Ζήλια: Οι Κρυφοί Ψυχολογικοί Κώδικες Πίσω από Ένα Συνηθισμένο Πρόβλημα

ζήλια και ανασφάλεια.

Παρουσιάζεται συχνά η παρανόηση πως η ζήλια είναι ένδειξη αγνού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη οπτική δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ ότι λύνει. Ωστόσο, η ζήλεια είναι ένα υπαρκτό και άκρως ρεαλιστικό πλαίσιο μέσω του οποίου κινούνται αρκετές σχέσεις.

Βασικοί Ψυχολογικοί Παράγοντες Πίσω απ’ την Ζήλεια

Αν και πολλές φορές θεωρούμε πως η ζήλια είναι σημάδι πως ο άλλος νοιάζεται ή προσπαθεί να μας προσπαθεί, όταν παρουσιάζεται σε υψηλή ένταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην σχέση.

Κάποιοι βασικοί παράγοντες που κρύβονται πίσω απ’ την ζήλια είναι:

 1. Χαμηλή αυτοεκτίμηση.
 2. Νεύρωση: Η γενική τάση να αισθάνεται κάποιος συνεχώς αγχωμένος ή συναισθηματικά ασταθής.
 3. Αισθήματα ανασφάλειας και κατοχής.
 4. Εξάρτηση απ’ τον σύντροφο.
 5. Αίσθηση πως το άτομο δεν είναι αρκετό για την σχέση.

Παρόλο που κανείς δεν θέλει να αισθάνεται παραμελημένος ή ότι αγνοείται σε μια σχέση, η ζήλια όταν συνδυάζεται με έλλειψη έκφρασης συναισθηματικών αναγκών μπορεί να δημιουργήσει δυσμενείς κύκλους δυσάρεστων συμπεριφορών.

Οι εξελεγκτικοί ψυχολόγοι στηρίζουν την ύπαρξη της ζήλιας στην φύλαξη του ερωτικού συντρόφου. Παρόλο που η συγκεκριμένη συμπεριφορά διαφέρει από κουλτούρα και κουλτούρα, ο κάθε πολιτισμός έχει τα δικά του μοτίβα έκφρασης.

Η προσπάθεια κατοχής έχει όντως εξελικτικές ρίζες, όμως οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν πως η κοινωνικοποίηση και η προσωπικότητα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους τρόπους και την συχνότητα που εκφράζεται η ζήλια.

Τα Αίτια της Ζήλειας

Οι ψυχολόγοι Abraham Buunk και Alejandro Solano, πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε άτομα ηλικίας 18 – 41 ώστε να εντοπίσουν τον βαθμό και τον τρόπο που εκφράζεται η ζήλια. Η 8 πιο ισχυρές και συχνές τοποθετήσεις ήταν:

 1. Δεν θέλω η σύντροφος μου να γνωρίζει πολλά άτομα του αντίθετου φύλλου.
 2. Δεν είναι αποδεχτό αν ο σύντροφος μου βλέπει άτομα του αντίθετου φύλλου σε φιλική βάση.
 3. Απαιτώ απ’ τον σύντροφο μου να μην κοιτά άτομα του αντίθετου φύλλου όταν είμαι μπροστά.
 4. Είμαι κατοχικός/η με σεβασμό προς τον σύντροφο μου.
 5. Δεν θέλω ο σύντροφος μου να κάνει συνεχώς ότι θέλει.
 6. Απαιτώ απ’ τον σύντροφο μου να μην φλερτάρει με άτομα του αντίθετου φύλλου.
 7. Προτιμώ ο σύντροφος μου να μην βγαίνει έξω μόνος του.
 8. Έχω την αίσθηση πως ο σύντροφος μου, μου ανήκει.

Όταν οι Γυναίκες Χρησιμοποιούν την Ζήλεια

Όταν η ζήλια εκφράζεται σε μεγάλο βαθμό καταλήγει να χρησιμοποιείται ως ένα όπλο ελέγχου και πολλές απομόνωσης. Σε γενικό πλαίσιο, οι γυναίκες ψάχνουν διαρκώς σημάδια πως ο άνδρας μπορεί να τους παρέχει προστασία και ασφάλεια. Όσο μεγαλύτερη η ανάγκη της γυναίκας να αισθάνεται ασφαλής τόσο μεγαλύτερη είναι και η ζήλια που εκφράζεται.

Σε πιο βαθύ επίπεδο, η ζήλεια είναι το αποτέλεσμα συγκεκριμένων μοτίβων σκέψεων και μέσω της έκφρασης της στήνουμε απέλπιδα ένα σκηνικό σε μια προσπάθεια να τις ελέγξουμε.

Ουσιαστικά, η ζήλια είναι η επιβεβαίωση πως κάτι μας ανήκει, πως είμαστε προτεραιότητα για το άτομο που ενδιαφερόμαστε ή μια αντίδραση στην σκέψη πως υπάρχει μια ενδεχόμενη απειλή.

Συνήθως, οι προσπάθειες απομόνωσης από τον κοινωνικό κύκλο ή ακατάπαυστη επικοινωνία μέσω τηλεφώνου είναι ενδείξεις πως υπάρχει κάποιο υπόβαθρο ανασφάλειας.

Είναι πολύ σημαντικό να ορίζεις τα όρια της επικοινωνίας και του προσωπικού σου χώρου. Αν αυτά παραβιάζονται συνεχώς, τότε η σχέση χρειάζεται σίγουρα επαναδιαπραγμάτευση.

Έχει αντιμετωπίσει ποτέ πρόβλημα ζήλιας; Μοιράσου την εμπειρία σου μαζί μου στο [email protected].

Βρες με!

Christos

Head Of Training at Men Of Style
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.

Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.

Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr
Christos
Βρες με!
Christos
administrator
Ο Χρήστος γρήγορα στην ενήλικη ζωή του συνειδητοποίησε πως η πραγματική ουσία της σωστής επικοινωνίας με τις γυναίκες, δεν βρίσκεται ούτε σε ατάκες ούτε σε συστήματα και ότι αυτά είναι μόνο η αρχή για το ξεκίνημα μιας νέας ζωής και κρίσιμων εσωτερικών αλλαγών και εξελίξεων σε οποιοδήποτε τομέα.Στρέφοντας το ενδιαφέρον του στις δομές διαχείρισης Σχέσεων, αποφάσισε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην Ψυχολογία, ώστε να συνδέσει τις πλούσιες εμπειρικές γνώσεις που ήδη υπήρχαν με τεχνογνωσίες που θα του επέτρεπαν μια βαθύτερη κατανόηση της διαπροσωπικής επαφής μεταξύ των δύο φύλων.Ο Χρήστος είναι ιδρυτικό μέλος και υπεύθυνος του προγράμματος εκπαίδευσης του MenOfStyle.gr