apla + Andrika #019

#1. ΣυνεργασίαΤα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Τα ομαδικά αθλήματα έχουν ένα ακόμη πλεονέκτημα. Βάζουν τον νέο αθλητή σε μια συμμορία”, η οποία έχει έναν αθλητικό στόχο να επιτεύξει.

Η συμμετοχή των αντρών σε ομάδες υπήρξε καθοριστική για την επιβίωση του είδους μας. Ομάδες ανθρώπων κυνηγούσαν και πολεμούσαν όλοι μαζί.

Οι αθλητικές ομάδες είναι ό,τι έχει απομείνει από αυτό το είδος ομάδας και αν ένα αγόρι δεν συμμετέχει, δεν πρόκειται να βιώσει κάπου αλλού αυτή την εμπειρία.

Βέβαια, η συμμετοχή σε άλλου τύπου ομάδες με κάποιον στόχο, ενδέχεται να έχει μια αντίστοιχη λειτουργία. Όμως, δεν επικεντρώνεται στην έντονη σωματική δραστηριότητα και έτσι δεν ανταποκρίνεται στον ίδιο σκοπό.

Μέσα από ένα άθλημα καλλιεργούνται διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα, με διάφορους τρόπους και δυναμικές.

#2. Εμείς Εναντίον των Άλλων

Τα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Τα αρσενικά έχουν την τάση να χωρίζουν τους εαυτούς τους σε ομάδες φιλικές και εχθρικές. Να αισθάνονται υπερηφάνεια, για την ένταξη τους.

Η ομάδα αισθάνεται διαφορετική και ανώτερη από τις άλλες, με διαφορετική κουλτούρα, εσωτερικά αστεία, παραδόσεις και αξίες, που την κάνουν να ξεχωρίζει.

Αυτή η νοοτροπία ισχύει έντονα στην σύγχρονη ζωή. Όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει πάντα ένας νικητής, ενώ πολλές φορές οι ομάδες συντονίζονται και συνεργάζονται μεταξύ τους, προκειμένου να επιτύχουν έναν σκοπό.

Σε μια αθλητική ομάδα, τα πράγματα είναι πιο απλά. Ο μηχανισμός αναδεικνύει έναν νικητή και έτσι οι αντιπαλότητες, οι οποίες είναι ελεγχόμενες, αποτελούν μια πηγή από την οποία το άτομο αντλεί την ταυτότητα και την αίσθηση του ανήκειν.

#3. Εσωτερικός ΑνταγωνισμόςΤα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Το άτομο αναπτύσσει τον χαρακτήρα του μέσω της ομάδας και μέσω του εσωτερικού ανταγωνισμού.

Πέραν της επιθυμίας νίκης επί ενός αντιπάλου, υπάρχει πάντα το κίνητρο για τον συμμετέχοντα να είναι ο καλύτερος της ομάδας, να είναι αυτός που θα κάνει την διαφορά, που θα ανοίξει τον δρόμο προς την νίκη.

Αυτή δυναμική κάνει τον αθλητή να θέλει να βγάλει τον καλύτερο εαυτό του και ενώ δύο μέλη της ίδιας ομάδας μπορεί να έχουν βλέψεις για μια θέση σε αυτήν, η διαμάχη παραμένει υπό έλεγχο, για το καλό της ομάδας.

#4. Σεβασμός

Τα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Ένα σημαντικό στοιχείο του χαρακτήρα που αναπτύσσει ένας αθλητής είναι ο σεβασμός για την προσπάθεια των συναθλητών και των αντιπάλων.

Αν η ομάδα κερδίσει, τα μέλη της πρέπει να μάθουν να διαχειριστούν την επιτυχία, αν όχι πρέπει να μάθουν πώς θα την δεχθούν και να δείξουν σεβασμό προς την άλλη ομάδα.

#5. Οι Αγώνες και η Προπόνηση Είναι μια Αναπαράσταση της ΖωήςΤα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Η απόδοση ενός αθλητή μπορεί να έχει διακυμάνσεις. Η χαμηλή απόδοση μπορεί να φέρει ενόχληση, όμως χτίζει τον χαρακτήρα του, καθώς μαθαίνει να δέχεται την κακή απόδοση στον αγώνα ή στην προπόνηση και βέβαια την ήττα και την αποτυχία.

Έτσι, μαθαίνει να απολαμβάνει την προπόνηση και τον αγώνα του και να μην εξαρτάται κάθε φορά από το τελικό αποτέλεσμα και βέβαια, μαθαίνει να δέχεται το πείραγμα, χωρίς να νιώθει προσβεβλημένος.

Αν προτιμάς να αθλείσαι στο γυμναστήριο, θα είναι καλό να αποφύγεις τα παρακάτω στιλιστικά λάθη.

5 Στυλιστικά Λάθη Που Κάνεις Στο Γυμναστήριο

 #6. Οι Δυσκολίες Χτίζουν Ισχυρούς Δεσμούς

Τα ομαδικά αθλήματα πέρα από έντονες συγκινήσεις και σωματική άσκηση, χτίζουν χαρακτήρα και βοηθούν το άτομο να κοινωνικοποιηθεί. Μάθε πώς!

Η ομαδική άθληση δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ατόμων και αυτό υποστηρίζεται από πληθώρα μελετών.

Μάλιστα, όσο πιο έντονη και δύσκολη είναι η άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η σύνδεση.

Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την απόδοση, αλλά συμβάλλει στην δημιουργία ενός χαρακτήρα έτοιμου να “υποφέρει” για το κοινό καλό.

Αν αναλογιστούμε ότι πλέον οι περισσότεροι νέοι -ευτυχώς!- δεν αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες και φυσικό πόνο, η συμμετοχή σε ένα ομαδικό άθλημα είναι μια πηγή ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεται μια προπόνηση ή τελειώνει ένας αγώνας ο αθλητής γεμίζει από ευχάριστα συναισθήματα. Αυτή η σύνδεση αθλήματος – ευχάριστου συναισθήματος παραμένει και τον ακολουθεί σε όλη του την ζωή.

Έτσι, άνθρωποι που δεν ασχολήθηκαν ποτέ με ομαδικά αθλήματα, μεγαλώνοντας δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον πόνο και φυσικά δεν τους προκαλεί καμία ευχαρίστηση και αυτό αποδεικνύεται αρνητικό για την φυσική τους κατάσταση, αφού δεν έχουν το κίνητρο να ασχοληθούν εντατικά με την γυμναστική.

Τα επόμενα καλύτερα άρθρα που μπορείς να διαβάσεις:

Το χτίσιμο του χαρακτήρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Μάθε περισσότερα για το πώς θα το πετύχεις, εδώ.

Καλή συνέχεια

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.