Υπάρχουν Σχέσεις που Κρατάνε;

Μπορούν οι σχέσεις να κρατήσουν για πάντα ή έχουν ημερομηνία λήξης; Ποιες σχέσεις κρατάνε και ποιες όχι;

Αυτά είναι ερωτήματα που απασχολούν πολλούς ανθρώπους.

Σε τέτοια ζητήματα όμως οι απόψεις διίστανται.

Σύμφωνα με  κάποιους τα συναισθήματα φθείρονται μετά από μια περίοδο.

Υπάρχει μάλιστα η πεποίθηση ότι η σεξουαλική έλξη και το πάθος σβήνουν κάποια στιγμή, ιδιαίτερα μετά τον γάμο.

Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν πως υπάρχουν σχέσεις που κρατάνε για πάντα.

Αγάπη – Σεξουαλική Έλξη – Μακροχρόνια Σχέση

Για μερικούς ανθρώπους το τρίπτυχο αγάπη – σεξουαλική έλξη – μακροχρόνια σχέση, μοιάζει να είναι κάτι ουτοπικό, όμως δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.

Στο παρακάτω βίντεο ο Χρήστος αναλύει τα σημάδια που θα σου δείξουν ότι μια γυναίκα αισθάνεται έλξη για εσένα.

Σύμφωνα με τους ανθρωπολόγους είμαστε από την φύση μας φτιαγμένοι να δημιουργούμε σχέσεις και συναισθήματα.

Το θέμα είναι κατά πόσο μπορούν αυτά να διατηρηθούν αναλλοίωτα.

Πρέπει να αναλογιστούμε ότι σημαντικό μέρος των γάμων, που αγγίζει το 50%, καταλήγει σε διαζύγια και από τα ζευγάρια που μένουν μαζί, είναι συχνό φαινόμενο να μην είναι ικανοποιημένα από τον γάμο τους.

Σε μακροχρόνιες σχέσεις που τελικά πετυχαίνουν, τα συναισθήματα της αρχικής έλξης μετατρέπονται σε συντροφικότητα και μετά από χρόνια το ζευγάρι τείνει να έχει μια σχέση που μοιάζει περισσότερο με φιλική παρά με ερωτική.

Οι ψυχολόγοι και άλλοι επιστήμονες που ερευνούν ζητήματα σχετικά με την διάρκεια των σχέσεων έχουν καταλήξει στα παρακάτω συμπεράσματα:

#1. Υπάρχουν Σχέσεις που Κρατάνε

Παρά τα υψηλά ποσοστά διαζυγίων, απιστίας και έλλειψης ικανοποίησης, υπάρχει ελπίδα!

Σε έρευνα που έγινε το 2012 σε ζευγάρια που ήταν παντρεμένα για μια δεκαετία και δημοσιευύθηκε στο  Social Psychological and Personality Science. βρέθηκε ότι το 40% των ζευγαριών υποστήριζε ότι ήταν ακόμη ερωτευμένα και είχαν έντονα αισθήματα ο ένας για τον άλλον.

Στην ίδια έρευνα, στις οποίες οι σύντροφοι ήταν παντρεμένοι 30 ή περισσότερα χρόνια, δήλωναν σε ποσοστό 40% για τις γυναίκες και 35% για τους άντρες ότι παραμένουν ερωτευμένοι.

Πέραν όμως από τα όσα ισχυρίζονται τα ίδια τα ζευγάρια, υπάρχουν και νευρολογικές έρευνες, με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Σε μια από αυτές που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Social Cognitive and Affective Neuroscience  μελετήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα ζευγαριών που ήταν παντρεμένα για 21 έτη κατά μέσο όρο και συγκρίθηκε με άλλα ζευγάρια που ξεκίνησαν πρόσφατα την σχέση τους.

Η σύγκριση έδειξε παρόμοια δραστηριότητα και στις δύο ομάδες, η οποία σχετιζόταν με τις περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν στα κέντρα ανταμοιβής και έκκρισης ντοπαμίνης.

Αυτό σημαίνει ότι τα συναισθήματα μπορούν να διατηρηθούν αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου.

Η διατήρηση των συναισθημάτων έχει θετική επίπτωση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος τα αποζητά, καθώς λαμβάνει ψυχολογική ανταμοιβή από αυτά.

Η ανταμοιβή δεν είναι άλλη από τη μείωση του άγχους, το αίσθημα ασφάλειας, την ηρεμία και το αίσθημα ενοποίησης με το άλλο άτομο.

#2. Οι Σχέσεις Κρατάνε αν Θεωρούμε την Αγάπη “Τυφλή”

Στα πρώτα στάδια μιας σχέσης, όταν ερωτεύεσαι κάποια γυναίκα για πρώτη φορά, τείνεις να την βλέπεις σαν ένα άτομο τέλειο, ελκυστικό και έξυπνο.

Παρόλο που τελικά, θα αρχίσεις να την απομυθοποιείς μετά από κάποιο διάστημα, αυτή η αίσθηση ότι η αγάπη είναι τυφλή, είναι που θα συμβάλλει στο να διατηρηθεί μία σχέση.

Το Πανεπιστήμιο της Γενεύης διεξήγαγε μια πολύ μεγάλη έρευνα σχετικά με την συμβατότητα των ζευγαριών, σε μια προσπάθεια να βρεθούν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που υπάρχουν πάντα στις μακροχρόνιες σχέσεις.

Το μοναδικό χαρακτηριστικό που φάνηκε να παίζει ρόλο είναι η ικανότητα του ατόμου να δημιουργεί και να διατηρεί θετικές εντυπώσεις για την σύντροφο του, δηλαδή να συνεχίζει να την βλέπει με την ίδια ματιά, όσος καιρός και αν περάσει. Κοινώς υπάρχουν σχέσεις που κρατάνε γιατί ενώ οι άνθρωποι αλλάζουν, δεν αλλάζουν τα συναισθήματα.

#3. Οι Καινούριες Κοινές Εμπειρίες Συμβάλλουν στην Μακροημέρευση της Σχέσης

Αποδεικνύεται ότι η βαρεμάρα είναι ένα μεγάλο εμπόδιο για τις μακροχρόνιες σχέσεις.

Τα επιτυχημένα ζευγάρια βρίσκουν τρόπους να καταπολεμούν την βαρεμάρα και να διατηρούν το ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τα ζευγάρια που βιώνουν έντονα τον έρωτα τους όχι μόνο αισθάνονται ισχυρή έλξη, αλλά συμμετέχουν από κοινού σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην προσωπική βελτίωση τους και αποκομίζουν από αυτές κοινές εμπειρίες.

#4. Η Σημασία της Ανεξαρτησίας

Η απελπισία που εκφράζεται μέσω της αλληλεξάρτησης είναι εχθρός κάθε σχέσης.

Γενικώς, υπάρχει η τάση η ερωτική έλξη να φθίνει, όσο το ζευγάρι εστιάζει στο να βρει ασφάλεια και σταθερότητα, διότι με αυτό τον τρόπο  παραβιάζεται η ανεξαρτησία των συντρόφων.

Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει χώρος, ώστε ο καθένας να αναπτύσσει τις δραστηριότητες και όλα αυτά που τον ικανοποιούν, χωρίς να αισθάνεται πιεσμένος.

Με τον τρόπο αυτό, διατηρείται το μυστήριο και αποκαλύπτονται νέες πτυχές του άλλου, που κρατούν το ενδιαφέρον.

#5. Το Πάθος για Ζωή Διατηρεί το Πάθος στη Σχέση

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ πάθους για ζωή και επιτυχίας στις ερωτικές σχέσεις.

Οι άνθρωποι που προσεγγίζουν την καθημερινότητα τους με θετική διάθεση και όρεξη και έχουν ποικίλα ενδιαφέροντα και χόμπι, είναι πιο πιθανό να δημιουργήσουν επιτυχημένες και μακροχρόνιες σχέσεις.

#6. Δες την Σχέση Σαν Ένα Κοινό Ταξίδι προς την Αυτοπραγμάτωση

Αρκετοί άνθρωποι από ένα σημείο και μετά βλέπουν την σχέση απλά και μόνο σαν κάτι που θα τους βοηθήσει να βρουν την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Έχουμε συζητήσει εκτενώς τους λόγους που οδηγούν τα ζευγάρια στο γάμο, στο παρακάτω επεισόδιο του podcast μας Apla+Andrika.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά.

Η σχέση μπορεί να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος.

Η επιτυχία και η αυτοπραγμάτωση είναι πιο απαιτητικές ανάγκες σε σχέση με την ασφάλεια και τη σταθερότητα και απαιτούν μεγαλύτερη προσπάθεια και επένδυση από το ζευγάρι, όμως φέρνουν και μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Τι ισχύει τελικά; Πότε οι Σχέσεις Κρατάνε

Φυσικά, για να ξεκινήσει μια σχέση όλοι αναζητούμε την ερωτική έλξη.

Κανείς δεν θέλει να μείνει με κάποιο άτομο, αν αυτή δεν υπάρχει.

Η ερωτική έλξη λοιπόν είναι απαιτούμενο συστατικό ενός γάμου και μιας μακροχρόνιας σχέσης.

Μάλιστα, όταν υπάρχουν συναισθήματα αγάπης, απαλλαγμένα από εμμονές (που συχνά συμβαίνουν στα αρχικά στάδια μιας σχέσης), τότε μια σχέση μπορεί να είναι πιο ικανοποιητική για τους δύο συντρόφους.

Αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις μια μακροχρόνια σχέση; Δες την γνώμη μας σε αυτό το podcast

Όμως, παρά το γεγονός ότι η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο που λειτουργούν τα συναισθήματα, όπως η αγάπη, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις.

Το σίγουρο είναι ότι είναι εφικτό υπό προϋποθέσεις να ξεκινήσεις μια σχέση που θα κρατήσει για πολύ.

Για να τα καταφέρεις, πρέπει να ξέρεις τον τρόπο. Μάθε πώς εδώ

Το MenOfStyle.gr είναι το site της πρώτης ομάδας επαγγελματικής εκπαίδευσης, ανάπτυξης και εξέλιξης των προοπτικών των ανδρών στις σχέσεις τους με τις γυναίκες, στα ραντεβού, στην αρρενωπότητά τους, στις κοινωνικές τους δεξιότητες, στην αυτοπεποίθησή τους και στην αυτοβελτίωσή τους. Κύριος σκοπός της είναι η μελέτη και η εξέλιξη των κοινωνικών δυναμικών που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων και ειδικώς κατά την αλληλεπίδραση ενός άνδρα με μια γυναίκα. Με καθημερινή αρθρογραφία, σεμινάρια και events η ομάδα μας, είναι η πρώτη, πιο οργανωμένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση σε θέματα flirting, socializing & self improvement στην Ελλάδα.